Röd Lönn (34 Bilder): Japansk Och Kanadensisk Lönn, Plantering Och Vård Av Röda Lönnar, Beskrivning Av "Oktober Glory", "Red Sunset" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Röd Lönn (34 Bilder): Japansk Och Kanadensisk Lönn, Plantering Och Vård Av Röda Lönnar, Beskrivning Av "Oktober Glory", "Red Sunset" Och Andra Sorter

Video: Röd Lönn (34 Bilder): Japansk Och Kanadensisk Lönn, Plantering Och Vård Av Röda Lönnar, Beskrivning Av
Video: How to grow October Glory® Red Maples - Red Fall Foliage Shade Tree 2024, April
Röd Lönn (34 Bilder): Japansk Och Kanadensisk Lönn, Plantering Och Vård Av Röda Lönnar, Beskrivning Av "Oktober Glory", "Red Sunset" Och Andra Sorter
Röd Lönn (34 Bilder): Japansk Och Kanadensisk Lönn, Plantering Och Vård Av Röda Lönnar, Beskrivning Av "Oktober Glory", "Red Sunset" Och Andra Sorter
Anonim

Förmodligen det mest populära prydnadsträdet i Japan (efter sakura) är den röda lönnen. I oktober beundrar japanerna hur dess löv blir från det vanliga gröna till ljusröda, och tiden på året då lönnen byter klädsel heter Momiji. Intressanta sorter kommer att övervägas nedan, och rekommendationer för odling av lönn kommer att ges.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Detta träd spred sig från Nordamerika. Dess latinska namn är Acer rubrum, där acer betyder vass, kilformad. Tillhör lövfamiljen, den kan växa upp till 28 meter i höjd, stammbredden når cirka en och en halv meter i diameter. Kronan har en tältliknande form (som svamphattar) - ibland oval.

Serrated blad på sommaren har en grönaktig färg på utsidan och på baksidan - en vitaktig nyans . På hösten frigörs ämnen som antocyaniner och karotenoider i röd lönn, dessa pigment ger färg (varma nyanser av rött och gult) till trädets lövverk. Barken är gråbrun och ibland ljus silveraktig. Lönn är vacker inte bara på hösten: dess pittoreska röda blommor blommar i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maple distribueras i stor utsträckning i Kanada, USA, Ryssland, Japan och andra länder. Den anpassar sig enkelt till olika naturliga förhållanden: den växer i sumpiga och torra jordar. Han är inte rädd för förhållandena i en storstad. Dekorativa arter används ofta i landskapsdesign: hela gränder planteras från lönn, trädgårdar och bonsai skapas.

Cirka 20 arter av denna underbara växt växer i vårt land . (den totala populationen är 150-160 sorter). Fyra av dem finns i den europeiska delen av Ryssland, resten - i Fjärran Östern och Kaukasus, och bland dem finns den hotade sorten Acer japonicum.

Lönn tolererar Rysslands norra klimat väl, även om starka och långvariga förkylningar (under -20 grader) är kontraindicerade för det. Föredrar halvskugga för direkt solljus och gillar inte stark luftfuktighet.

Bild
Bild

Olika sorter

Vi listar de mest intressanta typerna av röd lönn, som dekorerar hus, trädgårdar och parker.

  • Sun Valley - underdimensionerat (högst 7 m) och långsamt växande träd. Tidigt på våren blommar skarlakansblommor. Kronan är symmetrisk, i form av en oval. På hösten ändras bladen från grönt till purpurrött och blir glänsande. Älskar ljus, är inte rädd för torka och frost.
  • " Otom Flame " - ett medelträd (upp till 14-15 m i höjd) ursprungligen från Amerika. Kronan är sfärisk och sprider sig upp till 15 m bred. På hösten förblir bladen röda länge med apelsinstänk. Perfekt för att skapa gränder.
  • " Oktober härlighet " - en ljus representant för röda lönnar. Den växer upp till 15 m, men sällan. Kronans förgrening är enhetlig, i form av en pyramid. Lövverket är grönt med en glansig nyans, och med kallt väder får det en rosa-röd färg. Ogillar värme och torka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Röd solnedgång är en populär sort uppfödd i USA. Når 18 m i höjd. Barken har en mycket behaglig grå färg. Bladen är större än andra arter, faller sent och blir ljusröda mot bakgrund av snötäckta parker. Trädet älskar ljus och är inte rädd ens för svåra frost.
  • Royal Red - kristtorn, medelhöjd - 15 m. I maj blommar gulaktiga blommor. Kronan är pyramidformad och heterogen. Under sommarsäsongen är bladen bruna, lila i färgen och blir röda på hösten. Ser perfekt ut mot bakgrunden av barrträd.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Brandywine " - ett litet träd upp till 9 m högt, kronan har en oval form. På hösten ändras gröna blad gradvis till orange, blir sedan röda och flyger inte runt på länge. Det tål fukt väl.
  • Japan växer dvärgpalma lönn , dess höjd överstiger sällan 2 m. Crohns är asymmetrisk. Bladen är fläktformade - röda på sommaren och lila på hösten. Vissa hantverkare odlar träd med blå lövverk med hjälp av bonsai -tekniken. Japanska lönnar är mycket dekorativa och överlever inte i svåra eller långvariga frost.

Det finns många fler sorter av lönn. Kanadensisk sockerlönn ensam har över 50 sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Nästan vilken jord som helst är lämplig för odling av röd lönn. Den svarta jorden i södra Ryssland och leran i Moskva -regionen är också lämpliga. Nästan alla ovanstående arter tolererar vintersäsongen bra. Platsen för plantering måste väljas i trädgårdens penumbra, det måste vara tyst: även om dekorativa lönnar är hårda, gillar de inte vinden.

Lönn planteras bäst i mitten av våren . Om du planerar att plantera mer än en planta, bör avståndet mellan hålen vara minst 1,5 m. Hålets djup är vanligtvis inte mer än 70 cm, men det är värt att titta på plantens rotkrage (detta är platsen där rötterna går in i stammen). Det ska vara i nivå med marken. Om kragen kommer ut ur marken för mycket (mer än 5 cm) kan trädets rötter torka ut.

Om lönnen planteras på en fuktig plats (hög grundvattennivå) måste dränering utföras, annars kommer trädet att ruttna. Efter alla förberedelser sänks plantan i ett hål, en blandning av humus och torv tillsätts och cirka 20 liter vatten hälls.

Glöm inte att mata: 140-160 g nitrofoska och liknande ämnen är lämpliga. Lönn bör matas med mineralgödsel en gång om året.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns små prydnads lönnarter (samma japanska) som gör sig bra som inomhusväxter. Sådana ljusa träd är en underbar dekoration för loggior och terrasser.

De planteras i stora lera- eller plastkar . Sod land blandas med torv vid plantering. Befruktningen av marken sker en gång i slutet av maj. Under den varma årstiden vattnas inomhuslönn en gång i veckan och under den kalla årstiden - en gång i månaden.

Bild
Bild

För plantering av frön, till exempel, är den asiatiska ginnala lönn lämplig. Det är ett vackert och anspråkslöst träd som ofta används i landskapsdesign.

Området för att plantera frön ska vara soligt och jorden ska vara lös och befruktad . I naturen mognar lönnfrön i slutet av sommaren, sedan faller de och spirar på våren. Därför bör materialet planteras som har genomgått skiktning (efterlikning av vinterförhållanden för frön).

De spirade lönnskålarna planteras på trädgårdsbädden i fördjupningar på cirka 3 cm, och jorden vattnas med varmt vatten. De första skotten kommer att visas om 2-3 veckor. Efter 3 år är den mogna lönnen redo för transplantation.

Om du planerar att odla en lönn på samma plats som fröna planterades, bör avståndet mellan skotten vara minst 1,5 m. För det första året kan lönnen bli upp till 80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Röda lönnplantor kräver lite underhåll. Varje vår måste ett ungt träd matas med mineralgödsel. Var noga med att tillsätta: superfosfat (35-50 g), urea (40 g) och kaliumsalt (20-25 g). Under sommarsäsongen måste marken runt plantan försiktigt lossas och ett komplext gödselmedel måste tillsättas (110 mg Fertika).

Även om lönn tolererar torr jord väl, vattnas ett ungt träd när det är möjligt var halv månad . Används vid vattning av cirka 17 liter varmt vatten. På våren måste marken där lönnen växer mullas med torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintern är en farlig tid för lönnträdet, som just börjat växa . Det första du ska göra är att täcka trädet med gran- eller tallgrenar vid roten. Denna försiktighetsåtgärd kommer att bevara plantan om vintern är för kall eller det finns lite snö. Sedan ska du linda stammen (stammen från marken till kronans första gren) med en tät trasa, utan att dra i garnet samtidigt. Frysta skott måste tas bort.

4 år efter plantering, när växten blir starkare, appliceras gödningsmedel vartannat år. Förstärkt lönn kräver ingen särskild omsorg: även dekorativa arter kommer bra överens i vilda skogar. Vad kan vi säga om en mysig trädgård, där det finns en uppmärksam ägare som skyddar trädet från olika motgångar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning och formning av kronan

För att den röda lönnen ska förbli riktigt dekorativ bör man ägna stor uppmärksamhet åt kronan. Det finns tre trimalternativ:

  • sjuka, skadade och torra grenar skärs av;
  • formativ beskärning, där, genom beskärning av grenar, skapas ett attraktivt utseende av trädets krona;
  • anti-aging beskärning är en omfattande åtgärd för gamla träd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lönn beskärs från slutet av augusti till december . Endast erfarna trädgårdsmästare beskär lönnträd tidigt på våren. Sår på barken och grenskärningar är täckta med ett speciellt trädgårdskitt - det kommer att skydda trädet från skadedjur. Alla snitt görs i vinkel.

Att skapa en vacker krona kräver erfarenhet och kreativitet. Professionella trädgårdsmästare trimmar den röda lönnen för att skapa otroliga former.

Viktig! Du bör avstå från att snabbt skapa en vacker krona hos järnekarter. När de växer upp ser några av dem mer ut som en grön slang än ett träd. Du måste ha tålamod och vänta tills lönnen växer upp och bildar åtminstone en sken av en frodig krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Lönn reproducerar väl genom frön. Planteringsprocessen diskuterades ovan, men här kommer vi att överväga stratifiering. Den första metoden är att samla frön från moderträdet och så på hösten dem i plantan. På vintern kommer naturliga processer att ske, och på våren kommer fröna att gro.

Den andra metoden är artificiell . Torvmossa, sand och vermikulit förs in i en tät plastpåse med ett fästelement. Tillsätt lite vatten. Därefter packas cirka 30 friska frön i påsar (manipulationer utförs med sterila handskar). Varje påse slätas försiktigt för att avlägsna luft.

Förpackningarna förvaras i kylskåpet vid en temperatur som inte är lägre än +1 och inte högre än +5. De flesta lönnfrön behöver bara 3 eller 4 månaders ålder. Om allt gick bra och fröna har spirat kan de planteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd lönn kan förökas genom sticklingar, men rotfrekvensen är låg . Säsongen för sticklingar är början på hösten. 25 cm långa skott skärs i en vinkel och lämnar ett par löv på dem och förvaras sedan i en speciell lösning ("Heteroauxin" och andra) i 24 timmar för rotväxt.

Sticklingar planteras i ljus och fuktig jord: förhållandet mellan jord, torv och sand är 2: 1: 1 eller 3: 2: 1. På våren transplanteras de i färsk mark.

Ett annat sätt att reproducera sig är genom vaccination. En stjälk eller knopp ympas på ett bestånd av samma art. Den bästa tiden är våren och försommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Ett höstvårdat lönnträd i trädgården är en fascinerande bild, men det kommer att sluta glädja ögat om trädet blir sjukt. Mjöldagg är den vanligaste lönnsjukdomen som kan få den att torka ut . Det framstår som en vit blomma på bladen. För att bota ett träd måste du ta bort de infekterade skotten, behandla såren med trädgårdslack och desinficera dem. En annan kampmetod är profylaktisk sprutning av lönn med svampdödande medel (fungicider) eller kopparsulfat.

Nästa attack är svart fläck . Det påverkar bladen och sticker ut på dem med mörka fläckar. Trädet förlorar sina dekorativa egenskaper. De bekämpar det på samma sätt som med mjöldagg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten har också tillräckligt med skadedjur . Knutar, vitflugor, mjölkfiskar och andra insekter kan orsaka allvarliga skador på trädet. Det viktigaste sättet i kampen mot denna gissel är sprutning med insektoakaricider (förtrogenhet med instruktionerna och efterlevnad av säkerhetsregler är obligatoriskt). Om infektionen inträffade på hösten förstörs bladen.

Röd lönn kommer att dekorera alla trädgårdar eller hem. Du behöver bara vara uppmärksam på växten, ta hand om den. Som svar kommer det att glädja hela familjen i många år.

Rekommenderad: