Hur Reproducerar Lind? Förökning Med Sticklingar (sticklingar) Oberoende På Våren Och Sommaren. Hur Reproducerar Den Sig I Naturen? Hur Odlar Man Ett Träd Hemma Från Sticklingar?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Reproducerar Lind? Förökning Med Sticklingar (sticklingar) Oberoende På Våren Och Sommaren. Hur Reproducerar Den Sig I Naturen? Hur Odlar Man Ett Träd Hemma Från Sticklingar?

Video: Hur Reproducerar Lind? Förökning Med Sticklingar (sticklingar) Oberoende På Våren Och Sommaren. Hur Reproducerar Den Sig I Naturen? Hur Odlar Man Ett Träd Hemma Från Sticklingar?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Hur Reproducerar Lind? Förökning Med Sticklingar (sticklingar) Oberoende På Våren Och Sommaren. Hur Reproducerar Den Sig I Naturen? Hur Odlar Man Ett Träd Hemma Från Sticklingar?
Hur Reproducerar Lind? Förökning Med Sticklingar (sticklingar) Oberoende På Våren Och Sommaren. Hur Reproducerar Den Sig I Naturen? Hur Odlar Man Ett Träd Hemma Från Sticklingar?
Anonim

Linden är ett vackert lövträd och är populärt bland landskapsdesigners och hus på landet. Du kan se den i en stadspark, i en blandad skog och i en sommarstuga. Växten tillhör hundraåringar, i naturen kan den leva upp till 600 år. Linden reproducerar på flera sätt: frön, lager, skott och sticklingar.

Reproduktion med skott

Unga skott dyker ofta upp under kronan på ett vuxet träd, som kan användas för transplantation om ett par år. Plantor som växer på ett avstånd av 2-3 meter från ett vuxet träd anses vara de mest robusta och livskraftiga . Ung tillväxt ärver alla egenskaper hos moderplantan, vilket är mycket bekvämt för uppfödning av sorter.

Med hjälp av en skarp spade separeras plantans rot från moderns rotsystem och flyttas till en ny plats . För att göra detta grävs ett hål med ett djup och en diameter på 50 cm, sedan läggs ett dräneringsskikt på 10-15 cm tjockt på botten. Flodstenar, små krossade stenar eller trasiga tegelstenar är lämpliga som dränering. Ett 3 centimeter lager av humus läggs ovanpå, som förblandas med 50 g superfosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter bereds en blandning, bestående av gräs, sand och humus, tagen i förhållandet 1: 2: 2 . Därefter placeras den unga växten i ett planteringshål och rötterna strös med den förberedda jordblandningen. I detta fall bör rothalsbandet placeras jämnt med marken eller något under dess nivå, men inte i något fall över dess yta.

Efter plantering vattnas linden väl och matas med aska, infusion av mullein eller annat kvävegödande under de första 2 åren. Topdressing utförs 3 gånger per säsong, samtidigt som du inte glömmer att regelbundet lossa jorden och ta bort ogräs. För att behålla fukt under ett torrt år, är stamcirkeln muldd med tallbark eller sågspån. Om det inte är möjligt att gräva fram tillväxten under trädet, kan plantorna köpas och det är bäst att göra detta i plantskolan.

Det bästa alternativet är växter med ett slutet rotsystem, som säljs i rymliga krukor. De planteras i planteringsgropar tillsammans med en jordklump med överföringsmetoden, varefter den bördiga blandningen hälls, lätt stampas och vattnas.

Bild
Bild

Hur växer man med sticklingar?

Denna metod är praktisk att använda när det är nödvändigt att få avkommor från ett visst träd för att ärva alla egenskaper hos moderplantan av ungarna. Kärnan i metoden är följande: på våren, innan saftflödet startar, böjs trädets nedre grenar till marken och läggs i grunda, tidigare grävda skyttegravar . I denna position är de fixerade med V-formade metallfästen och täckta med jordblandning. Då och då vattnas skiktet och matas flera gånger per säsong med kvävegödsel. Snart kommer unga groddar att dyka upp från grenarna i jorden, som om ett eller två år äntligen kommer att slå rot och kommer att vara redo att separera från föräldern.

Bild
Bild

Sticklingar

Du kan skörda lindsticklingar på hösten och våren. Vid skörd på våren skärs unga gröna grenar som inte hunnit träna av från ett vuxet träd och skärs i sticklingar som är 15 cm långa . Varje skärning ska ha minst 4-5 knoppar. I detta fall görs det övre snittet rakt och utförs omedelbart ovanför njuren. Den nedre är snedställd och utför den 1 cm under njuren i en vinkel på 45 grader. Det rekommenderas att fälla lindar tidigt på morgonen eller i regnväder. Vid denna tidpunkt är luftfuktigheten högst, på grund av vilken andelen fukt som avdunstat från sticklingarna reduceras avsevärt. Behållande av fukt bidrar till att en ung grodd snabbt rotar sig och ökar dess överlevnad.

Skurna sticklingar läggs i en behållare fylld med Epins eller Kornevins lösning . Dessa läkemedel är tillväxtstimulerande och har visat sig bra i oberoende förökning av träd och buskar. Tack vare förberedelserna rotar unga växter snabbare och rotar sig bättre på en ny plats. Lufttemperaturen under groning bör vara minst +25 grader, eftersom röttillväxten bromsas avsevärt under kallare förhållanden. Efter att sticklingarna har rötter transplanteras de i beredd jord.

Marken för unga lindar börjar förberedas på hösten . För att göra detta frigörs platsen från ogräs, aska med humus tas in och grävas väl. De bryter upp stora klumpar med en stor kratta, jämnar ut marken och täcker med en film. Ogräsrötter som finns kvar i jorden ruttnar snabbt och fungerar som ett extra gödningsmedel för unga lindar. På våren tas skyddet bort och jorden får andas lite.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingarna planteras på ett avstånd av 20 cm från varandra och fördjupas med 1,5 cm . Om de planteras tätare, kommer de formande rötterna att vara trånga, de kommer att börja tävla om resurser och bli sämre. På sommaren, i värmen, skuggar plantorna lite med hjälp av bärbara skyddande skärmar. Om sommaren inte förutspås vara tillräckligt varm planteras sticklingarna i ett växthus. Tack vare de bekväma förhållandena, frånvaron av vind och kallt regn blir det mycket lättare att rota dem.

Sticklingar kan skördas på hösten . För att göra detta skärs sticklingar från unga grenar med 5-6 löv 15 cm långa. Sedan skärs bladen, sticklingarna knyts i ett gäng, läggs i en behållare med våt sand och tas bort till källaren. Lagring utförs vid temperaturer från 0 till +4 grader och luftfuktighet inte högre än 60%. På våren tas sticklingarna ur sanden och fungerar på samma sätt som med sticklingar som skärs på våren. Ibland händer det att skärningen under vintern hinner slå rot. Sådana exemplar planteras direkt i marken och kringgår blötläggning i "Kornevin".

På sommaren vattnar unga plantor, lossar jorden runt dem och klipper det med sågspån. Nästa år, efter att plantorna rotat sig och blivit starkare, transplanteras de till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Reproduktion av lind med frön är en mycket lång process och tar från 10 till 12 år. Det är efter en sådan period som ett ungt träd utvecklas från ett frö planterat i marken. Få människor bestämmer sig för att ta ett sådant steg hemma på egen hand, och uppfödare tillgriper främst fröplantning för experimentella ändamål.

  • Lindblomning börjar under andra decenniet i juli och varar i 10 dagar . Doftande blommor flyger runt, och i stället visas frukter med ett eller ibland två frön inuti.
  • Fruktplockning kan utföras i olika stadier av mognad . De kan skördas nästan omedelbart, efter att linden har bleknat och frukterna knappt blir gula, liksom på hösten, efter att frukten äntligen är mogen och blir brun.
  • För att förbättra grobarheten stratifieras frön . För att göra detta placeras de i en behållare med våt sand och avlägsnas i kylen i 6 månader, vattnas regelbundet. Istället för ren sand kan du använda en blandning av sand och torv, tagen i lika delar.
  • På våren planteras skiktade frön i öppen mark och väntar på groning . Inte alla spirar, utan bara de starkaste och mest livskraftiga.
  • Under de första två åren utfodras ungarna med gödningsmedel, vattnas, ogräs och skyddas för vintern . I kallare klimat görs frögroning inomhus och planterar 1-2 frön i blomkrukor.

När växterna blir starkare och inte längre behöver noggrann vård planteras de på en permanent plats. Transplantationen utförs i varmt, torrt och lugnt väder. Plantorna vattnas regelbundet och skuggas vid behov.

Rekommenderad: