Miscanthus (61 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorten Av örtväxter "Zebrinus" Eller "Zebrina", Fläkt I Landskapsdesign, Växer I

Innehållsförteckning:

Video: Miscanthus (61 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorten Av örtväxter "Zebrinus" Eller "Zebrina", Fläkt I Landskapsdesign, Växer I

Video: Miscanthus (61 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorten Av örtväxter "Zebrinus" Eller "Zebrina", Fläkt I Landskapsdesign, Växer I
Video: Bygg din egen örtagård - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Mars
Miscanthus (61 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorten Av örtväxter "Zebrinus" Eller "Zebrina", Fläkt I Landskapsdesign, Växer I
Miscanthus (61 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorten Av örtväxter "Zebrinus" Eller "Zebrina", Fläkt I Landskapsdesign, Växer I
Anonim

Dekorativ miscanthus blir en dekoration för alla trädgårdar. Kulturens ovanliga utseende glädjer ögat under hela året, även på vintern.

Bild
Bild

Beskrivning

Miscanthus, även känd som fan, är en örtartad växt, vars höjd varierar från 80 till 200 centimeter. Det volymetriska rotsystemet fördjupas med nästan 6 meter, men horisontella skott observeras också nära ytan, vilket kräver regelbunden bevattning. Lövverket på det dekorativa spannmålet bildar en omfattande basalrosett och ligger också längs hela stammens längd . Bredden på plattan sträcker sig från 5 till 18 millimeter, och längden är cirka 10-50 centimeter. Den gröna massan ändrar sin färg på hösten till gulaktig eller rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Miscanthusblomman är en snygg panicle 15 till 30 centimeter lång. Den har olika färger och är formad av individuella långa spikelets arrangerade i en fläkt.

Typer och sorter

Det finns cirka fyrtio sorter av miscanthus totalt, men alla kan inte användas inom trädgårdsodling. De mest populära i Ryssland är följande typer:

Kinesiska

Bild
Bild
Bild
Bild

sockerblommigt

Bild
Bild
Bild
Bild

jätte

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesisk fan variegatus är särskilt efterfrågad bland trädgårdsmästare. Den har utmärkt motståndskraft mot låga temperaturer. Den växer nästan 3 meter hög med ett mycket kort rotsystem. De smala bladen har en grov yta och delas på mitten av en längsgående ribba. På hösten får plattorna en rödaktig eller gul färg. Spikelet panicles själva är färgade rosa, rött eller silver. Den kinesiska fläktens blomning pågår från augusti till oktober. Var och en av sorterna av denna art har sina egna egenskaper.

Flamingosort tål kyla ner till -29 grader utan extra isolering. Stammen sträcker sig upp till 2 meter och de rosa blommorna blir mycket större.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Klein -fontänen " har bara en meter i höjd. Kleine Fontane har en brun bricka i standardstorlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Malepartus " blommar ganska tidigt. Bourgogne blommor, som ligger på paniklar, ändrar sin nyans till ljusröd närmare hösten. Gröna bladplattor för närvarande ändras till gyllene med en orange nyans. Anläggningen är cirka 2 meter hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rothsilber kännetecknas av närvaron av röda löv och paniklar, byter färg till orange till hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zebrina -sort , som ofta kallas Zebrinus miscanthus, har en extremt ovanlig färg på blad - smala plattor är täckta med antingen gula eller beige tvärgående ränder. Paniklarna är målade i tegelton. Kulturen sträcker sig upp till 2 meter i höjd. Den mest rikliga blomningen sker i september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miscanthus "Variegata " i höjd varierar från en och en halv till två meter. De rödaktiga blommorna kombineras vackert med långa vitgröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varieté "Strictus " växer nästan 2, 7 meter. Bladplattornas bredd, målade med vita och gröna ränder, är en och en halv centimeter. Lösa paniklar är ljusröda.

Bild
Bild

" Guldtacka " har en höjd som är lika med en och en halv meter. Smala bladplattor är täckta med beige ränder. Paniklarna som blommar på busken i slutet av sommaren har en vacker vinfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Purpurescens " skiljer sig inte heller i stor höjd - bara en och en halv meter. Grågröna blad vid hösten ändrar färg till orange-rött. Lila blomställningar blir vita med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miscanthus "Gracilimus " älskar skugga och det är i ett mörkt utrymme som det kan nå en höjd av två meter. Blomningen börjar i slutet av september och panikskuggan är klassisk röd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rother pfeil sort har en och en halv meters höjd. Lila blad åtföljs av rödrosa blomställningar som ändrar färg till silver. Denna sort blommar länge - från augusti till oktober.

Bild
Bild

Variety "Moning light ", aka Morning Light, är en av de äldsta. Plantens höjd, som många, är bara 1,5 meter. Blomningen börjar i september, när spikelets har en röd-rosa nyans.

Bild
Bild

För betyget "Graziella " förändringen av bladplattornas gröna nyans till crimson är karakteristisk, liksom penslarnas färgning i en krämskugga. Denna fläkt tolererar inte skugga bra, så det är viktigt att plantera den i öppna utrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens höjd är en och en halv meter.

Miscanthus "Silberfeder "har fjädrande bladplattor, vars bredd är cirka två centimeter. Färgen ändras från rosa till silver under växtsäsongen. Paniklar bildas i augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variety "Purple Fall " sträcker sig från en och en halv till två meter i höjd. Blomningen börjar tidigt på hösten och åtföljs av utseendet av rödrosa paniklar. Färgen på bladplattorna får en lila nyans på hösten.

Bild
Bild

" Adagio " är kort och bara 80 centimeter hög. Smala bladplattor ändrar färg från silver till gult. Blomställningarnas färg ändras från rosa till grädde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den söta arten av miscanthus kännetecknas av närvaron av släta stjälkar som är 2 meter höga, på vilka smala bladblad växer. Skuggan på paniklarna kan vara antingen rosa eller ljust silver. Denna sockerart börjar blomma i juli.

Jättefläkten är en hybridart. Långa bladplattor som hänger från raka stjälkar är mörkfärgade. Det finns en ljus längsgående kant i mitten av varje platta. Giganteus tål vintertemperaturer så låga som -34 grader. Populära sorter av miscanthus är Cascade, Ferner Osten, Alligator, Gross Fountain, Adagio, Red Chief.

Bild
Bild

Subtiliteter av landning

Även om plantering av miscanthus utomhus är i stort sett densamma, kan timingen variera från region till region.

Bild
Bild

Optimal timing

Planteringen av fläkten utförs på våren, när jorden värms upp tillräckligt, och hotet om återkomst av frost avtar. I söder kan plantering redan börja från slutet av mars till början av april, och i mittfältet, till exempel i Moskva -regionen, måste du vänta till de första veckorna i maj . I Sibirien påbörjas plantering tidigast i slutet av maj.

Bild
Bild

Val av sittplats

För en framgångsrik utveckling av miscanthus är ljus och fukt viktigast. Landning i öppna och väl upplysta områden som ligger nära vattenförekomster anses vara optimalt. Fläkten ställer inte upp särskilda villkor för jordens sammansättning, men det kommer att få problem med lera och sand . Därför bör sådana områden berikas med humus, torv eller kompost.

Bild
Bild

Det rekommenderas att göra sandiga jordar tyngre med älvsilt och lera, medan lerjordar tvärtom bör lätta med sand och torv.

Instruktioner

Att plantera miscanthus utomhus är ganska enkelt. Hålet grävs på ett sådant sätt att både djupet och bredden är något större än rotsystemets. Gropen är fylld med en näringsblandning bestående av trädgårdsjord, humus och kompost . Därefter placeras en vuxen planta inuti, och dess rötter rätas försiktigt. Därefter fylls gropen med kvarvarande jord, smälls och vattnas rikligt.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vård för miscanthus måste vara särskilt försiktig, tills växten blir 3-4 år gammal, eftersom utvecklingen av kultur beror på de procedurer som utförs … Vidare kommer alla aktiviteter främst att arbeta med buskens dekorativa effekt.

Bild
Bild

Vattning

Bevattning av planteringar bör vara regelbunden och riklig. Det är bättre att fokusera på jordens skick och justera proceduren beroende på omständigheterna. Om sommaren är torr måste fläkten vattnas varje dag, ibland även på morgonen och på kvällen. Fukten ska gå 30-40 centimeter djup så att rotsystemet får den mängd vätska som krävs . Vattning, liksom sprutning, bör utföras antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen, så att kombinationen av starkt solljus och vätska på ytan inte framkallar brännskador. En trädgårdsslang kan användas för att ta hand om tjocka stjälkar. Trots att kulturen reagerar mycket dåligt på torka kommer även stillastående fukt i jorden att vara skadligt för rötterna.

Bild
Bild

Toppdressing

Som regel har miscanthus under det första levnadsåret tillräckligt med gödselmedel som applicerades under plantering. Från och med nästa år bör befruktning ske ett par gånger under varje säsong. I mitten av maj späds två matskedar urea ut i en tio liters hink vatten och används för bevattning så att kväve bidrar till utvecklingen av grön massa . I början av juni rekommenderas att du lägger till en lösning av humater, enligt bifogade instruktioner. Slutligen, under andra halvan av sommaren, bör fläkten matas med en produkt som innehåller kalium och fosfor för att stimulera blomningen.

Bild
Bild

För att inte skada rötterna och inte framkalla en överdos bör alla gödningsmedel appliceras efter bevattning.

Lossning och mulching

Mulching av jorden är nödvändig för att behålla fukt inuti, men inte bidra till bildandet av en jordskorpa. Mulch hjälper också till att skydda mot ogräs. Humus, torv, nyskurna unga nässlor, maskrosgrönsaker eller annat ogräs används som huvudmaterial. Skiktet med mulch är minst 3 centimeter. Lossning utförs efter bevattning och bidrar till en bättre överföring av syre till rotsystemet.

Bild
Bild

Ogräs

Ogräset måste skördas under de första åren av miscanthusens liv, tills växten är tillräckligt stark för att motstå ogräset på egen hand. Det är bättre att göra ogräs ett par gånger i veckan och följa proceduren genom att lossa jorden. En vuxen miscanthus, det vill säga den som är 3-4 år, kommer att klara av "konkurrenterna" på egen hand.

Bild
Bild

Beskärning

För att få buskarna av miscanthus att se vackra ut, räcker det med en enkel beskärning, som utförs på våren, när fjolårets stjälkar skördas. På hösten bör ett sådant förfarande inte utföras, eftersom om fukt tränger in i den återstående "hampan" på vintern, börjar ruttning av rotsystemet.

Bild
Bild

Att klippa av stjälkarna på hösten krävs inte.

Vintrar

Frostmotståndet hos de flesta sorter av miscanthus är sådant att det tål kalla snaps ner till -20 grader utan problem, men när temperaturen sjunker kräver det fortfarande ytterligare åtgärder. Både unga och vuxna växter måste mullas innan den första frosten börjar . Mulchlagret ska vara 10 till 15 centimeter långt och bestå av torv, sågspån, kompost eller nedfallna löv. Vid förväntad svår frost är den övre delen av busken insvept i ett speciellt fiberduk, som sedan knyts vid bultens botten. Om det finns kalla vintrar i regionen kan ett fullfjädrat skydd för busken göras från plastfolie, brädor, torra löv och sphagnum.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Miscanthus förökas på två huvudsakliga sätt: antingen genom att dela busken eller med frön.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Om division väljs för reproduktion av kulturen, kommer det att vara möjligt att använda den på en buske bara var tredje eller fjärde år. Busken bör delas från april till juni. Det hälsosammaste och mest resistenta exemplaret väljs ut, vilket är uppdelat i det erforderliga antalet delar med en vass kniv . Det är viktigt att lämna en fullvärdig rot och 5-6 skott för varje delenka. De resulterande misskanthusen planteras antingen omedelbart på en ny plats, eller så förvaras de på en sval plats i flera dagar, och sedan flyttas de redan till det öppna marken. Skärets nedsänkningsdjup ska motsvara 6 centimeter.

Bild
Bild

Frön

Om fröna planteras för att få plantor är det värt att starta proceduren på hösten. Det är bekvämare att använda torvkrukor eller andra små behållare som bara rymmer ett eller två frön vardera. Behållarna är fyllda med vanlig näringsblandning och fröet fördjupas med högst en centimeter . Därefter bevattnas planteringarna och krukorna omarrangeras där det finns bra belysning. Omedelbart är det värt att förbrylla att skapa ett växthus med hjälp av plastfolie eller ett glasark. Så snart skott dyker upp måste locket tas bort.

Bild
Bild

Fram till våren bör plantor hållas vid en temperatur på 20 grader Celsius . För att skapa den önskade längden på dagsljus är det bättre att använda speciella lampor. Vattning bör vara regelbunden, men utförs endast när jordklumpen torkar ut, det vill säga man bör fokusera på markens nuvarande tillstånd. Landning i öppen mark utförs när varmt väder sätter in, och det kommer inte vara nödvändigt att frukta att frost ska återvända. Växterna måste härdas i förväg och ta dem utomhus i ett intervall från 2 timmar till hela natten.

Bild
Bild

Det bör noteras att fröförökningsmetoden inte är särskilt effektiv. Frömaterial är ganska svårt att samla på grund av sin miniatyrstorlek, och dekorativa egenskaper försvinner i de flesta fall. För att busken ska utvecklas till en bra storlek måste du vänta 3 till 4 år.

Sjukdomar och skadedjur

En av de främsta fördelarna med miscanthus är dess högsta motståndskraft mot både olika sjukdomar och insekter. Ändå rekommenderar experter att behandla kulturen med fungicider i förebyggande syfte. Sprutning, som förhindrar utveckling av röta och rost, utförs antingen före början av växtsäsongen eller när den redan har slutat.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Användningen av miscanthus i landskapsdesign är mycket omfattande. Kulturen blir en underbar bakgrund för ljusare grannar, och planteras i grupper eller ensam. Landningar ser särskilt bra ut vid stranden av reservoarer, bredvid lusthus eller byggnader. Ju större sorten växer, desto mer bör mittpositionen ges till den i trädgården. Prydnadsflingor kommer att se väldigt imponerande ut i klippträdgårdar eller stenhagar, men i det här fallet är det viktigt att ta hand om fukt, eftersom sammansättningar av denna typ som regel är torktåliga grödor.

Bild
Bild

Många landskapsdesigners använder miscanthus för att bilda linjära mixborders tillsammans med färgglada dvärgbuskar eller värdar. Växten kan fungera som en bandmask i mitten av gräsmattan eller vid skärningspunkten mellan stigarna, eller den kan rama in gränderna med ett levande staket. Buskar med öppet snidade löv, berberis, dahlior, rogers, pioner, floxer och andra är perfekta som grannar för en fläkt. Valet kan göras utifrån din smak.

Rekommenderad: