Shy Mimosa (47 Foton): Vård Av En Blomma Hemma, Växer Från Frön. Hur Reproducerar Inomhus Mimosa Pudica?

Innehållsförteckning:

Video: Shy Mimosa (47 Foton): Vård Av En Blomma Hemma, Växer Från Frön. Hur Reproducerar Inomhus Mimosa Pudica?

Video: Shy Mimosa (47 Foton): Vård Av En Blomma Hemma, Växer Från Frön. Hur Reproducerar Inomhus Mimosa Pudica?
Video: Sensitive Plant (Mimosa pudica) Leaves Folding up in Response to Touch 2024, April
Shy Mimosa (47 Foton): Vård Av En Blomma Hemma, Växer Från Frön. Hur Reproducerar Inomhus Mimosa Pudica?
Shy Mimosa (47 Foton): Vård Av En Blomma Hemma, Växer Från Frön. Hur Reproducerar Inomhus Mimosa Pudica?
Anonim

Blyga kunder märker mimosa på butikshyllorna tidigt på våren. Detta är en symbol för kvinnornas vårlov, som med sina rörande mauva blommor och känsliga dofter fyller huset med en atmosfär av ömhet och romantik. Du kan odla mimosa på egen hand hemma, men det är viktigt att veta hur man planterar en kultur korrekt och uppfyller alla vårdkrav.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den presenterade kulturen, som kan säljas i butiken under namnen Mimosa pudica eller Campina, är utbredd över hela världen och tros vara hem för regnskogarna i Sydamerika. Detta är en örtartad växt som i sin naturliga miljö når en storlek på 1,5 m, och om den odlas som en prydnadsgröda överstiger den vanligtvis inte 60 cm.

Blomställningarna har en ovanlig bollform, de står i cirka tre dagar, varefter de flyger runt, de ersätts snabbt av nya miniatyrblommor. Blommornas färg är rosa-lila. Bloom varar i fyra månader från juni till september. Växten har tvåbladiga löv, täckta med ett ljust kort hår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna representant för floran har en taggig stjälk och dess frön mognar, liksom alla baljväxter, i baljor. Växtens löv är mycket känsliga: till exempel, när de känner en beröring eller brist på ljus, viks de till stammen, och den här processen ser väldigt imponerande ut . Således sparar grödan fukt och solljus när den växer i regnskogen. Efter en halvtimme återgår bladen till sin tidigare position. I lägenhetsförhållanden kan denna funktion, med frekvent manifestation, framkalla stora utgifter för anläggningens inre krafter och dess utarmning. Försök därför att kontakta blomman så lite som möjligt.

När du köper skumma mimosafrön bör du komma ihåg att dess naturliga förhållanden är ett tropiskt klimat ., och därför är odling endast möjlig i ett rum eller i ett växthus. Det är viktigt att ge blomman ett överflöd av ljus, hög luftfuktighet och värme. En annan egenskap hos denna växt är tobaksrökintolerans. Plantera därför inte det i ett rum som ligger nära rökområdet, annars dör blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett intressant inslag i kulturen är närvaron av en livscykel som varar cirka 22-23 timmar. Vid denna tidpunkt viker blomman bladen och löser upp dem efter ett tag, och detta fenomen beror inte på dagsljus.

I den naturliga miljön tillhör blomman fleråriga grödor, men när den odlas i inomhusförhållanden på vintern dör den eller förlorar sin elegans i utseende, därför hålls den oftare i huset som en årlig. Om du vill behålla kulturen som en flerårig, rekommenderas det att plantera den i ett växthus .- här är det lättare att skapa förhållanden nära det naturliga: belysning, luftfuktighet och temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Om valet av blomsterhandlare föll på denna representant för floran, bör du noga överväga valet av plats och säkerställa en viss temperatur, luftfuktighet och belysning.

Plats och belysning

Först och främst är det viktigt att välja rätt plats för installation av blomkruka. Faktum är att växtens pollen är mycket allergiframkallande och dess lövverk är giftigt, och om det intas av misstag kan det orsaka allvarlig förgiftning … Se till att blomman är utom räckhåll för barn och djur. Dessutom tror man att dessa giftiga egenskaper bidrar till håravfall hos människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom den är en tropisk växt till sin natur, föredrar denna kultur att växa i gott ljus, och solbränna är inte hemskt för sina löv. Det är dock anpassat till ljusets ljusstyrka smidigt, inte skarpt, även om det planteras i öppen mark. Speciellt den gradvisa anpassningen till ljuset är viktig för nyinköpta växter eller plantor . Placera därför krukorna på södra fönstren och förbered skydd som skyddar växten från ljusa strålar under middagstid.

Det är tillåtet att placera grytan på öst- eller västsidan, men ta i så fall hand om ytterligare konstgjord belysning. Varaktigheten för dagsljus, gynnsam för en blomma, är 12 timmar.

Känslan av brist på ljus kommer stjälkarna att börja sträcka sig, blomman kommer att förlora sin dekorativa effekt, förmodligen en fullständig brist på blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Luftfuktighet är mycket viktigt för en tropisk gäst som odlas på en fönsterbräda, hans hälsa och utseende beror på det. Det rekommenderade fuktinnehållet för denna blomma är minst 70% . För att uppnå detta kan du spruta luften nära krukan från en fin spray, men försök att undvika kontakt mellan vatten och löv, då kommer dropparna på lövverket att imitera dagg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat sätt att uppnå önskad luftfuktighet är att placera en skål med vatten på fönsterbrädan . Dessutom är det tillåtet att placera grytan i en pall med våt expanderad lera så att botten inte sänks ned i vatten. Speciellt dessa manipulationer är viktiga under perioden med aktiv tillväxt.

För att blomman ska känna sig bekväm i rummet bör temperaturen hållas på + 20 … 24 grader. På vintern kommer växten att må bra om termometern sjunker till + 16 … 18 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar och planterar?

Plantering utförs under vårens första hälft. Först och främst bör fröna behandlas genom att blötläggas i 30 minuter i varmt vatten eller varm tillväxtstimulerande lösning för att förbättra grobarheten. Därefter torkas ärtorna, men för närvarande bereds en lös näringsrik jord, som måste innehålla torv. För desinfektion vattnas den med "Fitosporin" eller en svag lösning av kaliumpermanganat.

Du kan så frön i en stor behållare, och det är också tillåtet att plantera i separata krukor. Fröplaceringsdjupet är 5-10 mm. För plantering är ett standardsubstrat av torv och lövmark, liksom sand, taget i lika stora proportioner, lämpligt. Det är inte nödvändigt att komprimera jorden efter sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha fördjupat fröna i marken fuktas såplatsen väl och behållaren är täckt med film eller glas för att skapa växthusförhållanden. Behållaren ska sedan placeras på en plats där groddarna kommer att förses med starkt spritt ljus. Gynnsam temperatur för groning är +25 grader . Behållaren bör öppnas varje dag för att ventilera och fukta jorden från sprutan. De första skotten kan observeras inom två veckor. När de sås i en gemensam behållare dyker plantorna när de når en höjd av 5 cm, två till tre exemplar i ett glas.

Bild
Bild

Ibland behöver blomman en transplantation. Till exempel, efter vintern, fortsätter växten att utvecklas, och det finns lite utrymme för den i den gamla behållaren. I detta fall bör odlaren transplantera kulturen till en rymligare behållare. Det är viktigt att använda samma underlag som användes för plantering . Samtidigt bör dränering av hög kvalitet organiseras i botten av den nya blomkrukan, och en blandning av komponenter som torvmark, torv och lövjord, taget i lika stora mängder, är lämplig som jord. För substratets löshet läggs också perlit till det.

Transplantationen utförs med omlastningsmetoden samtidigt som den gamla jordkomman bevaras . Endast det mest kontaminerade toppskiktet av jordblandningen avlägsnas, varefter transplantationsområdet fuktas.

Kom ihåg att det är förbjudet att transplantera på vintern, och kom ihåg att rotsystemet i den presenterade kulturen är mycket bräckligt, så alla åtgärder måste vara mycket försiktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Blyg mimosa behöver noggrann vård, som består av vattning, utfodring och beskärning eller nypning.

Vattning

Sättet med vattning skiljer sig inte mycket från funktionerna vid befuktning av andra inomhusgrödor. Under perioden med aktiv tillväxt och blomning vattnas mimosa rikligt och ofta och väntar på att jordens översta lager ska torka . Under vilande perioden kommer växten att sakta ner sin tillväxt, och sedan reduceras återfuktningsprocedurerna till ett par gånger i veckan, vilket bibehåller en något fuktig jord och undviker att torka ut ur jorden i mellanskiktet. Vid vattning är det mycket viktigt att observera måttlighet - växten tål varken fullständig uttorkning eller vattentäppning.

I det här fallet rekommenderas att använda vanligt sedimenterat vatten och efter vattning, lossa jorden längs det övre lagret så att inga tätningar och skorpa bildas på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Befruktningsschemat är också ganska likt befruktning, vilket vanligtvis görs med avseende på andra växter. Så, från vår till höst, kommer kulturen att kännas bra om ytterligare mat läggs till varannan vecka. Under denna period är standardmängder förband lämpliga, vars sammansättning bör undersökas noggrant på produktens förpackning före användning. Under vilande period behöver blomman inte matas.

När du väljer gödningsmedel, ge företräde åt universella och komplexa organiska-mineralblandningar. Om komplexa gödningsmedel används för blommande växter, rekommenderas att man tar en halvering som anges i instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Regelbunden klämning av växter behövs så att den inte sträcker sig ut och visar fler nya skott. Samtidigt kläms topparna på huvudgrenarna. Startförfarandet sker i början av april. Blommor bildas på unga skott, så ju fler det finns, desto längre kommer blomningstiden att observeras. Men var försiktig - nyp bara de längsta grenarna.

Den upprepade nypningsprocessen utförs efter blomningen, och sedan för nästa säsong kommer kulturen inte att bilda en, utan 2 processer. Beskärning ska vara skonsam - om odlaren överdriver det kan blomman dö. Om det behövs är det bättre att installera ett stöd av trä och försiktigt knyta mimosa vid stammen. Under viloperioden kläms inte kulturen in.

Om en blomma växer som en flerårig i mars bör hela stammen klippas av nästan helt och lämna bara 10 cm.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den vanligaste och mest lovande avelsmetoden är sådd med frön … Beskrivningen av själva planteringsprocessen har redan getts ovan, och nu kommer vi att bekanta oss mer detaljerat med förfarandena för pollinering och insamling av frön.

För reproduktion bör frön samlas in, och om i naturen uppstår pollinering på grund av insekter eller vind, faller denna process hemma på odlarens axlar hemma. För att utföra pollinering, överför helt enkelt pollen från en blomma till en annan med en ren borste .eller gnugga försiktigt ihop två bitar, skaka försiktigt för att smula pollenet.

Så småningom börjar blomman sjunka, stammen blir tätare, en pod som innehåller 2-10 bönor bildas. Mogna torra spatlar skördas när blomningen är klar, inlindad i papper och förvaras i kylskåpet vid en temperatur på cirka +5 grader, varefter du kan börja plantera.

Bild
Bild

Den presenterade kulturen förökas genom sticklingar . Detta är en mindre mödosam process, men överlevnadsgraden för sticklingar är mycket låg, även när du använder högkvalitativt plantmaterial. Denna metod är irrelevant även i cirklar av erfarna trädgårdsmästare. Som praktiken visar, av 10 sticklingar, kan bara en slå rot.

Om blomälskaren fortfarande vill experimentera, ska sticklingarna placeras i vatten eller i en blandning av torv och sand, men kom ihåg att rotprocessen är ganska problematisk.

Sannolikheten för ett framgångsrikt resultat kommer att öka om du använder rotstimulerande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Växten kan påverkas av olika sjukdomar. Oftast orsakas deras utseende av bristande efterlevnad av reglerna för jordbruksteknik. Så, märker det blomma droppar löv , kan det antas att odlaren inte kunde tillhandahålla regelbunden vattning.

Observera gulhet bildas på bladplattorna, eller uppmärksamma bladen som inte öppnas i början av dagen, är det värt att minska vattningsfrekvensen, eftersom alla dessa tecken indikerar vattendämpning i jorden.

När en blomma är bristfällig i ljus, då pratar de om det sträckande skott, deras förlust av elasticitet … Ibland, med dålig tillgång till ljus eller låga temperaturer, blommar inte växten.

Bild
Bild

Ofta påverkas denna kultur av skadliga insekter. Dess vanligaste fiender inkluderar flera skadedjur.

Bladlus

Dessa är miniatyrbuggar som älskar att njuta av saften av ömt lövverk. Bladluskolonier kan ses på botten av bladplattan eller på toppen av stjälkarna. NS På grund av dessa insekters destruktiva inflytande täcks bladen med en klibbig blomning, topparna krullar ihop och utvecklingen stannar.

Om odlaren märkte problemet i tid, och det inte finns så många individer ännu, kan du behandla det med tvålvatten för att skydda växten. Om blomman lyckades träffa hela massorna av bladlöss, kan sprutning med Permethrin -produkter, liksom Fitoverm eller Agravertin -preparat hjälpa.

Vid behandling är det viktigt att eliminera vridna grenar skadade av insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelkvalster

Förekomsten av detta skadedjur indikeras av ljusa prickar på bladplattan, liksom en spindelväv på dess sömlösa sida. Under påverkan av skadedjuret vissnar blomman gradvis. För att rädda kulturen behandlas den med en tvålösning med tillsats av alkohol.

Om denna blandning inte tillfredsställde den önskade effekten, använder de "tungt artilleri" och vänder sig till hjälp av insekticider och andra medel, till exempel "Sunmight", "Actellik", "Omite".

Bild
Bild
Bild
Bild

Whitefly

Om denna insekt infekterar en blomma kommer ägaren att märka genomskinliga skalor på bladets nedre yta. En klibbig blomning bildas på bladen, kulturen tappar sin ljusstyrka, ser livlös och sjuk ut . För att övervinna skadedjuret tvättar blomsterodlare växten med tvålvatten och bearbetar den med tobaksinfusion. Och även läkemedlet "Aktara" klarar effektivt dessa varelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är det inte svårt att ta hand om blygsam mimosa, även om det kräver att man följer enkla växande regler. Men för sitt arbete kommer blomsterhandlaren att belönas med frodig och riklig blomning i fönsterbrädan.

Rekommenderad: