Varför Blommar Inte Pelargon? Vad Händer Om Det Växer Upp Och Ger Lövverk Men Inte Blommar? Hur Löser Man Problemet Och Får Pelargonen Att Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blommar Inte Pelargon? Vad Händer Om Det Växer Upp Och Ger Lövverk Men Inte Blommar? Hur Löser Man Problemet Och Får Pelargonen Att Blomma?

Video: Varför Blommar Inte Pelargon? Vad Händer Om Det Växer Upp Och Ger Lövverk Men Inte Blommar? Hur Löser Man Problemet Och Får Pelargonen Att Blomma?
Video: Odlarens bästa knep - så får du frodiga pelargoner - Malou Efter tio (TV4) 2024, April
Varför Blommar Inte Pelargon? Vad Händer Om Det Växer Upp Och Ger Lövverk Men Inte Blommar? Hur Löser Man Problemet Och Får Pelargonen Att Blomma?
Varför Blommar Inte Pelargon? Vad Händer Om Det Växer Upp Och Ger Lövverk Men Inte Blommar? Hur Löser Man Problemet Och Får Pelargonen Att Blomma?
Anonim

Närvaron av inhemska växter har inte förvånat någon på länge, men deras hälsosamma utseende och konstanta blomning möts inte ofta. Blommor som odlas på fönsterbrädan måste uppfylla vissa funktioner som tilldelats dem, och en av dem är att dekorera rummet genom en kombination av grönska och ljusa färger. Om det inte går att uppnå blomning är det värt att ta reda på vad problemet är. En av de mest populära och önskade hemblommorna är pelargon, och det är synd om den inte blommar länge.

Bild
Bild

Blommande funktioner

Geraniumväxter som finns i naturen tillhör den tvåbladiga familjen, som kan delas in i 7 stammar:

  • Geranium;
  • Pelargonia;
  • Sur;
  • Balsamerade;
  • Limnanthes;
  • Vmanieae;
  • Wendtii.

Pelargoner anses vara trädgårdsväxter och skiljer sig i utseende från Pelargoniums, som odlas hemma. Det rätta namnet på pelargonblomman är "pelargonium", men med tanke på att det första alternativet är mer bekant, då kommer växten att kallas så.

Bild
Bild

Geranium hittades först i Sydafrika, och det är detta område som anses vara sitt hemland. På grund av sitt attraktiva utseende fördes det till Europa på 1500 -talet och till Ryssland på 1700 -talet. En lång blomningstid anses vara en fördel av denna växt och upprätthåller ett stabilt intresse för den. Du kan se blommor från sen vår till mitten av hösten. På grund av att pelargoner började odlas som hemväxt har nya sorter dykt upp som har sina egna egenskaper.

Zonal har ränder på kronbladen, som delar dem i vissa zoner med olika nyanser. Denna variant är vanligtvis vit, röd och rosa i färgen. Artens särart är att blomningstiden är kort, men processen med utseende av nya blommor är så snabb att det verkar som om pelargonium inte slutar blomma.

Bild
Bild

Doftande skiljer sig från andra sorter i bladens förmåga att avge doft. Det kan vara väldigt olika: mynta, apelsin, äpple, nötter och mer. Själva växten växer liten, har en kompakt krona och små lövverk, blommar med vackra och ljusa blommor.

Bild
Bild

Kunglig anses vara den vackraste av alla sorter. Växten är hög, bladen är taggiga i kanterna, blommorna är stora och når upp till 15 cm i diameter. En egenskap hos sorten är en mörk fläck som finns på varje kronblad. Geranium blommar mycket vackert och rikligt, men perioden är kort och halva storleken på de vanliga sorterna.

Bild
Bild

Detta är bara några av de typer av pelargoner som kan hittas nu. Varje alternativ har sina egna egenskaper för buskens utveckling och tillväxt, liksom blomningsperioden . Om det är dags för knopparnas utseende och blomman inte ger dem, måste du förstå orsakerna och eliminera dem i tid.

Bild
Bild

Orsaker

Om det finns inomhusblommor i rummet och deras utveckling går korrekt, betyder det att vården och förutsättningarna är helt lämpliga för dem. När pelargon inte blommar är det värt att förstå orsaken till detta för att snabbt ta bort det och låta växten växa fullt ut och glädja ögat. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste orsakerna.

  • Brist på nödvändigt gödselmedel . Geranium föredrar kaliumtillskott och behöver inte organiska, därför bör du vara försiktig när du väljer gödningsmedel.
  • Underlåtenhet att följa bevattningsvillkoren . Det är viktigt att korrekt införa fukt i krukan; med ett överskott av fukt försämras växten mycket snabbt. Det är lättare för en blomma att vara helt utan vatten än med ett överskott av den.
  • Fel val av kruka . Om du tar upp en för stor behållare för pelargoner, kommer närvaron av en betydande jordkoma att tvinga rotsystemet att växa aktivt, och busken börjar sträcka sig uppåt och glömmer helt bort blomningen. Om det inte är möjligt att köpa en lämplig kruka kan du placera flera buskar i en behållare så att de hjälper varandra.
  • Inget klipp . Om beskärning inte utförs i tid får pelargonen inte blomma. Blomman växer aktivt, och vid förtjockning ger den bara lövverk, som helt stoppar blomningen. Den optimala tiden är vår eller höst.
  • Brist på ljus . Pelargonium hänvisar till ljusälskande blommor, och om det inte får rätt mängd ljus sträcker det sig aktivt uppåt för att få en extra solstråle eller lamplampa.
  • Olämpliga vinterförhållanden . Det är viktigt att sänka lufttemperaturen till 16 grader, förhindra drag, vatten med en liten mängd vatten och tända växten i minst 5 timmar om dagen.
Bild
Bild

Om pelargonen växer normalt, men du kan inte vänta med att blomma, bör du vara uppmärksam på andra faktorer

  • Jorden … Jorden för pelargoner ska vara lös och fluffig; i fallet med lerjord kommer växten inte att blomma. Den mest lämpliga jorden för pelargonium är förhållandet mellan trädgårdsjord, sand och humus i proportionerna 2: 1: 1. Problemet kan inte bara ligga i jordens sammansättning utan också i dess densitet. Om du inte transplanterar blomman på länge kommer jorden att komprimeras och vara olämplig för plantans normala utveckling. Minst en gång om året måste du transplantera eller förnya matjorden.
  • Sjukdomar … Om blomman är frisk, kommer kontrollen av alla de beskrivna faktorerna att hjälpa till att identifiera orsaken till bristen på blomning. Om vi pratar om en sjukdom måste du vara uppmärksam på pelargonets utseende. Om bladen ändrar färg, fläckar, mögel eller vit blomning, sår, nötningar visas på dem, så finns det tydliga tecken på sjukdomen. För att bekämpa en sjukdom på rätt sätt måste du förstå dess natur, den kan vara bakteriell, viral, svamp. Rätt behandling hjälper till att rädda blomman och uppnå normal tillväxt och blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att känna till alla huvudorsaker till problem med blomningsprocessen kan du snabbt fastställa problemet och lösa det, efter att ha uppnått ett positivt resultat, och i framtiden kommer du inte längre att möta liknande situationer.

Felsökning

Om vården av pelargoner är korrekt, men det inte är möjligt att uppnå blomning, kan du prova radikala åtgärder för att bekämpa problemet. Ett av alternativen är chockterapi, där ogynnsamma förhållanden skapas för blomman som hotar växtens integritet och hälsa. Poängen är att tvinga den biologiska förökningsmekanismen att slå på, så att busken kastar ut färgen för att få frön i händelse av huvudväxtens död.

Flera metoder kan användas för att utföra denna typ av stimulering:

  • tidig och stark beskärning av busken , när inte mer än två ögon återstår på den;
  • kalla förhållanden miljön på vintern och brist på ordentlig vattning;
  • transplanteras i marken eller på en balkong före tiden;
  • ökning av jodhalten .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att busken ska blomma stabilt och länge måste du känna till några av pelargonens funktioner.

Hon gillar inte att flyttas och bäras till en ny plats, särskilt när detta händer under blomningen. Pelargonium kan reagera mycket hårt och tappar färgen helt från minimal rörelse.

För att busken ska växa normalt och färga måste du göra allt som är nödvändigt för detta

  • Organisera ordentlig vattning , fukt införs först när matjorden är väl uttorkad. Om blomman är i trädgården beror dess vattning på vädret utanför. Vid grumligt och regnigt väder, vattna inte busken mer än 2 gånger i veckan. För att se till att vattningen görs i tid kan du titta på pelargonbladet. Vid överdriven vattning börjar den vissna och krulla, varefter plack och röta kan förekomma på den. Det är viktigt att justera den införda fukten i tid, annars kan busken inte sparas.
  • Korrigera temperaturavläsningarna . Om rummet är mindre än 15 grader, börjar busken "somna", vilket är ganska normalt för vinterperioden, när pelargonium kan vila och samla kraft, och till våren kommer det att växa och blomma bra. Under den varma årstiden blir belysningsregimen viktigare.
  • Ge ljus . För bildandet av knoppar behöver blomman solen, därför bör inomhus placeras krukan på södra fönstret, och i trädgården bör busken planteras i ett väl upplyst, men skuggat område under middagsvärmen. Om stammen börjar kasta lövverk, har blomman inte tillräckligt med ljus.
  • Välj rätt krukstorlek - den måste motsvara storleken på blomman, liksom högkvalitativ, lätt och näringsrik jord.
  • Spraya inte pelargoner . Hemblomman behöver inte sprutas, eftersom den inte gillar den. Enkel vattning räcker för buskens normala tillväxt. Trädgårds pelargon föredrar också att göra utan ytterligare duschprocedurer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du skapar de nödvändiga förutsättningarna för utveckling av pelargoner och eliminerar de nya problemen i tid kan du få en bra och hälsosam växt som kommer att glädja dig med frodig blomning länge.

Uppföljningsregler

För att pelargon ska växa och blomma väl måste den skötas ordentligt under hela året, med kunskap om alla egenskaper hos denna blomma. Det viktigaste ögonblicket i utvecklingen är vårens uppvaknande, när busken växer aktivt. Vid denna tidpunkt måste du hjälpa växten så mycket som möjligt och applicera lämpliga mineralgödselmedel. Det är viktigt att mängden kväve inte är mer än 11%, eftersom stora mängder kommer att bidra till utseendet av enbart grönska utan blomning.

Med installationen av stabilt varmt väder överförs blomman till öppen mark eller till en balkong. På grund av skillnaden i temperaturindikatorer för dag och natt aktiveras blomman och börjar avge ett stort antal knoppar. För riklig blomning är det värt att plocka bort eller klippa av de blomställningar som redan har vissnat.

Beskärning är ett annat viktigt steg i den normala utvecklingen och vården av en växt . Att normalisera gröna och klippa av gamla stjälkar hjälper busken att blomma, du bör inte utföra dessa aktiviteter bara med kungliga pelargoner, beskärning är för mycket stress för det. Proceduren för att ta bort onödiga delar av växten utförs på hösten, och i slutet av vintern måste du nypa busken, vilket i framtiden kommer att göra pelargonen blommande rikligt.

Bild
Bild

Växten kan beskäras både höst och vår och proceduren blir annorlunda. Höstens beskärning kommer att se ut så här:

  1. ta bort alla blekta blomställningar, vissna löv och stjälkar;
  2. besluta om buskens form och ta bort alla onödiga skott;
  3. ta bort mycket långa skott eller skott utan blad - det är bättre att klippa nära den nedre noden, om du lämnar en stubbe nära den kommer en ny tillväxt att dyka upp från den senare;
  4. under förberedelserna för vintern är det värt att skära av huvudstammen med en tredjedel av längden;
  5. beskärningsförfarandet utförs inte på vintern, eftersom växten är vilande.
Bild
Bild

Om du förbereder pelargoner ordentligt på hösten, kommer det att övervintra bra och växa aktivt på våren, glädjande med starkt lövverk och riklig blomning.

Om vi pratar om vårbeskärning, så är det en obligatorisk händelse, eftersom den låter dig uppdatera grönskan och ge en impuls till bildandet av blomsterstjälkar. På grund av vårbeskärning hämmas blomningen i ett par veckor, men som ett resultat blir blommorna större och vackrare . Det rekommenderas att utföra dessa aktiviteter under senvintern eller tidig vår.

Om busken är stor rekommenderas det inte att klippa den kraftigt, eftersom det kommer att ta lång tid att återhämta sig, och det kan leda till fullständig färgbrist. Om busken är ung och liten, kan den formas som du vill, utan att skada utvecklingen. Huvudkriteriet för beskärning är närvaron av minst två knoppar på växten.

För att skapa optimala förhållanden bör blomman transplanteras till öppen mark, så att ta hand om den blir lättare och naturliga förhållanden kommer att bidra till aktiv tillväxt och blomning. Det är ganska lätt att bestämma tiden för en transplantation, huvudfaktorn är frånvaron av betydande temperaturförändringar under dagen eller natten . Till hösten är det värt att plantera pelargonerna igen i en kruka, klippa av dem starkt så att busken börjar förbereda sig för vintern. Organiseringen av en sval temperatur gör det möjligt för pelargonium att få styrka under vintern och aktivt växa med vårens början.

Bild
Bild

När det gäller att lämna under blomningen bör det vara så korrekt som möjligt så att denna process blir längre. Vattning och utfodring, som utförs i tid, är viktigt. Om du ger blomman maximal tid och uppmärksamhet kan du enkelt förstå exakt hur du ska ta hand om den.

  • Om bladen börjar bli gula och falla av , detta innebär att vattningen är otillräcklig och måste ökas. Det är värt att utvärdera fuktigheten och temperaturen i rummet där blomman ligger och justera mängden fukt som införs.
  • Om lövverket börjar vissna och ruttna , då är detta en indikator på överdriven översvämning av blomman. Lösningen i denna situation skulle vara att sluta vattna ett tag och placera kruka i solen.
  • Lövkanten börjar bli röd på grund av exponering för kyla. Blomman kan placeras mycket nära glaset på vintern, vilket gör att bladen fryser. Det är värt att flytta potten bort för att skydda kronan.
  • Lövverket tynnar, faller av, exponerar stammen , - allt detta är orsakerna till bristen på ljus. Du kan lösa problemet genom att ordna om grytan på fönsterbrädan, som är bättre upplyst av solen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhusväxter behöver vård och uppmärksamhet, och när de får dem kan de utvecklas fullt ut och glädja sina ägare med ett vackert utseende och massiv blomning. Eventuella avvikelser måste studeras och korrigeras, annars kan blomman förstöras.

Rekommenderad: