Plantera Och Ta Hand Om Kampsis I Mittfältet: Kampsis I Moskva -regionen, övervintrande Vinstockar. Varför Blommar Det Inte I Förorten?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Kampsis I Mittfältet: Kampsis I Moskva -regionen, övervintrande Vinstockar. Varför Blommar Det Inte I Förorten?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Kampsis I Mittfältet: Kampsis I Moskva -regionen, övervintrande Vinstockar. Varför Blommar Det Inte I Förorten?
Video: The Most Expensive Guppy Fish 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Kampsis I Mittfältet: Kampsis I Moskva -regionen, övervintrande Vinstockar. Varför Blommar Det Inte I Förorten?
Plantera Och Ta Hand Om Kampsis I Mittfältet: Kampsis I Moskva -regionen, övervintrande Vinstockar. Varför Blommar Det Inte I Förorten?
Anonim

Med vårens ankomst börjar varje sommarboende och ägare till ett privat hus fundera på vilka blommor man ska plantera territoriet med. Idag finns det många växter som kan bli en riktig dekoration av platsen. En av de mest populära är kampsis, som kan användas för landskapsarkitektur, häckning och andra designlösningar. Det handlar om denna växt som kommer att diskuteras i den här artikeln. Låt oss prata om hur man odlar Kampsis korrekt i mittfältet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig art

Så, innan vi bestämmer sorterna av denna växt som är lämpliga för odling i mittfältet, låt oss prata lite om det själv, dess egenskaper, ursprung. Campsis eller, som det också kallas, begonia avser lövträd. Han är en representant för familjen Begoniev. Anläggningens hemland anses vara Kina och Nordamerika. På Europas territorium dök blomman upp på 1600 -talet och började odlas aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Campsis kännetecknas av:

  • snabb tillväxt, stark och utvecklad rhizom, som kan växa flera meter runt blommans bas;
  • slät och grön bark av unga skott;
  • ovala eller äggformade blad med ojämna kanter och en blank bladyta;
  • många blomställningar under hela sommaren;
  • rörformiga blommor, vars diameter kan nå 8 centimeter;
  • en mängd olika nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan du gå till beskrivningen av de sorter som kan odlas, till exempel i Moskva -regionen. Tyvärr utesluter de klimatförhållanden som finns i detta territorium möjligheten att odla alla typer och sorter av Kampsis. De mest lämpliga campisarter som kan odlas i mittfältet är följande.

Hybrid . I höjd kan en sådan växt nå 8 meter. Det kännetecknas av närvaron av grova äggformade blad av mörkgrön färg, liksom stora rörformiga rosa-gula blommor.

Denna art klarar sig bra med temperaturförändringar och är inte rädd för frost.

Bild
Bild

Röta . Det är en grenig växt med luftrötter. Bladets löv är grovt, grågrönt. Storleken på blommorna är liten, i genomsnitt 7 centimeter, men deras färg är otroligt vacker, rosa-lila, med en gyllene nyans. Växten är frostbeständig, inte rädd för låga temperaturer och extrema.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flamenco . En flerårig växt, vars höjd kan nå från 2 till 5 meter. Det är också värt att notera att denna typ av kampsis är ganska omfattande, den behöver mycket utrymme för komfort och bra tillväxt. Den kännetecknas av ovala blad med taggiga kanter och ljusa lila-röda kronblad. Blomman är mycket härdig.

Bild
Bild

Flava . Detta är en storbladig kampsisart, som kan bli 7 meter hög. Det kännetecknas av närvaron av ett luftigt, välutvecklat rotsystem, ljusgrönt lövverk upp till 15 centimeter långt och otroligt vackra blommor upp till 5 centimeter i diameter. Färgen kan vara gulorange eller rödguld.

Denna typ av kampsis är en av de mest frostbeständiga, den kan lätt överleva även den kallaste och snöigaste vintern.

Bild
Bild

Det finns fall där storbladiga (kinesiska) kampsis odlas i mittfältet, men lianen slår sällan rot i detta område, eftersom dess temperaturgräns är 18 ºС under noll.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Campsis, precis som alla andra växter, behöver ordentlig vård och plantering. Experter och erfarna sommarboende säger att den idealiska tiden för att plantera vinstockar är maj och början av juni. Du måste följa följande regler och sekvens av åtgärder.

  1. Planteringshålet bör förberedas i förväg, det är lämpligt att gräva ut det på hösten. Om en sådan möjlighet inte presenterade sig, då minst 2 veckor före landning. Denna manipulation är nödvändig för att jorden inte ska sjunka.
  2. Gropens storlek ska motsvara följande parametrar: djup - 50 centimeter, bredd - 60 centimeter.
  3. För att förhindra att vinstocken växer måste du installera skiffer eller metallplåt nära gropen. Dessa staket grävs ner i marken till ett djup av minst 70 centimeter.
  4. Installera också stöd nära gropen, helst metall, längs vilken växten kommer att växa.
  5. Därefter måste du förbereda jordblandningen. Ta jorden, du kan ta den som togs ur gropen och blanda den med 5 kg humus och komplexa mineralgödselmedel. Den mängd gödsel som krävs måste anges på originalförpackningen.
  6. I botten av gropen är det värt att lägga dränering - trasigt tegel, sten och en liten mängd grus. Lite beredd jord hälls över den.
  7. Därefter installeras en planta. Det är mycket viktigt att sprida rotsystemet väl. Vattenbrunn.
  8. Häll ut resten av jorden och tampa lätt.
  9. Mulch med torv eller kompost.
  10. I det sista stadiet är plantan bunden till ett stöd.

Som du kan se är plantering av Kampsis inte mycket annorlunda än att plantera andra växter, som är av typen vinstockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att kampsis ska växa bra och snabbt, och så att blomningen är riklig och vacker, du måste följa vårdreglerna.

Vattning . Växten älskar vatten. När det är varmt ute, bör vattning vara mer riklig och frekvent. Men låt inte vattnet i jorden stagnera.

Bild
Bild

Belysning av webbplatsen . Blomman behöver mycket ljus. Det är därför när du väljer en plats för plantering, måste du ta hänsyn till att solens strålar faller på den. Platsen ska vara öppen och inte skuggad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturförhållanden . Denna vinstock är en sydlig växt som behöver värme och sol. Det bestämdes experimentellt att växten växer långsammare i mittfältet. Skydda kampsis från drag.

Bild
Bild

Toppdressing . Om jorden som du planterar plantan på är bördig, kanske växten inte befruktas alls.

Det är värt att använda kväve -fosfat komplexa mineraltillskott under blomningen - toppdressing bidrar till dess varaktighet och överflöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning . Campsis är en växt som växer mycket snabbt och behöver beskäras regelbundet. På våren beskärs gamla och torra skott, detta stimulerar tillväxten av nya grenar. Under blomningen kan en knopp som redan har blommat klippas av. Redan på senhösten utförs en större beskärning så att vinstocken inte växer bortom ditt territorium.

Bild
Bild

Vintrar . Flera gånger i artikeln sa vi att liana är termofil och reagerar dåligt på frost. Det är därför det är nödvändigt att förbereda ett skydd för vintern. Om du täcker basen av kampsisen med lövverk eller sågspån och lindar grenarna på stöden, till exempel med plastfolie, blir övervintringen lätt - växten kommer inte att lida.

Bild
Bild

Genom att följa dessa regler kommer du att se till att växten kommer att må bra i Moskva -regionen, växa bra och blomma rikligt.

Möjliga problem

Denna fleråriga vinstock är mycket resistent och praktiskt taget inte utsatt för sjukdomar och attacker av olika skadedjur. Här är några av de problem som kan hända med Kampsis.

  1. Förfall av rotsystemet - detta kan bara hända om vattningsreglerna bryts. Om en sådan situation uppstår ska du inte få panik och använda extrema åtgärder. Allt du behöver göra är att ändra, minska vattningen.
  2. Bladlöss dök upp - det är denna parasit som kan attackera kampsis under blomningen. Men det här är ingen stor grej heller. Du kan bli av med bladlöss med hjälp av speciella preparat som säljs på specialiserade försäljningsställen. Bara genom att följa instruktionerna är det värt att förbereda lösningen och spraya växten. Men du kan också förhindra att dessa oinbjudna gäster dyker upp - utför sprutning i juni.
  3. Campsis blommar inte . Det kan finnas flera anledningar till detta problem (blomman attackerades av parasiter; det var en ganska kall och frostig vinter, som skadade växten; jorden som blomman planterades på var inte tillräckligt bördig).
Bild
Bild

För att säkerställa riklig blomning är det nödvändigt att förhindra uppkomsten av parasiter, att isolera växten för vintern. Om jorden är ofruktbar är det värt att utföra ett komplex för applicering av gödningsmedel - både mineraliska och organiska.

Rekommenderad: