Vedeldade Eldstäder För Sommarstugor (84 Bilder): Långvariga Spisar För Ett Hus På Trä, Hörnmodeller Av Gjutjärn Med Vattenkrets

Innehållsförteckning:

Video: Vedeldade Eldstäder För Sommarstugor (84 Bilder): Långvariga Spisar För Ett Hus På Trä, Hörnmodeller Av Gjutjärn Med Vattenkrets

Video: Vedeldade Eldstäder För Sommarstugor (84 Bilder): Långvariga Spisar För Ett Hus På Trä, Hörnmodeller Av Gjutjärn Med Vattenkrets
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, April
Vedeldade Eldstäder För Sommarstugor (84 Bilder): Långvariga Spisar För Ett Hus På Trä, Hörnmodeller Av Gjutjärn Med Vattenkrets
Vedeldade Eldstäder För Sommarstugor (84 Bilder): Långvariga Spisar För Ett Hus På Trä, Hörnmodeller Av Gjutjärn Med Vattenkrets
Anonim

Många vill ha ett privat hus eller stuga, och detta är helt förståeligt: natur, sängar, grönska, en trädgård är attributen i livet som lockar. Naturligtvis tas frågan om uppvärmning i hus på landet nästan samtidigt med förvärvet eller byggandet av just detta hus. Det ska ju vara varmt, och det är önskvärt att det värms upp snabbt. Med tanke på den extremt instabila elförsörjningen i stugbebyggelser är det bättre att installera en autonom enhet för uppvärmning av huset . Och om det samtidigt kommer att vara möjligt att njuta av tungans levande låga, kommer det att vara underbart. Vedspisar kombinerar alla dessa krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Kaminen kombinerar de bästa och mest populära egenskaperna hos flera uppvärmningsanordningar, i synnerhet, som namnet antyder, spis- och spisfördelar.

Vad betyder det? Vanliga vedeldade eldstäder är ineffektiva, de har låg verkningsgrad, och allt detta beror på att den överväldigande delen av värmen i ordets bokstavliga mening "flyger in i skorstenen". Det är därför de används som inredning, mindre ofta som värmekälla. Naturligtvis kan det inte förnekas att flamman som dansar i härden är en mycket attraktiv syn, vilket ger komfort till huset. När det gäller vedeldade spisar är de mer effektiva och kan användas som den huvudsakliga värmekällan. Men deras utseende och design är oattraktivt och oattraktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vedeldade kaminen kombinerar spisens estetiska tilltalning med effektiviteten i ugnens värmeegenskaper. Detta är en fabriksinstallerad produkt installerad direkt på golvet. Antingen böjt stålplåt eller gjutjärn används för tillverkning. Designen liknar en bastuaggregat, men den har inget stenfack. Klädseln kan vara väldigt olika, det är möjligt att välja en eldstadskamin för vilken inredning som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vedeldade eldstäder fungerar som en värmare. Värmebäraren är luft som stiger uppåt vid uppvärmning, kall luftmassor går ner. Dessa är de så kallade kassettugnarna. Denna typ av konvektion fungerar inte alltid naturligt; i vissa modeller används forcerad automatisering för att reglera eldens intensitet.

I långsiktiga förbränningssystem, efter tändning, stannar syretillförseln där och veden fortsätter att ulma i efterbrännaren. På detta sätt kan enhetlig värmeavledning uppnås i upp till 8 timmar i rad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera fördelar med en vedeldad spis framför en gas:

  • de är billigare;
  • mer miljövänlig;
  • mindre pengar kommer att läggas på bränsle och dess betalning. Gas är inte lämplig i detta avseende, eftersom mängden elräkningar kan vara mycket imponerande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt materialet från vilket de är tillverkade kan vedeldade spisar:

  • metall (stål eller gjutjärn);
  • tegel;
  • kombinerat, där tegel och metall kombineras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också dela dem efter hur rummet värms upp:

  • med hjälp av luftkonvektionsuppvärmning;
  • genom vattenkretsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste kaminerna är gjorda av stål eller gjutjärn med en imponerande brandsäker glasdörr för brandsäkert glas, så att du kan titta på elden. Det finns dock också tegelstrukturer där en spis och en värmepanna med rökcirkulation liksom är anslutna. På marknaden finns också kombinerade (hybrid) spisar av metall och tegel, och de ser antingen ut som en tegelkropp och en metalleldning, eller en metallkamin, kantad med tegel inuti eller klar med sten utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller fördelarna med spisar måste följande sägas:

  • det viktigaste är användningen av miljövänligt bränsle;
  • estetiskt tilltalande utseende;
  • de är lätta att montera;
  • hög effektivitet;
  • kompaktitet som gör att de kan placeras även i det minsta rummet;
  • olika klädningsalternativ gör att kaminen passar in i vilken inredning som helst;
  • budgetinstallation och installation av skorstenen;
  • strukturens hållbarhet och tillförlitlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte helt sant att tala om bristerna som sådana, trots allt, i sin grupp har kaminerna praktiskt taget inga konkurrenter. Så det är bättre att kalla det villkorade nackdelar:

  • ojämn fördelning av värme i rummet - ju högre desto varmare;
  • oförmåga att hålla luften i rummet varm under lång tid;
  • liten termisk kapacitet - kylning sker nästan omedelbart efter att eldstaden stannar;
  • att bränna med kol är omöjligt, bara torr ved. Kol kan skada kameldelar. Dessutom behöver rummet en plats för placering av ved;
  • ju mer högteknologisk ugnen är, desto dyrare är den;
  • effektiv uppvärmning är endast möjlig i rummet där kaminen ligger, om modellen inte har en vattenkrets.

Om det inte finns någon vattenkrets är det bättre att överväga att kombinera en ugn, till exempel med en elektrisk konvektor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

De flesta modellerna på marknaden för braskamin är långbrända modeller. I grund och botten kör de alla på trä, men det finns de som kan värma ett rum genom att bränna kol. En koleldad spis är mycket ekonomisk, eftersom kol bara behöver läggas en gång var 24: e timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallugnar oftast av stål eller gjutjärn. Deras ugnsdörr är ganska stor; glaskeramik eller brandsäkert glas fungerar som material för det. Denna typ av kaminer värmer upp rummet med värmestrålning och luftkonvektion (kassettinsats), och om kaminenheten är ansluten till ett vattenvärmesystem, sedan med hjälp av en vattenkrets. Och det är en spis med en vattenkrets som är bäst lämpad om det är den huvudsakliga värmekällan, för då kan du värma flera rum samtidigt eller hela huset.

Konturtypen är idealisk för ett hus där människor ständigt bor, året runt, de har de bästa värmeegenskaperna. För sommarstugor, där det finns ankomster, finns det inget bekvämare än en luftvärmd spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skorstenen av metallspisar kan gå upp eller placeras på baksidan. Den andra varianten är den mest estetiskt tilltalande; dessutom kan du ansluta enheten till en skorsten i väggen.

Gjutjärnstrukturen är mer motståndskraftig mot miljöens destruktiva effekter och är mer inaktiv, men den kan lätt drabbas av mekaniska stötar. På grund av att dess väggar är tjockare är den dessutom mycket tyngre än stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall görs ett foder, det vill säga att lägga ut eldstaden på en eldstadskamin inuti med en brandbeständig tegelsten eller kakel från denna tegelsten. Sedan ökar resursen och trögheten i ugnen: den kommer att värmas upp längre, men den kommer också att behålla värmen under en längre tid. För samma ändamål (värmebesparing) är metall eldstäder färdiga från utsidan med kakel eller natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med metallspisar är följande:

  • relativt kompakt storlek, dvs de är lämpliga för användning i små hus;
  • de är mobila, bärbara - de kan flyttas till ett annat rum, förutsatt att det är möjligt att ansluta till skorstenen;
  • ett brett urval av olika typer av mönster;
  • de är ekonomiska, eftersom de flesta modeller inte bara har huvudförbränningskammaren, utan också en extra, där efterbränning sker, ökar detta effektiviteten hos eldstaden;
  • några av modellerna kan anslutas till vattenvärmesystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ugnen enheter av metall, kan användas och tegelalternativ … Deras anordning är sådan att både en kamininsats med rak skorsten och en ugnsinsats med rökflöden installeras i karossen. Sådana strukturer värms i sin tur, ventilerna överlappar den ena eller den andra delen av kaminen. Som regel används dessa enheter som uppvärmningsugnar på vintern och som en öppen spis under andra årstider.

En tegelstruktur värms upp mycket långsammare än en metall, men den svalnar också långsammare. Deras enhet ger möjlighet att placera en värmeväxlare för vattenuppvärmning, då kommer den att värma flera rum. För konstruktion av en tegel spis spis krävs en grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerade eldstäder-spisar på ett annat sätt kallas de inbäddade. Basen för en sådan anordning är en metalleldning, öppen eller stängd med en brandbeständig glasdörr. Den här eldstaden är inbyggd i en tegelkropp, som är anlagd så att luft har tillgång till den yttre ytan av eldstaden, och en konvektor användes som en metod för uppvärmning av luften.

Den kombinerade konvektoranordningen kan också anslutas till ett varmvattenuppvärmningssystem, då bör dess konstruktion initialt vara med en värmeväxlare. Sådana ugnsanordningar kräver konstruktion av en grund och tar också ganska mycket plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstadspisens design kan också innehålla funktioner som:

  • vattenkrets;
  • kokplatta.

Om eldstaden vid kaminen är öppen, värms luften upp ganska snabbt. Och om den här ugnen är utrustad med en spis, kan du laga mat på den. Med grillspisen kan du njuta av grillat kött när du vill. Och du kan till och med sätta en brazier nära spisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan klassificering av spisar - efter plats:

  • central;
  • ansiktsbehandling;
  • slumpmässig;
  • kantig - symmetrisk och inte.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också dela in dem i:

  • inbyggd - de monteras omedelbart under byggandet av ett hus;
  • väggmonterad - placerad längs den fönsterlösa väggen.

Den vanligaste är en väggmonterad spis-spis, dess bakvägg är installerad nära husets vägg. Den kan vara av alla storlekar - från kompakt till stor; i olika former - från rak till utskjutande. Ofta är den dekorerad med en portal, som tillför sofistikering och originalitet till interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnkamin kan monteras på två sätt:

  • på två sidor av det yttre hörnet;
  • ett hörn diagonalt över två väggar.

Den första typen av installation är bra i ett rum med ett stort område och ursprungliga layoutfunktioner. Den andra tar väldigt lite plats och passar bra överallt, även i det minsta rummet.

Bild
Bild

Konstruktioner

När det gäller metallspisar-spisar, har de alla den så kallade kakelugnen i sin prototyp och förbättras på grundval. Tegelugnenheter är mer multivariata. Det finns fyra vanligaste typerna: ryska, nederländska, svenska och finska. Det finns också öppna spisar som bär namnen på deras skapare, till exempel Kuznetsovs spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

I korthet om materialen för tillverkning av kaminer, då är tegelkonstruktioner dyrare, tyngre och tar mer plats medan de kyls ner längre; metall (gjord av gjutjärn, stål, järn) är mer kompakta, billigare, mer rörliga, men de måste ständigt värmas, de svalnar snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna och nackdelarna med separata tegelkonstruktioner och separat metallkonstruktioner diskuterades i detalj, låt oss bo på kombinerade ugnsanordningar, som kombinerar en gjutjärn- eller stålkropp med en tegelsten. Eller tvärtom - järnstrukturen är fodrad med eldfast tegel inuti. De har också ett antal fördelar:

  • Kombinerade spisar gör att du snabbt kan värma upp - omedelbart efter att eldstaden har startat blir den varm.
  • Deras effektivitet är högre än för tegelstenar. Bäst av allt är de ugnsanordningar där ett långsiktigt förbränningssystem är monterat.
  • Det finns en automatisk enhet för att reglera värmevärdet. För kakelugnar i tegel är detta fortfarande en historia från fantasiens rike.
  • De är mycket säkrare än öppna härdstrukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det finns modeller utrustade med brännare, vattentankar.
  • Du behöver inte använda vatten som värmeöverföringsvätska.
  • De är inte på något sätt kopplade till energiförsörjning, därför är de inte beroende av det.
  • Ergonomiska och små strukturer. Ett mycket brett utbud av modeller.
  • Kan placeras på golvet utan grund.
Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på eldstaden beror först och främst på materialet från vilket den är gjord. Om vi pratar om en tegelstruktur, kommer ordet "liten" inte att passa det på något sätt. Detsamma kan sägas om den kombinerade eldstaden - den mest kompakta av dem väger minst 80 kg.

Men det finns också minikaminer-spisar. De är gjorda av gjutjärn eller stål och finns tillgängliga för beklädnad med alla möjliga material, till exempel keramiska plattor, majolika eller natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

En oerfaren köpare kan bli förvirrad när han väljer en öppen spis för uppvärmning av ett lanthus, eftersom det finns ett stort antal värmeenheter till salu. För att undvika misstag när du köper en kamin måste du analysera sortimentet på marknaden och också bestämma en modell som är lämplig i alla avseenden.

Till exempel skapas en vedeldad kamin av gjutjärn helt enkelt för ett hem där långsiktig värmebehållning krävs.

Bild
Bild

För att kaminenheten passar perfekt in i en liten stuga eller ett lanthus måste du beräkna ett antal parametrar korrekt:

  • Ugnsstorlek och effekt. Ju större rummet som behöver värmas, desto högre bör båda indikatorerna vara. Om du försöker fuska och spara pengar, överhettas ugnenheten och går sönder.
  • Enhetens effektivitet. Ju högre indikator, desto mindre bränsle kommer att förbrukas och överkonsumeras. Mindre än 60% är oacceptabelt.
  • Bränsletyperna skiljer sig åt för olika modellserier av ugnsanordningar. Innan du köper måste du definitivt klargöra vilken typ som används i automaten: kol, trä eller torv i briketter.
  • Hastigheten på uppvärmning av luften i rummet beror på vad braskaminen är fodrad med. Kaminer med keramik- eller stenkropp behåller värmen bäst av allt, men kom ihåg att det tar längre tid att värma upp.
  • Rörets diameter avgör hur säker konstruktionen kommer att vara: om skorstenen är smal kommer alla ångor ut i rummet. Det måste komma ihåg att för 1 kilowatt effekt behöver du 8 cm2 tvärsnitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det vettigt att följa följande rekommendationer när du köper en ugnsenhet:

  • Placera ugnen på ett säkert avstånd från lättantändliga föremål. Detta kan vara från 20 cm till 1 m. Det rekommenderade avståndet bör anges i bruksanvisningen.
  • Det är nödvändigt att beräkna skorstenens diameter. Om det inte finns någon skorsten måste du definitivt köpa den.
  • En stålgolvplatta ska placeras framför ugnen. Detta är nödvändigt så att gnistor som flyger ut från eldstaden inte förstör golvet och inte orsakar eld.
  • Det är bättre att köpa modeller där du kan byta eldfast tegel eller gjutjärnsplattor i eldstaden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Innan du köper är det viktigt att kontrollera hur väl enheten är utrustad: om glasdörren sitter tätt i hålet i eldstaden, om det finns läckor runt passformens omkrets, om kroppen och inre fack är deformerade, om det finns är värmeisolering på justeringsknapparna och handtaget, och om de öppnar och stänger fritt rörliga delar.
  • Alla obligatoriska certifikat måste inkluderas i enheten. Vi pratar om en brandman, ett tillverkarintyg och ett hygiencertifikat.
  • Du måste också se till att produkten har en garanti och klargöra vilka fall som är garanterade och var de är åtgärdade.
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om du bestämmer dig för att skapa en öppen spis själv måste du bestämma materialet från vilket arbetet ska utföras.

Värmebeständigt tegel kräver en tydlig definition av platsen där den kommer att ligga, eftersom ugnenheten från den måste placeras på fundamentet. Det är naturligtvis bättre att bestämma platsen innan du bygger ett hus, då kan grunden läggas omedelbart.

Om huset byggdes innan tanken på att installera en eldstadspis uppstod, kan du bygga in det i den färdiga byggnaden. Du måste dock vara beredd på att du måste demontera delar av tak och golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör följa ett antal installationsrekommendationer:

  • Strukturen kommer att visa sig vara massiv och tung. Den lättaste och minsta kakelugnen i tegel väger mer än 600 kg. Därför är det mycket viktigt att lägga en solid grund under den.
  • Mycket utrymme för en öppen spis kommer att krävas.

Du måste börja bygga en öppen spis från en bas som är cirka en meter djup. I botten av det grävda hålet läggs en vattentätningspackning ut - takmaterial viks på mitten. För att fixa murverket används en lerlösning. Teglet måste blötläggas på förhand. Annars kommer det att ta vatten från lerlösningen. Lägg inte tegelstenar slumpmässigt. Beställningen utförs i enlighet med projektet och typen av den valda strukturen: hörn, inbyggd, väggmonterad spis spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kaminugnen är planerad att byggas av metall, bör krukugnen, känd för alla och alla, tas som ett prov. En sådan enhet passar lätt in i stilen på ett lanthus.

Skorstenen kan installeras både utanför huset och inuti den. Vid självinstallation ska du vara uppmärksam på att skorstenen är brandsäker.

En skorsten inomhus har ett bättre drag. Eftersom det är i upprätt läge lägger sot sig mindre på dess väggar. Det ger också mindre kondens. Om skorstenen ligger utanför, sticker ett metallrör ut längs väggen. Det blir mer kondens och utkastet täpper oftare. Dessutom kommer röret att svalna snabbare under vinterperioden.

Bild
Bild

Steg-för-steg-plan för att installera en tegelspis:

  • Rita upp en teckning.
  • Förberedelse av nödvändiga material och verktyg. Antalet tegelstenar beror till exempel på storleken på rummet som ska värmas.
  • Häller grunden. Detta görs med betong i förhållandet 1: 3: 1 (en del sand och cement, tre delar grus). Därefter sker förstärkning, för detta används ett murverk. Efter det - gräva i asbesthögar 1 meter långa. De måste gräva i minst fem. I slutet av hällningen måste basen vara minst 3 rader med tegel under golvnivån.
  • Det är mycket bättre att lägga ut varje rad torr, utan murbruk, innan du lägger den. Även erfarna spismakare gör det. För det första kan du bestämma det exakta antalet tegelstenar i raderna, och för det andra kommer det att klargöra layouten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den första raden måste läggas ut mycket jämnt, eftersom det är tack vare det som riktningen på väggarna i strukturen ställs in. I den andra raden är luftkanaler, en eldstadinsats och en fläktkammare redan synliga.
  • Rad 1-20 läggs med vita silikatstenar, sedan används röda eldfasta tegelstenar. Layouten bör göras i strikt överensstämmelse med schemat. Horisontell och vertikal styrning utförs med hjälp av lod och nivå. Det ska inte finnas några luckor eller luckor. Speciellt noggrant måste du lägga ut skorstenen, på den plats där den passerar genom taket bör isolering läggas.
  • Så snart konstruktionen av eldstaden är slutförd är det nödvändigt att installera en värmeväxlare (varmvattenberedare) i eldstaden samt en brandresistent glasdörr.
  • Nu måste du gå vidare till torkning. För detta görs flera små testugnar. Efter kontrollfacket kan du börja avsluta, om det var planerat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkesbetyg

Ryssland representeras på marknaden av spisar av en grupp " Meta " - ett av de ledande tillverkningsföretagen. Produkterna monteras i enlighet med europeiska industristandarder från kvalitetskomponenter från utlandet. Alla tillverkade modeller är föremål för strikt flerstegskontroll. Kvaliteten på våra produkter förbättras ständigt. Sortimentet är mycket omfattande, vilket gör att alla kan välja rätt alternativ för alla.

Ryska spisar och eldstäder tillverkas också av företaget " Ecostof" under varumärket "Bavaria " … Utrustningen på vilken produktionen utförs levereras från Tyskland, företaget har drivits sedan 2007. Kaminer och eldstäder "Ecostof" är idealiska för uppvärmning av sommarstugor - platser där människor inte bor permanent. Bavaria -modellerna är ganska kraftfulla, värmer väl och använder ved ekonomiskt. Ugnenheternas effektivitet är i genomsnitt 78%. Det är också viktigt att förbränningskammaren i Ecostof -modellerna är lätt att rengöra.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan inhemsk tillverkare - Feringer . Företagets sortiment är modernt och förlorar inte sin relevans, även om det inte är stort. Fördelen är den låga kostnaden för produkter, liksom närvaron av en spis.

En av de mest hedrade tillverkarna på marknaden är företaget Narvi . Det har tillverkat bastu- och badutrustning sedan 1936. Vissa enheter i deras sortiment har inga analoger bland produkter från andra företag. Design och produktion är koncentrerad till Finland. Erfarenheten som samlats under årtionden gör att vi kan finslipa de minsta nyanserna i tillverkningen av våra produkter varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Norsk tillverkare Jotul specialiserat sig på tillverkning av spisar och eldstäder från gjutjärn. Kvaliteten och säkerheten hos företagets produkter är framför allt beröm. Dessutom representeras sortimentet av både traditionella spisar och designade. Jotul har funnits på marknaden i över 150 år och har ett oklanderligt rykte. Varje inredning kommer bara att gynnas om du lägger till en Jotul -öppen spis som detalj.

En annan av ledarna bland tillverkare av värmeprodukter är ett italienskt företag La Nordica . Företaget utökar ständigt sitt modellutbud och förbättrar produktionsprocessen. Valet av varor som La Nordica erbjuder till konsumenten är verkligen stort - från blommor till modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Serbisk tillverkare Guca - nummer ett på landets marknad. Det har också en av de ledande positionerna på världsmarknaden. Den obevekliga förbättringen av produktionen är sättet som Guca har uppnått detta. Företaget lägger en stor mängd pengar på teknisk forskning, vilket gör det möjligt att förbättra kvaliteten på tillverkade produkter. Guca -modellerna är upp till 84% effektiva. Konsumentrecensioner om företagets produkter är bara positiva.

En annan serbisk tillverkare - Tim Sistem . Specialisering - ugnar och spisar. Företagets modeller är miljövänliga och ekonomiska. När det gäller Koper -ugnar är tillverkaren fokuserad på att förbättra det sekundära förbränningssystemet. Detta ökar ugnarnas effektivitet upp till 78%. Efterförbränning av rökgaser hjälper förbränningen att vara ren och minskar sotutsläpp. Således reduceras kostnaderna för att underhålla skorstenen och enhetens livslängd ökas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra interiörer

  • Den "halvantika" spisugnen med en skorstenspelare ser väldigt snygg ut.
  • En metallugn med en spis är funktionell och vacker.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den fodrade spisspisen kompletterar interiören perfekt.
  • Gjutjärnskonstruktionen ser inte alls tung ut.

Rekommenderad: