Kompostgrop (24 Bilder): Hur Man Gör Det Rätt I Landet Med Egna Händer, Tillverkning Med Finsk Teknik Och Andra Alternativ. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Kompostgrop (24 Bilder): Hur Man Gör Det Rätt I Landet Med Egna Händer, Tillverkning Med Finsk Teknik Och Andra Alternativ. Vad Det är?

Video: Kompostgrop (24 Bilder): Hur Man Gör Det Rätt I Landet Med Egna Händer, Tillverkning Med Finsk Teknik Och Andra Alternativ. Vad Det är?
Video: Finska inbördeskriget 2024, Maj
Kompostgrop (24 Bilder): Hur Man Gör Det Rätt I Landet Med Egna Händer, Tillverkning Med Finsk Teknik Och Andra Alternativ. Vad Det är?
Kompostgrop (24 Bilder): Hur Man Gör Det Rätt I Landet Med Egna Händer, Tillverkning Med Finsk Teknik Och Andra Alternativ. Vad Det är?
Anonim

Erfarna trädgårdsmästare anser att kompost är deras trogna assistent vid vård av grödor och jord. Det förbättrar markens kvalitet, är ett bra gödningsmedel och en bas för mulching. Kompost kan beredas utan svårighet och till särskilda kostnader - det viktigaste är att veta var kompostgropen ska placeras, hur man fyller och utrustar den. Låt oss överväga alla dessa punkter i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kompost är främst ett miljövänligt material (organiskt gödningsmedel) som förbättrar markegenskaperna och ger näring åt växten med användbara element. Kompostmassan är gjord av organiskt avfall, sönderdelningsprocessen gör dem till en användbar komposition . Men de lägger inte helt ruttet avfall i komposten för att inte framkalla dålig lukt. Mogen kompost luktar färsk skogsmark, gödningsmedlet är enhetligt, mörkt (brunt) i färgen. En lösning för förband tillverkas av den eller används i dess naturliga form.

I det första fallet löses en spade kompost i 20 liter vatten, infunderas i en vecka, sedan vattnas trädgårds- och inomhusväxter . I den andra introduceras massan i jorden medan du arbetar med en kratta: 5 kilo sådant gödselmedel är avsett för 1 kvadratmeter mark. Metoden att använda kompost som gödningsmedel är mycket vanlig bland trädgårdsmästare. Nästan alla grödor befruktas med det. Det är sant att det är mycket noga att mata rotfrukter, tomater, vattenmeloner och meloner, eftersom de kommer att "bearbeta" komposten för att bygga upp grön massa och skörden kommer att lida.

Och här gurkor, zucchini, pumpa och jordgubbar är särskilt förtjusta i sådan mat . "Mättade", de kommer att ge utmärkta frukter, mättade med en god doft, med en uttalad smak. Komposten används för att täcka jorden runt träden och för att värma den i växthus och växthus. Det är inte svårt att utrusta en kompostgrop, och fördelarna är flera. Det finns många sätt att göra denna speciella grop, det är önskvärt att den består av 3 delar. Komposten måste läggas i en "lagring" för mognad. Öppningar för luftbyte och ventilation måste lämnas i skiljeväggarna.

Närvaron av en dörr eller ett avtagbart lock är en förutsättning: under avfallsmassans mognadsperiod måste du ha tillgång till den för att regelbundet röra om kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmän enhet och mått

Den klassiska versionen av en kompostgrop är en 2x1,5 meter hög struktur, även 1,5 m hög och 0,5 meter djup i marken. Men erfarna trädgårdsmästare har sina egna beräkningar. De utgår från det faktum att kompostens organiska material bör ha en luftfuktighet på 55%, temperaturen i komposterns centrum bör vara minst 70-80 grader och förutsättningar för god luftcirkulation . Och detta kan uppnås endast med en volym på 1 kubikmeter - vilket innebär att komposterns dimensioner ska vara 1x1 m och 1 meter höga. Om volymen är större blir det svårt att bibehålla önskad temperatur, och om den är mindre blir det svårt att bibehålla önskad luftfuktighet.

Konstruktioner är gjorda av slutna och öppna typer . En sluten grop anses svårare. Ramen för den är gjord antingen av trä eller av betong. Om en träbas väljs, kommer trädet att genomgå en speciell bearbetning innan det inte ruttnar. För att skapa en öppen komposthög måste du gräva ett hål till ett grunt djup, täcka väggarna med skiffer och lägga lövverk, gräs och organiskt material där. Som regel är frontväggen antingen avtagbar eller infällbar - på så sätt är det lättare att plocka upp massan för bearbetning av sängarna. Tja, du måste också ha åtkomst för att fylla på komponenterna, om gropen inte initialt fylls på en gång.

Tillgång till innehållet måste också bero på att komposten måste omröras regelbundet . Botten är inte täckt med någonting för att lämna möjligheten att penetrera maskar och mikroorganismer till komposten - de hjälper avfallet att jäsa snabbare.

För att förhindra spridning av lukt är det nödvändigt att täcka en sådan grop med en presenning, och det är också nödvändigt att skydda strukturen från nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man hitta?

Trädgårdsmästare i byn ordnar vanligtvis kompostgropar på sina bakgårdstomter: i trädgården, grönsaksodlingar, inte långt från huset, på bakgården. Om det finns offentliga komposter i närheten kan ett gemensamt område användas . Du kan lägga organiskt material på kompost direkt på sängarna där grödor planteras, men som regel görs speciella gropstrukturer. Enligt SNiP-kraven bör komposterns placering inte vara närmare än 8-10 meter från bostadslokaler, minimiavståndet från källare bör vara minst 7 meter och inte närmare än 25 meter från vattenkällor.

Högen ska placeras bort från grannarnas staket - för att inte orsaka obehag för dem på grund av obehaglig luft är det nödvändigt att följa placeringsstandarderna . När du väljer en plats för en kompostgrop är det nödvändigt att studera vindens riktning, detta är särskilt viktigt om platsen ligger i staden. Och om du har hittat en lämplig plats är det bättre att det ligger i skuggan - det organiska gödningsmedlet kommer att mogna längre under den öppna solen.

Bild
Bild

Hur utrustar man en grop?

Att göra en kompostgrop i landet med egna händer är inte svårt. Du kan bygga den själv av valfritt material: skiffer, wellpapp, träpallar, järn- eller plastfat och andra. Det finns fabriksfällbara strukturer, men du kan göra dem permanenta av betong eller tegel - sådana strukturer anses vara mer hållbara. Därefter kommer vi att överväga steg-för-steg-instruktioner för att göra olika alternativ.

Finsk teknik

Finsk komposteringsteknik bygger på kontinuerlig produktion av högkvalitativt substrat. Du kan köpa färdiga fack för förvaring av organiskt material eller göra det själv. Kärnan i metoden är följande: lådorna fylls i följd och sedan, när det färdiga gödningsmedlet tas ut från det första facket, överförs den halvfärdiga komposten från det andra facket till det, innehållet i det tredje facket överförs in i det andra, som efter tömning fylls igen med avfall osv.

Vanligtvis tar det minst två år att få ett moget gödselmedel från organiskt avfall, och med denna teknik reduceras processen avsevärt. Om alla standarder för temperatur och luftfuktighet följs kan ett högkvalitativt substrat erhållas redan 4 veckor efter att biomassan läggs. Finska kompostatorer bör ha en volym på 1 kubikmeter. De måste hålla innehållet av fukthalten inom 60% vid en temperatur på minst 70 grader (upp till 80 grader är möjligt). Inköpta enheter har inbyggda sensorer för mätning av temperatur och luftfuktighet.

För att göra det själv är det bättre att använda träskivor, som tidigare har behandlat dem med en speciell lösning så att de själva inte ruttnar under förfall av organiska ämnen. Ett av de billigaste och mest praktiska alternativen är en kompostgrop med finsk teknik från pallar. Glöm inte att korrekt tillämpa måtten för en sådan komposter: 1x1x1 m.

Detta är en mycket viktig punkt, för i en mindre låda kan organiskt material torka ut och förvandlas till damm, och i en större låda kan det helt enkelt brinna ut från överdriven värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skiffer

Skiffergropen kommer att tjäna länge, och det kan göras helt enkelt genom att begrava skifferarken i marken längs omkretsen. För en mer kapitalstruktur måste den upplagda träramen klädas med skiffer . Allt beror på om du behöver en permanent kompostgrop eller en tillfällig. Strukturen kan också stödjas av metallrör, men om den har trästöd måste de periodiskt förstärkas, behandlas med ett antiseptiskt medel, eller de måste bytas ut helt, vilket kommer att kräva stor ansträngning.

Omslaget på en sådan anordning kan också vara av trä, som också måste bearbetas för en längre service . Med samma skiffer är behållaren uppdelad i två eller tre delar. Det finns de som anser att skiffer inte är ett särskilt bra material för att göra en enhet där kompost mognar. Enligt deras mening kommer organiska ämnen i en skifferstruktur att mogna mycket längre, och därför är detta inte det bästa alternativet för basen av en kompostgrop.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från pallar

Du kan göra en kompostgrop av vad som helst, men enligt de flesta anses ett träd fortfarande vara den perfekta grunden för detta. Och för att snabbt och utan mycket avfall bygga en kompostbehållare kan du använda pallar. De är prisvärda och behöver inte spendera på dyrare brädor och barer . Du behöver bara omedelbart köpa ett speciellt medel för att skydda trä mot effekterna av jord och organiska ämnen, samt färg för att förbättra strukturens utseende. Du måste måla lådan i slutet av monteringen, men den antiseptiska behandlingen görs i början (följ instruktionerna). En kompostgrop samlas upp när träet är helt torrt: du kan komplettera varje 1x1 m vägg separat och sedan montera allt genom att skruva pallskivor till balkarna med skruvar.

På framväggen måste du göra en dörr minst 30 centimeter hög och fästa den med gångjärn . Glöm inte partitioner - det borde finnas flera av dem. När strukturen är monterad bör ett golv av plattor göras till botten, och för att överflödig vätska ska rinna av är det nödvändigt att lämna luckor mellan dem. På sommaren, i värmen, måste du vattna innehållet i lådan - luckorna mellan plattorna kommer att fylla sin funktion.

Det är bättre att göra ett gaveltak, så att en sluttning är döv, och den andra är på gångjärn. Detta gör att du fritt kan ladda råvaror (avfall och annat organiskt material) för omvandling till gödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

En kompostgrop kan skapas av vanligt rött tegel, vitt silikat eller eldstad. Strukturen drivs ut i tre väggar, små luckor finns kvar i murverket för luftflöde. Förresten, tegel behöver inte bindas med cementbruk.

En sådan struktur kan sedan enkelt demonteras och flyttas till en annan plats . Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla ett extra fack för att kasta och vända innehållet i en sådan grop. Du måste göra taket av ett lämpligt material, helst med ett bekvämt handtag.

Bild
Bild

Andra alternativ

En stark, pålitlig och hållbar grop för organiskt förfall är gjord av betongringar. En sådan brunn kan grävas något i marken eller helt enkelt placeras på marken . Du kan lägga gräs, till och med avföring, torrt lövverk i det - kompost av hög kvalitet kommer ut utan extra kostnad. Ett sådant hål kan täckas med folie eller ett lock av trä. Den enda nackdelen med denna design är att det är obekvämt att få ut det färdiga gödningsmedlet ur det. I en betongbas är det inte möjligt att göra en dörr eller en avtagbar panel.

Alla som har gamla järntrummor eller andra metallkonstruktioner kan "jäsa" avfallet i dem . Du behöver bara klippa ut botten på båda sidor och sedan sätta baserna på en plan markyta. Sådana behållare behandlas med svart färg för bättre penetration av solens strålar och bibehåller optimala förhållanden i komposten. Det enda besväret är att du behöver lyfta fatet med en kofot för att få det färdiga gödningsmedlet.

En mycket lättare enhet erhålls från bildäck . Du behöver bara 4-6 däck för att bilda en cylindergrop ur dem, och för att luften ska cirkulera passeras plaströr genom gummit. Kompostgropar finns i färdig form, de behöver bara installeras och läras att använda dem. En torr garderob är en speciell typ av kompostgrop. Denna fabriksenhet kan bearbeta även mänskligt avfall till gödselmedel. Den har ett fack för en blandning av torv och sågspån. Efter att ha besökt en sådan toalett vänder en person helt enkelt ett speciellt handtag, vilket resulterar i att avfallet täcks jämnt med en trä-torvkomposition.

En sådan komposter kommer också att acceptera små portioner matavfall, som också kommer att täckas med en speciell sammansättning och "jäsa" och förvandlas till ekologisk mat för växter och jord . Så snart en låda i den torra garderoben är full, tas den bort och en annan sätts in. Komposten som erhålls på detta sätt har en hög koncentration, därför blandas den med jord, en sandblandning eller uppföds med torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och med vad ska fyllas?

Matavfall läggs i lager, alternerande, till exempel potatisskalning med lövverk, sedan kan du kasta äpplen som samlats på hösten i trädgården och täcka dem med toppar. För kompostering väljer de råskalningar av bär, frukt, grönsaker i sin råa form, men till exempel bör potatisskal och tomatavfall inte vara mer än 20% av den totala kompostmassan . Du kan lägga till te- och kafferester, lökskinn, äggskal, annat matavfall samt halm, färskt gräs, aska.

För att göra den färdiga kompositionen mer mättad blandas komponenterna med gödsel eller kycklingspillning . I avsaknad av sådan måste komposten fyllas med en liten mängd saltpeter. Det rekommenderas inte att lägga ogräs till den totala massan. De gör separata högar av dem, täcker dem med en film och de ruttnar separat - det här är en garanti för att ogräset inte kommer att slå rot igen på platsen. Men kvistar, barrträd och vanliga träd hackas fint och läggs till för att bearbetas till en användbar toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är inte tillåtet?

Det är förbjudet att lägga "sjuk" vegetation i komposten, påverkad av mjöldagg, senblåsa, olika skadedjur och så vidare. Kasta eller begrava dina husdjursekskrement separat - detta material är olämpligt för kompostering, främst på grund av den möjliga förekomsten av maskar och parasitägg i dem. Om detta inte är en speciell anordning för kompost, till exempel en torr garderob, ska mänsklig avföring inte kastas i en vanlig grop. Det rekommenderas inte heller att fylla kompostgropar med kålavfall: när det ruttnar ger denna kultur en stark obehaglig lukt.

Det rekommenderas inte att kasta köttavfall och ben i komposten - det kan locka till sig gnagare samt framkalla en dålig lukt från kompostbehållaren . Allt som inte bryts ner på länge - plast-, gummi- och metallprodukter, syntetiska tyger och liknande - är inte heller lämpligt för kompostering. Sågspån lämpar sig inte för snabb nedbrytning, så de är också under frågan om bearbetning.

Dessutom extraherar de kväve från komposten, så det är bättre att vägra ett sådant "deltagande" i bildandet av naturligt gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur påskyndas förfallet?

Efter att ha lagt en kompostgrop ska du inte vänta på ett snabbt resultat, du måste ha tålamod. Den naturliga processen att bearbeta organiskt material till gödselmedel varar minst 1, 5-2 år . Men det finns ett annat sätt: acceleration kan provoceras med särskilda medel. Denna metod är särskilt relevant där den varma perioden inte varar länge. Det finns flera specialverktyg. Lägg till till kompost, till exempel "Tamir". Med en sådan beredning kan komposteringsprocessen slutföras inom 15-20 dagar efter läggningen.

Den innehåller ett stort antal bakterier och mikroorganismer som är ansvariga för sönderdelningen av organiskt avfall och skräp . Sådan kompost kommer att skilja sig i konsistens från den vanliga, men den kommer att mogna i jorden, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på växterna. Både Tamir och andra liknande preparat används enligt samma schema: varje lager sprinklas och hälls ovanpå, och om högen redan har bildats görs en fördjupning i mitten och pulver och vätska hälls där.

Det är möjligt att stimulera bearbetningen av organiskt material inte bara med komplexa preparat utan också, till exempel, med jäst . Du måste göra en lösning från 1 liter vatten, 200 gram strösocker och 1 matsked torr jäst. Fördjupningar görs i komposthögen och jästkompositionen hälls i den. De resulterande svamparna kommer att göra sitt jobb ganska snabbt. Konstant fuktning med växtbaserade lösningar, lösningar från kycklinggödsel, såväl som vanligt vatten, periodisk nedläggning av kompost med gafflar - allt detta påskyndar också mognadsprocessen. Om du lägger till lite av den beredda komposten i jäsningsblandningen bidrar detta också till en snabbare process för att få gödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver jag stänga för vintern?

Om det är värt att stänga kompostgropen med ett tätt lock för vintern är en kontroversiell fråga för trädgårdsmästare, eftersom vissa tror att om inte ett lock, så åtminstone täck det med en film, andra - att det i allmänhet inte finns någon behöver oroa dig för detta. I denna fråga går professionella bönder ut från att korrekt läggning av komposten under mognaden ska ge temperaturen inne i högen inom 70 grader Celsius, så det är inte nödvändigt att täcka den med en film, särskilt eftersom högen "kommer inte andas "i ett sådant här.

Men om inte en film, hur håller man denna temperatur på vintern? Agronomer rekommenderar att man tillsätter aska, kalk, fosfater mellan lagren när man bildar en hög . Och i frost, för att hålla värmen, rekommenderar experter att täcka det med ett bra lager jord och "linda" hålet med snö ovanpå.

Rekommenderad: