Norge Lönn "Drummondi" (14 Bilder): Beskrivning Av Lönn På Stammen Och Vård På Hösten, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Norge Lönn "Drummondi" (14 Bilder): Beskrivning Av Lönn På Stammen Och Vård På Hösten, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Norge Lönn
Video: Norway Maple (Acer platanoides 'Drummondii') - leaves - June 2018 2024, Maj
Norge Lönn "Drummondi" (14 Bilder): Beskrivning Av Lönn På Stammen Och Vård På Hösten, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar Och Skadedjur
Norge Lönn "Drummondi" (14 Bilder): Beskrivning Av Lönn På Stammen Och Vård På Hösten, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

Det lyxiga lönnträdet Drummondi med en tät krona ser vackert ut inte bara i parkområden utan också på personliga tomter. Därför växer många människor dessa fleråriga träd.

Bild
Bild

Beskrivning

" Drummondi" är en lönnsort som föddes 1903 i plantskolan med samma namn . Liksom de flesta lönnar är det ett ganska stort träd. I genomsnitt växer den upp till 10-14 meter i höjd. Hans krona är tjock och vacker. Lönnlöv ändrar färg flera gånger om året. På våren är de ljusare, på sommaren ändrar de sin färg till ljusgrön och på hösten blir de gula.

Hos unga plantor är barken ljusbrun. Med tiden blir det mörkt, nästan svart och täckt med små sprickor. I början av maj visas blommor på lönnen; närmare hösten ersätts de med frukter, som är brungula lejonfiskar.

Trädet växer väldigt snabbt. Dess genomsnittliga livslängd är 100 år.

Bild
Bild

Landning

Lönn planteras bäst tidigt på våren eller senhösten . Platsen där den kommer att växa ska vara väl upplyst. Du kan också plantera ett lönn i halvskugga. Avståndet mellan träden måste vara minst 3 meter. Om lönnar används för att skapa en häck eller gränd är det tillräckligt att bara lämna 2 meter ledigt utrymme mellan dem. Gropen bör förberedas i förväg. Det måste göras stort så att hela trädets rotsystem passar där. På botten, innan du planterar, måste du lägga ett dräneringsskikt upp till 15 centimeter tjockt. Du kan använda grus eller krossat tegel.

Gropen beredd på detta sätt måste fyllas med en blandning bestående av 3 delar humus, 1 del grov sand och 2 delar torvmark. Därefter måste plantan placeras i mitten av gropen och försiktigt sprida sina rötter. Ovanifrån måste de strös med jord så att lönnens rotkrage är flera centimeter över jordytan. Sedan måste plantan vattnas väl. Det kostar minst 3 hinkar vatten att använda åt gången … Stammcirkeln på en lönn måste täckas med torv eller torra löv.

Bild
Bild

Vård

Det här trädet är inte för kräsen, därför kräver det inte särskild omsorg. Det räcker att vattna och mata det då och då med korrekt utvalda gödningsmedel.

Vattning

Under de första dagarna måste plantan vattnas dagligen … Så snart det blir starkare kan vattningens frekvens minskas. På sommaren vattnas lönn en gång i veckan, och på hösten och våren, en gång i månaden. Var noga med att övervaka lövets färg. Om det blir ljusgrönt betyder det att marken är mycket vattentät. För att rätta till detta problem är det nödvändigt att minska vattningsfrekvensen.

Om bladen har vissnat och börjat vissna, har trädet inte tillräckligt med vatten.

Bild
Bild

Toppdressing

Du måste regelbundet applicera gödselmedel för normal lönnutveckling. Detta görs bäst tidigt på våren. För ett träd måste du använda:

  • 40-45 gram superfosfat;
  • 20-30 gram kaliumsalt;
  • 35-45 gram urea.

På sommaren kan du också köpa vattenlösligt gödningsmedel "Kemira" för att mata växten. Det är bäst att lägga till det på kvällen när du vattnar växten. För att mata ett träd räcker det med 100 g av en sådan produkt.

Bild
Bild

Andra jobb

Glöm inte heller att lossa jorden och ta bort ogräs runt stammen. Detta är nödvändigt så att fukt inte lämnar marken. På våren är det absolut nödvändigt att ta bort alla torra eller skadade grenar och ung rotväxt. Resten av tiden trädet det är värt att regelbundet inspektera och trimma kronan eller ta bort infekterade skott om det behövs.

Unga plantor för vinterperioden bör täckas antingen med grangrenar eller med ett tätt lager halm eller torra löv. Träd på stammen för vintern kan lindas med säck i flera lager. Detta krävs för att den unga barken inte ska skadas vid kraftig frost.

Om skotten fortfarande är skadade måste de beskäras tidigt på våren innan saften börjar röra på sig.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att odla denna typ av träd.

Frön

Det enklaste sättet är att använda frön för detta ändamål. I naturen mognar de i augusti, faller av på hösten och börjar gro på våren. För att odla lönn från frön måste du skapa förutsättningar för dem som liknar naturliga. Kall skiktning är bäst lämpad för detta ändamål. Den består av flera steg.

  1. Plastpåsar är fyllda med torvmossa och vermikulit … Den resulterande blandningen ska strö över lite vatten.
  2. Därefter läggs fröna i påsarna .… Var och en av dem bör innehålla cirka 20 prover. Luften från påsarna måste avlägsnas och sedan försiktigt stängas.
  3. Efter det måste de flyttas till kylskåpet . Frön bör förvaras vid en temperatur av 0 till 5 grader.
  4. Paketet måste kontrolleras varannan till varannan vecka för mögel .
  5. Efter 3 månader måste fröna tas bort från kylskåpet .… I detta skede börjar kornen redan gro.

De kan sedan planteras i jordfyllda brickor. Efter 2-3 veckor visas de första skotten. I öppen mark kan plantor transplanteras efter 2-3 år, när de är tillräckligt gamla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

I detta fall används grenarna av en vuxen växt. Flera utvalda skott måste tas bort och gör sedan försiktigt flera skär över hela barkytan med en steriliserad kniv. Därefter måste snitten behandlas med Kornevin eller ett annat tillväxtstimulerande medel. Vidare måste snittplatserna täckas med ett jordlager.

Efter ett år kommer starka rötter att dyka upp på klippplatserna, och grenen kan klippas och transplanteras. En sådan planta kommer att slå rot på en ny plats mycket snabbt.

Bild
Bild

Sticklingar

Du kan också använda grenar som klippts på våren för att odla lönn. Skärets längd ska vara cirka 20-30 centimeter. Det är önskvärt att det finns flera knoppar och blad på grenen. I det här fallet kommer växten definitivt att slå rot. Före planteringen rekommenderas sticklingar också att blötläggas i en vätska som stimulerar rottillväxt. Så snart rötterna växer och stelnar kan de planteras i ett tidigare förberett hål. Efter plantering måste växten vattnas rikligt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För att lönn ska leva så länge som möjligt måste den skyddas mot olika skadedjur och sjukdomar .… Oftast påverkas trädet av korallfläckar eller svampsjukdomar. Det är ganska lätt att märka att en växt är infekterad med en svamp. I detta fall visas bruna fläckar på bladens yta. För att lösa detta problem måste de infekterade grenarna tas bort och trädet måste behandlas med speciella medel.

Korallspotting är också lätt att upptäcka. Med denna sjukdom börjar lönngrenar dö av och barken blir täckt med vinröda fläckar. För att lösa detta problem måste alla skadade grenar beskäras försiktigt och brännas. Snittplatser bör omedelbart behandlas med trädgårdslack. Maplen attackeras också av insekter, vilket också kan skada den mycket. Dessa inkluderar:

  • vitfluga;
  • mjölkfiskar;
  • vivlar.

För att bli av med sådana skadedjur är det bäst att använda insekticider som säljs i specialaffärer.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Lönn "Drummondi" används ofta i landskapsdesign. Trots sin stora storlek är den perfekt för både enskilda och gruppplanteringar. Lönn ser bra ut mot bakgrunden av barrträd och buskar med mörkgröna blad.

Denna sort är också ganska bra lämplig för att skapa gränder . När de är designade planteras plantorna på ett avstånd av cirka 1,5-2 meter från varandra. Eftersom trädet växer tillräckligt snabbt kommer det att vara möjligt att gå längs gränden i skuggan av lönnträd om ett par år.

Lönn kan också planteras i ett rekreationsområde . Det ger mycket skugga, vilket innebär att det kan placeras bredvid en terrass eller lusthus. Sammanfattningsvis kan vi säga att Drummondi lönn är ett träd som inte kräver särskild vård. Även en person som är långt ifrån trädgårdsarbete kan odla den. Därför kan du säkert plantera det i ditt lanthus och efter 2-3 år njuta av frukterna av ditt arbete.

Rekommenderad: