Eldstäder I Ett Privat Hus (100 Foton): Design I Det Inre Av Ramhus Och Timmerhus, Dekoration Av Eldstäder I Ett Trähus Och Deras Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Eldstäder I Ett Privat Hus (100 Foton): Design I Det Inre Av Ramhus Och Timmerhus, Dekoration Av Eldstäder I Ett Trähus Och Deras Storlekar

Video: Eldstäder I Ett Privat Hus (100 Foton): Design I Det Inre Av Ramhus Och Timmerhus, Dekoration Av Eldstäder I Ett Trähus Och Deras Storlekar
Video: Amazing Fastest Wooden House Construction Method - Intelligent Process Log House Building in 1 Day 2024, April
Eldstäder I Ett Privat Hus (100 Foton): Design I Det Inre Av Ramhus Och Timmerhus, Dekoration Av Eldstäder I Ett Trähus Och Deras Storlekar
Eldstäder I Ett Privat Hus (100 Foton): Design I Det Inre Av Ramhus Och Timmerhus, Dekoration Av Eldstäder I Ett Trähus Och Deras Storlekar
Anonim

Eldstad (caminus) översätts från latin som "öppen spis". I gamla dagar värmde de sina hem, kokade kött på en spett. Moderna eldstäder är varierade och säkrare, men inte alla har levande eldar. Mysiga härdar med en riktig låga får endast byggas i privata hus. Vilken typ av eldstäder är, var de finns och om de är byggda självständigt, kommer vi att berätta i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Eldstäder i Ryssland dök upp på uppdrag av Peter I. När han återvände från en resa till Europa, beordrade han adelsmännen att bygga europeiska härdar i sina hem genom ett kungligt dekret. Eldstäderna byggdes, men på grund av det hårda klimatet övergavs inte kaminerna. Elizabeth, vid tidpunkten för byggandet av Tsarskoye Selo och Peterhof, beordrade att utrusta dem med ryska spisar. Och bara Katarina II tog tillbaka mode för vackert utrustade härdar i husen hos den ryska adeln.

Bild
Bild

Idag värms eldstäderna inte bara med trä utan också med gas, biobränsle, träpellets och bränslebriketter . I en klassisk härd bränns kubikmeter ved, så eldstäder används inte som huvudvärmekälla. Moderna privata hus har andra uppvärmningsmetoder - en ångpanna, en holländsk ugn eller ett centralvärmesystem. Men som hjälpvärme och en vacker designlösning är de fortfarande populära.

Traditionella vedeldade apparater är inte lätta att installera. Fel i installationen av skorstenen kan sluta med att röken inte kommer att gå utanför, utan inne i rummet. För att inte riskera dig själv och din familj är det bättre att överlåta saken till en professionell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När härden är installerad måste den få tid att torka helt innan den börjar användas. Förbered en plats att förvara ved bredvid spisen. Vid användning får du inte glömma att rengöra ugnen från förbränningsprodukter och observera brandsäkerhetsåtgärder, som består av följande steg.

  • Det är nödvändigt att kontrollera förbränningshålet och övervaka skorstenens hälsa. Om de inte rengörs i tid kommer den ackumulerade sot att minska strukturens dragegenskaper och rök kommer in i rummet, vilket skapar en risk för kolmonoxidförgiftning.
  • Du måste lära dig hur du tänder eldstaden ordentligt, med en liten mängd bränsle. Ved kan endast läggas till när elden aktivt "slocknar". Om du släpper ut dem alla på en gång brinner de snabbt ut och värmen kommer in i röret.
  • Det finns ytterligare en anledning att inte tampa eldstaden med mycket ved, en sådan överbelastning kan förstöra eldstadens väggar och till och med leda till en brand.
  • Kom ihåg att öppna luckan när du använder härden.
  • Tillsätt inte brandfarliga vätskor till lågan, kasta skräp eller målat trä, de giftiga ämnena som finns i dem kan orsaka förgiftning av människor i rummet.
  • Själva spisen och golvet runt den måste vara gjorda av brandsäkra material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett hem med levande eld har sina fördelar och nackdelar, vilket bör övervägas om du bestämmer dig för att utrusta det. Fördelarna inkluderar följande punkter:

  • vacker design, berikar och förädlar interiören;
  • betonar status;
  • en mysig romantisk atmosfär skapas i vardagsrummet;
  • ytterligare uppvärmning visas;
  • problemet med fukt är löst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av de positiva egenskaperna att döma, "eldar" eld för själen, ett trevligt humör och bara lite för en funktionell återkomst. Allvarliga negativa punkter får dig att undra om skönhet och romantik är så viktigt. Döm själv:

  • levande eld är alltid farligt, barn och djur bör övervakas;
  • vid den första tändningen blir rummet rökigt;
  • eldstaden måste tas om hand, rengöras, övervakas med avseende på dess användbarhet;
  • sot, sot, ved bidrar inte till perfekt renlighet i vardagsrummet;
  • Eldstadens effektivitet är låg, du kan inte värma hela huset med det;
  • förbränning är associerad med drag;
  • arrangemang och underhåll av ett hem är dyrt.

Om du inte är rädd för problem kan du få ett mysigt och vackert rum med en livlig förtrollande eld.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Eldstäder, som anordningar för inredning och uppvärmning av hus, är ganska olika. Det fungerar inte att klassificera dem i en lista. Typerna bör övervägas separat efter plats, efter typ av bränsle som används och basmaterialet från vilket de ska tillverkas bör beaktas. Enheter skiljer sig åt i utseende och funktionella funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstäder anses inte alltid vara ett dekorativt tillskott till inredningen, de kan vara ganska funktionella. Enligt deras praktiska egenskaper är foci uppdelade i följande typer.

  • En panna-eldstad (termopamin) eller en enhet med en vattenkrets innehåller en fast bränslepanna . Utåt ser det ut som en vanlig öppen spis i en metallbas, men i själva verket är det avsett att värma huset.
  • Grillspisen är en stor kombinerad struktur med flera portaler som kräver en förstärkt grund . De installeras i sommarstugor, sommarbyggnader och privata hus med stora kök. Designen kan innehålla en grillpanna och en grill.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemugnen skiljer sig också åt i vilken typ av bränsle som används för uppvärmning . Samlingen av sot, förbränningens varaktighet, lågans höjd, värmeeffekten, den estetiska komponenten och kostnaden för själva bränslet beror på dess val. Typerna av eldstäder för användning av bränsle är följande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vedeldning

Gjutjärn eller tegel vedeldade eldstäder är traditionella enheter, de behöver bra isolering av alla sömmar och ytor. I dem, med hjälp av ved, tänds och underhålls en levande eld. Men från de klassiska stockarna idag kan överges till förmån för bekväma eurodrops . De är träbränsle komprimerat till pellets eller briketter, vars värmeöverföring är 40-50% högre än för vanliga stockar. Ett tioprocentigt luftfuktighetsindex påverkar att få en enhetlig låga av hög kvalitet utan att det finns gnistor. En full fyllning av träpellets räcker för två timmars bränning, torvbriketter fungerar dubbelt så länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För älskare av allt verkligt, naturligt, kan ingenting dock ersätta det vanliga doftande vedet med sin gnistrande värme och sprakande . Brandlådor installeras precis där vid spisen. Endast vältorkat material används för uppvärmning. Det är önskvärt att stockens längd är tre fjärdedelar av ugnsportalens djup. För långvarig bränning bör träets tjocklek vara från 7 till 10 centimeter. Det första bokmärket görs i horisontellt läge, högst 30 cm högt, stockarna läggs ut med en centimeters mellanrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Elektriska eldstäder är prisvärda, praktiska och ekonomiska och kan installeras i alla rum i ett hus eller lägenhet utan att stärka grunden. Till skillnad från de klassiska alternativen är de säkrare att förvara i ett trä- eller timmerhus. Fördelen med sådana modeller är följande.

  • De har ett attraktivt utseende.
  • Under installationen kan du göra utan hjälp av en specialist.
  • Innovativ teknik hjälper till att uppnå realistisk eld.
  • Regleringssystemet låter dig behålla önskad temperatur.
  • Enheten producerar inte aska och sot, vilket innebär att den inte behöver rengöra skorstenen och inte samlar smuts runt den.
  • Kostnaden och underhållet av sådana produkter är mycket billigare än trävaror.

Alla för vilka det inte är grundläggande att ha en levande eld i härden kommer bara att dra nytta av en imitation av en traditionell eldstad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bio eldstäder

Ett modernt hem med riktig eld, lämpligt för lägenheter och privata hus. Han behöver inte en skorsten och avgasfläkt, enheten körs på miljövänligt biobränsle - ett speciellt flytande bränsle baserat på etanol. Lågan bildar inte sot, aska och rök. Om du använder havssaltbränsle kan du höra det karakteristiska sprakande ljudet som vanligtvis genereras genom att bränna ved.

Bild
Bild

Bio eldstäder fungerar som ett dekorativt element i inredningen, de förväntas inte vara särskilt praktiska, även om värmeöverföringen för denna typ av bränsle är mycket högre än trä . Fördelarna inkluderar närvaron av en vacker jämn flamma, ett stort utbud av modeller, frånvaro av smuts, rök och brännande. Nackdelen är den höga bränslekostnaden, liksom behovet av att iaktta brandsäkerhet, eftersom enheten innehåller en riktig brand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gas

Gaseldstäder kan ha en full eldstuga, men behöver inte en skorsten. Deras värmeöverföring är mycket högre än för klassiska vedeldade alternativ. Ett särskilt tillstånd krävs för installation av en gashärd, och endast specialister kan utföra den. Eldstäder körs på propan på flaska, som placeras i ett separat rum med god ventilation.

I ett rum med en dekorativ härd bör det finnas sensorer för att styra koncentrationen av gas i luften, vid läckage stoppas propantillförseln automatiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika modeller av eldstäder gör det möjligt att utstråla värme i en, två eller tre riktningar, allt beror på utformningen av eldstaden . Hur många öppna sidor härden har, så många riktningar får värme för att flytta ut i rymden.

Bild
Bild

Ensidig

Den vanliga klassiska formen på härden, där värmeenergi kommer in genom ett enda eldradsfönster. Bra värmeavledning beror på dess lutande väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilateral

Hörnmodeller, ömodeller med genomskinlig syn och några väggmonterade alternativ kan ge ett tvåvägs värmeuttag. Sådana eldstäder ser mer spektakulära ut än traditionella, men de kräver arrangemang av skorstenar med ett starkare drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trilateral

Eldstaden ser mycket imponerande och modern ut; den har tre synliga ytor genom vilka elden är synlig. Skorstensskåpet sitter direkt ovanför flammakvariet och bildar en enda struktur med eldstaden och dess bas. Tyvärr är effektiviteten för dubbelsidiga och tresidiga modeller lägre än traditionella eldstäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Eldstäder, som en inre lösning, är ganska mångsidiga. De passar inte bara för historiska eller landsbygdstrender, den moderna tolkningen av härdarna gör att de kan introduceras i atmosfären i stads-, techno- och ekostilar. Faktum är att det finns en öppen spis för alla interiörer.

Bild
Bild

Klassisk

Eldstäder för rum i klassisk stil har perfekta geometriska former. Oftast är fasaden gjord av ljus naturlig eller konstgjord sten. Klassicism är en stil med strikt lyx, dess karakteristiska element är pelare, måttlig stuckatur, allt detta återspeglas i utformningen av klassiska portaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Land

Varje nation har utvecklat sina egna interiörer med en rustik smak, och eldstaden representeras inte alltid i dem av en massiv röd tegelstruktur. Låt oss ta en närmare titt.

  • Provence . För stilen i den franska byn är härdarnas fasader dekorerade med kakel, placerade i sten eller tillämpar en enkel design med vit sten.
  • Amerikanskt land . Väggsten används vid dekoration av eldstäder för denna typ av interiörer. Ibland är portalerna dekorerade med en enkel gipsfasad med naturliga träelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hi-tech, minimalism

Eldstäder för högteknologiska interiörer, minimalism och andra stadsområden har tydliga grafiska linjer, använder moderna material och ser enkla men snygga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Loft

Tegel, sten eller metall är de bästa materialen för en eldstad i industriell stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kejserlig

Lyxiga eldstäder i empirestil används för att dekorera pelare, antika skulpturer, förgyllning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer en eldstad finns det ett antal kriterier att tänka på

  • Byggnadstyp . I en ram eller hus av SIP -paneler kommer en kraftfull klassisk öppen spis av sten eller tegel att se för massiv ut. Du kan köpa en eldstad från fabriken med värmefunktioner. Den måste installeras i en rambyggnad på ett visst avstånd från väggen. Alla typer av eldstäder är lämpliga för ett hus från en bar. De uppförs vid den bärande väggen och drar sig undan från den en kort bit. För ett hus med skruvhögar under eldstaden måste du lägga till ytterligare fyra högar 108 i diameter. I en tegelbyggnad, om området tillåter, kan någon eldstad introduceras.
  • Valet av ett hem påverkas av de uppgifter som tilldelas det: för att värma rummet behöver du en öppen spis med vattenkrets, en elektrisk eller biopeis ser bra ut i dekorativ design, en brasare öppen spis väljs för matlagning med "rök". Om det finns väldigt lite plats och pengar, och du verkligen vill ha en härd, kan du använda en falsk eldstad. Utåt ser det ut som en vanlig, men du kan inte tända eld i den.
  • Härdens storlek beror direkt på själva rummets skala . - en stor frontstruktur är lämplig för en stor hall; för ett litet rum kan du välja en snygg hörnmodell.
  • När du tänker på en öppen spis bör du själv bestämma vilken typ av bränsle du vill se i din eldstad . Elektriska, gas- och bioeldade eldstäder behöver inte städas ständigt och skapar inte smuts runt dem. Men de som gillar att sitta bekvämt i en fåtölj vid en levande eld med ett trevligt brakande ved kommer att föredra det klassiska vedalternativet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plats metoder

Mängden eldstäder bestäms inte bara av syftet eller användningen av olika bränslealternativ, strukturer kan ha olika platser - inbyggda i väggen, uppta ett hörn eller hängande ovanför golvet i mitten av rummet. Varje interiör behöver sin egen, specifika designlösning, som låter dig vackert dekorera rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inbyggd

Den inbyggda spisen ligger i den bärande väggens nisch. Placeringen är planerad i byggnadsstadiets skede, under härdens bildning byggs en kraftfull skorsten med goda dragegenskaper. Den inbyggda modellen tar inte plats i huset, men har tillräckligt med potential för att värma ett stort rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra alternativ för inbyggda eldstäder, för vilka en tjock ö-dekorativ vägg uppförs i mitten av rummet . Konstruktion är ett effektivt sätt att dekorera vardagsrum. För sådana eldstäder är det bättre att använda bränsle som inte behöver en skorsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggmonterad

Den vanligaste typen av eldstäder. Den har inte skarvade komponenter med väggen, den är byggd isär, men skorstenen ligger direkt på väggen. Trots den imponerande storleken är ett betydande plus för sådana strukturer att de kan installeras i ett färdigt, redan befintligt hus om ägaren har en sådan idé.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinkel

Hörn eldstäder är ensidiga och tvåsidiga, allt beror på deras plats-inuti hörnet eller på utsidan. Ett internt placeringsalternativ anses klassiskt när härden ligger mot angränsande väggar och förenar dem med ett ugnsfönster. Eldstaden berör också båda väggarna. Den dubbelsidiga spisen är inbäddad i det yttre hörnet och gör det möjligt att se härden från båda sidor av hörnet. Detta alternativ är mer ovanligt och effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Står separat

Ö -eldstäder kan placeras i vilken del av rummet som helst. Om du måste bygga en speciell vägg för dem, försöker designers att dekorera den med ytterligare dekorativa element - ett akvarium, hyllor. Det finns också fristående strukturer som inte behöver väggstöd. De är gjorda av olika material och ser väldigt distinkta ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Suspension

Dessa är de mest ovanliga strukturerna som hänger från taket och bildar en enda helhet med skorstenen. Utan att röra golvet håller de elden på bekvämt avstånd från den sittande personen. Sittande i en fåtölj eller soffa kan du titta på den dansande lågan i timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

Installationen av en riktig vedeldad spis med levande eld är förknippad med en viss fara, så den anförtros åt specialister. Ett felaktigt utformat ventilationssystem och skorstensdesign kan leda till kolmonoxidförgiftning. Endast de mest självsäkra människorna i sin skicklighet monterar eldstäder på egen hand.

Bild
Bild

Monteringsstegen är följande

  • Fundament . En vedeldad spis ingår i husets projekt, så grunden hälls samtidigt med byggnadens grund. Men samtidigt gör de det separat, mer förstärkta. För att skapa en grund för en öppen spis i ett redan byggt hus är det nödvändigt att ta bort golvbeläggningen och en del av golvet, gå 50-70 cm djupt ner i marken, lägga dränering, bygga formning, införa armering och häll betong.
  • Väggar . Ett flerskiktsisolerande material är monterat på metallstyrningar. Ytterligare eldfast tegel kan också fungera som isolator.
  • Eldstad läggning . En särskild värmebeständig lösning måste användas. Murverk börjar från grunden med massivt tegel i konstruktionen. Allt material som kommer i kontakt med eldstaden måste vara brandsäkert. För att avsluta kaminens framsida kan du välja en dekorativ sten.
  • Skorsten . Den inre skorstenen består av två rör införda i varandra. Den passerar genom taket, taket och leds ut i form av ett rör. När du skapar en skorsten måste alla skarvar förseglas noggrant.
  • Golv . Ytan runt eldstaden inom en och en halv meters radie läggs av värmebeständiga material - mot kakel, konstgjord eller natursten.
Bild
Bild

Exempel i interiören

Även den enklaste eldstaden berikar interiören, ger den en atmosfär av värme och lugn. De ursprungliga härdarna med levande eld ser fascinerande ut.

Zonerad vägg med öppen spis

Bild
Bild

Härd med kakel i en mysig provence

Bild
Bild

Hörnkamin i modern inredning

Bild
Bild

Tresidig modell

Bild
Bild

En bred skorsten i metall pryder den lakoniska designen

Bild
Bild

Hörnmodell i landlig miljö

Bild
Bild

Ovanlig design med brutna linjer

Rekommenderad: