Isolering Av Vinden I Ett Hus Med Kallt Tak: Hur Man Isolerar Golvet Och Taket I Ett Rum I Ett Privat Hus Och Vilken Isolering Man Föredrar, Klädselsteknik Med Mineralull Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Vinden I Ett Hus Med Kallt Tak: Hur Man Isolerar Golvet Och Taket I Ett Rum I Ett Privat Hus Och Vilken Isolering Man Föredrar, Klädselsteknik Med Mineralull Och Andra

Video: Isolering Av Vinden I Ett Hus Med Kallt Tak: Hur Man Isolerar Golvet Och Taket I Ett Rum I Ett Privat Hus Och Vilken Isolering Man Föredrar, Klädselsteknik Med Mineralull Och Andra
Video: Cool 'n' Comfort 2024, April
Isolering Av Vinden I Ett Hus Med Kallt Tak: Hur Man Isolerar Golvet Och Taket I Ett Rum I Ett Privat Hus Och Vilken Isolering Man Föredrar, Klädselsteknik Med Mineralull Och Andra
Isolering Av Vinden I Ett Hus Med Kallt Tak: Hur Man Isolerar Golvet Och Taket I Ett Rum I Ett Privat Hus Och Vilken Isolering Man Föredrar, Klädselsteknik Med Mineralull Och Andra
Anonim

Frälsningen från det hårda ryska klimatet för många människor är ett varmt hem. Det är inte alltid tillräckligt att isolera källaren, källaren och väggarna: om taket på huset är kallt måste du ordentligt isolera vinden. Denna procedur har ett antal funktioner som måste beaktas innan arbetet påbörjas. Annars kommer alla medel och ansträngningar att gå till spillo, resultatet kommer inte att motivera de ansträngningar som gjorts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Oavsett byggnadstyp och dess antal våningar måste arbete med tak utföras enligt strikta regler.

  • Det krävs en säkerhetsmarginal som täcker sin egen vikt och designbelastning.
  • Under hela konstruktionsbelastningen bör det inte finnas någon deformation eller nedböjning.
  • Det är nödvändigt att säkerställa den ljudisoleringsnivå som föreskrivs i förordningarna eller särskilda rekommendationer för byggprojekt.
  • Det antas bibehålla den brandmotståndsgräns som fastställs i regleringsdokumenten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid isolering av vindar kan något av dessa krav brytas av okunnighet, på grund av felaktigheter eller på grund av avvikelse från standardteknik. Resten av nyanserna tillhör redan en grupp av våningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvtyper

Huvuddelen av huset kan separeras från vinden med vinden och mellanvåningarna. Skillnaden är att i det första fallet är den övre delen av byggnaden inte uppvärmd, medan den i den andra förvandlas till en vindsvåning.

Av konstruktion är de bärande golvsegmenten strålade och icke-strålade. De förra bildas av balkar och fyllning, de senare är homogena, gjorda i form av plattor eller paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bjälklag i ett privat hus skapas på ett sådant sätt att huvudet elementen var på lika avstånd. Det huvudsakliga byggmaterialet är trä. Metall och armerad betong används praktiskt taget inte.

Träblock är ganska lätta, men har en allvarlig nackdel - begränsningen för maximal längd. I mellangolvversionen kan de användas om spännvidden inte är längre än 5 m. För en outnyttjad vind kan det tillåtna värdet ökas med 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland måste du göra spännvidden ännu större. Då krävs det att man använder metallkonstruktioner. I en sommarstuga används en sådan lösning inte av uppenbara skäl. Oftast fungerar golvet, som läggs ovanpå balkarna, samtidigt som ett tak (för nedre våningen) och som ett golv (för en vind eller en enkel vind).

Förutom balkarna och golvet monteras också en rulle och ett lager isolering

Bild
Bild

Hus, som liknar en rektangel i form, block parallellt med den kortaste väggen. Ett strikt definierat avstånd och en sektion av strukturen hjälper till att undvika nedböjning av balkar i ett belastat tillstånd .… Dessa indikatorer hänger ihop.

Under ett kallt tak är det nödvändigt att lägga balkar med ett gap större än under vinden (detta beror på skillnaden i belastning). Oavsett det specifika alternativet är det nödvändigt att isolera golvet på ett sådant sätt att garantera skyddet av spärren från inträngande av vatten. Ett ångogenomträngligt material krävs ovanpå skyddsskiktet.

Bild
Bild

Material (redigera)

Korrekt isolering börjar alltid med att torka vinden genom att öppna fönstren. Det är viktigt att ta hänsyn till nyansen: de arbetar med vindsgolvet och inte med taket i vardagsrum.

Sortimentet av värmare är bra, i alla järnaffärer kan du hitta många sorter. De är indelade i tre huvudgrupper - bulk, rull och tillverkade i form av plattor. Var och en av sorterna är lämplig för att lösa strikt definierade uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bulkprodukter de kombineras optimalt med takbjälkar i trä, vilket hjälper dem att "andas". Men det är inte särskilt bekvämt att montera polystyrenskum.

Rulningsalternativ kännetecknas av ökad miljövänlighet.

Tallrik , trots svårighetsgraden, är det väl kombinerat med betonggolv (till exempel skumbetong), som i sig skiljer sig åt i täthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isolering från insidan av rummet (från takets sida) på en kall vind praktiseras sällan, vilket är förknippat med flera problem:

  • sänka rummets nivå;
  • ständig kränkning av den redan skapade finishen och behovet av dess reparation;
  • olika miljö- och sanitärsäkerhet för värmeisoleringsmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av värmeskydd från insidan av rummet kan göras billigt eller samtidigt behålla rätt komfortnivå. Vi måste ge upp mineralull, hålla klyftan från värmeisolering till yttre dekoration (detta är nödvändigt för ventilation). Inre isolering är det bästa alternativet för att hålla värmen när du placerar ett undertak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om isoleringen utförs med extruderat polyuretanskum eller expanderat polystyren, förinstallation av svarven krävs, ovanpå vilken gips är fixerad … Virkets tjocklek väljs med 0, 2 - 0, 3 cm mer än isoleringsskiktets själva, installationssteget är 0, 1 - 0, 2 cm smalare än penoplexen. Det rekommenderas att använda mineralull endast i de mest extrema fallen: det är mycket giftigt.

Mycket bättre ekolja, erhållen från cellulosa med tillsats av ämnen minska risken för brand. Sådant material undertrycker perfekt främmande ljud. Om du använder vass kan du inte vara rädd för eld.

Bild
Bild

Det är dags att ta reda på vilka egenskaper var och en av beläggningsgrupperna har och vilka andra material som tillhör dem.

Bulk

De började använda huvuddelen av isolering tillbaka i antiken. Deras huvudsakliga alternativ är:

  • expanderad lera;
  • sågspån;
  • linfibrer;
  • vass stjälkar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje sort har sina egna skillnader och prestandaegenskaper. Lätt att få, tillgänglighet och nästan nollpris på sågspån har också en baksida (de har ett antal allvarliga nackdelar).

Möss sätter sig lätt i sågspånmassan. Detta kan förhindras genom att tillsätta hydratiserad kalk och hårdmetall. För att hålla värmen räcker det med ett lager på 10 - 20 mm, men denna imponerande kvalitet upphävs av hög brandfarlighet.

Expanderad lera är kompatibel med trä- och betonggolv: när den fylls upp skapas ett fullvärdigt golvbeläggning. Skikttjockleken sträcker sig från 20 till 25 mm, under vilket det bör finnas en betongbeläggning på cirka 5 mm.

Bild
Bild

I rullar

De otvivelaktiga fördelarna med valfri isolering är användarvänligheten och enkel installation av block. Detta gör att du kan utföra arbetet själv.

I de flesta fall, trots alla dess nackdelar, används mineralull. Innan du lägger materialet måste du göra en ångspärr av hög kvalitet med limmade sömmar för större täthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland rullmaterial i första hand när det gäller miljösäkerhet är alger … De är inte benägna att ruttna, men kan bli ett förråd för mikroskopiska organismer och parasitiska djur. Sannolikheten för bränning är mycket liten; vid bearbetning med speciella lösningar kan den reduceras till noll.

Om alger är säkra kan detta inte sägas om glasull … Motståndskraft mot vatten värderas av en allvarlig olägenhet under arbetet: du måste skydda dig mot små, taggiga och farliga fibrer. Efter ett tag tårar och tappar materialet sina positiva egenskaper i stor utsträckning ..

Bild
Bild
Bild
Bild

I form av mattor och plattor

Plattisolering utmärks av tillförlitlig blockering av luftintag. Det ska inte användas i hus tillverkade av naturmaterial .… Oftare används polystyrenskum, vass, ekolja vid tillverkning av plattor. tång.

Tekniken möjliggör installation strikt på plana ytor med preliminär placering av ångspärrfilmer … Även de minsta oegentligheterna måste elimineras. Det är lätt att göra ett fullvärdigt golv ovanför plattan, vilket gör att du kan skapa bostadsvindar även från de kallaste vindarna från början.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutbar

Ett verkligt tekniskt genombrott var användningen av sprutad isolering. Det är viktigt att noggrant närma sig deras val och ta hänsyn till alla funktioner, inklusive fördelar och nackdelar med den skapade beläggningen.

De viktigaste positiva aspekterna vid användning av penoizol för isolering är:

  • exceptionellt högt värmeskydd;
  • utmärkt absorption av främmande ljud;
  • fast ångpermeabilitet (ingen kondens);
  • möjligheten att använda på platser som är otillgängliga eller otillgängliga för andra isoleringsprodukter;
  • enkel installation ovanpå alla befintliga byggmaterial.

Denna sista punkt betyder inte att noggrann ytförberedelse kan försummas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Endast en grundlig avfettning av basen garanterar en anständig vidhäftning och stabil prestanda av dess huvudfunktion av materialet.

Oavsett vilket alternativ som valts är förberedelserna mer eller mindre desamma.

Bild
Bild

Förberedelse för arbete

Innan du börjar arbeta på vinden i ett trähus måste du kontrollera golvens fogar. Det är viktigt att tänka på: det bör inte finnas luckor och sprickor på basen. Varje spalt stängs med kalkbruk och bogser … Ramelement är impregnerade med antiseptiska föreningar och brandskyddsmedel.

Om ventilationsventiler inte har skapats tidigare har det blivit dags att göra dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att göra isolering enligt rullschemat måste du utrusta golvplattorna med stockar (specialstänger). Betongskruvar eller pluggar kan användas för att säkra dem.

När det är planerat att göra vinden till en vind, kommer värmerör att vara isolerade. Följande typer av teknisk ull passar bäst för dem:

  • glas;
  • mineral;
  • slagg;
  • sten;
  • basalt.
Bild
Bild
Bild
Bild

För din information: de billigaste alternativen bör användas i områden med milda vintrar. Om frosten är tillräckligt kraftig måste du köpa en dyrare och pålitligare isolering.

Det är nödvändigt att rengöra ytan så mycket som möjligt från de minsta spåren av damm och andra föroreningar. Alla sektioner av värmesystem överlappas med skyddande material minst två gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i kombinationen av värme och ångisolering

Ångspärr i kombination med värmeisolering görs alltid extremt tätt. Rullar överlappar upp till 0,2 m, limmas. En förutsättning är en överlappning på väggen, följt av att trycka med gips … Material med en folieyta som effektivt reflekterar infraröda strålar bör ges företräde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvstädning

Det här ögonblicket kan inte underskattas. Det är värt att använda ett hus i flera månader utan att besöka en kall vind, eftersom en fantastisk mängd damm, smuts, spindelnät kommer att samlas där. Det är nödvändigt att ta bort alla saker, även de minsta och obetydliga, ta bort allt skräp innan arbetet påbörjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmning

Det kommer inte att vara möjligt att demontera tekniken för att lägga alla möjliga beläggningar. Vi måste tänka på ett alternativ. Till exempel mineralmattor.

Först måste du ta bort strandpromenaden och fästa ett ångspärrskikt på balkarna. För att fästa membranfilmer är det värt att använda häftklammer på 14 - 16 mm, som drivs in i basen med en häftapparat. Skillnaderna i strukturerna är fyllda med mattor, som är fixerade med tvärsnitt på 20x50 mm. Dessa lameller hjälper till att hålla den extra ångspärren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Då måste du göra en strandpromenad med egna händer och utrusta taket. För att skydda ventilationsrören från kyla är material som bildar ett slags skal (till exempel penofol) bättre lämpade … Det är bättre än polyetenskum, det absorberar inte så mycket damm, som oundvikligen finns i alla rum.

Om ventilationsröret passerar genom huvudväggen måste det placeras i en värmeisolerande hylsa … När ventilationskanalen går genom rummet måste du lägga materialet där frysning börjar kännas. Ventilationsskydd görs innan du täcker resten av byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En typisk paj innebär stapling:

  • massiva brädor 25x100, 30x100 mm;
  • ett tvåskiktsmembran som skyddar mot vinden;
  • 5x5 cm balkar över de överlappande balkarna (avståndet mellan blocken ska vara 59 cm);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • balkar baserade på ett dubbelvirke 5x20 cm;
  • nytt virke 5x5 cm;
  • ångspärr (bäst med aluminiumfolie);
  • brädor på ångspärrens överlappningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På vinden måste man ta itu med problemet med en frysvägg eller till och med flera väggar samtidigt. Endast samtidig isolering av strukturen både utanför och inuti byggnaden hjälper till att eliminera denna olägenhet. Minsta tjocklek på det inre lagret måste vara minst 20 cm . Detta är det sällsynta fallet när det inte finns något bättre än vanlig mineralull.

Genom att använda en annan gammal metod för att isolera vinden på huvuddelen (med lin), fortsätt på samma sätt som vid arbete med sågspån. Skillnaden manifesterar sig bara i täckningen av det formade skiktet med kraftpapper, på grund av vilken risken för skador på materialet och dess fukt blir minskad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överlappande

Intergolv av trägolv behöver inte isoleras, om inte separat uppvärmning av lokalerna är planerad för att spara pengar. I detta fall måste ångspärrskiktet monteras uppifrån och nedifrån.

Arbetet med ett betonggolv är följande:

  • rengöring;
  • utjämning av lättnaden;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • förberedelse på grundval av monolitiska avfasningar av sluttningar för utflöde av fukt;
  • placering av vattentätning (frigöring i kanterna krävs);
  • bildandet av en cement-sandskiva upp till 50 mm tjock;
  • takterrass och tätning.
Bild
Bild

När taket redan är klart är det liten mening att öppna och röra vid det. Det är bättre att använda penoplex eller annat material som inte behöver skyddas från kontakt med fukt. I en version monteras stockarna, täcker dem med isolering och täcker luckorna med skum. I en annan metod fixeras plattorna på golvet med hjälp av paraplypluggar.

Bild
Bild

Tak

För att säkerställa ett tillräckligt värmeskydd krävs att man isolerar inte bara taket, utan även överhängen på taklisterna, rännan, korsningen med väggarna. De arbetar strikt från lägre poäng till höjdpunkter samtidigt som alla backar är intakta. Mellanrummen är minst 15 cm måste själva isoleringsskiktet gå änd-till-ände.

Dukarna läggs från åsen till överhänget med en lutning på högst 15% parallellt med skridskorna, med en större - vinkelrätt. Var noga med att se till att rullarna staplas utan bucklor ., luftbubblor och läckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takelement bearbetning

Om spärrbenen visar sig vara tunnare än det avsedda isoleringsskiktet, måste de byggas upp med trälister. Lamellerna själva är impregnerade med skyddslösningar i förväg. Takbehandling för att förhindra brand och insektsskador kommer också att krävas.

Bild
Bild

Tips från professionella byggare

Alla erfarna byggare guidas av SNiP II-3-79 vid isolering av olika delar av en byggnad.

Förutom färdiga formler för beräkning av tjocklek och typ av material måste du vara uppmärksam på:

  • klimatförhållanden i området;
  • vindlastfunktioner;
  • väggmaterial;
  • specifikationerna för uppvärmning i huset.
Bild
Bild

En riktig specialist eller team startar isolering först efter att allt takarbete har slutförts.

Rekommenderad: