Svart Lönn (16 Bilder): Beskrivning Av Lönn Med Svarta Blad, Dess Odling. Växer Det I Ryssland?

Innehållsförteckning:

Video: Svart Lönn (16 Bilder): Beskrivning Av Lönn Med Svarta Blad, Dess Odling. Växer Det I Ryssland?

Video: Svart Lönn (16 Bilder): Beskrivning Av Lönn Med Svarta Blad, Dess Odling. Växer Det I Ryssland?
Video: Visningsträdgården Solgropen del 5 2024, Maj
Svart Lönn (16 Bilder): Beskrivning Av Lönn Med Svarta Blad, Dess Odling. Växer Det I Ryssland?
Svart Lönn (16 Bilder): Beskrivning Av Lönn Med Svarta Blad, Dess Odling. Växer Det I Ryssland?
Anonim

Svart lönn är ett vackert träd som tillhör familjen Sapindaceae . Det är infödd i de östra regionerna i Nordamerika. Trädet växer långsamt, blommar inte, men används fortfarande ofta i landskapsdesign.

Bild
Bild

Beskrivning

Svart lönn är en växt som lever länge … Men det växer också väldigt långsamt. Den mest aktiva tillväxtperioden kallas de första 2-3 åren av ett träds liv. Senare bromsas dess utveckling. Men lönn kan lätt nå 200 års ålder .… Det finns också äldre exemplar. Höjden på en mogen svart lönn når 20-30 m.

Trädet har en rund eller pyramidal krona. Den är dekorerad med matta femflikiga blad, som ser lite hängande ut. När de blommar har bladen en ljusare nyans, men till hösten mörknar de, blir nästan svarta. Det ser vackert ut, så växten kan inte annat än locka trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Dess växtsäsong varar från maj till oktober.

Lönnens bark är mörk, furad, rötterna är ytliga. Trädet blommar inte. Eftersom den har hög vinterhårdhet kan den odlas i Ryssland

Det förekommer naturligt i mellanvästern och öst i USA, liksom i sydöstra Kanada.

Bild
Bild

Växande funktioner

Svart lönn kan växa i en mängd olika jordtyper. Det kan planteras både i en skog eller en stadspark, och bredvid vattenförekomster. Det är på fuktig jord, där det inte finns stillastående vatten, som svart lönn växer snabbast.

Det ska noteras att sådana träd gillar väl upplysta platser … De ser lite mindre imponerande ut om de odlas i skuggiga skogsparker.

För uppfödning av denna typ av lönn rekommenderas att använda plantor. De växer ganska lätt i bördig jord. Men en viktig roll i trädets utveckling spelas av kvaliteten på den valda plantan. Dekorativ svart lönn är dyrt. Om priset på plantor är misstänkt lågt, är deras kvalitet värt att kontrollera.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rötternas skick. De ska vara fria från eventuella defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Unga plantor planteras i djupa hål täckta med ett dräneringslager av grus. Om flera lönnar planeras placeras på en plats samtidigt, bör avståndet mellan dem vara minst 3 m. Det är också viktigt att korrekt placera det framtida trädet i spåret . Dess rotkrage bör placeras på nivån för markens övre snitt. Efter plantering bör unga plantor vattnas rikligt.

Plantera lönn rekommenderas på hösten. Slutet av september eller början av oktober passar bäst för detta . Under plantering bör växtens rötter rätas ut, inga skador tillåts på dem. Något vissna blad bör inte avvisa en nybörjare. För en planta är detta ganska normalt.

Svart lönn, precis som alla andra träd, behöver ordentlig vård. Jordens rotområde bör matas regelbundet. Detta bör göras minst 3 gånger per säsong.

Du kan använda vilket gödselmedel som helst med en välbalanserad mineralkomposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande träd måste skyddas från direkt solljus . På torra dagar, vattna dem rikligt. Detta bör göras minst en gång i veckan, se till att fukt tränger djupt ner i jorden. Häll ungefär en hink vatten under varje träd. Dessutom är det lämpligt att bevattna kronan med vatten från en vattenkanna. Först efter plantering måste marken runt plantan försiktigt lossas och ogräset måste försiktigt avlägsnas.

För att kronan på en ung lönn ska utvecklas korrekt måste den trimmas regelbundet. På våren utförs sanitär beskärning och tar bort torra eller frostbitna grenar.

Under den varma årstiden bör du bli av med processerna som skadas av skadedjur eller infekteras med sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Svart lönn används främst i landskapsarkitektur. Det finns flera alternativ för att plantera ett sådant träd.

Bild
Bild

Enda

Oftast, när man dekorerar tomter, används lönn som bandmask, det vill säga en växt som planteras separat. Eftersom bladen på den svarta lönnen är vackra, och kronan lockar uppmärksamhet på avstånd, är det verkligen väl lämpad för enkelplantering.

Bild
Bild

Blomma säng dekoration

Rabatten, dekorerad precis runt trädet, ser väldigt original ut. Men det är inte alltid möjligt att väcka en sådan idé till liv. Till exempel har lönn ett ytligt rotsystem, därför tål det inte lerk, gran eller pil vegetation i stammcirkelns zon. Trädet förtrycker närväxande blommor och tar bort näringsämnen och fukt.

Du kan dock fuska lite om du inte vill ge upp tanken på att utrusta en liten blomsterträdgård vid foten av stammen. Bredvid det måste du skapa ett tätt jordlager, bara agera mycket försiktigt. Jorden ska inte hällas direkt under roten, för att inte förstöra trädet. Det är nödvändigt att dra sig tillbaka från stammen med 20 cm. Jordlagret ska vara inom 10 cm.

Och följande typer av blommor kan planteras i en sådan rabatt:

  • snödroppar;
  • hellebore;
  • liljekonvaljer;
  • arizem;
  • saxifrage;
  • Jeffersony.

En nästan stjälkad rabatt med dessa blommor kommer att se vacker ut under den varma årstiden. Dessutom kommer ormbunkar att klara sig bra bredvid lönnar.

Bild
Bild

Gränder

Lönn används ofta i industriområden. Faktum är att det här är träd som är ganska motståndskraftiga mot de negativa effekterna av miljön, som tolererar värme och torka bra. Och de är inte rädda för frost och vind. Denna typ av lönn känns mest bekväm bredvid askbladad lönn, lind eller bok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdar

Perfekt svart lönn passar in i designen av en liten trädgård . Ett snyggt träd med en rundad krona kommer att se vacker ut i en stenig eller japansk trädgård. Du kan plantera en svart lönn bredvid ett litet lusthus, dolt för solen i skuggan av dess grenar. Det kommer att visa sig vara ett bra ställe att koppla av.

Denna typ av träd används dock inte bara för att dekorera platsen. Svart lönnträ är mycket uppskattat, liksom saften. Trä används för att skapa hållbara och kvalitetsmöbler. Lönnsirap, populär i många länder, bereds av saften.

Sammanfattningsvis kan vi säga det svart lönn är ett vackert och ganska härdig träd som kan planteras på din webbplats . Den behöver särskild vård endast de första 2-3 åren efter avstigning. Resten av tiden kommer trädet helt enkelt att glädja ägarna med ett ovanligt utseende för våra platser.

Rekommenderad: