Skorstenar För Vedeldade Kaminer: Diameter På Rör För Vedeldade Spisar. Vilken Skorsten är Bättre Att Använda För En Lång Brinnande Spis I Ett Bad Och För En Eldstad?

Innehållsförteckning:

Video: Skorstenar För Vedeldade Kaminer: Diameter På Rör För Vedeldade Spisar. Vilken Skorsten är Bättre Att Använda För En Lång Brinnande Spis I Ett Bad Och För En Eldstad?

Video: Skorstenar För Vedeldade Kaminer: Diameter På Rör För Vedeldade Spisar. Vilken Skorsten är Bättre Att Använda För En Lång Brinnande Spis I Ett Bad Och För En Eldstad?
Video: Kaminer Fleninge Brasvärme Syd AB 2024, April
Skorstenar För Vedeldade Kaminer: Diameter På Rör För Vedeldade Spisar. Vilken Skorsten är Bättre Att Använda För En Lång Brinnande Spis I Ett Bad Och För En Eldstad?
Skorstenar För Vedeldade Kaminer: Diameter På Rör För Vedeldade Spisar. Vilken Skorsten är Bättre Att Använda För En Lång Brinnande Spis I Ett Bad Och För En Eldstad?
Anonim

För nästan alla typer av kaminer är skorstenen ett av huvudelementen; förbränningsprodukter tas bort genom den. Valet av skorstenstyp, dess storlek och tillverkningsmaterial beror främst på ugnens parametrar, förhållanden och användningsfrekvens. Med rätt tillvägagångssätt för installationen och materialvalet kommer rökavgassystemet inte att orsaka onödiga problem, det enda det kräver är att hålla det rent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Förbränningstemperaturen för trä är lägre än kol och gas. Trots detta måste skorstenarna i vedeldade kaminer fortfarande tåla uppvärmning över 150 ° C.

De flesta skorstenar klarar denna uppgift, men under förbränningsprocessen frigörs aggressiva ämnen som gradvis korroderar väggarna. Därför rekommenderar experter skorstenar av metaller som är resistenta mot aggressiva miljöer.

Den andra punkten som minskar effektiviteten vid avlägsnande av rökgaser är bildandet av kondensat på innerväggarna . Med tiden kan kondens leda till blockering av hela skorstenen. För att undvika detta är röret isolerat. Den bästa designen för idag är "smörgåsen". I detta fall utjämnas temperaturen på gaserna från ugnen gradvis med miljön, så daggpunkten inträffar sällan och mindre kondens bildas.

Bild
Bild

Typer av strukturer

Skorstenarna kan klassificeras enligt två parametrar: beroende på tillverkningsmaterial och typ av installation.

Efter materialtyp är de:

  • tegel;
  • metall;
  • keramisk;
  • "Sandwich" - är 2 lager stål med isolering mellan dem.

Efter typ av installation är de indelade i externa och interna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Extern

Den är monterad utvändigt och ansluten till pannan genom väggen

Det är ganska enkelt att installera det, du behöver inte perforera golven. Det äter inte upp det användbara området i huset, dessutom kan det installeras även efter att lokalen är klar.

Det är emellertid nödvändigt att inledningsvis planera en extern isolerad skorsten, se till att den är pålitlig och har ett estetiskt utseende.

Bild
Bild

Inre

Den ligger inomhus och går ut genom taket

Fungerar som en extra värmekälla och är mindre beroende av yttre temperaturer. En sådan skorsten planeras vanligtvis i husets designstadium. Dess största nackdel är att den döljer en betydande del av det inre utrymmet.

Bild
Bild

I modern husbyggnad sker båda installationsalternativen. Alla väljer med preferenser och medel.

Material (redigera)

Skorstenens livslängd påverkas direkt av vilket material den är tillverkad av. Olika stålkvaliteter är vanligast här . Det är inte bara det enklaste och billigaste att arbeta med, utan också det mest pålitliga materialet.

Metallskorstenar är gjorda av rostfritt stål, galvaniserat stål och järnmetall

Bild
Bild

Rostfritt stål

Värmebeständig (tål uppvärmning över 600 ° C) och motståndskraftig mot aggressiva miljöer stål. Den är vald för sin långa livslängd och användarsäkerhet. Det rekommenderas att använda rostfria produkter med en minsta tjocklek på 0,8 mm. Lämplig för bostäder och tekniska lokaler.

Bild
Bild

Cink Steel

Detta är ett prisvärt alternativ för en skorsten . Metallen är täckt med ett zinkskikt, som skyddar mot de negativa effekterna av en aggressiv miljö. Den galvaniserade skorstenen har en kortare livslängd, eftersom den är tunnare och kräver obligatorisk isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart stål

Det mest budgetalternativet . Dess användning kan bara motiveras av en mycket blygsam byggnadsbudget. Oftast installeras skorstenar av svart stål i sommarstugor, små bad samt i växthus och tvättstugor.

Bild
Bild

Nyanser av val

Det optimala valet av skorsten för en vedspis beror på många parametrar .… Situationerna är olika både med lokalerna - kanske kapitalbyggande av ett bostadshus, eller kanske bara en tillfällig koja för säsongsarbete, och med själva ugnen - den vanliga konvektionstypen eller lång bränning.

Fundera över varför den här eller den här typen av skorsten är bättre lämpad, och vad är fördelarna och nackdelarna.

Tegel skorstenar är hållbara, lämpliga för installation både i ett stort privat trähus och i en stuga, där produktens tunga vikt och massivitet inte kommer att märkas.

Moderna pannor ökar dock belastningen på denna typ av skorsten; installation av ytterligare metallfoder krävs. I allmänhet är installationen av en sådan produkt ganska komplicerad och kräver höga kvalifikationer hos en murare.

Bild
Bild

Metallisk - billiga och förfabrikerade skorstenar. Lätt, lämplig för små bostäder, bad och tekniska byggnader. De har en kort livslängd - högst 15 år.

Keramisk - ledare när det gäller livslängd (mer än 50 år) och värmebeständighet (tål uppvärmning över 550 ° C). Perfekt för eldstäder. Vägar i produktion är ömtåliga och kräver en grund.

" Smörgås " - har samma prestandaegenskaper som metall. Det är dock mer motståndskraftigt mot kondens och korrosion, men dyrare. Den har ett brett spektrum av applikationer - från en vedspis till en gasvärmare. Den kan enkelt monteras både i det färdiga huset och utanför. Det finns ett brett utbud av fabriksartiklar till salu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Att göra en korrekt beräkning av längden och sektionen av rökgassystemet är mer än hälften av jobbet, åtminstone den viktigaste delen av det … Fel i detta skede kan leda till katastrofala resultat och påverka hela huset.

Oftast, och mer korrekt, försöker människor lägga ut detta arbete till proffs. För en allmän förståelse av processen måste du dock veta följande.

För den korrekta beräkningen används ett stort utbud av data - från eldstaden till naturmaterial. Det finns 3 huvudtekniker.

  1. Den exakta metoden . Utförda av kvalificerade proffs. I grund och botten är detta en särskild avdelning för produktion av pannor. De använder experimentella data och professionell utrustning.
  2. Indikativ … Baserat på beräknade förhållanden, grafer och diagram. En sådan beräkning kan också utföras av en lekman. Du måste dock ha tillgång till de normativa värdena.
  3. Online metod . Låter dig beräkna allt med elektroniska applikationer. Det kan ge ett snabbt och högkvalitativt resultat, men det kräver en noggrann introduktion av en stor mängd exakta data.
Bild
Bild

Installationstips

Uttrycket "om du vill göra det bra, gör det själv" är inte alltid och inte alltid tillämpligt . Men det finns tillfällen när det inte finns någon lämplig specialist i närheten, eller hans tjänster är oöverkomligt dyra, då måste du arbeta med dina egna händer.

För att självständigt kunna montera skorstenen måste du fördjupa dig i alla detaljer i denna process så noggrant som möjligt. När allt kommer omkring kan ett monteringsfel bli kritiskt.

Bild
Bild

Träning

  • Rengör alla passager och fästen i skorstenen på förhand.
  • Gör de nödvändiga hålen i önskad form.
  • Ta hand om tätningen och värmeisoleringen av utloppsöppningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbete på hög höjd

Vid installation av en intern rökgasventil:

  • du måste ta hand om en säker och bekväm vistelse på taket;
  • ta hänsyn till utloppets parametrar, med hänsyn till den bärande ramen och lutningsvinkeln.

Vid installation av en extern skorsten:

  • det är viktigt att fixera röret säkert, med hänsyn till vindbelastningen;
  • ta hänsyn till de genomsnittliga årliga indikatorerna för vindrosen i området.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga tekniska punkter

  • När du passerar brännbara golv är det absolut nödvändigt att använda sandwichelement eller ytterligare skydd med icke-brännbara material.
  • Ta hand om stödet och förstärkningen av strukturen, med hänsyn till dess vikt.
  • Täck fogarna med värmebeständigt tätningsmedel och säkra med klämmor
  • Elementen måste väljas på ett sådant sätt att fogarna inte faller inuti golv och väggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddselement

Genomförande låda

När skorstenen passerar genom en vägg, tak eller tak rekommenderas att göra en skyddskanal. Denna konstruktion av metall och icke-brännbar mineralull hjälper till att leda röret genom utloppet korrekt och säkert. TILL Lådan kan monteras oberoende baserat på individuella dimensioner och behov. Monteringsschemat är enkelt, men du behöver en skär- och svetsmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvud

Det sista elementet i rökavgassystemet är utformat för att förhindra att nederbörd kommer in i och vindblockerar kanalen, samt för att skydda isoleringen från att bli blöt.

Bild
Bild

Vad mer behöver du veta under installationen?

För självinstallation måste du noga följa SPiP 41-01-2003 "Värme, ventilation och luftkonditionering"

  • Rökkanalens diameter får inte vara mindre än ugnens utlopp.
  • Kanalerna måste utföras strikt vertikalt.
  • Minsta kanallängd från luftintaget är 5 meter.
  • Det bör inte finnas några horisontella böjar på vinden för rengöring.
  • Skorstenen ska inte komma i kontakt med annan teknisk kommunikation hemma.
  • De omgivande elementen får inte värmas över 50 ° C.

Rekommenderad: