Hur Gör Man En Eldstad Av En Spis? 40 Foton Vilket är Bättre - En Spis Eller En Eldstad, Utformningen Av Lång Bränning I Huset Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Hur Gör Man En Eldstad Av En Spis? 40 Foton Vilket är Bättre - En Spis Eller En Eldstad, Utformningen Av Lång Bränning I Huset Med Egna Händer

Video: Hur Gör Man En Eldstad Av En Spis? 40 Foton Vilket är Bättre - En Spis Eller En Eldstad, Utformningen Av Lång Bränning I Huset Med Egna Händer
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, April
Hur Gör Man En Eldstad Av En Spis? 40 Foton Vilket är Bättre - En Spis Eller En Eldstad, Utformningen Av Lång Bränning I Huset Med Egna Händer
Hur Gör Man En Eldstad Av En Spis? 40 Foton Vilket är Bättre - En Spis Eller En Eldstad, Utformningen Av Lång Bränning I Huset Med Egna Händer
Anonim

En öppen spis rum kan vara en dekoration för ditt hem. På den moderna byggmarknaden finns det ett brett urval av eldstäder, där en långpanna installeras, som till exempel fungerar från trä eller gas. En sådan enhet kommer att kunna värma ett stort rum, och en inbyggd huva garanterar säker användning. Det är därför många ägare bestämmer sig för att göra om kaminen, göra en eldstad av den och sedan placera den i vilket rum som helst. En skorsten istället för en öppen spis är inte särskilt modern, så något måste ändras.

Bild
Bild

Spis eller öppen spis - vad är skillnaden?

För att svara på denna fråga måste du definiera dessa termer.

På ett enkelt sätt är kaminen en hushållsapparat som är utformad för att värma ett rum . Det absorberar värme från bränslet som bränns i det (trä, kol) och släpper sedan ut det gradvis och håller en behaglig temperatur i rummet. För att upprätthålla värmen måste enheten värmas upp efter behov. En bra stenugn kan hålla en optimal temperatur i upp till 12 timmar. Rökkanaler installeras inuti den så att maximal värme kan lagras. Heta rökgaser som släpps ut vid förbränning av ved, som strömmar längs rökkanalernas väggar och kommer i kontakt med dem, avger värme till materialet i kaminen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal element som bara är inneboende i spisen, det är de som skiljer det från eldstaden:

  • Spisens eldstad, som alltid stängs av en dörr av gjutjärn eller stål när den värms upp. Detta för att förhindra att rök kommer in i rummet.
  • Askpanna placerad under eldstaden och ansluten till den. När ugnen eldas, öppnas askdörren något och släpper därmed in den luft som är nödvändig för normal vedeldning i eldstaden.
  • Förekomsten av ett galler i botten av eldstaden för luftgenomträngning från asklådan in i eldkammaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även om eldstaden dök upp hos oss för inte så länge sedan, har den redan vunnit popularitet.

Eldstäder kan delas in i två typer:

  • öppen;
  • stängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppna eldstäder

Sådana eldstäder är bland de traditionella. Oftast används de för inredning utan att bära en värmekapacitet. Denna typ av öppen spis kan bara värma människor som sitter bredvid den. Hans eldstad är antingen direkt i väggen eller i en speciell förlängning till taket. Det är en liten depression.

Vanligtvis är sådana eldstäder dekorerade med ett galler eller lågt glas, därför kräver de konstant och noggrann uppmärksamhet för sig själva för att undvika en brandfarlig situation. Även i sådana strukturer brinner ved mycket snabbt.

Bild
Bild

Stängda eldstäder

Till skillnad från öppna modeller har dessa eldstäder värmebeständigt glas som helt täcker eldstaden, vilket förhindrar spridning av gnistor. En av fördelarna med en sådan enhet är att den kan värma lokaler av hög kvalitet, eftersom den har en hög andel effektivitet. Installation av en sådan öppen spis är dyrare. Detta beror på strängare krav på skorstenen, den erforderliga värmeisoleringen, liksom andra faktorer som påverkar konstruktionens komplexitet. Ett sådant objekt kommer dock snart att motivera de pengar som spenderas på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ändringsfunktioner

När du börjar konvertera kaminen till en öppen spis är det första steget att bedöma skorstens skick - detta kommer att vara en garanti för säkerheten. Det är värt att notera att enheten byggs strikt enligt ett individuellt projekt. Därför blir nästa steg att utarbeta ett projekt.

Det är också viktigt att bedöma tillståndet för själva ugnen och grunden . Om allt är bra kan du gå vidare till nästa steg.

Det enklaste modifieringsalternativet skulle vara att göra om kaminen till en dekorativ öppen spis. Det tar inte mycket tid och ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga materialen och verktygen kommer att vara:

  • ny skorsten;
  • tegelstenar;
  • murbruk för murverk;
  • spackel;
  • Mästare OK;
  • flera påsar cement;
  • en tillräcklig mängd lera;
  • nivå;
  • efterbehandlingsmaterial (till exempel kakel);
  • glasdörr som tillval.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Ett av de nödvändiga kraven för en eldstad är ett obligatoriskt gap mellan basen och husets grund, som måste vara helt täckt med sand.

Vid ombyggnad är det nödvändigt att följa villkoren för eldstaden.

Det är viktigt att kontrollera skorstensröret:

  • dess höjd bör vara minst 7 m (mer är bättre);
  • sektion - mer än 13x25 cm;
  • eldstadsdjupet bör vara cirka 50 cm, men inte mindre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inuti är eldstaden nödvändigtvis anlagd med eldfasta tegelstenar. För att förhindra att sot ständigt sätter sig på dörren måste speciella kanaler markeras. De kommer att cirkulera luft längs dörrarna, vilket förhindrar smuts från att färga dörren.

När alla etapper är slutförda börjar slutskedet . Här är förstås allt individuellt. Materialvalet beror på ägarnas personliga smak och preferenser, liksom på inredningsstilen. De viktigaste materialen som används för dekoration: sten, kakel, kakel. Utan tvekan kommer en stentrimad spis att se väldigt imponerande och elegant ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det här stadiet av att bygga en eldstad är svårare. Först måste du demontera den gamla ugnen, inspektera grunden. Vid behov måste den jämnas och sedan vattentätas. Annars kommer fukt som stiger upp från marken längs med fundamentet att nå kaminens bas, vilket kommer att leda till dess förstörelse. Dimensionerna på konstruktionens bas får inte överstiga fundamentets dimensioner.

Eldstadsmurbruk måste vara av hög kvalitet . Hållbarheten och kvaliteten på hela strukturen beror på detta. Lösningens plasticitet och normala fettinnehåll är de viktigaste kriterierna för att den ska väljas i butiken eller beredas på egen hand. Sprickor kan förekomma i strukturen från en för fet lösning, och den torra kompositionen hotar att smula efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje nivå läggs under nivåkontrollmätningar. Arbetet kräver en eldfast tegelsten, från vilken eldstadsinsatsen bildas. Det är viktigt att veta att när man sätter upp väggarna i en sådan enhet måste det finnas ett luftutrymme mellan dem och eldstaden för att undvika att ugnen förstörs. Detta förklaras av det faktum att olika typer av tegelstenar som används i arbetet (eldstad och röd) expanderar på olika sätt vid höga temperaturer.

Om du planerar att bygga en öppen spis med en dörr, bör platsen för den lämnas på den andra raden. Man måste komma ihåg att lederna i detta fall är gjorda i mitten av tegelraden.

Bild
Bild

För att undvika noggrant arbete med glasdörren måste glaset tas bort innan det installeras. Spisstejpen fästs på skärmen med en vanlig twist. Du behöver monteringstejp för att sätta tillbaka den på plats. Den måste skruvas fast vid dörren, och sedan måste fyra (minimum) fästelement göras. I detta fall kommer stålnitar att vara det mest pålitliga fästelementet.

När fästelementen är klara kan du knåda lösningen . Det är nödvändigt att förbereda en homogen massa utan klumpar. För att göra detta måste du använda en byggmixer.

Eldstaden måste lindas runt hela omkretsen med en asbeststräng som är fuktad med den beredda lösningen. Dörren till eldstaden måste också vara insvept med en sådan sladd. För ett perfekt resultat och enhetlighet måste du göra några varv och sedan knacka på lindningen med en gummiklubba.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter dessa manipulationer kan du installera fönstret på plats. För större tillförlitlighet fixeras den med keramiska pluggar. Sprickor som bildas plötsligt kan stängas med en asbeststräng genomblöt i cementbruk. En platt skruvmejsel hjälper i denna fråga.

Det tar vanligtvis ett par dagar innan lösningen är klar. Efter denna period görs en testugn. Om det samtidigt finns platser som tillåter rök att passera, är de täckta med cementbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Den ryska spisen ser inte organisk ut i alla interiörer. Ofta kräver en sådan struktur stora förändringar. Att göra om det är inte så svårt om du följer våra rekommendationer. Den konverterade spisspisen passar alla rum.

Separat är det värt att lyfta fram följande inredningsstilar:

  • klassisk;
  • årgång;
  • loft;
  • Land;
  • retro.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I sådana ensembler ser kaminerna särskilt harmoniska och attraktiva ut. De kan ha inte bara släta och snygga utan också artificiellt åldrade ytor med skav.

För mer modern inredning är spisar med glänsande eller monokromatiska mörka ytor som har det mest lakoniska eller kantiga utseendet lämpliga.

Rekommenderad: