Hur Länge Lever Kackerlackor? Hur Länge Kan Inomhus Kackerlackor Leva Utan Huvud, Mat Och Vatten? Livslängden För Olika Kackerlackor

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Lever Kackerlackor? Hur Länge Kan Inomhus Kackerlackor Leva Utan Huvud, Mat Och Vatten? Livslängden För Olika Kackerlackor

Video: Hur Länge Lever Kackerlackor? Hur Länge Kan Inomhus Kackerlackor Leva Utan Huvud, Mat Och Vatten? Livslängden För Olika Kackerlackor
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, Maj
Hur Länge Lever Kackerlackor? Hur Länge Kan Inomhus Kackerlackor Leva Utan Huvud, Mat Och Vatten? Livslängden För Olika Kackerlackor
Hur Länge Lever Kackerlackor? Hur Länge Kan Inomhus Kackerlackor Leva Utan Huvud, Mat Och Vatten? Livslängden För Olika Kackerlackor
Anonim

Kackerlackor i huset är inte välkomna gäster. För att effektivt bekämpa dem måste du veta vad livscykeln för olika typer av kackerlackor är, hur länge de kan leva utan vatten och mat, och om det är sant eller mytiskt att en insekt kan leva en tid även utan ett huvud …

Bild
Bild

Livslängd

För närvarande finns det cirka 4600 arter av kackerlackor i naturen. Men idag kommer vi bara att överväga de som bor i hus bredvid en person. Här är de:

  • röd (Prusak);
  • svart;
  • möbel;
  • Amerikansk.

Låt oss bekanta oss med varje art mer detaljerat.

Bild
Bild

Röd kackerlacka

I Ryssland är det Prusak som finns oftast. Dess utvecklingscykel är ofullständig:

  • när en kackerlacka kläcks från ett ägg har den en mycket liten storlek (upp till 3 mm) och vit färg - den kallas en nymf;
  • med tiden börjar det chitinösa omslaget mörkna;
  • efter 60-90 dagar (men ibland mer, det beror på levnadsförhållandena) når insekten vuxenstadiet och blir vuxen;
  • efter det kan den röda kackerlackan leva i cirka 9 månader till, och i allmänhet är dess livscykel 1 år.
Bild
Bild

Svart (orientalisk) kackerlacka

Denna sort kännetecknas av en blank glans av skalet, färgen varierar från rödbrun till hartsartad svart. Individer av det manliga könet växer upp till 2,5 cm i längd, ¾ av kropparna är gömda under vingarna och dess sista segment sträcker sig bortom dem. Honorna är större - deras kropp når 3,2 cm i längd, vingarna är frånvarande och elytra förkortas och täcker bara ett par delar av kroppen.

Svarta kackerlackor är oförmögna att flyga och hoppa, de kryper i allmänhet bara på golvet, men inte på väggar och andra vertikala ytor.

Den naturliga livsmiljön för denna underart är gatan, och inte alls en mänsklig bostad . Svarta kackerlackor häckar under fallna löv, stenar, plankor och stockar.

Men ibland tränger de in i hus och bosätter sig där, föredrar sprickor bakom golvlisterna, sprickor i avloppsrören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utvecklingscykeln, liksom den för den rödhåriga killen, förkortas och består av följande steg:

  • honan lägger en befruktad ooteca (en kammare där 8-20 ägg lagras och utvecklas), från vilka larver dyker upp efter en och en halv månad;
  • efter 10 molts blir larven en fullvärdig insekt, men den exakta mognadsperioden kan inte kallas - det beror helt på omgivningstemperaturen (i de regioner där det är varmt eller under sommarmånaderna kan denna period vara 200 dagar, men under kalla förhållanden - alla 800);

  • på vuxenstadiet kan den svarta kackerlackan leva i cirka 6 månader till.
Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikansk kackerlacka

Denna underart är den största av de som beaktas - kroppens längd når 5 cm. Färgen är rödröd, konturen på framsidan indikeras av en gul rand. " Amerikanen" springer väldigt snabbt, kan hoppa och flyga över korta sträckor (till exempel hoppa från garderoben och flyga till bordet).

Insektens livsmiljö är gatan och människobostaden. Naturliga platser för utplacering - fallna löv, träd, rabatter. I stadsmiljö föredrar "amerikaner" duschar, källare och vindar, samt badrum och kök.

Utvecklingscykel:

  • som i den tidigare sorten lägger en kvinnlig individ en kapsel med ägg där larverna utvecklas - under gynnsamma förhållanden kommer de att födas efter 25-35 dagar;
  • innan den når imago -stadiet måste nymfen överföras från 10 till 13 molt, i den sista av vilken hon skaffar sig vingar och förmågan att reproducera;
  • vägen från larven till imago, individen passerar på 180 dagar; i vuxet tillstånd kan kackerlackan leva i cirka 1 år till.
Bild
Bild

Möbler kackerlacka

Och slutligen är den sista representanten för truppen kackerlackor, som vi vill berätta om, en möbelkackerlacka, han är också en brunrandig kackerlacka. Denna insekt är ganska kompakt i storlek (kroppens längd är 1, 1-1, 4 cm) med transparenta vingar som sticker ut utanför kroppens kant hos män och täcker den med 2/3 hos honor. Denna underart kan också hoppa och flyga över korta sträckor.

Möbelkackerlackan lever främst i varma och torra klimat. Han älskar lokaler som är väl uppvärmda - barninstitutioner, sjukhus.

Utvecklingscykel:

  • embryonal utveckling i ett ägg tar 49 dagar;
  • larven når vuxenstadiet på 90-270 dagar (perioden beror på omgivningstemperaturen - ju högre den är, desto kortare är perioden);
  • en vuxen lever cirka 3-4 månader mer, under gynnsamma förhållanden - 10 månader.
Bild
Bild
Bild
Bild

För en framgångsrik kamp mot kackerlackor är det nödvändigt att förstå vad dessa mustaschparasiter letar efter i människors hem

  • Naturligtvis är mat i första hand: brödsmulor, frukt, grönsaker, rester av söt mat, torkade oljefläckar, tapetlim - allt detta går in i kackerlackor.
  • En insekt kan inte klara sig utan vatten, men i lägenheten är det - det här är droppar i botten av handfatet, badkar och vatten på toaletten och kondens och rester av te och kaffe. Det är till och med känt att kackerlackor, på jakt efter vätska, kan krypa på en person och leta efter saliv på läpparna. Oftast väljer de barn för dessa ändamål.
  • Det är alltid varmt i en persons hus - det här är också mycket viktigt för insekter. Kylan är destruktiv för dem.
  • Boytan gömmer alltid många avskilda platser: här och sprickorna bakom golvbrädorna och hushållsapparater och möbler. Eftersom kackerlackor föredrar att "jaga" på natten kan de gömma sig från dina ögon i en av dem i månader.
Bild
Bild

Hur länge kan de leva utan mat och vatten?

Kackerlackor anses med rätta vara en av de mest hårda insekterna, som kan vänja sig vid nästan alla miljöförhållanden (förutom kanske att sänka temperaturen till minus). Men kan de leva utan mat och vatten, och i så fall hur länge? Låt oss ta reda på det.

På grund av den långsamma ämnesomsättningen (20 gånger lägre än människan) kan kackerlackor leva ganska länge och äter ingenting alls. Till exempel kan en Prusak svälta i cirka 40 dagar och hans svarta "bror" - alla 70.

Skynda dig dock inte att jubla om du tror att du bara behöver städa huset oftare och gömma mat i hermetiskt förslutna behållare, skåp och kylskåp. Hemma väntar kackerlackan inte tills en brödsmula faller från bordet, eller så glömmer du det utfällda godiset på bordet - det börjar äta papper, tvål, "bitande" läder och naturliga tyger.

Parasiten kommer med all kraft att försöka överleva även på en sådan ranson.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det han inte kommer att tolerera är bristen på fukt. Utan vatten kommer kackerlackan att leva med en styrka på 10 dagar, varefter den kommer att dö. Detta beror på det faktum att vätskan är mycket viktig för att reglera insekts kroppstemperatur, nämligen för att förhindra dess alltför höga uppgång.

Förlusten av fukt i små kackerlackor är snabbare än hos stora individer

Frågan uppstår: hur kan man beröva parasiterna möjligheten att hitta vatten i bostadskvarteren? Svar: inget sätt. I lägenheten, i alla fall, åtminstone någonstans, men det kommer att bli en droppe vatten (och kackerlackor behöver inte mycket): i diskbänken, i badkaret, på kranens "pip", på toaletten, i blomkrukan efter att ha bevattnat växten, på fönsterrutan (kondens) och till och med på våta skor efter regn.

Bild
Bild

Hur länge kommer de att leva utan huvud?

Låt oss nu ta reda på, sant eller fiktion, det välkända faktum att kackerlackor lätt kan leva utan huvud.

På grund av andningens särdrag (insekten andas med luftstrupen, som finns i hela kroppen), kommer kackerlackan inte att kvävas i avsaknad av huvud . Matsmältnings-, nerv- och cirkulationssystemet fungerar också nästan autonomt från varandra. Om kackerlackans huvud rivs av kommer livmoderhalsen att täppas till, blodet koagulerar mycket snabbt och hela blodtillförseln fungerar i samma läge. Det är därför den huvudlösa insekten kan leva i nästan 10 dagar till!

Nervimpulser passerar också genom kroppen, så motorreflexer stängs inte av.

Bild
Bild

Men det finns ett par men. Kackerlackans mun ligger på huvudet, så den kommer inte att kunna matas, under andra gynnsamma förhållanden dör insekten snart av hunger och uttorkning. Och utan ögon kommer kackerlackan inte att se var han ska krypa, därför blir det mycket problematiskt för honom att gömma sig från fienden.

Det finns en uppfattning att denna sega insekt kan överleva även apokalypsen . Tja, kanske, om bara permafrost inte blir en "satellit" av världens ände.

Kanske kommer mänskligheten någon gång att kunna verifiera sanningen i denna hypotes.

Rekommenderad: