Inomhus Cineraria (44 Foton): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Hur Man Samlar Frön? Rätt Passform

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Cineraria (44 Foton): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Hur Man Samlar Frön? Rätt Passform

Video: Inomhus Cineraria (44 Foton): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Hur Man Samlar Frön? Rätt Passform
Video: Odla Chili - Förbereda frön - Del 1 2024, Maj
Inomhus Cineraria (44 Foton): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Hur Man Samlar Frön? Rätt Passform
Inomhus Cineraria (44 Foton): Växer Från Frön Hemma, Vårdar En Blomma. Hur Man Samlar Frön? Rätt Passform
Anonim

Cineraria tillhör familjen Astrov. Denna växt kommer från tropiska regioner i Afrika. I vårt land är blomman älskad för olika färger och attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus sorter

Du kan skilja växten genom de spjutformade bladen, som samlas i en basal rosett. På ytan är venerna tydligt synliga, det finns ett litet ludd . Kanterna är taggiga.

Under blomningsperioden av cineraria är dess lövverk praktiskt taget osynligt bakom knopparna. Peduncles är höga, blommor med en diameter på 3 till 7 cm. Av de mest populära nyanser av blommor kan vita, vinröda och blåa noteras, men i allmänhet är paletten mycket mer varierad. Du kan hitta blommor som kombinerar två färger i knopparnas färg.

Släktet Cineraria är ganska många och innehåller cirka 50 olika sorter . Uppfödare slutar inte försöka utveckla nya sorter, och de lyckas framgångsrikt. Varje år gläds uppfödarna över nya hybridarter som skiljer sig åt i buskarnas höjd, storleken på blommorna och deras färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest populära arten bland växtförädlare

Blodig cineraria

Det är känt för att växa bra hemma. På tal om "rum" cineraria, menar de som regel den här blomman. Arten skiljer sig i upprätt stammar. O inte heller har stark förgrening, och plantans höjd når ofta 70 centimeter.

Lövverket har en attraktiv, iögonfallande ljusgrön nyans. Den har en oval eller genombruten form.

Knopparna på buskarna börjar dyka upp i juni. Efter ett tag täcker blommorna bladen helt. Knopparna kan ha olika nyanser:

  • röd;
  • lila;
  • vit;
  • lila;
  • blå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda färgen som inte finns i den här paletten är gul. Kronbladen är inte alltid färgade i en nyans, ibland är färgen en kombination av flera toner.

Blomningen varar ungefär en månad . Knopparna ersätter varandra, så busken är alltid täckt med ett tjockt huvud. Blommor håller tills frost. Om du bryr dig om växten ordentligt kommer den säkert att glädja dig med ljusa färger senast den 8 mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cineraria Dubbel

Busken av denna inomhusblomma växer upp till 60 centimeter i höjd. Skiljer sig i stora blomställningar, vars diameter når 50 mm . Blomblad har en kontrastfärg, kombinerar alltid två färger.

Bild
Bild

Grandiflora

Med god omsorg kan den här busken växa upp till 50 centimeter i höjd. Växten är populär för sina stora, enkla blomställningar, vars diameter är upp till 80 mm.

Du kan skilja sorten genom kronbladens intressanta färg. Det finns en ljus kant på deras yta.

Bild
Bild

Stellata

Fantastisk växt med fantastiskt utseende. Buskar kan växa upp till 90 centimeter. Blommorna bildas på raka små stjälkar, men de skiljer sig i stjärnformade blomställningar . Korgarna kan vara upp till 40 mm i diameter. Sorten har smalna indigo-färgade kronblad.

Bild
Bild

Sympati

Sorten tillhör kategorin tall. Maximal höjd 700 mm. Buskarna sticker ut bland andra cineraria för sin kompaktitet.

Bladen är hjärtformade med liten hög på ytan

Blommorna är stora, kan nå 80 mm i diameter. De kan vara antingen enfärgade eller tvåfärgade. Färgen är olika beroende på underarten.

Denna blomma tilltalar med sin skönhet och glans upp till 6 veckor, därför anses den vara den längsta blommande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Venedig

En hybrid som har många sorter med olika färger. Av nackdelarna kan en kort blomningstid särskiljas. Perfekt för uppfödning inomhus. Växten är kompakt - buskarna når bara 15 centimeter i diameter.

Bild
Bild

Primorskaya

Denna cineraria har flera namn:

  • marin;
  • silverren;
  • askors.

I krukor växer grödan inte lika bra som utomhus. Detta är en utmärkt lösning för att dekorera en loggia, öppen balkong, veranda.

I regioner med kalla vintrar blir denna årliga växt flerårig när den odlas inomhus. Den blommar sällan, oftare tas knopparna bort och cineraria används endast på grund av dess attraktiva täta grönska . Lövverket är otroligt silvrigt, känsligt. Det är lätt att ge busken önskad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt har underarter, till exempel Cirrus . Det är en hög blomma med rundade blad och taggiga kanter. Den silverfärgade nyansen på bladen visas inte omedelbart.

En annan lika välkänd underart av askorset är Silver Dust . Denna buske blir aldrig stor, maxhöjden är 250 mm. Det uppskattas av uppfödare för sitt känsliga lövverk och en unik silverfärgad nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diamantpulver

Denna sort är perfekt för inomhusodling i krukor. Dess höjd är sällan mer än 20 centimeter.

Askfärgat lövverk, snidade kanter. Av alla sorter och typer av cineraria är detta en av de mest kräsna blommorna. Dess stjälkar växer starkt, vilket resulterar i att en sfärisk buske med fantastisk skönhet erhålls. Dess höjd är upp till 600 mm.

Om du rör vid lövverket kan du känna en liten hög och en klibbig beläggning på ytan

Jag blev kär i denna cineraria för dess rosa blommor och rikliga blomning. Knoppkorgar kan vara antingen enkla eller frotté.

Denna art är lätt att odla, så nybörjare odlar älskar den. Dess långa blomning lockar också uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nana

Busken är idealisk för inomhusodling eftersom den är kompakt. Den når en höjd av 300 mm. Blommorna är mycket vackra, stora, rosa i färgen med ett blodrött centrum.

Bild
Bild

Hur väljer man butik?

Du kan köpa inte bara en cineraria-stjälk, utan också en färdig buske. De flesta butiker erbjuder ett brett utbud av denna gröda, allt beror på odlarens personliga preferenser.

Innan du köper är den valda busken värd att inspektera. De utvärderar inte bara dess dekorativa egenskaper, utan också det övergripande utseendet. Skott och löv ska vara fria från fläckar, ruttna och ha en hälsosam grön nyans.

Om cineraria redan har blommat, bör all uppmärksamhet ägnas åt knopparna och blommorna själva . Det är bättre att köpa en buske på vilken det finns fler blommor som ännu inte har blommat, då kommer förvärvet att glädjas med sin skönhet i en hel månad.

Förekomsten av insekter på insidan av bladet indikerar att växten är infekterad. Vissa skadedjur flyttar snabbt till andra inomhusväxter, så du bör vägra ett sådant köp.

I vilket fall som helst bör cineraria spendera lite tid i karantän innan de flyttar in med andra boende i fönsterbrädan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

De flesta erfarna odlare håller med om att cineraria är en opretentiös inomhusblomma. Men, så att den blommar i tid och trivs med ett överflöd av knoppar, är det värt att observera temperaturregimen, vattna kulturen i tid och organisera högkvalitativ belysning för den.

Belysning och temperatur

Cineraria älskar ljus, så det är viktigt att placera det där det finns gott om det hela dagen. Men lägg inte potten under direkta strålar, för då börjar lövverket torka. Det bästa stället för henne är den östra eller västra fönsterbrädan. Om detta inte är möjligt, placeras plantorna bakom en ljusridå. Det finns inte tillräckligt med solljus på de norra fönsterbrädorna.

När sommaren börjar bör busken inte hållas hemma, det är bättre att ta den utomhus eller på en balkong . Frisk luft och svalhet kommer bara att göra honom gott.

Det är dock värt att komma ihåg att denna växt inte tål värme. För normal blomning behöver den en lufttemperatur på upp till 20 grader, men inte under + 10.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningsperioden kommer cineraria att kännas bra även på en ouppvärmd loggia, men förutsatt att lufttemperaturen där inte sjunker under + 5 grader. Ju högre omgivningstemperatur, desto snabbare faller alla blommor av.

I privata hus rekommenderas det att överföra krukorna med växten till halvskugga för sommarperioden, det är lämpligt att placera dem närmare behållaren, om det finns en på platsen. Du kan öka luftfuktigheten på ett annat sätt - lägg bara en hink med vatten bredvid grödan.

Cineraria är en av få inomhusblommor som kan placeras nära luftkonditioneringen . Men det är värt att se till att flödet av kall luft inte faller på bladen. Drag är lika skadligt för växten som värme.

Bild
Bild

Växande regler från frön

Hemma planteras frön vid olika tidpunkter, allt beror på under vilken period växtförädlaren vill få en buske att blomma i en kruka. Oftast är detta slutet av vintern eller våren.

Du kan samla frön från en tidigare blommande buske. Så dem i ett speciellt underlag, tryck något. Det finns inget behov av att täcka fröet med jord.

Innan du planterar kan du blöta fröna i en tillväxtfrämjare . De första skotten visas snabbare om du ger dem nödvändig mängd ljus. Värme och luftfuktighet är två förutsättningar för spiring av cineraria.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lätt att skapa de nödvändiga förutsättningarna i rummet om du använder en plastbehållare. Det är täckt med folie eller glas. Omgivningstemperaturen bör vara runt 20-24 grader. De första skotten kommer att visas om 3 veckor om alla krav har uppfyllts.

Nu kan du öppna behållare ett tag. Först i några minuter, sedan ökas luftningstiden.

Plantor dyker först efter att de första bladen dyker upp . Det finns sådana typer av cineraria som inte förökar sig med frön, men vegetativt.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Den beskrivna växten blev kär i växtförädlare, eftersom det inte är svårt för honom att ge ordentlig vård. Kulturen är opretentiös, så även en nybörjare kan odla en vacker buske även från frön.

Blekta knoppar och gammalt lövverk måste avlägsnas regelbundet . Du kan använda en enkel sax för detta, men först rekommenderas att bearbeta dem med en lösning av kaliumpermanganat.

Under den varma årstiden måste blomman tas ut i frisk luft, men sättas i skuggan eller ordna ett konstgjort skydd för den. Det ska inte finnas något drag där potten är.

Efter att ha köpt en vuxen buske transplanteras den i en stor behållare . Om detta är en ettårig växt, kan du efter blomningen antingen kasta busken eller få den att blomma igen. För att göra detta, ändra kapaciteten, korta skotten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Erfarna odlare rekommenderas att observera den gyllene medelvägen när de vattnar växten. Marken ska förbli fuktig, men inte vattentät och får inte torka ut.

Vattning utförs uteslutande vid roten. Det är lämpligt att fukt inte kommer på bladen och knopparna, annars kan det bildas ruttna.

Det finns särskilda krav på vatten . Det ska vara mjukt och avlägset, vid rumstemperatur. Efter varje vattning lossas jorden - så att fukten inte stagnerar och avdunstar i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cineraria gillar det när det är hög luftfuktighet i luften, men det kan inte sprayas . En tät buske med en rik krona är dåligt ventilerad från insidan, och om du applicerar sprutning från en sprayflaska börjar bladen inuti busken snart ruttna på grund av dålig ventilation.

Du kan också öka luftfuktigheten på ett annat sätt, till exempel lägga en våt handduk på en varm radiator inomhus.

Bild
Bild

Toppdressing

När du odlar en ettårig växt i högkvalitativ jord behöver du inte heller mata den.

När fleråriga cineraria finns på fönsterbrädan används komplexa mineralgödselmedel . Du kan enkelt hitta det läkemedel du behöver i en specialaffär. Gödsel appliceras i flytande form; det är bättre att kombinera proceduren med vattning. Den mest effektiva lösningen för detta är Agricola.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Inomhusblomman är älskad av många insekter och inte bara. Svampsjukdomar kan föröka sig på blad och skott. Detta är en av anledningarna till att växten oftast bara förvaras i en kruka som en årlig blomma.

Av de vanligaste sjukdomarna i denna kultur kan man peka ut:

  • grå röta;
  • senröda;
  • mjöldagg;
  • rost.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste orsaken till dessa problem är dålig vård och inträngande av vatten på bladens yta. I kampen mot svampar hjälper preparat som innehåller koppar och beskärning av skadade skott.

Bland de insekter som kan äta växten kan man skilja spindelmiten, bladlössen och vitflugan. Den mest effektiva i kampen mot dem "Karbofos" eller "Actellik ".

Rekommenderad: