Sedum Caustic (41 Bilder): Beskrivning Av Sedumväxten, Plantering Och Vård, Användningen Av En Gul Blomma I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Sedum Caustic (41 Bilder): Beskrivning Av Sedumväxten, Plantering Och Vård, Användningen Av En Gul Blomma I Landskapsdesign

Video: Sedum Caustic (41 Bilder): Beskrivning Av Sedumväxten, Plantering Och Vård, Användningen Av En Gul Blomma I Landskapsdesign
Video: Växtens vävnader, gömfröig växt 2024, Maj
Sedum Caustic (41 Bilder): Beskrivning Av Sedumväxten, Plantering Och Vård, Användningen Av En Gul Blomma I Landskapsdesign
Sedum Caustic (41 Bilder): Beskrivning Av Sedumväxten, Plantering Och Vård, Användningen Av En Gul Blomma I Landskapsdesign
Anonim

Den blommande växten sedum (sedum) kan användas i landskapsdesign och kan dekorera även en stenig yta, lägga till ljusa färger och bli en ovanlig accent i lokalområdets design. Dess ovanliga utseende gör den mycket dekorativ.

Beskrivningen av sedumväxten indikerar direkt att den tillhör de succulenter som inte kräver komplex vård . Från sen vår till mitten av sommaren kan du använda en gul blomma i landskapsdesign för att korrekt placera accenter och lägga till färger i rummet. Men vad är känt om denna växt?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur utförs plantering och skötsel av frätande stenväxt? Vilka avelsmetoder stöder denna krypande fleråriga? Hur används det i landskapsarkitektur och med vilka växter fungerar sedum bäst? Dessa frågor bör övervägas särskilt noggrant, för med rätt vård och placering kan sedum bli en riktig skatt för alla odlare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och distribution

Sedum acre - så här låter plantans botaniska namn på latin. I naturen finns den i olika klimatzoner. Sedum växer i Nordafrika, västra Sibirien, i många regioner i Europa och Asien . I Ryssland kan den också hittas överallt, det är tillräckligt att uppmärksamma vegetationen i regionen med stenig lättnad i öppna områden.

Denna växt behöver ett överflöd av solljus och torr, lös jord, tolererar inte fuktiga, träskiga eller skuggiga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivningen av den frätande stenväxten överensstämmer med dess namn . Denna saftiga har starkt förgrenade rötter som går djupt ner i marken, buskens yta är kompakt, cirka 10-20 cm hög. Flera köttiga stjälkar täcker tjocka äggformade blad, sedumet blommar med ljusgula blommor som liknar femkantiga stjärnor. Sedum acre tillhör kategorin läkemedelsväxter som innehåller alkaloider: den har en bitter, skållande juice som vid kontakt med hud och slemhinnor kan orsaka vävnadsskada.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen växer sedum trångt och bildar riktiga glader av ljusa färger . I en kulturell plantering kan den placeras enskilt eller som en del av kompositioner. Större delen av året pryder stenväxten området med frodig grönska, har förmågan att växa snabbt. Växten blommar från slutet av maj till juli, sedum kan användas som en blommig växt på grund av den rikliga utsöndringen av nektar under sommarmånaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du odlar sedum är det mycket viktigt att inte plantera det i skuggan av andra ört- eller buskgrödor. Växten är mycket känslig för mängden ljus den tar emot och får, när den är skuggad, inte tillräckliga odlingsförhållanden för sig själv. Det är värt att överväga att under de första åren efter plantering förvånar unga buskar inte med dekorativitet och släpper in det mesta av sin styrka för att rota . Fruktande och blommande vuxna skott vid 3 år och äldre - vid det här laget är sedum tillräckligt förlängt i höjd och volymen av dess lövmassa minskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenväxtfrön på äggstockarna mognar i augusti, när frukterna öppnas och blir som stjärnor. Broschyrfrukten har en ljusgrön nyans; den kan oftast hittas på växter i regnet eller efter det. Sedum caustic är väl anpassad för att överleva i nästan alla miljöer - dess krypande rhizom kan gå djupt ner i jorden eller ta fukt från ytan. Växten anses vara en flerårig, som kan övervintra utan skydd, men i svåra frost kan den förlora enskilda skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera sedum på platsen börjar alltid med valet av en lämplig plats. Denna växt är ganska ljuskrävande, den behöver en plats där den kommer att få tillräckligt med ultraviolett strålning under dagen. I strålande sol växer sedum bra, visar lövverkets ljusstyrka och bildar rikligt knoppar . Dessutom, om du planterar den i skuggan, kommer blommorna att förlora sin doft, för vilken många trädgårdsmästare älskar det så mycket.

Bild
Bild

Tvärtom, denna art är opretentiös för valet av jord och kan anpassa sig till de fattigaste jordarna i sammansättning. Liksom andra succulenter trivs den på steniga områden. Det är optimalt om jorden är tillräckligt lös . Sand lera eller ler är lämplig, du kan anrika marken något genom att införa aska och humus. På en sådan blandning kommer sedum att växa bra och blomma rikligt under hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ingen befruktning krävs vid plantering. Undantaget är en liten mängd ämnen från kalium-fosforgruppen. Men du bör inte vara nitisk med kvävegödselmedel - de stimulerar tillväxt, men minskar skottens motståndskraft mot sjukdomar avsevärt.

Planteringsprocessen är enkel, växtens rötter är väl anpassade till mekanisk påfrestning och är inte rädda för dem. Det finns ingen anledning att frukta att de kommer att skadas under manipulation. När du överför sedum från en kruka eller behållare är det mycket viktigt att hålla en jordklump med den vanliga mikrofloran . Detta kommer att öka överlevnadsgraden, påskynda anpassningen av kulturen till en ny plats. Den bästa tiden för plantering eller överföring av sedum är den varma säsongen, vår-sommarmånaderna, då vegetationsprocesserna är så intensiva som möjligt.

Bild
Bild

Vid plantering, lämna minst 25 cm utrymme mellan enskilda växter - detta gör att dotterskotten kan växa bra. Hålet behöver inte grävas djupt, och dess diameter bör vara något större än jordklumpen. Botten av gropen är väldränerad, strös med en speciell blandning av jord för kaktusar eller ett självförberett substrat, sedan placeras en planta på den. Hålet fylls med jord, vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Sedum caustic är inte alltför krävande för vård, men det behöver uppmärksamhet, särskilt för unga växter. En särskild bevattningsregel upprättas för dem - mer frekvent och regelbundet. Vattenbehovet för sedum bestäms av graden av markfuktighet . Det ska inte vara för fuktigt, men jorden ska inte heller torka. Under en mild sommar kan du bara ändra reglerna under en period med lång frånvaro av regn.

Bild
Bild

Ogräsningen är en oumbärlig del av god vård för frätande stenväxt. Denna växt gillar inte det för mycket när utrymmet bredvid det är upptaget av ogräsrötter. Sedum kräver ofta ogräs för att rötterna ska kunna ta emot den mängd näringsämnen som behövs från jorden.

Beskärning av bleka skott är ett annat viktigt steg för att ta hand om stenväxter . Sådana åtgärder vidtas för att föryngra busken, ge den ytterligare stimulering av tillväxt och förgrening. Under vilande perioden rekommenderas att täcka växten med en film eller fiberduk, vilket gör det möjligt att förhindra frysning i höstkylan.

Bild
Bild

Toppdressing av sedum görs inte för ofta - det räcker 2 gånger om året . En sådan regim är förknippad med det faktum att med överdriven befruktning förlorar den saftiga sin naturliga resistens mot effekterna av atmosfäriska faktorer. Som ett resultat kan även mindre klimatförändringar allvarligt skada honom. Den första befruktningen görs innan blomningen börjar, den andra efter blomningen. Den optimala näringssammansättningen är kombinationen av kväve med flytande gödsel, du kan också använda andra organiska och mineraliska gödningsmedel.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Sedum kaustik kan förökas med flera metoder samtidigt. Frön den kan sås i 2 mönster. I det första fallet, under det tredje decenniet i april, förbereds jorden i det öppna fältet och sedan introduceras frön i den. Det är inte nödvändigt att fördjupa dem starkt, det räcker bara att så över tomten och strö lätt med ett lager sand.

Frön till plantor kan också sås i förväg. För att göra detta placeras dränering i behållaren, ovanpå det är en jordblandning av 1 del trädgårdsjord, 1 del sand och 2 delar humus. Därefter fuktas den resulterande jorden och frön appliceras ovanpå den. De hålls under film eller glas tills skott visas. Därefter tas mini-växthuset bort, plantorna förvaras i en väl upplyst fönsterbräda, om det behövs, vilket förlänger dagsljuset med hjälp av lampor.

Plantor som redan har nått en höjd av 7 cm planteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar - En annan vanlig metod för spridning av sedumätande. Varje vuxen växtbuske är lämplig för proceduren för att skära skott. En hälsosam och stark del av grenen skärs av, väljer en längd på 5-7 cm, placerad i jorden med en fördjupning av basen med 3 cm. Röta tar minst 30 dagar. Sticklingar sköts vid denna tidpunkt som en vuxen växt.

Sedum behöver en periodisk transplantation - vart femte år överförs det till en ny plats på platsen . Proceduren utförs på våren, i april, och om du vill föröka växten på platsen kan du under denna period dela busken. Det utförs med en beskärare eller en trädgårdskniv. Separationsområdena på skärningarna ströks med krossat aktivt kol. Buskarna torkas i flera timmar och placeras sedan på de platser som valts för plantering.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sedum, när man skapar rätt växtförhållanden för det, är ganska motståndskraftig mot utveckling av sjukdomar. Men insekter orsakar honom ofta allvarliga skador. Bland de främsta fienderna till kaustisk sedum kan följande parasiter noteras.

Nematoder . De infekterar roten av växten och extraherar juicer från den och stör normal växtlighet. De finaste mikroskopiska maskarna är farliga parasiter och när de dyker upp måste åtgärder vidtas omedelbart. Om skotten började vissna, blekna utan anledning, och vid transplantation märks svullnad och neoplasmer på rötterna, en sådan buske bör förstöras omedelbart och ingenting bör planteras på platsen för dess tillväxt i flera år.

Bild
Bild

Bladlöss och thrips . Dessa skadedjur är främst intresserade av den ytliga delen av växter. Vid upptäckt av bladdeformation, perforering, karakteristiska tuberkler på ryggen, rekommenderas det att göra en mer grundlig undersökning av sedum. Om det finns insekter måste insekticidbehandlingar utföras.

Även sprutning med en vanlig tvätttvålösning kan vara fördelaktigt, vilket ger en tillräcklig effekt med mindre kontaminering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vivel . Han lockas av stenodlingens blad, som insekten kan förstöra nästan helt. I kampen mot skadedjur är den bästa åtgärden att använda manuell insamling i en papperspåse och sedan bränna. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt förstöra vivelpopulationen när den saftiga bearbetas två gånger under dagen.

Bild
Bild

Om bevattningsnormer inte följs finns det stor sannolikhet för utveckling av frätande sedum svampsjukdomar . Olika typer av rotröta påverkar plantans underjordiska del och leder snabbt till dess död. För att rädda växten måste du förbereda en ny plats för den och göra en transplantation, vilket tillfälligt minskar vattningen . Det kommer att vara användbart att behandla rötter och platser för tidigare tillväxt med fungicida preparat. Detta undviker kontaminering av andra växter.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Landskapsdesigners uppskattar sedumets dekorativa egenskaper och noterar dess imponerande utseende och utmärkta anpassningsförmåga. Växten kombineras enkelt med andra arter i lågväxande kompositioner, men kaskadplanteringar med högre trädgårdsgrödor rekommenderas inte för den . Samtidigt är sedumet själv beläget i grupper så att det under blomningen bildar en fullvärdig levande matta, tätt täcker mitten av gräsmattan, sten, alpina kullar med gula asteriskblommor.

Bild
Bild

Denna saftiga är också högt värderad som en del av utformningen av en terrass eller veranda . När de planteras i stora blomkrukor kan behållare användas som balkongdekoration eller placeras på trappor. I rabatter nära huset är det vanligt att plantera sedumbuskar i mitten och skapa en ljus kant runt dem som inte kränker attraktionen hos denna naturliga växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aktivt växande sedum är en bra lösning för att dekorera trädgårdsmästarens brister. Ofta är de täckta med bromsskador, upptar platser där det är svårt att plantera andra växter . Den här egenskapen är särskilt värdefull, eftersom växten är lämplig för odling även för dem som precis börjat behärska dekorationen av trädgårdslandskapet.

Rekommenderad: