Europeisk Euonymus (50 Foton): Beskrivning, "Röd Kaskad" Och Andra Sorter, Användningen Av Buskbuskar I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Europeisk Euonymus (50 Foton): Beskrivning, "Röd Kaskad" Och Andra Sorter, Användningen Av Buskbuskar I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Video: Europeisk Euonymus (50 Foton): Beskrivning,
Video: Lär dig fota manuellt med din systemkamera | DSLR BASICS | TUTORIAL 2024, April
Europeisk Euonymus (50 Foton): Beskrivning, "Röd Kaskad" Och Andra Sorter, Användningen Av Buskbuskar I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Europeisk Euonymus (50 Foton): Beskrivning, "Röd Kaskad" Och Andra Sorter, Användningen Av Buskbuskar I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Anonim

För många moderna trädgårdsmästare har utsmyckningen av trädgården rådande över odlingen av alla frukter - i tider med allmän tillgång på ett stort sortiment av frukt och grönsaker på marknaden, jagar kreativa människor skönhet, inte fördelar. Europeiskt spindelträd, även känt som bruslin, passar bäst för en vacker och välskött trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Beskrivningen av denna prydnadsbuske bör börja med frågor om artsklassificering - den heter officiellt Euonymus europaeus och är en separat art som tillhör familjen euonymus. Även om det i trädgårdar oftare finns i form av en buske, är det ganska högt - i vissa fall kan höjden nå 8 meter.

Den dominerande delen av livsmiljön för denna art ligger i den tempererade klimatzonen i Eurasien .därför är växten lövfällande. I ek- och tallskogar växer den snabbt och når sin maximala höjd på grund av skyddet av sina större grannar från starka vindar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teoretiskt kan du hitta euonymus i alskogar eller bara djupa raviner, det kommer över i en tät kustbuske. Med tanke på dess nordliga utbredning är den europeiska euonymus inte rädd för en hård vinter . Att växa upp i skogar, han har en normal inställning till skuggan, torka är inte heller ett stort problem för honom.

Med rätt organisering av odlingsförhållanden kan en sådan buske leva i mer än ett halvt sekel och nå en krona på sex meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sortiment

Europeiskt spindelträd i trädgårdar presenteras inte så mycket i naturen som i moderna sorter speciellt uppfödda för dekorativa ändamål. Bland dem är det värt att lyfta fram det mest populära.

Sherwood . Ett av de högsta spindelträden, med en typisk höjd av 5 meter, medan dess krona är relativt liten. Busken får den maximala dekorativiteten i september, när grödan mognar i form av små lådor med betonad rosa färg. När de öppnas kan du se frön med apelsinplantor, vilket också ger växten skönhet. Lådorna kan hålla i flera månader på trädet, vilket ger färg till trädgården under senhösten och vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd kaskad . Kanske den mest igenkännliga euonymus, som inte blir högre än 3,5 meter i höjd, men samtidigt har en trädliknande form. På hösten pryder "Red Cascade" sig med röda blad, mot vilka de orange lådorna ser särskilt intressanta ut. Eftersom frukterna stannar på trädet mycket längre än bladen, förlorar växten inte sin attraktivitet även på vintern.

Detta är en av de mest opretentiösa sorterna som växer bra på någon jord och normalt tål förhållandena i en metropol.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nana . En av de minsta sorterna av europeiskt spindelträd, som nästan aldrig blir mer än en halv meter hög och med rätta anses vara en representant för rankor. En sådan tillväxt blommar obetydligt, men som alla andra euonymus uppnås dekorativitet på grund av frukterna, som är rosa med stänk av gulhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning finesser

Innan du planterar euonymus bör du bestämma dig för rätt plats för plantering. Även om busken i naturen ofta växer i skogen och är okej med skuggning, rekommenderas trädgårdsmästare att välja soliga områden . - så lövverkets höstfärg blir mycket ljusare. Det som bör undvikas är överdriven stagnation av fukt - euonymus kommer att uppskatta god dränering. Det är lämpligt att plantera den i bördig jord med en alkalisk miljö, men om du vet att platsen är sur bör du lägga till upp till 350 gram kalk per kvadratmeter. Självskapande jord för plantering, ta följande "ingredienser": hälften av torven, en fjärdedel av trädgårdsmarken och flodsand. Om jorden är dålig är det värt att befrukta den omedelbart - detta kan kräva upp till 10 kilo ruttnad gödsel och 80 gram kalium- och fosforpreparat per kvadratmeter.

Det finns två "fönster" för att plantera euonymus i beredd jord - detta bör göras antingen tidigt på våren eller mitt på hösten. Hålet måste grävas i förväg, ungefär två veckor före plantering, men storleken beror på plantans storlek - rötterna med en jordklump ska ha en och en halv gånger mindre diameter än hålets.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Botten av dräneringsgropen läggs ut med brutet tegel, ett annat lager sand hälls ovanpå och sedan ett lager av ovan beskrivna jordblandning. En planta med en jordklump läggs ut på en sådan kudde, men om det inte finns någon jord på rötterna är de senare jämna och jämnt fördelade över gropen.

Det återstår att fylla hålet för att jämna ut marknivån . Jordblandningen måste tampas, men mycket försiktigt - euonymus gillar inte tomrum i jorden, men den är också väldigt rädd för mekanisk skada. En nyplanterad buske behöver omedelbar riklig vattning, varefter utrymmet runt stammen mullas med torv eller sågspån.

Under den första veckan bör särskild uppmärksamhet ägnas åt fukt - jorden ska inte torka ut helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

I allmänhet anses europeisk euonymus vara ganska opretentiös i vården, vilket ytterligare framkallade tillväxten av dess popularitet. I alla fall, bristen på korrekt vård, även om den inte förstör växten, kommer att göra den mindre ljus och dekorativ, och vice versa - med trädgårdsmästarens rätta inställning kommer busken att bli en riktig stolthet … För att uppnå det andra resultatet, överväg hur man korrekt sköter en sådan trädgårdsdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

När det gäller vård av europeisk euonymus är en av de största svårigheterna att hitta en fin gräns mellan överdriven fukt och uttorkning av jorden. Å ena sidan är överflödig fuktighet för en växt extremt farlig, å andra sidan, med brist på vatten, kommer du helt enkelt inte att se allt det upplopp av färger som en sådan växt beröms för. Ett vuxet exemplar behöver 40 liter vatten per kvadratmeter yta, och ung tillväxt, där rotsystemet just aktivt bildas, är ännu mer törstig . Spindelträdets rötter ligger på upp till en halv meters djup, och vid vattning är det viktigt att jorden blir våt till sådana och ännu större djup. På torr höst, innan kallt väder börjar (ungefär i slutet av oktober), är det värt att vattna växten generöst, annars kan den frysa ut på vintern.

Mulching, som nämndes ovan, bidrar delvis till att göra vattning mer sällsynt . - ett lager mulch tillåter inte att fukt avdunstar för snabbt. Mulch är fördelaktigt i andra områden, i synnerhet det saktar ner marken på grund av hög luftfuktighet och tillåter inte ogräs att växa. Samtidigt måste jorden där kulturen växer vara lös - det är det enda sättet som buskens rotsystem kan andas fullt ut.

På grund av riklig vattning är en gradvis ökning av jordens densitet oundviklig, därför måste trädgårdsmästaren ta hand om att periodiskt lossa det översta lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Europeiskt spindelträd är inte en av de kräsna växterna som är i stort behov av mat för överlevnad, men människor odlar det för ljusa färger i trädgården, vilket innebär att det är värt att se till att önskat resultat uppnås. För detta erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man matar växten tre gånger under säsongen … Den första utfodringen sker på våren, i stadiet med att lägga blomknoppar. Vid denna tidpunkt bör organiskt material tillsättas, vare sig det är kogödsel eller fågelspillning. Båda späds ut med vatten, andelen för gödsel är 1: 10 och för spillning 1: 20.

Återfodring är nödvändig för en redan blommande växt, som i detta skede behöver en stor mängd olika mineraler . Följaktligen appliceras ett komplext mineralgödselmedel. När euonymus äntligen har blommat och börjat bilda frukt appliceras en tredje dressing, som syftar till att öka antalet och färgen på kulorna. För tredje gången används fosfat-kaliumgödselmedel, som appliceras på stamcirkeln.

För att toppdressing ska nå rotsystemet i sin helhet införs ämnena omedelbart före vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Eftersom den europeiska euonymus är en av prydnadsväxterna i trädgården måste en klippning göras regelbundet. Dessutom, för många typer av flora, är snabb beskärning också användbar ur provets hälsa, men först måste du ta reda på hur du utför denna procedur korrekt med en specifik art. Årets första beskärning utförs tidigt på våren - även innan ett aktivt saftflöde börjar inuti växten. Trädgårdsmästarens jobb är att ta bort torra och trasiga grenar . På grund av detta omfördelas mineraler till förmån för vilande knoppar - trädet släpper ut nya skott och ser fräschare ut i allmänhet.

För prydnadskultur är kronformning viktig, särskilt eftersom en snygg sfärisk buske eller ett vanligt träd kan tillverkas av ett europeiskt spindelträd, och erfarna trädgårdsmästare skapar ofta klassiska kottar och ovaler på grundval av en euonymus -krona. En stor roll i den dekorativa uppfattningen av denna art spelas av dess frukter, därför formas beskärning vanligtvis efter frukt . - så det är bättre att se vad som kan klippas och vad som inte är. Under säsongen kan enskilda grenar växa och något förstöra den skapade bilden, därför är trädgårdsmästaren engagerad i minimal strömkorrigering, gallrar ut överskott och klämmer enskilda skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Europeiskt spindelträd erbjuder en mängd olika alternativ för hur det kan förökas. Du bör välja någon av dem baserat på dina egna möjligheter och mål.

  • Fröförökning i de flesta växtarter anses vara den svåraste och tidskrävande, men uppfödare styrs nästan alltid av detta alternativ. Frön för plantering behöver en tvåstegs stratifiering - de första tre månaderna lagras de vid 10 grader, och sedan reduceras temperaturen till 3 grader. Det skiktade fröet måste planteras i en blandning av humus, lövmark, gräs och sand. Ung tillväxt bör skyddas noggrant från frost.
  • För förökning med sticklingar är det nödvändigt att skära fröet i en längd av 6 cm; juli är bäst lämpad för en sådan operation. De färdiga sticklingarna placeras i ett kärl med bördig jord med en liten mängd sand blandad. Inom en och en halv månad bör ungarna slå rot, sedan kan de planteras på hösten enligt schemat som beskrivs ovan i denna artikel.
  • Reproduktion genom skiktning är viktigast på våren, vid tidpunkten för det mest aktiva saftflödet. Detta är en av de enklaste metoderna om din växt har lågväxande grenar. En av dessa måste böjas och grävas in i ett spår i marken och säkra den så att den inte "skjuter" uppåt. Att känna sig i jorden, en levande kvist, som inte är separerad från moderväxten, kommer att slå rot, varefter den kan göras till en oberoende buske.
  • Även rotskotten är lämpliga för reproduktion av euonymus, men för reproduktion är det värt att bara välja de skott vars höjd har nått 40 cm. De separeras noggrant från moderplantan på våren.
  • Lågväxande sorter av europeiskt spindelträd är också lämpliga för att dela busken. För att göra detta grävs växten noggrant och rotsystemet skakas av den vidhäftande jorden och rätar ut rötterna i alla riktningar. Dissekera busken försiktigt med en spade så att flera instanser av antennen bildas, som alla har sina egna rötter. Sedan planteras varje enhet som en oberoende växt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trädgårdsmästare märkte att europeisk euonymus är ett mycket effektivt bete för olika skadedjur, därför används det ibland för andra ändamål - det planteras mitt i en fruktträdgård för att dessutom skydda fruktträd. Men om du planterar den främst för dekorativa ändamål bör du ta hand om att skydda euonymus själv. Bland de typiska skadedjur av denna art är flera värda att lyfta fram.

  • Spindelkvalster - en fiende vars närvaro är lätt att avgöra genom bildandet av en karakteristisk spindelnät på buskens lövverk. Insekten livnär sig på löv och provocerar uttorkningen av spindelträdet. Problemet löses med improviserade medel - lövverket tvättas eller sprayas med tvål eller tobakslösning.
  • Bladlus - små svarta buggar som suger juicen från bladen och får dem att vissna. Kemiska industrins produkter hjälper vanligtvis att bekämpa detta skadedjur, även om du kan göra med en självberedd lösning av kolloidalt svavel.
  • Euonymus mal lägger ägg, och de kläckta larverna livnär sig på växtens lövverk.

Det bästa sättet att hantera en sådan fiende är förebyggande sprutning tidigt på våren, med en redan existerande infektion skördas larverna för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sjukdomar är också farliga för växten, bland vilka de vanligaste också är värda att lyfta fram

  • Barknekros - Detta är en svamp i form av finnar, som torkar ut barken och får den att spricka, vilket resulterar i att lövverket faller av och hela växten dör. Det är bäst att skydda dig från en sådan olycka med förebyggande åtgärder; för detta behandlas växten med Bordeaux -vätska på våren.
  • Mjöldagg fick sitt namn på grund av det specifika utseendet - bladen verkar strös med mjöl. På grund av denna beläggning blir lövverket gult och faller av. För att bekämpa infektionen måste du spraya den sjuka växten med fungicider tre gånger med veckopauser.
  • Stamröta - det värsta som kan hända med ett spindelträd, det är nästan omöjligt att bota det. Som i fallet med nekros är det bättre att förhindra utvecklingen av en sådan sjukdom genom att spruta med en 1% lösning av Bordeaux -vätska, men i detta fall utförs förebyggande två gånger - på våren och hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Användningen av euonymus för dekorativa ändamål i trädgårdarna och parkerna i vårt land är mycket vanligt och lämpligt. I många fall spelar det till och med rollen som en häck, om inte förhindra inträde av främlingar, då åtminstone en utpekande allé. På grund av sin ljusa färg är europeisk euonymus också perfekt lämpad för rollen som en accent. Medan vissa växter fortfarande är gröna, medan andra redan har blivit gula eller till och med släppt ut sina lövverk, kan dess röda blad, och sedan bara frukterna av samma färg, lägga till en touch av variation till det vanliga trädgårdslandskapet.

Slutligen ingår denna växt ofta i mer komplexa kompositioner som en alpinskiva. I kombination med en dekorativ hög med staplade stenar och andra kulturer från områden med ett kallt klimat erhålls ett intressant koncept om en ovanlig rabatt, som sticker ut starkt mot bakgrunden av platta gröna gräsmattor och vagt liknar berg i miniatyr.

Rekommenderad: