Japansk Lönn (58 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Röd Lönn Från Japan Och Fläkt, Trädblad Och Vård På Hösten. Växer De I Ryssland? Tillämpning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Japansk Lönn (58 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Röd Lönn Från Japan Och Fläkt, Trädblad Och Vård På Hösten. Växer De I Ryssland? Tillämpning I Landskapsdesign

Video: Japansk Lönn (58 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Röd Lönn Från Japan Och Fläkt, Trädblad Och Vård På Hösten. Växer De I Ryssland? Tillämpning I Landskapsdesign
Video: Planting a Front Garden Bed for a Friend! 🌿 🌸 // Garden Answer 2024, April
Japansk Lönn (58 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Röd Lönn Från Japan Och Fläkt, Trädblad Och Vård På Hösten. Växer De I Ryssland? Tillämpning I Landskapsdesign
Japansk Lönn (58 Bilder): Plantering Och Vård, Beskrivning Av Röd Lönn Från Japan Och Fläkt, Trädblad Och Vård På Hösten. Växer De I Ryssland? Tillämpning I Landskapsdesign
Anonim

Japanska lönnar är ovanligt vackra växter som kan fylla trädgården med de ljusaste färgerna, och bladen på många arter och underarter av dessa fantastiska växter har det rikaste spektrumet av nyanser . Men när du planterar detta dekorativa mirakel och håller på att ta hand om dem ytterligare, är det viktigt att ta hänsyn till ett antal av deras inneboende egenskaper. Först då kan hälsan, prakt och skönhet hos dessa underbara japanska "gäster" garanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

När det gäller den allmänna beskrivningen av den japanska rödlövade lönnen noterar vi att detta är ett samlingsnamn. Faktum är att detta namn täcker många arter som växer i deras hemland - i Japan och Sydkorea.

Lönnar tillhör sapindfamiljen (släktet lönn). Det finns cirka 150 sorter av dem, några av dem trängde in i våra länder från Sydostasien.

Flera sorter av den växer i Ryssland . Trädet tillhör lövfällande fleråriga växter och når en höjd av 10 m. Lågväxande och dvärglönnar (upp till 1,5 m i höjd) är populära inom landskapsdesign. År 1784 gav A. Murray en ganska omfattande beskrivning av det, och forskaren-naturforskaren från Sverige K. Thunberg arbetade intensivt i samma riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönnlöv:

  • rundad, serrat (med sneda små tänder), motsatt belägen, med en diameter på upp till 15 cm;
  • dissekeras med nästan 1/2 av diametern eller mer (efter kvalitet);
  • 7-, 9- eller 11-del;
  • håll på tunna stenbladen cirka 5 cm långa;
  • färgen kan vara grön (på sommaren), ljus karmin, giftig skarlet, crimson med gula och orange inneslutningar (på hösten);
  • växternas namn bestämdes av bladets form-palmbladiga, fläktformade eller palmformade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomperioden (april-juni) är blommorna något pubescenta, belägna i långa sköldar, upp till 3 cm långa. Färgen kan vara ljus lila-röd eller ljusgrön-gul. Sedan förvandlas de till lejonfiskar som hänger under bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönnar växer främst i blandade skogar på bergssluttningar. Det naturliga området för deras tillväxt i Ryssland sägs vara ungefär. Kunashir i South Kuril -regionen i Sakhalin. Nu är det listat i landets röda bok.

I oktober, när i Japan lönnar sticker ut med sin färg, kallas denna period momiji ("röda blad"). Eftersom lönnarnas födelseplats är Japan, kan dessa växters vinterhårdhet kallas låg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

På grund av den betydande utbredningen av lönn inom trädgårdsarbete och landskapsdesign har ganska många av dess arter och sorter dykt upp. En sådan variation av dess sorter gör att du kan göra det önskade valet för den idealiska kompositionslösningen av platsen. Ändå finns det tre ledande typer av lönnar:

palmformad eller fläktformad eller palmbladad;

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Shirasawa lönn (shirasawanum);

Bild
Bild

korrekt japansk (japonicum)

Bild
Bild

Andra underarter och sorter (rödbladiga, järnek, frostbeständiga och andra) utmärks bland dem

Maple of Shirasawa - en slags dvärgbuske (höjd högst 1,5 m). Växten är bredbladig och får en ljusgul färg med en orange-röd nyans på hösten. Det finns flera underarter av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beni Kawa - på hösten ser det ut som en röd låga (rödbladig) i trädgården. Den har en rubinbark och rikt, saftigt rött lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Katsura - sort med blad av gyllene citronfärg.

Bild
Bild

Bloodgood - en sällsynt underart, kännetecknad av mörka nyanser av lövverk.

Bild
Bild

Mikawa yatsubusa -underdimensionerad buske med nålformade blad, ljusgrön på sommaren och orange-skarlet på hösten.

Bild
Bild

" Atropurpureum" (Atropurpureum) - med en paraplyformad krona, vackert utseende och utan blad. Lövverket är lila på sommaren. Den kan nå en längd på 3-4 m. I Ryssland odlas den ofta i stora trädgårdsbehållare.

Bild
Bild

Aconitifolium (Aconitifolium) - med vackert snidade löv skurna till basen. Med lövverk av ljusgrön färg på sommaren, på hösten - rödbrun.

Bild
Bild

" Dissectum" (Dissectum) -med filigran finger-dissekerade lövverk med 5, 7 eller 9 tandade utskott upp till 12 cm. På sommaren, med en rik rödbrun färg. På hösten en ljusare karmineröd med olika inneslutningar av gul, lila, bronsfärg

Bild
Bild
Bild
Bild

Shaina -en lågväxande art, med en maximal höjd av 1,5 m. Med långa palmformade, snittade blad, med en tät, buskig och tät krona. Kräver regelbunden beskärning för god ventilation. Formerna är sfäriska, håller det formativa snittet väl. På hösten av ett ljust blodrött färgschema, med all uppmärksamhet på sig själv. Det placeras ofta i stora behållare i hörnen av trädgårdsområden. De kan ofta ses i hotellets lobbyer, på terrasser och verandor.

Bild
Bild

Kiyohime - den mest idealiska, inklusive inomhusvy för bonsai och krukväxt. Ett exempel på en dvärg långsamt växande sort med en maximal längd på 1,8 m. Den har snidade palmliknande blad med små tunna spetsar. I den centrala delen av bladet finns ljusgröna nyanser längs kanterna - ljusröda och gula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aka shigitatsu sawa - en original och ovanligt vacker underart, anmärkningsvärd för sina utspridda snidade löv som behåller sina rika grönaktiga nyanser under lång tid. Venerna och marginalerna är dock ljusröda eller gula. Bladen ser ut som palmer med genomskinliga vener och kapillärer. Tät krona som kräver regelbunden beskärning. Kulturen är hög, kan nå 3 m i längd.

Bild
Bild

Wilsons rosa dvärg - dekorativa underarter av lönn, växer upp till 2,5 m, med vackert rött lövverk på hösten. I solljuset leker det med orange nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shirazz - en extremt spektakulär underart, med djupt dissekerade gröna blad som kantas av en ljus crimson rand. På hösten blir de lila i färgen.

Bild
Bild

Landning

Om du inte har tid för frön, köp plantor, som bör undersökas noggrant under plantningssäsongen för sjukdomar och styrka. Svaga plantor slår vanligtvis inte rot.

Plantor älskar kompetent och noggrann plantering, med hänsyn till alla funktioner som denna känsliga växt besitter

  1. Du bör välja icke-alkaliska jordar, med lätt fukt, utan vattenstagnation .… Dränering av marken är obligatorisk.
  2. Det är bättre att välja en landningsplats med ljus nyans, men ibland exponering för direkt solljus .
  3. Det faktiska ögonblicket då landning övervägs undvikande av utkast … Lönnträd bör planteras nära väggar, häckar eller täcka dem med barrträd.

Om du planterar ett antal plantor, bör de vara åtskilda från varandra på ett avstånd av 2-3 m, eftersom lönnar har ganska spridande kronor.

Bild
Bild

Grundläggande landningsregler:

  • på djupet bör planteringshålet vara 2 gånger plantans rotsystem;
  • vi organiserar dränering;
  • för lerjord, tillsätt sand;
  • vi sänker plantan till rotlösningen i cirka 15 minuter;
  • sedan placerar vi det i hålet, försiktigt sprider rötterna;
  • strö över den tidigare skördade jordblandningen (jord, torv och kompost);
  • vi gör den närmaste tunncirkeln och tampar den;
  • vatten rikligt;
  • vi applicerar gödningsmedel nästa dag;
  • vi tömmer stamcirkeln.
Bild
Bild

Vård

Den japanska lönnen anses inte vara en opretentiös växt att ta hand om, eftersom dess hemland är öst, där klimatförhållandena är mildare och varmare. Därför är odling i Ryssland i det öppna fältet en ganska besvärlig händelse. Du kan ta hand om anläggningen enligt en specifik plan.

Vattning … Vattna det rikligt och regelbundet. Volymen bestäms utifrån nederbörd och väderförhållanden. Stamcirkeln ska inte få torka ut. Samtidigt måste du se till att vattnet inte stagnerar i det. Vid särskilt varmt väder rekommenderas att bevattna kronan med varmt vatten på kvällarna.

Bild
Bild

Toppdressing … Växten är uppenbarligen inte likgiltig för näringsrik jord, och därför matas den med komplexa mineralgödselmedel, appliceras både under plantering och sedan regelbundet. Det är föredraget att kväve inte ingår i de tillsatta föreningarna.

Bild
Bild

Kompostering - proceduren är obligatorisk, eftersom den hindrar stamcirkeln från att torka ut, bidrar till att bevara rotsystemet från olika skadliga påverkan. Vanliga material används för mulching: tallnålar, sågspån, torvmaterial, kompost, fallna torra löv etc. Förutom det praktiska syftet bär denna händelse också en betydande estetisk belastning - ett träd som prepareras på detta sätt ser ganska elegant ut.

Bild
Bild

Under de första 3-4 åren behöver lönnar formativ beskärning om du vill öka deras dekorativa egenskaper .… Annars börjar grenarna växa slumpmässigt, kronorna börjar tjockna, ventilationssystemet störs. Som ett resultat kommer bladen att torka ut, växternas motståndskraft mot sjukdomar minskar och risken för svampinfektioner ökar.

Bild
Bild

Efter 4-5 års tillväxt är det inte nödvändigt att klippa växten - den kommer nu att få sin permanenta form … På våren och hösten bör dock torra, sjuka, skadade kvistar och skott som stör normal ventilation av toppen avskuras.

Bild
Bild

När du förbereder lönn för vintern, kom ihåg att dessa växter inte är frostbeständiga . Den maximala temperaturen de kan överleva på vintern är -20 ° C, men bara under noggrant skydd. Det bästa alternativet skulle vara att rota dem i ett badkar: på våren tar vi dem ut på gatan och på hösten lämnar vi tillbaka dem till rummet. När vi övervintrar på gatan tänker vi på skyddsåtgärder på hösten, efter att bladen har fallit: vi tömmer stamcirkeln med torv eller kompost (5-7 cm), täcker den öppna delen med nålar eller säckväv. Lönnträd i Ryssland kommer inte att överleva vintern utan skydd. Även om vi har vidtagit alla nödvändiga skyddsåtgärder kan man inte vara säker på att växterna kommer att vakna på våren - de är för känsliga.

Lönn odlas ofta på stammen på den vanliga lönnen. Men denna typ av odling och vård är endast lämplig för erfarna trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns två möjliga avelsalternativ för det japanska lönnträdet.

Frön

Det är inte så svårt att föröka lönnar med frön hemma - ett av de bästa sätten:

  • blötlägg fröna i 2-3 timmar;
  • vi fyller små behållare (10x10 cm) med bördig jord;
  • vi lägger fröna på cirka 5 cm djup (varje frö har ett separat hål);
  • täck med folie eller glas;
  • vi tar bort på en upplyst plats, men utan direkt solljus;
  • varje dag i 2-3 timmar tar vi bort skyddsrummen (för ventilation);
  • vi väntar på de första bladen och planterar plantorna i öppen mark (eller i ett badkar).
Bild
Bild

Sticklingar

Reproduktion av japanska lönnar genom sticklingar är besvärande och inte hundra procent. Överlevnadsgraden med denna metod är ganska låg jämfört med utsäde.

  1. På våren väljer vi starka, men unga grenar, på vilka barken ännu inte har bildats.
  2. Vid deras baser gör vi ringformade snitt för utvecklingen av rotsystemet.
  3. Lite högre (2-3 cm) gör vi ett liknande snitt.
  4. Vi tar bort den tunna huden mellan dem.
  5. Applicera ett rotbildande hormon på den förberedda platsen. De finns i pulver- eller gelform.
  6. Vi fäster sphagnum (tidigare rikligt fuktad) mossa till det behandlade området för att aktivera hormoner.
  7. Täck platsen med en bit polyeten. Vi lämnar arbetsstycket på en skuggad och sval plats.
  8. Efter 3-4 veckor börjar rötterna dyka upp genom bandaget.
  9. Ta bort bandaget. Stjälken som gav rötterna planteras i marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

När vi talar om behandling och förebyggande av sjukdomar hos japanska lönnar noterar vi att skadedjur inte utgör någon fara för dem - lönnar är inte för deras smak … Men gallkvalsten är en annan sak. Kvistarna torkar upp, och bladen tappar sin färg. I sådana fall elimineras de drabbade områdena och trädet behandlas med insekticider. Något mindre ofta attackeras träd av lönnlövbaggar eller vitflugor.

Mjöldagg är en farlig svampfiende. För att skydda den japanska "gästen" från henne är det nödvändigt att plantera honom bort från frukt- och bärbuskar . Om infektion har inträffat kommer upprepad (2-3 gånger) fungicidbehandling att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Våra japanska "gäster" är särskilt populära inom landskapsdesign - och inte bara på privata tomter, utan också i stadsparker.

Möjliga tillämpningar:

i ursprungliga trädgårdskompositioner;

Bild
Bild

som bonsai

Bild
Bild

i form av en accentfigur i de främre trädgårdarna

Bild
Bild

i rockeries, mixborders och alpina rutschbanor

Bild
Bild

i dekorativ kantning av reservoarer

Bild
Bild

i japanska trädgårdar

Bild
Bild

för odling i behållare och krukor, överförda från en plats till en annan

Bild
Bild

Som en del av en engångskomposition är lönn i perfekt harmoni med murgröna, kaprifol, klematis, azalea, magnolia och hortensia.

Bild
Bild

Hemma återfuktar och berikar "japanerna" mikroklimatet med syre. Det är en utmärkt granne för andra trädgårdsodlingar, buskar och spannmål, eftersom dess måttliga rotsystem inte bidrar till förtryck av närliggande växter.

Med hänsyn till att stenar, alpina och japanska trädgårdar, gröna tak har blivit utbredda under de senaste åren, kan japanska "gäster" mycket väl bli pärlor på de listade sätten att ordna lediga utrymmen.

Rekommenderad: