Mimosa (57 Foton): En Blomma Eller Ett Träd? Vad Ser Det Ut Som? Beskrivning Av Trädgårdsmimosa, Bashful Och Andra Typer. Var Växer Den?

Innehållsförteckning:

Video: Mimosa (57 Foton): En Blomma Eller Ett Träd? Vad Ser Det Ut Som? Beskrivning Av Trädgårdsmimosa, Bashful Och Andra Typer. Var Växer Den?

Video: Mimosa (57 Foton): En Blomma Eller Ett Träd? Vad Ser Det Ut Som? Beskrivning Av Trädgårdsmimosa, Bashful Och Andra Typer. Var Växer Den?
Video: Я буду Ебать! – Moreart Feat. IHI (Bass Boosted) 2024, April
Mimosa (57 Foton): En Blomma Eller Ett Träd? Vad Ser Det Ut Som? Beskrivning Av Trädgårdsmimosa, Bashful Och Andra Typer. Var Växer Den?
Mimosa (57 Foton): En Blomma Eller Ett Träd? Vad Ser Det Ut Som? Beskrivning Av Trädgårdsmimosa, Bashful Och Andra Typer. Var Växer Den?
Anonim

Många människor förknippar blomningen av mimosa med värmens ankomst och vårens början. Det är hon som börjar erbjuda affärer för internationella kvinnodagen. Ljusgula bollar på känsliga grenar ser väldigt rörande ut mot bakgrunden av snön som ännu inte har smält. Låt oss titta närmare på processen att odla denna fantastiska gröda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Denna växt tillhör familjen baljväxter eller akacia.

Det finns mer än 350 sorter av mimosa, enligt vissa källor kan deras antal nå upp till 500.

Den största skillnaden bland dem är blommorna . De är mycket fluffiga, gula, rosa eller krämiga.

Bild
Bild

Vad ser det ut som?

Denna växt anses vara en vintergrön flerårig. När det gäller beskrivningen kan denna buske nå 40-60 centimeter i höjd, och i vissa fall växer den upp till en och en halv meter eller mer. Mimosa kan också kallas silveracacia.

Dess utseende är extremt trevlig. På busken är snygga, inte för stora grenar. De har små blad som ser ut som ormbunksblad, och blomställningarna bildar paniklar. Växten är täckt med små blommor som liknar fluffiga bollar, mestadels av ljusgul färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Florister noterar en delikat örtartad doft . Det håller länge även på snittblommor. Pollineringsprocessen kan ske både med hjälp av vinden och med insekter. Mimosa blommar i cirka 4 månader, och efter det är grenarna dekorerade med frukter gömda i baljorna. Varje pod kan innehålla 2 till 8 bönor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudfunktionen som utmärker mimosa är dess förmåga att vika bladen vid beröring. Växten ser vissen ut, men efter en halvtimme eller en timme öppnar bladen igen och får samma utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att ta reda på ursprunget till denna funktion kom forskarna fram till att orsaken var klimatförhållandena i växtens naturliga miljö.

Dessa områden kännetecknas av tropiska duschar, och bladens vikning hjälper växten att försvara sig. En sådan reaktion kan emellertid inte observeras hos alla arter - oftast noteras det i en usel mimosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jag måste säga att livets rytm för mimosa motsvarar 22-23 timmar . Efter det verkar kulturen somna och vika bladen. Efter vila öppnar de igen. Dessutom spelar dagsljuset i denna situation ingen roll.

Bild
Bild

Är det en blomma eller ett träd?

Nybörjare odlar ofta om mimosa är en blomma, träd, buske eller gräs. Det måste jag säga kulturen är av australiensiskt ursprung och tillhör vintergröna buskar … Trots att den kan nå en avsevärd höjd skulle det vara fel att betrakta denna växt som ett träd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var växer den?

Innan vi överväger frågan om tillväxtplatsen måste det sägas att kulturen kom från Australien. Hon dök upp på ön Tasmanien . Det är där de mest gynnsamma klimatförhållandena för mimosa, vilket inte bara föreslår varmt väder, utan också betydande luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till en början spreds mimosa över Afrika, Asien och USA. I vårt land dök det upp mot slutet av 1800 -talet.

Den bästa platsen för tillväxt av denna kultur är Svarta havets kust . Det kan oftast hittas i Sotji, Kaukasus och territorier nära Abchazien. Där kan mimosa växa nästan överallt, och exemplaren är ganska stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Mimosa presenteras i flera hundra sorter - skumma, kinesiska, dämpade och andra. De flesta av dem har sitt ursprung i Sydamerika. Ett antal arter härstammar från Australien, Asien och den afrikanska kontinenten. Låt oss överväga de mest populära.

Mimosa blyg, kanske kan anses vara den mest kända. Denna fleråriga växt dök upp i Sydamerika, men idag, på grund av sitt attraktiva utseende och dekorativa egenskaper, är den spridd över hela världen. Höjden på denna sort kan vara från 50 centimeter till en och en halv meter. Stammen är taggig och buskens grenar är fluffiga och raka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen på den skumma mimosa är stiftiga och avlånga. De är täckta med fina hårstrån, på grund av vilka de är mycket känsliga, vilket gör att de kan reagera på alla beröringar genom att krypa ihop. Små bollar av blommor kan vara antingen gula eller lila med rosa nyanser. Blomställningarna är racemose.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ståndarna sticker ut från kronan och ger intrycket av att blomman ser ut som en fluffig boll som tittar fram från lövverkets apikala bihålor. När frukttiden kommer, är busken täckt med bönor, som var och en innehåller 2-4 par frön. Växten pollineras av insekter eller med hjälp av vinden . Bashful mimosa blommar från juni till augusti. Om du odlar denna sort hemma, bör den göras som en årlig.

Odling sker i många tropiska områden. Våta tjocklekar är de mest bekväma för sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten är mycket vanlig i olika länder, den kan vara både inomhus och odlas i växthus.

Nästa populära sort är dämpad mimosa . Den växer mycket snabbt och kan nå en höjd av 8 meter. Stammen är ganska mörk, kan splittras och själva träet är mycket tätt. Sorten har sitt ursprung i Brasilien, men finns också i Mexiko. Det används ofta för att göra psykoaktiva hopkok. Oftast är denna buske belägen på låga höjder, men den kan också fördelas på 1000 meters höjd över havet.

Bild
Bild

Bladen, som de flesta växter av denna art, liknar en ormbunke. De är fjädrande och växer upp till 5-6 centimeter långa. Blommorna är vita i färgen och har en delikat förtrollande doft. Blomställningar liknar cylindrar i form, deras längd är från 4 till 8 centimeter. I de södra regionerna faller perioden med blomning och fruktning i september - januari respektive februari - april . I de norra territorierna börjar processen i november och slutar närmare mitten av sommaren.

Bild
Bild

Frukterna är cirka två centimeter stora . De är ganska sköra och innehåller 4-6 ovala frön. Det är bra att plantera andra växter bredvid dämpad mimosa, eftersom det perfekt skickar jorden och uppnår kvävefixering.

Bild
Bild

Grov mimosa dök också upp i Sydamerika. Det kännetecknas av snövit blommor som samlas i panikulära blomställningar.

Sorten är mycket känslig, ser söt och ovanlig ut.

Bild
Bild

Mimosa lat den används främst av blomsterodlare som en prydnadsblommig flerårig buske. Den har både raka och grenade skott. Medelhöjden för en sådan växt är ungefär en halv meter. Kapitatblomställningarna bildas av fluffiga snövitblommor. Bladen är mycket känsliga på grund av närvaron av villi. De är ormbunkeformade och viks snabbt vid beröring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mimosa kattdjur är en spridande buske med en höjd av 1 till 2 meter. Det finns taggar och känsliga hårstrån på skotten. Växten har små blad och vita eller vita blommor med en rosa nyans, som liknar små bollar. Frukterna är baljor som är cirka 4 centimeter stora. Denna sort är allmänt representerad i Arizona och New Mexico, norra Mexiko och Texas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

Denna växt kan odlas både i landet eller på platsen och inomhus. Trots att det ser väldigt mjukt och rörande ut, noterar blomsterodlare dess opretentiöshet. Mimosa är mycket termofil, den idealiska temperaturen för den är från +20 till +24 grader på sommaren och +16 … 18 på vintern . Minsta temperatur på vintern bör vara minst +10 grader Celsius. Dessutom behöver hon tillräckligt med ljus, även direkt solljus kommer inte att vara ett problem. Vid odling av en blomma i en kruka kommer den dock fortfarande att behöva avlägsnas periodiskt från solsidan i halvskugga.

Bild
Bild

Mimosa behöver frisk luft, men samtidigt är det nödvändigt att skydda den från drag . Detta gäller särskilt i ett hus där människor som röker bor. Växten tolererar inte tobaksrök och kastar snabbt lövverk. Av samma anledning kan den inte placeras i köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Det är nödvändigt att plantera mimosa i öppen mark i den soliga delen av platsen, med lös jord. Platsen ska skyddas mot drag och skyddas från vindbyar. Efter plantering måste du ständigt vattna växten tills det blir klart att den har rotat sig helt. Ingen beskärning behövs här. En etablerad anläggning kommer att kräva minimal vård när den är försedd med bekväma klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller själva jorden måste du ta hand om rätt sammansättning . En blandning av torv, humus, torv och flodsand, taget i lika stora proportioner, anses vara optimal för mimosa. Botten av planteringshålet är utlagt med expanderad lera, vilket ger bra dränering och skyddar rötterna från överdriven fukt. Om vi pratar om en flerårig, måste den transplanteras i mitten av våren. Och du bör också regelbundet lossa marken och ogräs landningsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plats

Trots att mimosa som art härstammar från tropikerna, den optimala platsen i de flesta territorier i vårt land kommer att vara ett hus, ett växthus eller en vinterträdgård … I en annan situation bör växten betraktas som en årlig, eftersom den på hösten inte kommer att se för snygg ut på grund av de mycket långsträckta skotten.

Bild
Bild

Om vintern i regionen är ganska mild, plantera mimosa på en väl upplyst plats.

Om detta villkor bryts, dess utseende är kanske inte särskilt attraktivt, dessutom blommar det kanske inte alls … Ordna inte en blomsterträdgård på södra sidan, eftersom detta kan hota bladen med brännskador. Till en början måste territoriet vara skuggat, vilket kommer att rädda dig från detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Som redan nämnts är hemodlad mimosa ofta ett år gammal. Växthuset kan ge de mest naturliga förutsättningarna. Vi pratar om ljus, temperatur och luftfuktighet. Detta gör att blomman kan växa där under en längre tid.

När det gäller inomhusblommor behöver de också bra belysning . Idealisk skulle vara placering på ett fönster i söder, väst- och östsidan är lämpliga. På de hetaste dagarna, när solen är särskilt aktiv, måste växten tas bort i skuggan i 2-3 timmar, annars kan det uppstå brännskador på bladen. Detta är också anledningen till att mimosa gradvis bör vänja sig vid solljus.

Bild
Bild

Allmän vård är lätt. Till exempel är kronformning efter odlarens gottfinnande och är inte en förutsättning. Men när det gäller fleråriga buskar rekommenderar experter fortfarande att förkorta särskilt långa skott. Med tillräckligt ljus kommer blomman snabbt att kompensera för förlusten.

Om blomman växer hemma måste du också övervaka temperaturregimen . Från mars till slutet av våren bör det vara inom + 20 … 24 grader. På vintern bör den optimala prestandan hållas på cirka + 15 … 18 grader Celsius.

Bild
Bild

Vattning är en viktig faktor. Det bör göras regelbundet och ganska rikligt, särskilt under varma sommardagar. För befuktning, använd rent, inte för kallt vatten.

Om växten är i en kruka ska brickan alltid fyllas med vatten. Mimosa vattnas på morgonen eller på kvällen, när jordens översta lager torkar lite.

Strö över mimosa på våren och sommaren. En konventionell sprayflaska är lämplig för proceduren. Du ska inte få vatten på blommorna själva. För att säkerställa den nödvändiga luftfuktigheten kommer en vanlig behållare med vatten att göra.

Och glöm inte heller befruktning. Denna fråga är särskilt relevant under perioden med aktiv växttillväxt . Särskilda mineralkomplex är perfekta. Toppdressing läggs till 1 gång på 1, 5-2 veckor.

Ingen transplantation krävs för en ettårig växt. I de fall det måste utföras måste du vara så försiktig som möjligt med rotsystemet.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Oerfarna odlare är ofta intresserade av hur en ny mimosabuske kan odlas. Detta görs med frön eller sticklingar. Låt oss överväga dessa metoder mer detaljerat.

Växande från frö kan upprepas varje år . Materialet sås i början av våren. Den måste begravas 5 millimeter i en jordblandning som innehåller sand och torv och sedan täckas med polyeten. Den gynnsamma temperaturen för proceduren är cirka +25 grader Celsius.

Det är nödvändigt att dyka efter mimosa när de första skotten dyker upp, och var och en av dem har ett par blad . Det är nödvändigt att förbereda behållare med en diameter på 7 centimeter, där 2-3 plantor placeras.

Bild
Bild

Sod och lövjord används som jordblandning i lika stora proportioner, liksom hälften av floden sand. Du kan köpa en speciell formulering i butiken.

När rotsystemet fyller allt utrymme till det, måste mimosa, tillsammans med jordklumpen, transplanteras noggrant. Avstigning till en permanent plats utförs i varmt väder 2-3 månader efter landning. Ytterligare transplantationer ska kasseras.

Ympningsprocessen är lite lättare . Proceduren utförs på våren eller i slutet av sommaren. Sticklingar skärs i juli eller augusti, varefter de planteras i en behållare med torv och sand, täcks sedan med en behållare av glas eller plast för att säkerställa den nödvändiga luftfuktigheten. När jorden torkar måste den fuktas. Och du kan inte klara dig utan vanlig ventilation.

Bild
Bild

Om avkomman dyker upp vid botten av stammen bör de skäras av med en vass kniv för att kunna användas för att klippa sticklingar i framtiden. Växten rotar sig om 2-3 månader, varefter den planteras på en permanent plats.

Mimosa reproducerar lika bra på något av dessa sätt . Vilken man ska välja måste blomsterhandlaren själv bestämma.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oavsett var mimosa odlas - i en lägenhet eller i det öppna fältet - finns det ett antal problem som kan drabba den. Om vi pratar om skadedjur, attackeras denna fleråriga bladlöss och spindelkvalster först.

Bladlöss är mycket små gröna eller svarta skadedjur. De täcker bladen med en klibbig blomning. Fästingar trasslar in bladens insida med en tunn spindelnät och suger också ut saften.

Bild
Bild

I vart och ett av fallen är det nödvändigt att spruta mimosa med insekticider, upprepa behandlingen efter en vecka.

Det är mycket obehagligt för en växt att bli attackerad av ett skadedjur som en mjölkfisk. Att bli av med det kommer att ta tid och ansträngning. Busken bearbetas med en bomullstuss, som först måste fuktas med alkohol. Och du kommer också att behöva ett koksdämpande medel.

Mimosa kan bli sjuk . Avsaknaden av fukt leder vanligtvis till gulning och vissning av bladen. Vid oregelbunden vattning kommer greenerna att falla av. Alltför regnigt väder är inte alltför gynnsamt - det tillåter inte att bladen öppnas på dagtid, vilket kommer att leda till att de gulnar. För stark nyans hotar att sakna blomning. Och även denna faktor kan påverkas av för mycket sänkning av lufttemperaturen.

Rekommenderad: