Förökning Av Tradescantia: Hur Man Förökar Det Genom Frön, Delning Och Sticklingar I Vatten? Vård Efter Ympning

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Tradescantia: Hur Man Förökar Det Genom Frön, Delning Och Sticklingar I Vatten? Vård Efter Ympning

Video: Förökning Av Tradescantia: Hur Man Förökar Det Genom Frön, Delning Och Sticklingar I Vatten? Vård Efter Ympning
Video: Rota dina sticklingar snabbare med det här naturliga rotningsämnet från trädgården 2024, Maj
Förökning Av Tradescantia: Hur Man Förökar Det Genom Frön, Delning Och Sticklingar I Vatten? Vård Efter Ympning
Förökning Av Tradescantia: Hur Man Förökar Det Genom Frön, Delning Och Sticklingar I Vatten? Vård Efter Ympning
Anonim

Tradescantia är en växt med långa klätterskott av familjen Commeline, lämplig för odling både inomhus och i rabatter. Det har varit känt för blomsterodlare sedan 1600 -talet. Bland älskare av hemodling har Tradescantia fått universellt erkännande för sin lätthet i vård och anspråkslöshet i att hålla förhållandena. Idag kommer vi att berätta hur du kan föröka Tradescantia hemma.

Bild
Bild

Beskrivning

Först kommer vi att presentera dig för denna växt. Den huvudsakliga dekorativa effekten tillhandahålls av flera grenar med fantastiska löv, målade i en mängd olika färgalternativ - från grönt (med dess olika nyanser) till blåbär, och vissa sorter har löv med ursprungliga ränder. En kaskad av välskötta växter med frodigt lövverk liknar ett magiskt vattenfall . Tradescantia blommar med obeskrivliga blommor, som genom sitt utseende inte särskilt inspirerar betraktare, därför rekommenderar många designexperter att plocka knopparna.

Moderna uppfödare arbetar ständigt med att skapa nya natursköna sorter av Tradescantia, efterfrågan fortsätter att växa tack vare enkel växtskötsel och enkla avelsmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den bästa tiden att odla Tradescantia är våren. Du kan göra detta vid andra tider på året, det rekommenderas inte bara på vintern. Glöm inte att alltid ta hänsyn till en finess: dessa växter har mycket bräckliga spröda stjälkar, var extremt försiktig när du arbetar med dem. Tradescantia kan förökas genom sticklingar, rota sticklingar, dela buskar och frön.

Sticklingar

Det enklaste och mest populära sättet. För ympning väljs starka mogna skott och sticklingar upp till 15 cm långa skärs. Nedskärningarna görs under noderna så att var och en av sticklingarna är med knoppar. Sticklingar doppas i vatten för att bilda rötter.

Efter cirka 10 dagar växer små rötter (ca 5 cm). Rotade sticklingar måste planteras i krukor, flera bitar kan vara i varje. För att stärka buskens förgrening praktiseras förkortning av stjälkarna. Jordblandningens rätta sammansättning är nyckeln till en bra utveckling av sticklingarna. Det bör innehålla kompostjord, humus och flodsand.

Vissa odlare planterar sticklingar direkt i krukor med ett substrat och kringgår rotning i vatten . Vid en temperatur på cirka +20 grader och diffus belysning kommer rötterna att växa framgångsrikt i underlaget, och skott med många grenar och vackert lövverk kommer att bildas från knopparna på sticklingarna. Med full efterlevnad av jordbruksteknik, efter 1–1, 5 månader växer en helt dekorativ buske.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Roterande sticklingar

På de hängande grenarna av Tradescantia finns det alltid knappt märkbara rotrudiment. Om skottet "når" jorden, fastnar det omedelbart på marken, som framgångsrikt används för reproduktion. En kruka med ett blött underlag placeras bredvid huvudväxten, en av de nedre skotten är böjd mot den och fixerad till marken med en hårnål. Rötterna börjar nästan omedelbart gro in i jorden, en ny buske bildas.

Den färdiga rotade busken skärs från moderplantan och odlas separat.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna procedur utförs under våren. Växten grävs ur potten, rötterna tas bort från jorden och skärs i bitar med en vass trädgårdskniv. Snittplatser ströks med träaska (du kan använda aktivt kol) och sitter i förberedda behållare med ett underlag.

Bild
Bild

Frön

Detta är den längsta vägen. Om Tradescantia förökas av frön, kommer 2-3 år att gå från det att så fröna till en vuxen buske. Före plantering blötläggs fröna i en lösning av en tillväxtstimulator i flera timmar, sedan sås de på ett grunt djup i en behållare med en fuktad jordblandning. Grödor täcks med transparent material och placeras i ett rum med en temperatur inom 20 grader över noll.

I väntan på uppkomsten av plantor, övervakar de noggrant villkoren för kvarhållande (temperatur, fuktighet) och ventilerar systematiskt det improviserade "växthuset ". Med uppkomsten av plantor avlägsnas skyddet. När 3-4 löv bildas på plantorna kan de transplanteras i separata skålar eller krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Trots sin anmärkningsvärda förmåga att "hålla utanför" ägarna behöver Tradescantia fortfarande minimal uppmärksamhet och enkelt underhåll. Övervaka matjordens skick, vattna rikligt i varmt väder, dränera överflödigt vatten från brickorna och ge måttlig vattning på vintern.

Överdriv inte med toppdressing - Tradescantia förtrycks av överdriven mängd näringsämnen i jorden, vilket påverkar dess dekorativa effekt negativt . Applicera komplext gödselmedel till hälften av den mängd som anges i rekommendationerna. För att bibehålla bladens täthet och buskens vackra form kläms unga växter.

Om vårdreglerna bryts kan plantorna bli sjuka. Brist på ljus kommer att leda till "skallighet" av stjälkarna, de kommer att börja sträcka sig och bladen blir små och sällsynta. Om luften är för torr torkar bladens spetsar ut.

Otillräcklig vattning indikeras av tröga stjälkar och blad, och dess överskott - deras bruna nyans. Efter att ha märkt avvikelser i utseendet på din favoritväxt, korrigera situationen - följ skötselparametrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Tradescantia sedan antiken lockade blomsterodlare inte bara med sin subtila ursprungliga skönhet, utan också med dess medicinska egenskaper:

  • trädgårdsmästare känner det som ett hemostatiskt och läkande medel för hudskador;
  • om du applicerar ett nytt blad på den ömma platsen och gör ett bandage, kommer såret att sluta blöda, svullnad och blåmärken minskar och mindre snitt och repor läker snabbt;
  • det är användbart att tugga regelbundet ett blad av tradescantia för att förhindra tandköttsproblem;
  • alkoholhaltiga infusioner används för lotioner vid behandling av skador och för att gnugga ömma fläckar;
  • Avkok av Tradescantia lindrar symtom på förkylning vid halssjukdomar och ARVI (gurgling).
Bild
Bild

Men man ska inte glömma att självmedicinering är extremt farligt - preliminärt samråd med en specialist är alltid nödvändigt.

När du kommer hem efter en lång dag på jobbet kommer du att slappna av i en atmosfär av mys och komfort när du ser välskötta växter. Om du är seriöst intresserad av odling av Tradescantia, kommer det säkert att bli ett oumbärligt tillskott till samlingen av växter i ditt hem eller din trädgård.

Rekommenderad: