Eldstad (164 Bilder): Vackra Hem Stora Alternativ Med Värmeväxlare, ös Tresidig Finsk Design

Innehållsförteckning:

Video: Eldstad (164 Bilder): Vackra Hem Stora Alternativ Med Värmeväxlare, ös Tresidig Finsk Design

Video: Eldstad (164 Bilder): Vackra Hem Stora Alternativ Med Värmeväxlare, ös Tresidig Finsk Design
Video: "KETTLE TYPE REBOILER " HEAT EXCHANGER 2024, April
Eldstad (164 Bilder): Vackra Hem Stora Alternativ Med Värmeväxlare, ös Tresidig Finsk Design
Eldstad (164 Bilder): Vackra Hem Stora Alternativ Med Värmeväxlare, ös Tresidig Finsk Design
Anonim

Ursprungligen hade eldstäder en funktion: att värma huset. Med tiden har deras struktur och utseende förändrats. I det moderna samhället har åsikten bildats att eldstäder mer sannolikt är ett element av lyx än ett värmesystem. Men med sin hjälp i ett hus eller en lägenhet kan du skapa en känsla av värme och komfort, särskilt eftersom marknaden erbjuder olika modeller - från stora gatan till miniatyr.

Särdrag

Oftast är en hemmapis utformad för att värma huset.

Standardmodellen har fyra huvudelement:

  • fasad eller portal, som oftast är utformad i form av bokstaven "P";
  • en ugn i vilken bränsle bränns;
  • en speciell kammare ovanför eldstaden, vars funktionella uppgifter är att överföra rök till skorstenen. Det kallas en röklåda;
  • skorsten, som måste ge drag- och rökutsug.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om eldstaden är utomhus, utför den också funktionen som en spis, grill, spis eller rökeri. Därför läggs flera fler designfunktioner till dessa element.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

Ursprungligen tjänade eldstaden bara en funktion - uppvärmning. Nu är tillämpningsområdet omfattande.

Oftast används grundläggande stora strukturer som värmesystem i privata hus. I detta fall fungerar eldstaden som en källa till termisk energi, som överförs till alla rum genom en sluten vattenkrets.

Bild
Bild

Små modeller används för att värma lägenheter, vindar, verandor, loggior eller stängda balkonger.

Bild
Bild

Utomhus typer av eldstäder gjorda i stil med "härd", grill eller grill är efterfrågade.

Bild
Bild

Eldstad design med funktionen av en spis blev kär i sommarboende och invånare i stugor.

Bild
Bild

Designers överallt använder falska eldstäder och bio eldstäder i vilken inredning som helst.

Bild
Bild

Visningar

Tillverkare erbjuder ett brett utbud av modeller som klassificeras enligt olika parametrar.

Efter funktion

  • För uppvärmning … Eldstadens huvudsakliga funktion är att värma upp rummet. Vanligtvis, i ett privat hus eller stuga, är ägarna inte beroende av centralvärmesystemet, därför har de möjlighet att installera sina egna. Eftersom eldstaden kan bli kärnan i värmekretsen och också fungerar som ett underbart element i interiören, är installationen efterfrågad.
  • Delvis uppvärmning … I moderna lägenheter är det problematiskt att installera en riktig öppen spis; dess variationer används oftare. På kalla vinterkvällar kan de arbeta för uppvärmning, och i avsaknad av behov av uppvärmning kan de bara utföra dekorativa funktioner. Exempelvis är eldstäder eller pelletsinstallationer lämpliga för användning på en stängd balkong eller loggia.
  • Med matlagningsfunktion … Gatumodeller är ett bra exempel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Country BBQ -eldstäder blir de mest populära .… Eldstaden är som regel inte förknippad med bostadshus; den är byggd på en separat dedikerad plats under en baldakin. Designen är nödvändigtvis utrustad med spis och grill. Ofta innehåller en öppen spis ett handfat, ett slaktbord, hyllor och förvaringsnischer. Utepisen har den största skillnaden mot inomhusmodeller: skorstenar stängs inte av klaffar.

Bild
Bild

Inomhusmodeller är efterfrågade i köket.

Öppen spis är utformad för att utföra två funktioner: uppvärmning och matlagning i ugnen. Som regel är produkten utrustad med två eldstäder och följaktligen ett par skorstenar. I detta avseende kan de användas både tillsammans och separat. Systemet fungerar på trä eller briketter av sågspån, så platsen i närheten är ofta utrustad med en spisbänk. Trädgårdsversionen av kaminen är särskilt efterfrågad.

Bild
Bild

Dekorativa konstruktioner tjäna till att dekorera interiören. Med deras hjälp sätter designers accenter. En öppen spis kan representera lyx och pompa eller komfort och lugn. Det är typiskt för många stilar och är tillverkat av olika material. Specialister på inredning använder inte bara riktiga uppvärmningsalternativ i form av bio- och elektriska eldstäder, utan också falska eldstäder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bränsle

Vedeldade eldstäder

Det äldsta av alla befintliga alternativ. Eldfast tegel används för deras konstruktion. Mindre vanligt är alternativ från keramiska block eller gjutjärn. Portalen och skorstenen är kantade med olika typer av ytbehandlingar: natursten eller konststen, tegel, keramiska plattor, träplattor.

Bild
Bild

Eldstadens design är ganska komplex och har ett antal finesser som bör beaktas vid byggnadsstadiet och under fortsatt drift:

  • installationsteknik tillåter inte att sådana modeller placeras i stadslägenheter;
  • det är bättre att ta hänsyn till närvaron av en eldstad i husets designstadium, eftersom det senare blir svårt att passa in i den färdiga interiören;
  • konstruktion tar lång tid;
  • föroperation är en lång process förknippad med fullständig torkning av hela strukturen;
  • skorstenen ska läggas ut av en kvalificerad hantverkare, för i händelse av ett fel kan eldstaden börja röka inne i rummet. En korrekt monterad struktur ger bra stabil dragkraft. Om skorstenen är för lång, brinner veden snabbt, med ett kort luftflöde blir svagt och röken kommer delvis att gå in i rummet;
  • röret måste rengöras regelbundet under drift;
  • utrymmet runt eldstaden måste skyddas från eld, eftersom levande eld kan ge oväntade överraskningar;
  • experter rekommenderar att man tillhandahåller en skyddsflik för eldstaden för att förhindra spridning av brinnande kol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även med många nackdelar förblir vedeldade mönster populära. Värmen från en levande eld och det tysta sprakandet av trä skapar en mysig hematmosfär.

Bild
Bild

Torv och kol

Enheten liknar vedeldade modeller, men det finns vissa särdrag vid användning. Torv placeras i eldstaden med ett lager på minst 20 cm, och kol är högst 15 cm. För tändning av kolbränsle används flis, papper och tändning. Under förbränningen bildas en stor mängd aska, därför måste gallret städas ständigt.

För jämn förbränning behövs en lufttillförsel, särskilt för kol … För att göra detta rekommenderas att inte stänga fläktdörren till slutet när den eldas upp.

Bild
Bild

Gas

Metan eller propan-butan används som bränsle. Under förbränningen bildas inte fast förbränningsavfall och sot, detta gör det möjligt att utesluta en askuppsamlare, ett galler och begränsa skorstenens diameter från konstruktionen. Gasbrännaren sitter inne i eldstaden. Regleringen kan utföras både i manuellt läge och automatiskt. Modern teknik gör det möjligt att utrusta hela systemet med övervakningssensorer som kommer att ansvara för tillförsel och avstängning av gas, dragkraft och säkerhet.

Experter noterar att på grund av risken för kondensatbildning är skorstenen bättre isolerad och gjord av rostfritt stål. Formerna och typerna av placering av gasstrukturer kan vara vilken som helst. Den levande eldseffekten uppnås med speciella tillbehör som keramiskt trä.

Den största fördelen jämfört med trä och elektriska är kostnaden - den är lägre. Plusserna inkluderar också: ljudlöshet, frånvaro av gnistor, kontrollerad brandstyrka, låga utsläpp av skadliga ämnen, enkel design, möjlighet till automatisering, rörlighet.

Bild
Bild

Nackdelar med eldstäder av gastyp är också närvarande:

  • närvaron av gas i form av en gasledning eller cylindrar som måste köpas;
  • oberoende installation är inte möjlig, för att arbeta med gas behöver du en certifierad specialist som har tillstånd för detta;
  • för placering av gasutrustning i samband med värmekretsen krävs tillstånd från tillsynsmyndigheterna.
  • gas är ett explosivt bränsle, därför kräver det noggrann uppmärksamhet;
  • låg energieffektivitet.
Bild
Bild

På pellets

Sådana modeller är vanligtvis gjorda av gjutjärn eller värmebeständigt stål; keramiska eller glasplattor används som efterbehandling. Pellets är komprimerade granulat, vars råvara är brännbart avfall.

Bild
Bild

Följande faktorer kan betraktas som fördelarna med denna typ av eldstäder:

  • Arbetsprocessen är nästan helt automatiserad. Värmaren gör att du kan upprätthålla en optimal temperaturregim.
  • Den lilla storleken gör att du kan använda enheten i alla rum.
  • Bränslet är miljövänligt.
  • Hög energieffektivitet. Effektiviteten hos pelletspisar når 90%.
Bild
Bild

Det är värt att notera nackdelarna:

  • Automatisering och elektronisk fyllning är komplexa. De kräver kompetent service.
  • Eldstäder drivs av elnätet. De är inte utformade för att bränna någon annan typ av bränsle.
  • Dyrare än träbaserade motsvarigheter.
Bild
Bild

Elektrisk

Modellerna drivs av elnätet. På grund av avsaknaden av behovet av att bränna bränsle har designen förenklats, det har blivit lättare att ta hand om eldstaden under drift. Nu är det möjligt att installera elektriska ugnar i alla lokaler, inklusive lägenheter.

Bild
Bild

Experter lyfter fram ett antal fördelar jämfört med trä- och gaseldstäder:

  • låg kostnad;
  • enkel installation och ytterligare drift;
  • närvaron av flera uppvärmningslägen;
  • miljövänlighet och förmågan att skapa effekten av en levande eld utan att bränna bränsle;
  • inget behov av konstruktion av en särskild skorsten eller andra anordningar för avlägsnande av förbränningsprodukter;
  • fjärrkontroll och närvaron av en termostat, dessutom kan du justera luftfiltrering, vilket har en fördelaktig effekt på allergiker;
  • graden av brandsäkerhet är jämförbar med alla elektriska hushållsapparater.
Bild
Bild

Idag erbjuder tillverkare ett stort urval av eldstäder. Det bör dock noteras att produkten snarare spelar en dekorativ roll och även delvis fungerar som en uppvärmningsanordning. Med alla beskrivna fördelar är en elektrisk eldstad bara en imitation.

Bio- eller ekokamin - en underbar uppfinning som låter dig njuta av synen på en riktig eld i frånvaro av rök och sot. Bränslet är bioetanol, som hälls i brännare av metall. Eftersom förbränningsprodukterna är säkra för människor krävs inga skorstenar. Värmeöverföringen från bioeldstäder är utmärkt, men de används oftast som inslag i inredning i moderna moderna eller högteknologiska stilar.

Bild
Bild

När du väljer en miljöspis rekommenderas att tänka på följande:

  • precis som vilken produkt som helst som använder en riktig eld kräver konstruktionen vissa brandsäkerhetsåtgärder;
  • designfunktioner beror endast på designerns idé;
  • det finns inte tillräckligt med ström för att värma hela rummet.
Bild
Bild

Efter storlek

  • Stor … Överdimensionerade eldstäder är utformade för att generera stora mängder värmeenergi. Därför är det lämpligt att installera dem i privata hus med högt i tak, samt att ge kärnfunktionen för hela värmesystemet. Stor design på gatan är lämplig. I detta fall representerar de hela arkitektoniska kompositioner: grillplatser eller grillar.
  • Små … Miniatyrmodeller ger lite värme, så de är oftast ett dekorativt element i interiören.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter materialtyp

Tegel … För konstruktion av ugnen används speciella eldfasta tegelstenar. Utsidan är avslutad med keramiskt material. Det är viktigt att tegelstenen för beklädnad inte är ihålig, eftersom det är han som ackumulerar och avger värme. Tomrummen kommer att orsaka dess snabba förstörelse. Det är förbjudet att använda silikatmaterial, eftersom farliga ämnen frigörs när det värms upp.

Bild
Bild

Naturlig eller konstgjord sten … Naturmaterial tål temperaturförändringar bra och avger inte toxiner. Det finns bara en betydande nackdel - höga kostnader. Det bör förstås att man under konstruktionen inte kan klara sig utan eldfasta tegelstenar för ugnen. Stenen används endast för fasad.

Bild
Bild

Gjutjärn används som material för ugnen … Den tål uppvärmningstemperaturer upp till 600 grader. Experter identifierar två betydande nackdelar - bräcklighet och en hög termisk expansionskoefficient, vilket orsakar en ökning i storlek vid uppvärmning med upp till 3 centimeter. Lämplig för intermittent bruk, eftersom den värms upp snabbt och inte korroderar.

Bild
Bild

Stål har samma prestandaegenskaper som gjutjärn … Skillnaden är den högre duktiliteten och möjligheten till reparation.

Bild
Bild

I de flesta fall serveras keramik beläggningsmaterial för alla typer av eldstäder. Den är värmebeständig, har hög värmeavledning och lång livslängd. Moderna bearbetningsmetoder gör det möjligt att få keramiska tegelstenar, tallrikar och andra former av dekoration.

Bild
Bild

Gipsvägg - material för konstruktion av falska eldstäder.

Bild
Bild

För motsatta eldstäder används stuckaturelement, gips, keramiska plattor eller plattor, liksom andra dekorativa material.

Efter plats

  • utomhus eldstäder installeras utomhus;
  • interna strukturer är en del av inredningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det är möjligt att flytta

  • Mobil … Det är möjligt att flytta eldstaden från ett rum till ett annat. Dessa är vanligtvis små strukturer.
  • Stationär modellerna har en permanent grund och är imponerande i storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter platstyp

Väggmonterad öppen spis design - de vanligaste modellerna. Det säregna ligger i platsen mot väggen, för vilken värmebeständiga tak bör sättas upp. Vid väggytan är bara den bakre delen av eldstaden, kroppen sticker ut helt. En av fördelarna är möjligheten till dess konstruktion i färdiga interiörer.

Bild
Bild

Hörnmodeller tar mindre plats än väggmonterade, eftersom de är inbyggda i hörnet. När du dekorerar kan du skapa effekten av en inbyggd öppen spis, eller så kan du bara gömma skorstenen under beklädnaden.

Bild
Bild

Inbyggt modellerna sparar betydligt utrymme i rummet, eftersom strukturen är nästan helt dold inuti väggen. Det är bättre att starta sin design i byggnadsstadiet, annars måste du demontera golven. Modeller kan ha olika former från klassisk rektangulär till rund. Designers erbjuder en ovanlig dubbelsidig öppen spis. Det är inbyggt i skiljeväggen mellan rum så att det kan ses i båda rummen.

Bild
Bild

Trångsynt eldstäder skiljer sig från andra alternativ i en ovanlig design, men när det gäller värmeöverföring förlorar de betydligt. Den fristående strukturen inkluderar en plattform gjord av värmebeständigt material, på vilket elden faktiskt brinner. En rökuppsamlare och en skorsten är installerad ovanför den. Systemets dimensioner är ganska stora, så det bör beaktas innan installationen. En av varianterna av ö-eldstäder är väggmonterade modeller som hänger ovanför golvet på skorstenen. Experter rekommenderar att inte försumma brandsäkerhetsåtgärder och omsluta brandkällan från alla sidor med glas.

Bild
Bild

Enligt arbetsprincipen

Öppen … Värme erhålls från en brinnande eld. Det är en stor energiförlust.

Bild
Bild

Konvektion … Designen innehåller en speciell konvektorfläkt som gör att du kan fördela värmeenergi över hela rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kumulativ eldstaden ackumulerar värme och släpper ut den gradvis. För att göra detta, använd speciella ugnskanaler eller kumulativ klockmassa från eldstadskretsar. Det ackumulerar värmeenergi och strålar ut det i det omgivande rummet inte omedelbart, utan inom flera timmar.

Bild
Bild

Kombinerad varianten kombinerar flera typer av mottagande och distribuerande energi.

Efter typ av kamininsats

  • Öppen typ … Ugnsutrymmet är öppet framifrån. Sådana alternativ kräver överensstämmelse med brandsäkerhetsåtgärder. Eftersom dessa ugnar kräver ytterligare syre måste en god dragkraft säkerställas. Effektiviteten hos öppna eldstäder når knappt 15%.
  • Stängd typ … Eldstäder presenteras i modeller med en värmeväxlare stängd av värmebeständigt glas eller en dörr, vilket ökar energieffektiviteten upp till 75%.
Bild
Bild

Efter skorsten

  • Tegel bygga skorstenar för eldstäder, vars bränsle är fast: trä, kol, torv.
  • Rostfritt stål … Utformningen av en skorsten i rostfritt stål är vanligtvis typinställande, kräver isolering. Den finns i olika sektioner och längder. Bland fördelarna bör noteras lätthet, låg kostnad, enkel installation och reparation av enskilda delar. Skorstenens del inne i rummet måste isoleras och döljas i ett hölje för att säkerställa ett estetiskt tilltalande utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Använda keramik … Det keramiska röret är placerat inuti lådan och kräver värmeisolering. Den kännetecknas av en lång livslängd, förmågan att skapa olika former av skorstenen, enkelhet och en liten tid för montering, hög effektivitet, förekomst av hål för förebyggande rengöring. Nackdelen är den höga kostnaden.
  • Koaxial skorsten lämplig för konstruktion av gaseldstäder. Systemet består av två rör, en inuti den andra. Den första tömmer förbränningsprodukterna, den andra säkerställer luftflödet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Beroende på hur värmen avges, är eldstäderna indelade i följande typer:

En ensidig härd är den enklaste designen som är mest utbredd. Det innebär att värme släpps från eldstaden till utsidan genom det öppna spisens fönster. Lutande innerväggar för maximal värmeavledning.

Den dubbelsidiga spisen har två utgångsportaler. Dessa inkluderar hörn- och ömodeller, där två intilliggande eller motsatta sidor av eldstaden är transparenta. Väggmonterade alternativ av denna typ produceras sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter uppmärksammar att när man väljer en original spis ska man ta hänsyn till dess nackdelar:

  • Bränslet i det brinner ut snabbare, därför kommer dess förbrukning att öka. Detta avgör också behovet av mer drag i skorstenen.
  • Energieffektiviteten är lägre än ensidig eftersom det finns färre inre reflekterande ytor.
  • Det brandfarliga området framför eldstaden ökar, vilket måste skyddas från att falla ut kol.
Bild
Bild

Den tresidiga spisen är mer dekorativ. Från utsidan liknar designen ett akvarium, eftersom det bara finns en inre reflekterande yta, resten är transparenta.

Nackdelarna med dubbelsidiga eldstäder i detta fall är mer uttalade:

  • värmeisolering av golvet är nödvändigt på tre sidor;
  • låg energieffektivitet.
Bild
Bild

Värmeförsörjningen utförs i tre riktningar, men huvuduttaget är det centrala, beläget mittemot den invändigt reflekterande väggen.

Material (redigera)

För konstruktion av en riktig stationär öppen spis används följande material:

fundament - mursten, rött tegel, betongblandning (krossad sten, sand, trasigt tegel, cement), armeringsnät;

Bild
Bild

eldstad - eldfast tegel, gjutjärn eller värmebeständigt stål;

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

skorsten och isoleringslåda runt eldstaden - tegel, skumblock, gasblock, betongplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorationsmaterial

Eldstadens livslängd beror på deras val. De mest hållbara är röda eller eldfasta tegelstenar, granit eller marmor, sandsten.

Experter uppmärksammar det när du väljer en tegelsten är det nödvändigt att kontrollera varje avsaknad av sprickor , chips och inre hålrum. Var och en av dem bör vara fyllig, av hög kvalitet, av en enhetlig orange-röd färg, och när den träffas, producera ett klart klangfullt ljud.

Bild
Bild

Om ett eldfast alternativ valdes för konstruktionen måste leran motsvara den. Som regel används cementbruk för bindningen, till vilken vanlig röd lera tillsätts. Professionella anser att den blå kambrian är den bästa men det är dyrare.

Om murverket utfördes med tegel av hög kvalitet, krävs inte beklädnad. Vid efterbehandling bör du välja värmebeständiga material av hög kvalitet.

Bild
Bild

En natursten - ett av de mest resistenta materialen som använts sedan antiken. Man bör dock ta hänsyn till dess betydande vikt.

Marmor Är en dekorativ sten. Tillverkare erbjuder en mängd olika färger och mönster. Hänsyn bör tas till marmorplattornas stora vikt och höga kostnader. Den är lämplig för efterbehandling av spisar och eldstäder, eftersom den har de nödvändiga egenskaperna för detta: lätt att bearbeta, brandbeständig, hållbar och värmebeständig. Experter varnar för att materialet reagerar negativt på effekterna av slipmedel, därför bör de undvikas vid tvätt.

Bild
Bild

Granit starkare och billigare än marmor. Granitplattor är praktiska, hållbara och dekorativa. Materialet är lätt att bearbeta, har en mängd olika nyanser och texturer.

Bild
Bild

Skalrock har vackra former och en porös komposition. Det är inte motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning, men det värmer rummet anmärkningsvärt.

Bild
Bild

Sandsten - tillräckligt hållbart material. Den är lämplig för både konstruktion och beklädnadsarbete. Det estetiskt tilltalande yttre ger rummet en rustik känsla.

Bild
Bild

Onyx avser halvädelstenar, därför är kostnaden inte tillgänglig för alla. Onyxplattor är som regel mycket tunna och används för att täcka endast vissa delar av eldstaden. Man tror att stenen har en positiv energi, skyddar mot det onda ögat och botar sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Talkoklorit kallas även täljsten. Det är typiskt för honom att ackumulera värme och långsamt stråla ut det i det omgivande rummet. Det antas ha medicinska egenskaper. Nyanser är vanligtvis gröna, gråa och blåaktiga. Eftersom stenen har minimal termisk expansion och hög värmekapacitet kan täljstenskivor installeras nära en eld. Den uppvärmda ytan brinner inte i kontakt med huden.

Bild
Bild

Talcomagnesite - material av vulkaniskt ursprung. I analogi med taloklorit ackumulerar det värme och släpper ut det gradvis. De unika egenskaperna hos talkomagnesit används ofta vid dekoration av eldstäder och spisar.

Bild
Bild

Konstgjorda stenar och keramiska plattor till skillnad från naturlig sten, gå upp i vikt. De är i allmänhet lättare. Experter varnar för att det är omöjligt att använda vanliga plattor när man inreder en öppen spis. Det är absolut nödvändigt att välja värmebeständiga modifieringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stengods i porslin - ett modernt material som har utmärkta egenskaper som lämpar sig för arbete med heta ytor. Keramisk granit brinner inte, är lätt att installera, värme- och fuktbeständig. Speciellt lim används för att fixera plattorna.

Formgivarna uppskattade porslins stengods möjligheter att imitera olika material, inklusive natursten. Tack vare honom kan du få ett utmärkt utseende av eldstaden till en lägre kostnad.

Bild
Bild

Klinkerplattor erhålls genom att elda i en stängd ugn. Detta är den mest hållbara keramiska plattan, som dessutom har fuktbeständighet, brandsäkerhet, värmebeständighet och en lång livscykel.

Bild
Bild

Majolika - små keramiska glaserade plattor erhållna genom pressning. Ljusfärgad lera används för produktion. Nackdelen är rädslan för hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Terrakotta - obeglasade plattor med en tätare struktur i motsats till majolica.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kakel har länge använts för motstående ugnar. Keramik är en kakel som är täckt med ljusa mönster och glasyr på ena sidan och på den andra - med en rump för enkel installation. Målningen görs för hand, så kostnaden för plattorna överstiger alla typer av motstående material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel efterbehandling skiljer sig från konstruktion och eldfast i sina tekniska egenskaper. Det viktigaste när man vänder sig är snygg styling, en idealisk form utan brister och en jämn enhetlig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsvägg används som regel för konstruktion av falska eldstäder. Dessutom skapas en isolerande kropp för elektriska eldstäder eller skorstenar av gipsskivor. Det rekommenderas att använda värmebeständiga variationer i sådana fall.

Den största fördelen med gips är förmågan att skapa vilken form som helst med den. För att installera det är det nödvändigt att bygga en ram, för vilken en metall- eller träprofil används.

Bild
Bild

Om trä väljs för dekorationen av eldstaden , då bör du välja speciella träslag som är resistenta mot höga temperaturer. Dessa inkluderar ek, valnöt och mahogny. Före arbetet behandlas materialet med speciella brandresistenta lösningar. Värdefullt virke är dyrt, men det ser också ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas det används oftare inte som beklädnad, utan som termiska sköldar. Biopeisens väggar och de elektriska eldstädernas frontpaneler är också gjorda av värmebeständigt glas.

Bild
Bild

Plåster - det billigaste och längsta använda efterbehandlingsalternativet. Dess livslängd är kort eftersom den spricker och spricker under påverkan av hög temperatur. Men på grund av dess låga kostnad används den i byar och i trädgårdshus för att dekorera eldstäder ganska ofta. Modern teknik har gjort det möjligt att förbättra kompositionen, vilket bidrog till utseendet av värmebeständiga blandningar.

Bild
Bild

Gjutjärn används för dekoration extremt sällan. Som regel är en eldruta tillverkad av den, liksom smidda galler och spjäll.

Bild
Bild

Dekor i stål förekommer sällan. Normalt används värmebeständigt stål för galler, skyddsskärmar och dörrar. Ett rör av rostfritt stål används som skorsten. Moderna kompositmetaller har gjort det möjligt att skapa intressanta modeller av eldstäder helt gjorda av järn. De mest populära är variationer på el.

Bild
Bild

När du väljer, kräver uppvärmning av eldstadskonstruktioner noggrann uppmärksamhet på brandsäkerheten.

De måste vara värmebeständiga, icke brandfarliga, värmebeständiga, inte avge giftiga skadliga ämnen vid uppvärmning och ha hög värmeledningsförmåga.

Bild
Bild

För tillverkning av falska eldstäder används trä, polyuretan, skumplattor, plywood eller gipsskivor … Eftersom dessa modeller bara fungerar som en dekorativ funktion och inte innebär uppvärmning, finns det inga strikta krav på materialval.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När det gäller dimensioner kan eldstäder delas in i stora, medelstora och miniatyr.

Stora eldstadskonstruktioner är utformade för att generera mycket värme. Som regel har de en imponerande vikt och installeras på en grund. Oftast är de byggda på de första våningarna i privata hus med högt i tak. Dessutom fungerar en liknande öppen spis som den centrala kärnan i hela värmesystemet i stugan. Stora spisar på gatan är lämpliga … I detta fall ska de inte vara associerade med vardagsrummet och är vanligtvis arkitektoniska kompositioner i form av grillplatser eller grillar.

Bild
Bild

Eldstäder som är installerade på de övre våningarna och i lägenheterna är inte enorma. Deras mått är jämförbara med rummets storlek och golvets förmåga att bära sin vikt. Dessa inkluderar en pelletskamin, gas eller eldstäder.

Bild
Bild

Små modeller genererar lite värme , därför fungerar de oftast som inredning. Bio och eldstäder är bra exempel.

Bild
Bild

Bränsle

Eldstadens utformning beror på typ av bränsle. Huvudtyperna inkluderar följande:

Ved

Trä har alltid använts för uppvärmning av härden. Du kan använda vilken typ av trädslag som helst. Vissa av dem brinner dock bättre, andra värre.

Bild
Bild

Experter rekommenderar inte uppvärmning av eldstäder med barrträd, eftersom det efter förbränning bildas en stor mängd sot, vilket bidrar till täppningen av skorstenen.

Dessutom sprickar hartsartade stockar och sprider brinnande partiklar, vilket är brant med eld.

Bild
Bild

Björk kännetecknas av utmärkt värmeavledning … När den bränns frigör den den största mängden energi i jämförelse med andra raser.

Experter varnar för att björkved också bildar mycket sot på skorstenen och väggarna i eldstaden.

Bild
Bild

Al och asp fastigheten är inneboende för att bränna ut sotet som har samlats i spisen.

Bild
Bild

Kol

Två typer av kol används för tändning: brunt och hårt kol. Denna typ av bränsle är ganska effektiv, men man bör komma ihåg att under förbränningsprocessen bildas litet fast avfall i form av aska, som måste avlägsnas regelbundet. Dessutom rekommenderas koleldstäder att utrustas med ett galler och en fläktdörr.

Bild
Bild

Torv

Alternativet brikett används oftare, men det finns också en klumpig. Det är lämpligt att använda det om torv bryts i närheten av bostadsområdet.

När du väljer denna typ av bränsle bör du komma ihåg att det bildas mycket aska under förbränningen . och en sur lukt känns.

Bild
Bild

Sågspån eller träspån briketter

När det gäller värmevärde ligger de nära kol. Stängda eldstäder anses vara det bästa användningsfallet, för när eldstaden är öppen brinner briketterna ut för snabbt.

Bild
Bild

Pellets

Bränsle i form av pellets, för tillverkning av vilka olika produktionsavfall används.

Som regel är de indelade i tre grupper:

  • Industriell … Granuler av denna sort har en ökad andel aska, eftersom en stor mängd trädbark kommer in i blandningen. Detta leder till ofta rengöring av eldstaden och, om den inte underhålls korrekt, till skador.
  • Agropellets är en produkt från bearbetning av jordbruksavfall (solrosskal, halm). Bränning ger också mycket aska. Men deras låga kostnad är attraktiv.
  • Vita pellets betraktas som en premiumprodukt. Andelen aska är cirka 0,5%. Utrustningen behöver inte städas ständigt. Nackdelen är den höga kostnaden jämfört med de två första sorterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gas

Två typer används som kaminbränsle: metan och propan-butan … Gas är lämpligt om det finns ett centraliserat system, annars är det nödvändigt att använda ballongalternativet.

Bild
Bild

Etanol

Används i bioeldar. Alkoholbränsle är dyrt, så strukturerna används främst för dekorativa ändamål.

Bild
Bild

Elektricitet

Sådana eldstäder är säkrare, billigare, eftersom el nu finns överallt. Ibland används en oljeradiator för att få mjuk värme i eldstäder.

Speciell teknisk olja kan lagra värmeenergi och gradvis ge den till miljön.

Bild
Bild

Stil och design

När det gäller arkitektur tillhör eldstäder flera grundläggande stilar, som alla har sina egna egenskaper.

Klassisk kännetecknas av U-formade portaler och massivitet. Som regel är strukturen inbyggd i väggen, pelare, basreliefer och stuckaturer används för dess dekoration. Klädseln är marmor, malakit eller värdefullt trä.

För att förbättra effekten, för att få känslan av det gamla England, använder designarna snygga smidda gjutjärndetaljer för att rama in den stora portalen. Galler eller staket är gjorda av dem.

Bild
Bild

Lantliga modeller är som regel stora i storlek och har en bred botten, vilket gör att hela strukturen ser ut som bokstaven "D". Nedan finns vanligtvis en plats för förvaring av ved. Eftersom stilen är förknippad med byn är materialen som används för att bygga den enkla.

Som råmaterial används porösa stenar som håller värme, till exempel sandsten eller skalsten. Skorstensfoder görs oftast med gips eller tegel.

Bild
Bild

Art nouveau design liknande den klassiska, men till skillnad från den är den mer minimalistisk och okomplicerad. Eldstaden ser inte massiv ut utan skapar en känsla av lätthet, även om den tar plats från golv till tak.

Designlösningar i rektangulär eller halvcirkulär form är utformade för att passa produkterna ergonomiskt in i vardagsrummet.

Bild
Bild

Högteknologisk - modern stil i interiören, vilket innebär användning av de senaste materialen och progressiv teknik. Sådana alternativ för eldstäder skiljer sig inte bara i sin ovanliga form, utan också i olika kombinationer av eldfasta material: glas, chamotte, betong, periklas.

Experter varnar för att den ovanliga designen kan vara ett utmärkt dekorativt element i interiören, men det försämrar också modellens termiska effektivitet.

Bild
Bild

Provence - Fransk rustik inredningsstil, vilket inte innebär lyx och pretentiöshet. Alla detaljer bör lägga till noter av lugn elegans och avslappnad blygsamhet. En eldstad U-formad portal är bäst av trä eller enkel sten.

Dekorationen bör uteslutande innehålla naturmaterial: keramik, sten, trä. Smidda skärmar används ibland som skydd.

Pastellfärger med antiken kommer att ge en touch av charm.

Bild
Bild

Det perfekta stället för en härd i herrstil är ett hus på landet, eftersom det måste vara funktionellt och fungera för uppvärmning. Efter typ av plats är strukturen väggmonterad. Enkla stenar används för konstruktion: marmor, granit. Eftersom eldstaden är uppförd för hand är själva murverket inredningen.

Stilen formades på insidan av herdar och jägare som bodde i bergen, därför måste inredningselementen motsvara detta.

Vapen, horn, djurfigurer, lervaser, trädsnitt, ovanliga kompositioner av rötter eller grenar, torra buketter av örter kommer att vara lämpliga för att dekorera portalen och skorstenen.

Bild
Bild

Etnostyle innebär en mängd olika riktningar beroende på den etniska gruppens traditioner. För en sådan design bör du i detalj studera människors historia, kultur och funktioner i dekorativa finish.

Bild
Bild

Var ska man placera?

Om eldstadens läge är utformat i byggnadsstadiet, bör följande punkter beaktas:

  • en öppen spis nära ytterväggen kräver högkvalitativ isolering av skorstenen;
  • det är bättre att välja en plats nära huvudväggen, detta hjälper till att förhindra kostnader för värmeisolering;
  • det rekommenderas inte att placera eldstaden framför fönstren och bredvid dörren, eftersom drag kommer att störa systemets funktion;
  • portalfönstret bör riktas till mitten av rummet för bra uppvärmning;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • för att upprätthålla den optimala driftsnivån för värmesystemet är det nödvändigt att tillhandahålla ett gjutjärn eller stålgaller;
  • det är bättre att sätta en öppen spis i mitten av rummet - i det här fallet kan det avgränsas så att kaminen kommer att vara i köket och eldstaden - i rekreationsområdet;
  • av säkerhetsskäl, nära eldstaden, bör ett utrymme utan saker organiseras, golvet är täckt med brandsäkert material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I annat fall beror eldstadens placering på kundens önskemål och kan vara väggmonterad, hörn, inbyggd eller ö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designers föreslår att du använder utrymmet under trappan för att lägga ut eldstaden.

Men experter varnar för att installationen av en riktig fullvärdig eldstad i detta fall är ineffektiv, eftersom det finns ett antal ogynnsamma faktorer:

  • installationen är tidskrävande och dyr;
  • skorstenskonstruktion är den svåraste uppgiften i detta fall;
  • alla parametrar bör tänkas över och beräknas på ett sådant sätt att stegen inte överhettas.
Bild
Bild

Sådana modeller är mestadels dekorativa än uppvärmning.

Bild
Bild

Tillverkare

Den moderna marknaden erbjuder ett stort antal värmetillbehör. I synnerhet spisinsatser, bio- och eldstäder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbränningskammare är gjorda av gjutjärn, värmebeständigt stål eller keramik. De mest kända tillverkarna är följande märken:

Austroflamm (Österrike ). Företaget tillverkar inte bara eldstäder, utan även spisar, kännetecknade av hög effekt med minimal bränsleförbrukning. Användare noterar en minskad volym av förbränningsutsläpp, ett självrengörande system för speglas, kontrollautomatisering och en garanti. Tillverkaren använder den senaste tekniken, på grund av vilken modellutbudet är fyllt med en mängd olika former, mönster, storlekar. Effektivitet 85%.

Bild
Bild

Axis (Frankrike) … Tillverkaren producerar ett brett utbud av kamininsatser, varje modell kännetecknas av designsmak och originalitet. En av fördelarna är det kompletta förbränningssystemet.

Bild
Bild

Hergom (Spanien) … Produkterna kombinerar många fördelar, inklusive kvalitet, tillförlitlighet, sekundär förbränning av bränsle, vilket ökar systemets energieffektivitet.

Bild
Bild

NordFlam (Polen) … Ugnarna är gjorda av gjutjärn av hög kvalitet. Produkterna utmärks av sin ergonomi, låga vikt och prisvärdhet. Dessutom är särdragen hög effektivitet - upp till 72%, monolitisk rökuppsamlare, som är en unik egenutvecklad design, skydd mot gasutsläpp.

Bild
Bild

Schmid, Spartherm (Tyskland) … Öppningsinsatser av det tyska märket Spartherm är elitmodeller kända över hela världen för sin oklanderliga kvalitet, moderna design och miljövänlighet. Utrustningen körs på gas- eller trä stockar. Schmid -produkter är kända inte bara i Europa, utan också i Ryssland. Värmesystem finns i olika stilar från klassiska till studiomodeller.

Bild
Bild

Nunnauuni, Tulikivi, Kastor, Helo, Harvia m.fl. (Finland) … Finska eldstäder har bevisat sig på inhemska och utländska marknader som mycket ekonomiska och pålitliga. Många av dem är utrustade med tekniska innovationer. Nunnauuni erbjuder högpresterande eldstäder klädda med täljsten, vilket ökar enhetens energieffektivitet. Olika sensorer låter dig justera mängden bränsle. Tulikivi har en bergbearbetningsanläggning, varför dess eldstäder främst står inför natursten. Förutom eldstäder innehåller produktserien mer än tusen varianter av spisar. Det unika är att de kan arbeta upp till två dagar från den sista tankningen. Under 2009 slogs varorna Kastor och Helo samman till ett enda företag som producerar två varumärken. Vi kan säga att Helo är en billigare analog av Kastor, även om kvaliteten i båda fallen är densamma.

Bild
Bild

Grupp "Meta" (Ryssland-Vitryssland) … Produktionslinjer finns i båda länderna. De främsta kännetecknen för produkterna är mångsidighet, praktiska och optimala priser.

Bild
Bild

Om vi överväger tillverkarna av bio- och elektriska eldstäder, så finns det många av dem i alla länder i världen:

  • Decoflame (Danmark) erbjuder enheter som utmärks av säkerhet, europeisk kvalitet och intressant design;
  • Bio-Blaze (Holland) producerar mobila eldstäder i originalform;
  • GlammFire (Portugal) - lyxiga eldstadskonstruktioner av detta märke presenteras i olika versioner, från golv till upphängda;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • BioTeplo (Frankrike) använder en mängd olika efterbehandlingsmaterial för att dekorera enheter, vilket gör det möjligt att förvandla bioeldstäder till unika dekorativa element i interiören;
  • EcoLife (Ryssland) … Produktionen ligger i Novosibirsk. Bioenheter är enkla, pålitliga och, enligt konsumentrecensioner, billigare än deras utländska motsvarigheter.
  • Bionicfire (Ryssland) skapar exklusiva modeller enligt kundens ritningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marknaden för eldstad har också sina favoriter:

  • Electrolux (Sverige) - det mest kända märket för tillverkning av hushållsapparater. Utbudet av produkter är ovanligt brett. Erfarenheten inom produktionen är kolossal. Säkerheten för eldstadsenheter är oklanderlig.
  • RealFlame (Ryssland) Är en värdig konkurrent inom eldstadstekniken. Mer än tjugo år på marknaden. Många ledande europeiska företag har valt företaget som officiell distributör. En komplicerad prispolicy noteras som nackdelar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Om en eldstadspis installerades hemma, rekommenderas följande expertråd för att fungera bra utan avbrott:

  • vid installation av en skorsten i rostfritt stål är det absolut nödvändigt att tillhandahålla dess värmeisolering för att undvika energiförluster;
  • skorstenen kräver regelbunden rengöring, och för att förenkla denna process, när du bygger en eldstad i skorstenen, bör du ta hand om närvaron av ytterligare rengöringsluckor;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • de mest brandsäkra är eldstäder av sluten typ, och för öppna eldstäder rekommenderas det att tillhandahålla ett staket i form av skyddande skärmar;
  • vid installation av en eldstadskonstruktion är det nödvändigt att i förväg beräkna graden av möjliga belastningar på golvet, så att golvet inte kollapsar senare;
  • innan du tänder eldstaden är det bättre att ventilera rummet och säkerställa tillförsel av frisk luft in i rummet;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det måste vara minst 10 centimeter mellan eldstaden och den brandbeständiga väggen;
  • det rekommenderas att den dubbelsidiga kroppen runt eldstadsinsatsen är gjord av obrännbart värmebeständigt material;
  • området framför öppen spisportalen måste uppfylla brandsäkerhetskraven: det finns inga brandfarliga föremål i omedelbar närhet, golvet är täckt med obrännbart material, under dörren till eldstaden finns en plåt eller annat eldfast material upp till 50 cm bred, 20 cm längre än brännkammarens bredd;
  • det måste finnas en uppsättning nödvändiga verktyg bredvid spisen: en poker, en skopa för aska, penslar för rengöring av sot.
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Eldstäder är ovanliga och originella inredningselement. De kan uttrycka olika designnyanser - från palatslyx till rustika detaljer. Eldstadskonstruktioner passar perfekt in i moderna interiörer i lägenheter, kontor och privata stugor.

Rekommenderad: