Europeisk Lärk (43 Bilder): Beskrivning Av Pendelns Form, Funktioner I Sorterna "Puli" Och "Repens", Plantering Av Larix Decidua -trädet Och Vård Av Det, Använd

Innehållsförteckning:

Video: Europeisk Lärk (43 Bilder): Beskrivning Av Pendelns Form, Funktioner I Sorterna "Puli" Och "Repens", Plantering Av Larix Decidua -trädet Och Vård Av Det, Använd

Video: Europeisk Lärk (43 Bilder): Beskrivning Av Pendelns Form, Funktioner I Sorterna
Video: Utställning bok och illustration 2024, Maj
Europeisk Lärk (43 Bilder): Beskrivning Av Pendelns Form, Funktioner I Sorterna "Puli" Och "Repens", Plantering Av Larix Decidua -trädet Och Vård Av Det, Använd
Europeisk Lärk (43 Bilder): Beskrivning Av Pendelns Form, Funktioner I Sorterna "Puli" Och "Repens", Plantering Av Larix Decidua -trädet Och Vård Av Det, Använd
Anonim

Barrträd kan vara en spektakulär dekoration för alla trädgårdar. De är både opretentiösa och krävande när det gäller vård och underhåll. Alla ägares ansträngningar kommer att ge bra resultat - de kommer att växa mycket vackra, fasta växter, från vilka det blir omöjligt att ta bort ögonen. En unik doft kommer från barrträd, som många människor är kär i. Idag kommer vi att titta närmare på det eleganta europeiska lärket och lära oss att ta hand om det enligt alla regler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Annars kallas europeisk lärk för fallande. Den tillhör familjen tall. I sin naturliga livsmiljö växer den i bergen i Centraleuropa på en höjd av 1000-2500 m över havet.

Europeisk lärk är ett högt barrträd, vars nålar faller av när vinterkylan börjar . Stammen på denna gröna skönhet har en jämn struktur. Storleken på äldre exemplar når ibland 25-35 m. Den genomsnittliga stamdiametern för ett lyxigt europeiskt lärk är 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fallande lärk anses vara en av de snabbast växande . Varje år kan den lägga till 50-100 cm. Det är värt att notera att de snabbaste tillväxthastigheterna inträffar under perioden då trädet fyller 80 till 100 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det unga trädet har en smal krona. Det kan vara koniskt eller stiftformat, och en oregelbunden form observeras ofta. Grenarna på ett träd är antingen horisontella eller fallande med stigande spetsar - beskrivningen av olika exemplar kan skilja sig åt.

Unga skott av europeisk lärk är vanligtvis snygga och smala . De faller vackert från något upphöjda skelettgrenar. Barken kännetecknas av en gulaktig eller grågul nyans. Har en karakteristisk slät konsistens. Med åren kan barken börja bli täckt av imponerande och märkbara sprickor och få en brun färg.

Bild
Bild

Nålarna på detta träd har en ljusgrön färg. Den är platt och mjuk. Nålarna samlas i ett slags snygga buntar med 30-40 bitar på korta skott . På hösten blir det oundvikligen guldgult, varefter det faller av. Under vintersäsongen kan den här chica kulturen kännas igen av nodalartens grenar.

Blomningen av europeisk lärk är särskilt attraktiv, vilket gör att den sticker ut bland andra barrträd. På våren dyker gyllene hankottar med en rund struktur upp på detta träd samtidigt med unga nålar. Dessa element finns på korta, bladlösa skott, främst i grenens nedre del.

Bild
Bild

Detta vackra, fasta träd kan leva upp till 500 år. Det äldsta exemplaret som registrerades på officiell nivå var 986 år gammalt.

Frostmotståndet hos detta träd, till skillnad från andra barrträd, är inte det högsta . Det är viktigt att överväga denna funktion innan du lär känna den europeiska lärken bättre. Om växten inte är försedd med ett högkvalitativt och pålitligt skydd mot frost, kan den normalt bara övervintra i zon 4. Vissa sorter är ännu mer krävande för omgivningstemperaturen.

Olika sorter

Europeisk lärk är ett riktigt elegant, vackert träd med imponerande höjd. Det var därför urvalet inledningsvis syftade till att odla mer blygsamma, hämmade sorter. Låt oss lära känna dem bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulor

En mängd olika ungerska ursprung. Det är tack vare Jose Mikolos sitt utseende . Det var han som valde och ympade en planta med märkbart hängande grenar som upptäcktes på 90 -talet.

Den gråtande kronan skapar en slags tät gardin, bestående av tunna, graciösa grenar, dekorerade med nålar av en ljusgrön nyans. På hösten ändras denna känsliga färg till gyllene.

Till en början faller skotten försiktigt av stammens högsta punkt, och sedan sprider de sig helt enkelt över markens yta.

Bild
Bild

Om denna vackra växt lämnas vilande, kommer den först att bilda ett slags kjol omgiven av stammen. Vidare kommer denna detalj att spridas vidare - i olika riktningar, vilket skapar en sken av en jordpatron. Om ett träd i en tidig ålder beskärs korrekt och skotten styrs korrekt kan det vara ett riktigt mästerverk. Det är också möjligt att förhindra att grenar lägger sig på markytan genom att göra dem kortare regelbundet.

Det finns inget behov av att prata om höjden på denna lärkart på stammen .- allt här beror på vaccination och lager. Grenar kan täcka vilket område ägarna eller landskapsdesignern vill fylla. Varje år kommer detta träd att lägga till 30 cm i höjd. När "Bullet" är 10 år gammal når den vanligtvis 4 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lilla Bogle

Denna sort är infödd i Australien - Larix decidua Little Bogle. Sällsynt odlare. I en stam är den vanligtvis ympad på en mycket låg höjd, på grund av vilken en skenning av en böjd stam bildas. När ett träd fyller 10 år kan dess höjd nå 130 cm. Lilla Bogle växer inte lika snabbt som andra barrträd . Trädet växer sällan mer än 10-12,5 cm i höjd varje säsong.

Skotten på denna europeiska lärk är ofta vridna, vilket skapar en bred krona av en asymmetrisk struktur. Utifrån kan det likna ett ägg eller en oval.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kornik

Denna sort är dvärg. Den växer ympad på en stjälk. Den totala storleken på en barrväxt beror direkt på dess längd . Medelhöjden för Kornik -dvärglarken är från 1 till 1,5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta träd ser ut som en liten, frodig boll med korta, täta grenar . Grenarna brukar "titta" uppåt, dekorerade med nålar av en smaragdton. Det blir gyllene på hösten. På vintersäsongen avtar nålarna, men planteringen ympad på stammen förlorar inte sina dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pendula

Gråtform av europeisk lärk. Det skiljer sig i tunna skott i struktur, som sprider sig ojämnt längs stammen. De faller försiktigt ner. I höjd kan detta träd nå en imponerande höjd på 30 m.

Denna sort upptäcktes först 1836. Nästan omedelbart tittade trädgårdsmästare från Europa närmare på honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Repens

Den välkända sorten Larix Decidua Repens har varit känd i över 200 år och är mycket populär bland trädgårdsmästare. Det är vanligt att plantera sina representanter på en stam, vars höjd bestämmer hela trädets storlek.

Bild
Bild

Vackra träd av denna sort kan ha olika former . Denna parameter beror på "i vilken riktning" den eller den grenen gick - först och främst stiger de med 50 cm, och efter det börjar de falla ner.

Om du beskär ett träd varje år, tar bort grenar som sticker ut i fel riktning, då kan du bilda en mycket vacker och original växt i form av en frodig boll eller kupol med skott som inte når markytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Europeisk lärk måste planteras enligt alla regler. Först bör du förbereda en plats för plantering och plantor. Låt oss överväga hur man gör detta.

  • Planteringsgropen måste förberedas senast 14 dagar innan alla procedurer. Byt vid behov ut substratet helt. Den är gjord av lövhumus, sand och torv i förhållandet 3: 2: 1. Ett dräneringsskikt krävs - 20 cm.
  • Grus eller krossat tegel hälls i gropen, sedan fylls resten av volymen (cirka 70%) med det förberedda substratet. Fyll sedan med vatten tills det slutar absorberas.
  • En plantplanta köps bäst på en plantskola. I de flesta fall importeras ympade lärkträd, de köps i speciella behållare.
Bild
Bild

Sedan kan du fortsätta landa. I det här fallet är det nödvändigt att störa rötterna till ett minimum. Det är viktigt att vara mycket försiktig med lärk. Landning utförs i följande ordning:

  • en del av jorden från det grävda hålet avlägsnas med en spade;
  • en planta placeras i mitten;
  • somna med en substratblandning, ständigt pressa från fossaens kanter till mitten;
  • en hög görs längs kanten av stamcirkeln så att fukt bibehålls;
  • följt av riklig vattning tills vattnet absorberas;
  • när det inte finns fukt måste jorden mulas med ett lager på 5-7 cm.
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Efter plantering, inom 7 dagar, måste du vattna lärken med ett speciellt stimulerande medel för korrekt rotbildning. Det här steget att lämna ska inte hoppas över.

Goda resultat kommer att uppnås genom att bearbeta nålar och grenar med lösningen "Epin" eller "Zircon". Sprinkling bör vara rikligt.

Bild
Bild

Under det första året efter plantering (från februari till april), täck över lärken med ett särskilt nät för att skydda den från skuggan (duken fungerar inte). Under det första året kommer växten inte att kunna få mycket näring på grund av det stympade rotsystemet, på grund av vilket nålarna kan bli övertorkade under påverkan av vårsolen . I barrträd utförs avdunstning från nålarna under hela året, och när rhizomsystemet fortfarande är fruset på våren och solen visar sig vara ganska varm, kommer oundvikligen att torka. Under denna period är det nödvändigt att tina jordklumpen under växten så att den kan livnära sig på fukt. Som ett resultat bör vattning av barrträd påbörjas från den 15 mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd endast varmt vatten. Den ackumulerade snön måste tas bort från stammen så att jorden tinar så snabbt som möjligt.

Med början av våren bör du ge trädet speciell matning. Men det är nödvändigt att bara välja de produkter som är specialtillverkade för barrträd. I inget fall ska du använda urea, gödsel eller humus - de kommer att förstöra lärken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Många nybörjarträdare som fascinerades av odlingen av europeisk lärk är intresserade av hur den kan föröka sig. Detta träd förökas antingen genom frön eller genom ympning. Sticklingar rotar bättre än tall, men skillnaden är inte för stor och märkbar . Fans på egen hand för att reproducera detta barrträd på ett vegetativt sätt kommer inte att kunna, för även i en plantskola slutar sådana händelser inte alltid framgångsrikt. Andelen sticklingar som har kunnat slå rot är mycket låg, även om erfarna specialister som är väl insatta i relevant jordbruksteknik har tagit jobbet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vaccination är inte heller ett förfarande som en amatör kan hantera i sådana frågor och frågor . Det enklaste sättet att föröka europeisk lärk är med frön. Du kan försöka gro dem efter stratifiering, men även här behöver du inte förlita dig starkt på förmågan att få plantan att transplantera under öppna markförhållanden.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Kulturen i fråga är vansinnigt populär när det gäller att dekorera parker, trädgårdar (både privata och offentliga). Speciellt relevant idag är de underdimensionerade exemplar som ympades på stammen av Larix Decidua lärkform.

I landskapsdesign kan europeisk lärk ta rollen som huvuddekorationen, men vi får inte glömma att detta träd inte gillar påverkan av låga temperaturer, frost är destruktivt för det. Nålar av denna art kan överleva i 4 eller 5 zoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europeisk lärk kan planteras direkt på gräsmattan, i förgrunden för hela landskapsgruppen . I alla fall kommer trädet att uppmärksamma sig mycket. Höstnålar, som får en lyxig gyllene nyans, ser särskilt intressanta och fräscha ut. Även under vintersäsongen kan knotiga, knotiga grenar inte skada hela utseendet på en trädgård eller park. Tvärtom, dessa detaljer gör designen mer original och attraktiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärka är kulturen som ger ägarna och landskapsdesignern fantasi. Men vi måste komma ihåg att det är viktigt att börja bygga ett träd i ett tidigt skede.

Endast om detta villkor är uppfyllt kommer det att vara möjligt att bilda en vacker, ovanlig krona, samtidigt som de gröna skönhetens dekorativa egenskaper behålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du vill plantera en elegant europeisk lärk på din webbplats, det är värt att lyssna på några tips och tricks från erfarna trädgårdsmästare:

  • om vi pratar om ett träd av typen "Kornik", rekommenderas inte en bulle högre än 2 m, eftersom detta kan minska lärkens stabilitet;
  • när du placerar europeisk lärk på gräsmattan är det viktigt att komma ihåg att den senare på hösten definitivt kommer att strös med fallna nålar, som bara kan tas bort med en speciell trädgårdsdammsugare;
  • Vid plantering av lärk måste man tänka på att dess rothalsband ska placeras jämnt med markytan eller något högre;
  • med vårens början måste alla brutna, uttorkade eller ohälsosamma grenar tas bort, oavsett barrträdets ålder;
  • det är viktigt att gödsla europeisk lärk ordentligt, toppdressing måste nödvändigtvis vara specialiserad, särskilt avsedd för barrträd;
  • det är nödvändigt att plantera detta träd med största omsorg, det är viktigt att inte skada det gröna husdjuret, annars kan det dö.

Rekommenderad: