Hur Förökar Lönn Sig? Förökning Med Sticklingar Och Frön Av "Flamingo" Lönn Och Andra Lönnar, Ympning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Lönn Sig? Förökning Med Sticklingar Och Frön Av "Flamingo" Lönn Och Andra Lönnar, Ympning

Video: Hur Förökar Lönn Sig? Förökning Med Sticklingar Och Frön Av
Video: Planting a Toona Sinensis or Chinese Mahogany 2024, Maj
Hur Förökar Lönn Sig? Förökning Med Sticklingar Och Frön Av "Flamingo" Lönn Och Andra Lönnar, Ympning
Hur Förökar Lönn Sig? Förökning Med Sticklingar Och Frön Av "Flamingo" Lönn Och Andra Lönnar, Ympning
Anonim

I släktet med lönnar kan du hitta inte bara träd utan också buskar. Totalt representeras det av arter i mängden 150 bitar. Reproduktion av denna växt kan göras på olika sätt, vi kommer att överväga var och en av dem mer i detalj.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

Experter rekommenderar att du använder denna metod under hösten. Dess väsen är att klippa av sticklingar från ett vuxet träd och använda dem för att reproducera . Längden på var och en av sticklingarna ska vara cirka 25 centimeter. Alla ska ha 2 löv, var och en ska skäras på mitten.

Innan sticklingar planteras måste de placeras i en lösning som hjälper till att stimulera rottillväxt. Planteringsdjupet bör vara 5 centimeter . Hålet lossas ordentligt, dräneringssystemet är förberett och sedan tillsätts mineralgödsel. Marken ska vara lätt och måttligt fuktig.

Det är bäst om bland komponenterna finns flodsand blandat med torv och lövmark i proportionerna 1: 2: 3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med vårens början placeras plantorna i ett nytt underlag. Det är nödvändigt att tillsätta gödselmedel med kalium, superfosfat och urea. Regelbunden och ganska riklig vattning är mycket viktig för unga växter. Ett träd kommer att kräva cirka 30 liter vatten.

Vattning bör utföras varannan vecka, speciellt först . Senare räcker det med 15 liter per träd en gång i månaden. Du måste också ta hand om planteringarna, lossa marken och gömma dem för direkt solljus.

Närmare vintern rekommenderas att täcka plantorna från frost och mulch med torv och fallna löv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas med frö?

Fröförökning kommer att kräva mycket tid och ansträngning från trädgårdsmästaren, eftersom denna process är mycket mödosam. Först måste du bestämma vilken typ av lönn du föredrar att se på din webbplats. Det ska noteras att du kommer inte att kunna få något slag från frön - det finns en specifik lista. Ett antal dekorativa former kan endast erhållas genom ympning eller ympning . Till exempel om lönn "Flamingo " förökar sig från både frön och sticklingar, då arter som t.ex. Tatar, grönkantad eller "Ginnala ", bör odlas från frö.

När det gäller reproduktion i naturen faller fröna i marken på grund av starka vindbyar som blåser dem från träden. Strukturen gör att du kan sprida dig över det omgivande området. Efter att fröet har landat är det täckt med fallna löv och sedan med snö. Av denna anledning, under perioden med kallt väder, sker stratifieringsprocessen automatiskt, och de frön som visar sig vara starkare kläcks redan när värmen börjar, när snön smälter.

Men när det gäller reproduktion hemma måste dessa processer utföras oberoende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta ett steg för steg hur man odlar ett lönn från frön . Först och främst samlas fröet upp och torkas något, och sedan i 16–20 veckor avlägsnas det till ett rum där temperaturen inte är mer än 5 grader Celsius. Vanligtvis är detta en källare, men om detta inte är möjligt kan du använda det nedre facket i kylskåpet, som används för att lagra grönsaker.

Fröna läggs på en förfuktad trasa och täcks med den. Var noga med att materialet inte torkar ut, spraya det regelbundet med vatten. Stratifiering kan också ske på ett naturligt sätt, om fröna sås på hösten är det dock omöjligt att svara på kvaliteten på grödorna. I det här fallet grävs ett hål för det framtida trädet på en lugn och solig plats, vars djup bör vara cirka 70 och bredden - cirka 50 centimeter. En sand-torvblandning tillsätts till marken, allt detta blandas och läggs sedan tillbaka i hålet, fröna läggs ut med vingarna upp och strös med jord ca 4 centimeter.

Bild
Bild

Efter den angivna lagringstiden måste fröna avlägsnas från vävnaden och placeras i en tillväxtstimulerande lösning i ett par dagar. Innan dess rekommenderar experter desinfektion, till exempel behandling med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Efter att materialet har förberetts kan det planteras i förberedda behållare med substratet. Efter att ha väntat på att fröna ska gro ska de planteras i öppen mark. Om vädret är bra kan det bara vara en trädgårdssäng. Experter säger att lönn växer bra, med cirka 85 procent av grödorna som är framgångsrika.

Under det första levnadsåret når växter en höjd av 80 centimeter. Du måste ta hand om honom hela tiden .… Planteringsplatsen ska inte placeras i öppen sol, eftersom den kan torka ut unga träd. Det är bäst om det finns en liten skugga. Du bör också ta hand om riklig vattning, befruktning och lossning av jorden i rätt tid.

Transplantation till en permanent plats är endast möjlig efter 3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner vid vaccination

Den tredje populära uppfödningsmetoden för lönn är ympning. Det används oftast när man arbetar med prydnadsväxter. Två typer kan särskiljas: spirande och kopulation. I det första fallet betyder det en ympning med en njure, i det andra - ympning med ett transplantat.

Grundstammen bör göras på lönnar som tillhör samma art. Det är bäst att utföra procedurer på våren.

I det här fallet kan plantering utföras inte bara på våren, utan också på hösten. Det minsta rekommenderade avståndet mellan planteringarna ska vara 4 meter. Om det är planerat att ordna en häck minskar denna siffra till 1,5 meter.

Med hjälp av ympning kan dekorativa hybrider förökas . Proceduren utförs i flera steg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst förbereds materialet. När det gäller våren används sticklingar, medan det på sommaren rekommenderas att använda njurarna. Ett snitt görs på en ung gren i en vinkel, precis som ett transplantat, som ligger snyggt i det förberedda hålet. Ett tätt bandage appliceras ovanpå, du kan använda en speciell film eller tejp.

När du skär knoppen måste du ta tag i en del av grenen. Det resulterande elementet appliceras på den plats där knoppen från det vilda trädet huggits. En film eller tejp appliceras också ovanpå.

Resultatet anses uppnått när skott börjar bildas på den ympade grenen eller knoppen. Det är bättre att låta fixeringstejpen sitta kvar till nästa år, då är det säkert känt om vaccinationen lyckades. Med positiv dynamik kommer knoppar och löv att dyka upp på växten.

För att öka chansen att få ett bra resultat är det vettigt att göra flera olika vaccinationer på samma växt.

Rekommenderad: