Sfäriska Lönnar (22 Foton): Järnek "Globozum" Och Andra, Beskrivning Av Lönnar På En Stam I Landskapsdesign, Sjukdomar Hos Lönnar Med En Sfärisk Krona

Innehållsförteckning:

Video: Sfäriska Lönnar (22 Foton): Järnek "Globozum" Och Andra, Beskrivning Av Lönnar På En Stam I Landskapsdesign, Sjukdomar Hos Lönnar Med En Sfärisk Krona

Video: Sfäriska Lönnar (22 Foton): Järnek
Video: КАРБЮРАТОР ZENITH-STROMBERG РЕМОНТ И НАСТРОЙКА #ZENITH175CD2SE #STROMBERG175CD 2024, April
Sfäriska Lönnar (22 Foton): Järnek "Globozum" Och Andra, Beskrivning Av Lönnar På En Stam I Landskapsdesign, Sjukdomar Hos Lönnar Med En Sfärisk Krona
Sfäriska Lönnar (22 Foton): Järnek "Globozum" Och Andra, Beskrivning Av Lönnar På En Stam I Landskapsdesign, Sjukdomar Hos Lönnar Med En Sfärisk Krona
Anonim

Den sfäriska lönnen är ett vackert, till och med charmigt träd som kommer att dekorera en plats, ett område nära ett hus, en parkallé. Det är omöjligt att möta sådan skönhet i naturen, eftersom det är en hybridart. Ett träd kan leva upp till 200 år, och det är inte alla dess fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Lönnträdet anses traditionellt vara ett kanadensiskt träd. Titta bara på landets flagga för ett övertygande uttalande. Men idag växer den långt från Kanada i många regioner och ser organisk ut på alla ställen. Förmodligen har många redan uppskattat inte bara trädets dekorativitet utan också till exempel den läckra lönnsirap, som serveras med desserter.

Många människor känner lönn från bara en av dess typer, som kallas järnek. Och de blir mycket förvånade när de stöter på en sfärisk växt.

Globulär lönn är ett lågt träd, vars krona kan nå 5 m i diameter . Inte särskilt aktiv tillväxt är inneboende i denna art, det kommer att bilda en krona på höjden där växten ympas. Det fina är att trädet inte behöver beskäras, dess vackra mejslade krona kommer att bildas av sig själv.

Bild
Bild

Andra särdrag hos den sfäriska lönnen:

  • dess blad är petiolata, uppdelade i 5 segment, vid basen liknar de ett hjärts form, har en spetsig topp (detta gör den sfäriska lönnen gemensam med holly lönn);
  • bladets ovansida är blank, taktil behaglig;
  • på hösten blir bladen gula, kan bli orange och falla av på vintern;
  • i mitten av våren och fram till den andra sommarmånaden bildas gulgröna blommor med en centimeter i diameter på lönnen, de samlas i blomställningar och är mycket doftande;
  • på hösten bildas tvåvingade frukter av blommor;
  • lönnbark är nästan svart, sprucken;
  • trädets rotsystem förstärks 10 år efter plantering;
  • stillastående fukt och utarmad jord är destruktiv för denna lönn;
  • tål kyla och till och med tidiga långa frost;
  • föredrar ljus, men anpassar sig till halvskugga.
Bild
Bild

Globulär lönn kan kallas inte det mest krävande trädet, lätt att ta hand om, tilltalande med sin trevliga blomning och doft.

Och trädgårdsmästare lockas särskilt av det frånvaron av behovet av att klippa kronan: en boll av lövverk bildar sig, vilket gjorde utsikten populär.

Beskrivning av populära sorter

Det finns minst 8 globulära lönnesorter som är mycket efterfrågade

Gyllene glob . Denna sort är den sällsynta, dess lövverk är gyllene, varför den är så värdefull i landskapsträdgårdar.

Bild
Bild

Cleveland . Sorten utmärker sig med sin runda kronbredd och höga stam. Mot den allmänna bakgrunden kan han till och med verka som en jätte. Om du behöver ett träd med en stor krondiameter måste du vända dig till denna sort.

Bild
Bild

Kolamner . Denna sort har en medelhöjd, kronen är inte särskilt bred. Om du inte stör dess tillväxt kommer den med tiden att få en konisk form.

Bild
Bild

Globozum . Ett litet bedårande träd som kommer att växa långsamt, men kommer att glädja dig med mycket doftande blommor. Den anpassar sig väl till temperaturer (både höga och låga). Denna sort är känd för sin goda tolerans mot frekventa förändringar i tillväxtplatser.

Bild
Bild

Crimsong King . En hög lönn med mycket mörka, djupa vinröda blad. Till en början är kronans form långsträckt, och det kan tyckas att trädet kommer att växa i längd. Men med åren blir kronan sfärisk.

Bild
Bild

Emerald Queen . Trädet ser väldigt känsligt ut, för när det blommar har löven en bronsrosa nyans. Till en början är kronan äggformig, men med tiden bildas också en boll.

Bild
Bild

Royal Red . Medelhöjden är inte skillnaden mellan sorten, men det som gör att den sticker ut är de röda bladen, som, när de växer, bara får färg, mörknar och blir mycket uttrycksfulla. Endast Purple Globe lönn sort kan tävla i detta.

Bild
Bild

Drumondi . Kronan är bred, stammen är inte särskilt hög. Huvudskillnaden är den vita randen som gränsar till bladen. Det unga lönnträdet har en pyramidal krona. Men han är berövad blomning. Det utvecklas också långsamt.

Bild
Bild

Varje sort är dekorativ, och alla kan vara en dekoration av platsen under förutsättningarna för korrekt plantering, kompetent vård och förebyggande av sjukdomar.

Växande

Denna typ av lönn är inte den mest krävande, livliga, även nybörjare inom trädgårdsarbete kommer att vara nöjda med hur den svarar på grundläggande vård.

Landning

Trädet är ljuskrävande, det kommer att växa bra i bördig jord med bra fukt.

På stenig jord, saltmyrar och sand är det osannolikt att slå rot. Det är önskvärt att det finns bra dränering på den plats där lönnen kommer att växa. Planteringen bör planeras till hösten eller våren.

Landningsfunktioner:

  • avståndet mellan plantor är inte mindre än 2 och inte mer än 4 m;
  • om du planerar att plantera ett lönnstaket kan avståndet reduceras till 1,5 m;
  • hålen där trädet sjunker ska lossas väl;
  • den optimala storleken på fossan är 50 x 50 cm, djupet är detsamma;
  • botten av hålet måste vara fodrad med spillror eller brutet tegel;
  • sedan hälls en blandning av jord, sand, kompost i hålet tills en hög bildas ovanför hålet;
  • en ung lönn planteras i ett förberett hål, täckt med en jordblandning, som bör komprimeras något;
  • planteringsområdet vattnas noggrant med vatten, torvmullning är obligatoriskt.

Efter plantering kräver växten uppmärksamhet, eftersom den behöver tid att slå rot.

Bild
Bild

Vård

På våren måste trädet matas. Mineralgödsel är perfekt. Det kommer att gå bra för utfodring och ruttnade gödsel . En årlig matning räcker för trädets normala tillväxt. Vattning när det är torrt är ett måste. Att lossa jorden, ta bort ogräs är också mycket viktigt för ett ungt träd. Om grenar ses torra, sjuka eller helt enkelt frusna måste de tas bort.

På hösten och våren är det tillräckligt att vattna lönnet en gång i månaden . Om värmen kommer - minst en gång i veckan. I genomsnitt tar en anläggning 40 liter vatten.

Om lönnen är ung kan den fortfarande vara frostkänslig, så trädets rotsystem bör täckas med grangrenar och en lämplig duk ska lindas runt stammen.

Dessa åtgärder kommer att vara förebyggande, men utan dem är det riskabelt att utsätta ung lönn för långvarig exponering för temperaturer under noll . Du kan klippa ett träd, men du kan växa det sfäriskt utan att klippa. Förresten, även om trädet inte behöver beskäras, om hyresvärden bestämmer sig för att boka det, kommer det lugnt att tåla det.

Bild
Bild

Fortplantning

Kultur multiplicerar:

  • sticklingar;
  • frön;
  • vaccination;
  • plantering i marken.

Om du vill föröka lönn genom ympning måste du skära barken på en frisk gren nära stammen på våren, innan bladen har blommat och placera knoppen på det ympade trädet under den.

Då måste denna plats förstärkas med trädgårdshöjd, insvept med duk. Allt utförs så att det inte finns en enda fråga om evenemangets hygien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den sfäriska lönnen är inte helt osårbar. Den hotas av lönnvitflugan, lövgräs och mjölk. Insektsmedel måste användas mot dessa skadedjur: kopparsulfat, klorofos, nitrofen. De måste hantera insekter. Trädet måste regelbundet sprutas med en av de listade föreningarna.

Lönn kan också bli smittad med en sådan sjukdom som korallspotting

Om fläckar blir synliga på skotten, om grenarna har torkat, är det nödvändigt att omedelbart ta bort de döende grenarna och behandla sticklingarna med trädgårdshöjd.

Och så att sjukdomen inte kommer över lönnen, då och då bör du ta bort de fallna bladen, klippa av de drabbade grenarna, utföra en årlig vårbehandling av trädet med ett fungicid och ett insekticid.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Trädet ser självförsörjande ut och behöver kanske inte annat växtstöd. Men i närheten av andra lönnar och andra växter verkar det inte främmande. För att överväga hur jordlönnen förändrar landskapsdesignen kan du använda exempel:

ett sådant träd på en stam i samarbete med en perfekt utformad buske ser ut som en leksak, men perfektion av former fängslar

Bild
Bild

rött lövverk ser bra ut på en vit bakgrund, träd som står i rad belastar inte bilden av webbplatsen, men lägger till dynamik i den

Bild
Bild

lönn kan bli en livlig hälsning och varmt välkomna värdar och gäster

Bild
Bild

mörkröda, vinröda och till och med bruna löv ser ännu mer uttrycksfulla ut mot bakgrunden av texturerat grönska

i stadsmiljön går denna typ av lönn inte heller förlorad

Bild
Bild

Att plantera en kula lönn är inte så svårt, det viktigaste är att inte tveka med att lämna. När han är förankrad i marken kommer han att njuta av en lugn gemenskap och idealisk form.

Rekommenderad: