Alm (18 Foton): Beskrivning Av Träd Och Löv. Ilm Hala Och Amerikanska, Holländska Och Andra Typer. Hur Ser Det Ut Och Vad är Det? Almfrön Och Trä

Innehållsförteckning:

Video: Alm (18 Foton): Beskrivning Av Träd Och Löv. Ilm Hala Och Amerikanska, Holländska Och Andra Typer. Hur Ser Det Ut Och Vad är Det? Almfrön Och Trä

Video: Alm (18 Foton): Beskrivning Av Träd Och Löv. Ilm Hala Och Amerikanska, Holländska Och Andra Typer. Hur Ser Det Ut Och Vad är Det? Almfrön Och Trä
Video: HÖSTEN samt TRÄD OCH LÖV 2024, April
Alm (18 Foton): Beskrivning Av Träd Och Löv. Ilm Hala Och Amerikanska, Holländska Och Andra Typer. Hur Ser Det Ut Och Vad är Det? Almfrön Och Trä
Alm (18 Foton): Beskrivning Av Träd Och Löv. Ilm Hala Och Amerikanska, Holländska Och Andra Typer. Hur Ser Det Ut Och Vad är Det? Almfrön Och Trä
Anonim

Alm är ett kraftfullt träd med en vacker, kraftfull krona. Dess andra namn är alm, alm och björkbark. Trädet tillhör långlever och finns i många regioner i Europa, Asien och Amerika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Alm är en välkänd representant för almfamiljen . Trädet fick sitt namn på grund av särdragen i dess användning. Tidigare stickades olika föremål från basen som extraherades från under barken. Utåt ser trädet väldigt attraktivt ut. Dess höjd når i genomsnitt 15-25 meter. Dessutom växer den unga almen ganska snabbt. Efter 20-25 år bromsar trädets tillväxt, och efter ytterligare några decennier stannar det helt och hållet. Stammen är stor, täckt med slät bark, rotsystemet är kraftfullt. Med åldern rynkar barken på trädet och börjar flagna av.

Fortsätter beskrivningen av släktet, det är värt att notera särdragen hos kronan på detta träd. Hon är kraftfull och vidsträckt. Kronan är täckt med ovala blad med ojämna kanter . Lövverk kan vara både små och stora. Den är fäst vid grenarna med korta sticklingar. På hösten ändrar det mörkgröna lövverket färg till rött och faller sedan snabbt av. Det ojämna ovala lövverket på ett almträd är svårt att förväxla med aska eller andra träd. På våren, redan innan lövverket dyker upp, blommar alm. Blomningen varar inte länge. Senare dyker frön upp på grenarna. I maj mognar lejonfisken, och det är med dem som växten förökar sig.

Trädet lever i cirka 200-400 år. Men det finns också äldre alm i världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

Alm är ett ganska opretentiöst träd . Den anpassar sig enkelt till nästan alla klimatförhållanden. Alm tolererar frost bra, därför finns den i de norra regionerna i Amerika, Ryssland och Europa. I naturen kan träd ses på floder och sjöar, samt nära raviner.

I Ryssland är alm vanligast i Ural och Sibirien. Det används för att dekorera trädgårdar, parker och privata områden.

Bild
Bild

Populära typer

Det finns flera huvudtyper av detta träd, som distribueras över hela världen. De mest populära är följande.

  • Amerikansk … Det är en hög växt som kan bli upp till 30 meter hög. I naturen är amerikansk alm vanligast i Kanada och Nordamerika. Det kan odlas nästan överallt. Den amerikanska alm är högt ansedd som en prydnadsväxt.
  • David … Denna typ av alm är vanlig i Korea, Mongoliet och Kina. Utsikten är liten i höjd. Hans bladform är vanlig. Bladen är ovala och något spetsiga vid kanterna. En underart av denna växt är den japanska alm.
  • Tjock … Denna alm kallas också ofta som storbladig alm. Det är utbrett i Europa. Trädet har en vacker tät krona. Stammen är täckt med slät bark, som spricker med tiden. På våren är trädet täckt med bruna blommor. Det är perfekt för urbana landningar.
  • Elliptisk … Det är ett stort, bredbladigt träd. Den växer i höjd upp till 40 meter. Hans krona är bred, något rundad upptill. Trädets bark är grå, med en brun nyans. Sprickorna som uppstår på stammen med åldern är mycket djupa. Denna trädslag blommar sent på våren och bär frukt i mitten av sommaren.
  • Grov … Denna alm finns oftast i lövskogar. Den växer i bördig jord. Trädets stam är rak, den är täckt med slät mörkbrun bark. Den grova alm är en långlever. Det kan växa upp till 400 år. Lövverket på ett sådant träd är stort. Den har en vacker ljusgrön färg. En av de mest populära sorterna av detta träd är Pendula alm.
  • Nederländska … Denna typ av alm är en hybrid. Det finns i olika städer i Europa. Trädet är högt och mycket vackert. Därför används växter av denna sort aktivt för landskapsarkitektur.
  • Paddla … Detta är en vanlig fjärran östart av alm. Dess största skillnad är bladens ovanliga form. Genom sitt utseende liknar de stora, vassa blad. I naturen finns denna alm oftast i bergen. Hans krona är mycket tjock.
  • Slät … Denna typ av träd kallas också vanlig alm. Det är utbrett i Ryssland och Europa. I höjd kan en sådan alm nå 12-25 meter. Stammen är täckt med mörk reliefbark. På våren är trädet helt enkelt strödt med blommor med en lila nyans. Denna alm kan ses i många städer, eftersom den är opretentiös och växer ganska snabbt.
  • Små … Beroende på de förhållanden under vilka detta träd växer kan det nå en höjd av 10 till 25-30 meter. Alm är en långlever. Det tål torka bra. Mycket ofta används den lilla almen för att bilda skogsbälten.
  • Storfruktig … Sådana alm ökar naturligt nära vattenförekomster eller på höga sluttningar. Storfruktig alm har formen av en buske. Hans krona är tät och grenad, lövverket är stort och slätt. Trädet är termofilt och torktåligt.
  • Småbladig … Detta träd kallas också squat, dvärg eller pinnate. Småbladig alm har tunna grenar. På våren är de täckta med ljusgrönt lövverk. Närmare sommaren blir det mörkt. Detta träd känns bäst i väl upplysta områden. Den fjäderiga almen tål också torka bra.
  • Knäböj … Detta är ett starkt och inte särskilt nyckfullt träd. Den har god vinterhärdighet. Dess rötter är långa och starka. Därför växer sådana träd snabbt. Det är väldigt lätt att föda upp knäböjspalmar i ditt område.
  • Wallich … Denna växt har fått sitt namn efter en berömd dansk botaniker. Det var han som tog fram denna kultur. Trädet har en mycket vacker spridande krona. Bladen är stora, långsträckta. Blommor som visas på kronan på våren är röda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

I naturen förplantas alm oftast av frön. Efter att ha bestämt sig för att föda alm i hemmet kan de också användas i arbetet. Trädplanteringsprocessen består av flera huvudsteg.

  • Samla frön . Fröna som samlats in efter blomningens slut måste torkas något.
  • Behandling … För att skydda fröet måste det behandlas med fungicider.
  • Groning … Under ett par dagar ska fröna placeras i ett fuktigt näringssubstrat.
  • Landning … Spirade frön måste planteras i en behållare med bördig jord. Det är bäst att använda svart jord av hög kvalitet för detta ändamål. Under sådana förhållanden kommer växten att utvecklas snabbare. Marken måste fuktas mycket väl.
  • Spira vård . Behållaren med planteringsmaterial måste placeras på en solig plats. Om möjligt, i lugnt väder bör det tas utanför. Så groddarna kommer att slå rot och växa snabbare. Till nästa vår kommer plantans höjd att vara inom 20 centimeter.
  • Landstigning … Unga alm rekommenderas att planteras i jorden på senvåren. Välj en plats för ett alm som är soligt och väl ventilerat. Du måste plantera plantor i små hål. Unga almar bör vattnas väl omedelbart efter plantering.

Om du inte har styrka eller lust att odla plantor hemma kan du enkelt köpa dem i en privat plantskola . Valet av en växt måste behandlas ansvarsfullt. Stammen måste vara bar. Om det finns mycket lövverk på det, kommer plantan att rota sig mindre bra.

Stammen måste ympas. Det ska vara snyggt och väl läkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Efter plantering behöver unga almar särskild vård. De måste skyddas från extrema temperaturer. För detta är träden noggrant mulched för vintern. Växtstammen är dessutom insvept i säckväv. För tillförlitlighet är det fixerat med starka rep.

Resten av tiden bör följande procedurer uppmärksammas

  • Vattning … De flesta almvaror är torktoleranta. Men för att trädet alltid ska förbli grönt och växa bra måste det få tillräckligt med fukt. Därför måste unga plantor vattnas en gång i månaden och vuxna - efter behov. Detta görs vanligtvis om sommaren är torr.
  • Beskärning … Träden växer väldigt snabbt de första åren. I två år efter plantering berörs plantorna inte. Under denna tid fortsätter kronan att bildas. Först under det tredje året kan du börja beskära den. Alla sjuka och torra grenar måste tas bort. Efter proceduren behandlas alla sektioner med trädgårdshöjd.
  • Skydd mot skadedjur . Insekter som bladlöss, bladbaggar och skalinsekter kan vara farliga för växter. Spår av kraftig aktivitet av dessa skadedjur är ganska lätta att märka. Almträdets krona börjar torka ut och fula tillväxter dyker upp på barken. För att bekämpa dessa parasiter behandlas trädet med insekticider.

I allmänhet handlar det om att ta hand om ett almträd bara några procedurer. Därför är växten idealisk även för hektiska trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Unga alm kan förökas inte bara av frön, utan också av sticklingar . Detta är väldigt enkelt att göra. På senhösten (efter att frukten upphört) måste du välja flera starka skott och klippa av dem med en skarp beskärare. Snitten ska vara sneda och jämna. Det är viktigt att inte skada barken.

Unga sticklingar måste behandlas med alla produkter som hjälper till att stimulera rotprocessen. Därefter måste de placeras i en behållare med vatten. På våren kan växter med spirade rötter användas för plantering. Du måste plantera gröna sticklingar i en väl lossad näringsjord. Efter plantering måste plantorna vattnas väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Alm är ett träd som används flitigt i landskapsdesign . Han har en vacker tät krona. Därför planteras den ofta i parker bredvid bänkar. Mogna träd ger utmärkt skugga. Det är bekvämt att gömma sig under dem i värmen. Några små alm kan också användas som häckar.

När man planterar växter på detta sätt är det viktigt att lämna tillräckligt med ledigt utrymme mellan dem.

Bild
Bild

Trä

Torr alm har en hög densitet. Det är resistent mot deformation och förlorar inte sin attraktivitet med tiden . Dessa egenskaper gör det möjligt att använda detta material för att skapa bänkskivor, hyllor och andra möbler samt efterbehandlingsmaterial. Ilm trä används också för att skapa olika små delar och ämnen. Dessutom produceras utmärkt parkett av detta slitstarka trä.

Bild
Bild

Grenar och lövverk

Almblad innehåller en stor mängd näringsämnen. Därför har de utmärkta medicinska egenskaper . Sedan urminnes tider har användbara avkok och infusioner beretts från lövverket. Te tillverkat av gröna blad av halt alm kan användas för förstoppning, och en tinktur av dem kan användas för tvätt. Det hjälper till att bli av med hudproblem. Du kan göra en högkvalitativ badkvast av unga almar. När det gäller dess användbara egenskaper skiljer sig en sådan produkt inte mycket från björk eller lönn.

Andra delar av almträdet kan också användas i hemmet. Barken, liksom bladen, kan läggas till infusioner och avkok. Dessutom kan den användas för att göra färg. Och nötter av vissa sorter av alm i Kina används för att göra sallader. Dessa frukter är rika på fetter och anses vara mycket hälsosamma.

Det är mycket lönsamt att plantera en alm på din webbplats. Han är vacker, opretentiös och ger många fördelar .… Om det finns tillräckligt med ledigt utrymme på gården, kan detta vackra och majestätiska träd planteras där.

Rekommenderad: