Kanadensisk Gran "Daisy White" (30 Bilder): Beskrivning Av Sortens Grå Gran, Plantering Och Vård Av Daisy's White Gran, Höjden På Ett Vuxet Träd, Användningen Av Glauka I

Innehållsförteckning:

Kanadensisk Gran "Daisy White" (30 Bilder): Beskrivning Av Sortens Grå Gran, Plantering Och Vård Av Daisy's White Gran, Höjden På Ett Vuxet Träd, Användningen Av Glauka I
Kanadensisk Gran "Daisy White" (30 Bilder): Beskrivning Av Sortens Grå Gran, Plantering Och Vård Av Daisy's White Gran, Höjden På Ett Vuxet Träd, Användningen Av Glauka I
Anonim

Kanadensisk gran "Daisy White", eller glauca, används i stor utsträckning i landskapsdesign för plantering som ett inslag i sten och trädgårdar eller i barrträd. Dess ursprungliga utseende kan dekorera trädgårdar och parker, angränsande territorier. Beskrivningen av grågransorten ger en ganska detaljerad, fullständig bild av dess egenskaper. Men att plantera och ta hand om Daisy's White gran väcker fortfarande många frågor från trädgårdsmästare och husägare.

Vad är höjden på ett vuxet träd, vilka sjukdomar det har, vilka egenskaper har användningen av glauka i landskapsdesign - dessa och andra viktiga punkter bör studeras mer detaljerat, eftersom vitgrans framgångsrika överlevnad och dess korrekta tillväxt i framtiden kan bero på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Grå eller vit kanadensisk gran "Daisy White" är en vacker barrväxt med utmärkta dekorativa egenskaper, den känns bra i ryska klimatförhållanden. Den härstammade ursprungligen från sorten glauka konica, efter att ha fått sin ovanliga färg av nålar från föräldrarna. För första gången gjordes dess beskrivning 1979 - en intressant mutation identifierades och fixades av belgiska uppfödare. Den aktiva populariseringen av sorten idag hindras bara av plantans noggrannhet i vård - det är ännu högre för honom än för konen.

Daisy's White är en miniatyrart av Picea glauca, en kanadensisk gran, även kallad vit eller grå . Denna form kännetecknas av en ganska långsam tillväxt. Höjden på ett träd på 10 år i ett inhemskt klimat som liknar det kanadensiska når bara 80-100 cm. Det når sin maximala tillväxt vid 30 års ålder. Ett vuxet träd växer upp till 2 m i höjd och 0,8 m i krondiameter.

Sorten kännetecknas av hög vinterhärdighet, den tål temperaturfall ganska bra, men den rekommenderas inte för plantering i de södra regionerna, där nålarna brinner ut i den ljusa solen. Det är värt att överväga att den maximala växthöjden på ryska jordar sällan överstiger 1,5 meter.

Upp till 7 års ålder årligen är tillväxten cirka 2-4 cm. Sedan börjar säsongerna för aktiv tillväxt, när ökningen på 12 månader är minst 10 cm. Växten över 11-15 år får upp till 1- 2 cm per år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på nålarna i Daisy's White -sorten är dess främsta fördel. Det kan variera beroende på växtförhållandena och plantans ålder. Unga kanadensiska granar kan ha nålar av en snövit, blek grädde eller ljusgrön nyans, ibland får de en elfenbensfärg. Mot mitten av sommaren växer unga skott av ljusgrön färg.

Det är denna effekt som ser särskilt dekorativ ut - nålar upp till 9 mm långa behåller kontrasterande ljusändar och en ljus bas . De är mjuka vid beröring, med en syrlig doft. Trädets krona har en tät, mjuk struktur, den är frodig, har samma antal internoder som konen, men i en förkortad version. Granen bildas i form av en kompakt kon, stammen är inte synlig under grenarna, rötterna ligger nära ytan. Daisy White glauces har sällan knoppar, oftast är deras utseende oförändrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Glauks eller kanadensiska granar är i allmänhet väl anpassade till det ryska klimatet, och att plantera dem kräver inte särskilt svår eller långvarig förberedelse. Men trädet behöver skydd mot solbränna på våren eller sommaren, beroende på region. Den odlade formen är anpassad för att växa på stenig mark, tolererar kortsiktig vattendämpning av territoriet. Men i allmänhet behöver gran en väldränerad jord, med hög luftgenomsläpplighet, så att vatten och näringsämnen kan passera till rötterna. Surhet är lämplig svag eller måttlig, relevant för leriga, sandiga lerjordar.

För att plantera ett träd väljs en plats med en grundvattennivå som inte är närmare än 1,5 m från markytan. Det är viktigt att inte tillåta ruttning av rothalsbandet, vilket är dödligt för växten . Den bästa lösningen är att välja ett måttligt skuggigt område, där nålarna kommer i kontakt med solens strålar på morgonen. Om det inte finns någon skuggning måste den skapas genom att täcka trädet på södra sidan. Men även en tråkig skugga är ganska farlig och kommer att leda till att nålarnas färg bleknar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att köpa plantor för placering i det öppna fältet vid 4-5 års ålder, när de redan har utvecklat sidoskott. Det är säkrast att välja ephedra i behållare eller tillsammans med en jordklump insvept i säckväv.

Den bästa säsongen för plantering är senhösten, i de södra regionerna kan du göra detta på vintern. I nordväst och i Sibiriens klimat kan tidig vårplacering av kanadensisk gran utföras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beredning av gropen väljs en markyta på 60 cm i diameter till ett djup av 70 cm. Botten måste dräneras med brutet tegel eller expanderad lera - skikttjockleken ska vara cirka 20 cm. Planteringsjorden hälls i gropen från blandningen:

  • sur torv;
  • lera;
  • sand;
  • torva;
  • ruttna löv;
  • 150 g nitroammophoska.
Bild
Bild
Bild
Bild

De fylls med upp till 2/3 av volymen av urtagningen som grävts i marken, fylls sedan med vatten och lämnas i 2 veckor. Först därefter kan du gå vidare till den praktiska delen av landningen. Du måste agera i en specifik ordning.

  1. Mät avståndet till rotkragen, ta bort överflödig jord från gropen och sänk plantan i den. Om roten är insvept i säckväv, tas den inte bort.
  2. Häll resten av planteringsblandningen över roten, packa försiktigt jorden när hålet fylls.
  3. Kontrollera placeringen av rothalsbandet i gropen. Korrigera det om det är krökt.
  4. Skapa en sida runt rhizomen av överflödig jord. Vidare utförs riklig vattning.
  5. Efter att vätskan har absorberats helt i gropen, mults markytan med bark av barrträd, om plantering sker på hösten och sur torv på hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att Daisy White -granen ska växa och utvecklas ordentligt behöver den god vård. Inom två veckor från planteringstillfället måste du förse efedran med riklig vattning. Det utförs var 3-4 dagar, sedan minskas frekvensen av fuktintag. Vid varmt väder, vattnas varje vecka.

För Daisy's White gran är det nödvändigt att hålla en konstant hög luftfuktighet i den omgivande atmosfären . Hon rekommenderas att ha regelbunden kontakt med nålarna med fukt; det kommer att vara optimalt att spruta vatten automatiskt genom munstyckena som är installerade på platsen. Mottagandet av "vattenprocedurer" sker på morgonen, från 5 till 8 på morgonen. Detta gör att kronan kan torka ut innan dagens intensiva värme sätter in. Och även sprinkling kan utföras på kvällen, efter 17 timmar.

Användningen av vanlig sprutning hjälper till att rädda den kanadensiska granen "Daisy White" från att torka ut och bränna nålarna. Dessutom säkerställer denna åtgärd avlägsnande av fästingar från kronan, vilket högt värderar denna typ av träd som livsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även unga växter behöver regelbunden utfodring med specialgödsel. På våren bör näring göras med en övervägande kväve i kompositionen. På hösten appliceras kaliumgödsel under rötterna.

För glaucus är bladmatning av stor betydelse. Växter sprutas med speciella formuleringar i kelaterad form regelbundet, var 14: e dag. " Epin" eller "Zirkon" späds ut på ballongen, från andra halvan av juli kan magnesium injiceras.

Marken måste också lossas, men ytlig, på ett par centimeters avstånd från markytan. När granen växer och mognar kan du ersätta denna procedur med mulching. Krossad trädbark av olika fraktioner kan användas som dränering. Trädgårdscentra säljer färdiga alternativ behandlade med fungicider. Vid mulching kommer de nedre grenarna av kronan inte i direkt kontakt med jorden, de skyddas från svampinfektion eller kontakt med patogena bakterier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom grundvård behöver den kanadensiska miniatyrgranen andra procedurer

  1. Beskär kronan . Det krävs sällan, men är fortfarande nödvändigt om en gren i full storlek växer på dvärgstammen. Formen korrigeras tidigt på våren, innan träden börjar knoppa.
  2. Rengöring av kronan . På grund av den höga tätheten av skott och den kompakta formen samlar konen i den kanadensiska granen ganska mycket torkade element inuti. Kronan låter helt enkelt inte ljus och fukt passera till stammen. Damm ackumuleras inuti, förutsättningar skapas för reproduktion av kvalster. Rengöring utförs minst tre gånger om året. Det utförs i en respirator, med öppning av kronan och vätning av svåråtkomliga platser med föreningar med näringsämnen.
  3. Förberedelse för övervintring . Att skydda kanadensiska granar för vintern är bara nödvändigt under det första året efter plantering. De övervintrar framgångsrikt utomhus i de flesta klimatzoner. Mogna träd skyddas från frysning genom mulching av jorden, med risk för frysning av unga nålar, är det absolut nödvändigt att stänga den knutna kronan med säckväv eller grangrenar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Beroende på valet av förökningsmetod kan Daisy's White gran växa till en artväxt eller en odlad planta.

Bara den vildväxande versionen odlas av frön, då kan du få en miniatyrversion genom sticklingar eller ympning. Endast en erfaren specialist kan klara denna uppgift på egen hand.

Landning sticklingar utförs under hela säsongen, men helst på våren, så rotningen går snabbare. Beskärning görs när ett skott upp till 10-12 cm långt bildas, det avlägsnas tillsammans med ett litet område av barken - hälen - från den äldre grenen och behandlas med ett tillväxtstimulerande medel. Avstigning utförs i ett växthus till ett djup av 2-3 cm.

För rotning av sticklingar är det bättre att välja perlit, en sand-torvblandning . Du kan plantera i krukor med förborrade dräneringshål. Planteringssubstratet hålls konstant fuktigt. Eftersom skottens överlevnad är låg behöver de ytterligare utfodring efter rotning. Plantering i jorden utan behållare utförs tidigast 4-5 år senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På grund av dess särdrag är granen av Daisy White -arten, som har en hög dekorativ effekt, en ganska gynnsam miljö för utveckling av infektiösa och parasitära sjukdomar. En särskild fara för henne är barknekros, olika typer av röta, sårcancer, rost, granskulan och fusarium. Sjukdomsbekämpning rekommenderas med fungicider noga utvalda enligt typen av problem. Bland parasitiska insekter påverkas växten särskilt ofta av:

  • larver;
  • fästingar;
  • bladlöss;
  • gransåg och bladvalsar;
  • mjöliga maskar.

Om tecken på skador på ett träd av insekter upptäcks, är det absolut nödvändigt att noggrant bearbeta det med specialiserade insekticidpreparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Lyxig men kompakt Daisy's White gran, som andra barrträd, används ofta i landskapsdesign. Huvudvärdet av denna växt ligger i dess förmåga att desinficera luften, för att säkerställa dess naturliga filtrering. De ämnen som växten släpper ut i atmosfären hjälper till att eliminera patogena mikroorganismer, minska mängden damm som kommer in på platsen. På vintern behåller trädet sin dekorativa effekt, vilket synligt ger liv åt det snötäckta landskapet när det placeras korrekt.

Den kompakta storleken på Daisy White gran gör den mycket populär för användning i små områden. Växten kombineras harmoniskt med sten och stenhagar, små sängar och rabatter . Vid gruppplanteringar placeras trädet i förgrunden.

Trots mycket attraktiva externa data rekommenderas inte denna sort av barrträd för att användas som bandmask - en fristående växt på grund av nålarnas höga känslighet för ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om Daisy White ska planteras i ett öppet område är det värt att överväga naturlig eller konstgjord skuggning. Annars kan nålarna brinna i solen, få en brun färg eller helt smula från sidan som vetter mot solen. Denna växt blandas vackert med ett traditionellt asiatiskt landskap eller vanlig parklayout. Kompakt vit gran ser attraktiv ut i smala, långsträckta åsar eller stora gräsmattor.

På grund av sin brokiga färg, kanadensiska granar är mycket effektivt kvittas av ljusa blommiga planteringar. Denna kombination av växter ser väldigt harmonisk ut, gör det möjligt att ordna en ovanlig blomsterträdgård eller dekorera entrégruppen på platsen. Miniatyr Daisy's White är också lämplig för behållarodling, men det kräver mycket mindre uppmärksamhet och omsorg utomhus.

Rekommenderad: