Acacia (48 Foton): Vad är Det? Hur Ser Blommor Och Löv Ut På Ett Träd? Var Växer Den? Plantera Plantor, Förökning Med Sticklingar Och På Andra Sätt

Innehållsförteckning:

Video: Acacia (48 Foton): Vad är Det? Hur Ser Blommor Och Löv Ut På Ett Träd? Var Växer Den? Plantera Plantor, Förökning Med Sticklingar Och På Andra Sätt

Video: Acacia (48 Foton): Vad är Det? Hur Ser Blommor Och Löv Ut På Ett Träd? Var Växer Den? Plantera Plantor, Förökning Med Sticklingar Och På Andra Sätt
Video: How to Grow Carnations from Cuttings | Winter Flowering Annual Plant 2024, April
Acacia (48 Foton): Vad är Det? Hur Ser Blommor Och Löv Ut På Ett Träd? Var Växer Den? Plantera Plantor, Förökning Med Sticklingar Och På Andra Sätt
Acacia (48 Foton): Vad är Det? Hur Ser Blommor Och Löv Ut På Ett Träd? Var Växer Den? Plantera Plantor, Förökning Med Sticklingar Och På Andra Sätt
Anonim

Acacia är ett av stadens mest älskade träd. Börjar blomma, avger den en ljus och mycket rik doft, som om den omsluter gatorna med den. Acacias kan hittas ganska ofta, de är allestädes närvarande, men om det inte finns något sådant träd nära dig, förtvivla inte. När allt kommer omkring kan även en nybörjare inom trädgårdsarbete enkelt odla det på egen hand. Låt oss närmare överväga beskrivningen och sorterna av akacia, liksom subtiliteterna vid plantering och vård.

Särdrag

Acacia är ett av få träd vars egenskaper återspeglas i vår världs kultur och århundraden gamla historia. Det har varit känt sedan det gamla Egyptens dagar, där växten fick stor betydelse, betraktade den som en symbol för liv och död . Andra människor beundrade också akacia, enligt legenden var till och med Noahs ark gjord av dess trä. Dessutom har akaciaträ, bark och löv använts i stor utsträckning inom medicin, ritualer och religiösa metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Acacia tillhör baljväxterfamiljen - det är ett ganska högt träd som kan växa upp till 25 meter. På grund av sin stora artmångfald kan vintergröna akacier vara i form av både ett träd i vanlig bemärkelse och en stor buske . Acacia rötter är mycket väl utvecklade. Eftersom trädet har vuxit på ett ställe i många år fördjupas rotsystemet mer och mer i marken för att få allt som behövs för livet därifrån. I det övre lagret finns det en stark förgrening av rötterna, i djupare lager av jorden, de ligger direkt.

Skördestamens standarddiameter är drygt en meter . Barken är slät, den kan ha olika nyanser: brunaktig, grå, grön. I ung ålder är dessa vanligtvis ljusa färger, i mogen ålder är de mörkare, närmare brun. Vassa taggar kan också finnas på vissa sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lövverket är format som ett ägg. Den övre delen är grön, slät, men den nedre är grov och gråaktig. Blommande akacieblommor ser väldigt imponerande ut - det här är gula eller vita exemplar, samlade i stora blomställningar. Beroende på typ av blomställning kan de ha en annan form: paniklar, cylindrar, borstar. Blommor ordnas på dem på olika sätt.

När det gäller kulturens frukter är dessa vinröda baljor som innehåller bönfrön . De kan vara antingen pubescenta eller släta; det finns vanligtvis 5 frön inuti varje pod. Acaciafrukter används ofta i medicin, förbereder tinkturer och avkok från dem för behandling av olika sjukdomar.

Det måste dock komma ihåg att frukterna själva är giftiga, och okunskap om hur man förbereder dem kan leda till allvarlig förgiftning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var växer den?

Acacia finns på olika platser på vår planet. Vilda akacier föredras av de ökenliga södra regionerna, särskilt australiensiska och afrikanska akacier . De växer i öknar, de kan till och med hittas på steniga sluttningar. Växningsområdet är dock inte begränsat till detta. Många sorter av akacier, både trädliknande och buskar, växer på kärriga jordar, i lågland, subtropiska skogar. De kan ofta hittas i Mexiko, Indien, Madagaskar.

Acacia fördes till Ryssland först på 1800 -talet. Idag är den utbredd i mittzonen, liksom i Kaukasus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsorter

Idag är cirka 800 arter av akacia kända, som alla har sina egna egenskaper och egenskaper. Naturligtvis är det inte möjligt att överväga var och en av dem, därför kommer vi att ge en kort beskrivning av de mest populära exemplaren.

Gyllene . Trädets höjd är upp till 12 meter, bladen är ovala, gulaktiga. Blomställningarna är stora, vita i färgen, lukten är ganska stark.

Bild
Bild

Paraply . Denna art föredrar det heta klimatet i afrikanska länder. Det ser märkligt ut: en tunn stam och en enorm krona som ger en skugga. Det finns många taggar på trädet som fungerar som skydd mot djur.

Bild
Bild

Borst . Detta namn tillhör två arter samtidigt: en buske upp till 2 meter hög och akacier som växer upp till 20 meter höga. Båda grödorna har vackra rosa blommor som inte avger arom.

Bild
Bild

Silver . Denna akacia är förmodligen känd för alla kvinnor som hittade Sovjetunionen, eftersom den på annat sätt kallas mimosa. Denna art kännetecknas av sina extraordinära ljusgula bollblommor. Det kan fungera som en rumskultur.

Bild
Bild

Röd . Mycket intressant utsikt, underdimensionerad - bara upp till 2 meter. Dess särart ligger i blommans färg - den kan vara antingen blekgul eller mycket ljus, rik orange.

Bild
Bild

Senegalesiska . Trädets hemland är Afrika, men det är inte mindre vanligt i Indien. Detta är ett kort träd, cirka 5 meter. Det finns många taggar längs grenens omkrets. Denna art blommar i vita eller gula blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandig . Denna typ av akacia växer i Kazakstan, Iran, liksom i Centralasien. I de flesta fall är det en buske, men träd kan också hittas. Kulturens blommor är lila eller mörklila.

Viktig! Acacia kan mycket väl odlas som ett vanligt träd, men det tar tid och ansträngning. För att odla akacia på en stam, rekommenderar experter att välja underdimensionerade arter.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du planterar akacia måste du välja rätt. För att göra detta är det bäst att kontakta plantskolor som hjälper dig att välja starka plantor. Innan du köper inspekteras allt planteringsmaterial, det är viktigt att se till att rötterna inte är svaga eller frostbitna, ruttna. Förekomst av en jordkoma är tillåten. Dessutom säljer många plantskolor akacia direkt i grytan.

Det är bättre att välja en plats för plantering på en liten kulle, se till att det inte finns hög fuktighet i jorden. Det är optimalt om platsen är skyddad från vindar som kan skada blomställningarna hos unga träd.

Det är också mycket viktigt att ta hänsyn till att akacia kommer att locka många bin under blomningen, så du bör inte plantera det, till exempel nära lusthuset där du vilar. Och experter rekommenderar inte att plantera träd nära fruktgrödor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marken ska vara lätt och lös. Trädgårdsjord blandas med aska och dolomitmjöl i små mängder … Dessutom kan du tillsätta cirka 70 gram nitroammophoska. När jorden är klar, gräva små hål och placera plantorna där, se till att rotkragen är på marknivå. Efter plantering vattnas plantorna väl. Den optimala tiden för dessa aktiviteter är våren, men en del planteras på hösten. Det viktigaste är att vara i tid före frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

De flesta av akaciearterna är mycket opretentiösa, de kräver inte komplicerad vård och växer snabbt. För att framgångsrikt växa hem eller trädgård akacia, är det viktigt att komma ihåg bara några regler.

Vattning

Till skillnad från många grödor behöver akacia knappast vattnas. Endast unga plantor ska vattnas med några veckors mellanrum . Normalt räcker det med en hink med varmt, stående vatten. Lite oftare är det nödvändigt att vattna i en svår torka, men om det regnar, avbryts vattningen helt och hållet. När akacian växer och det händer ganska snabbt behöver du inte vattna den.

Mogna träd har starka rötter som kan dra vatten från jorden på egen hand.

Bild
Bild

Gödselmedel

När det gäller gödningsmedel matas akacia sällan. Under de tre första åren kommer växten inte att behöva någonting, och får allt den behöver från jorden. Sedan kan du lägga till mineralförband, som kommer att berika jorden under de närmaste åren. Organiska spädda med vatten kommer inte att vara mindre användbara i detta fall . I augusti, när blomningen är över, används vanligtvis kaliumgödsel för att hjälpa till att förbereda vintern.

Men kväve bör inte tillsättas i alla fall, eftersom akacia själv producerar det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av akacior är nödvändig eftersom träden växer snabbt och tappar formen. Föryngrande beskärning utförs i mars, under vilken frysta och sjuka grenar tas bort från trädet, och allt onödigt i stamcirkeln tas också bort. Förutom föryngring görs också formativ beskärning . Skott skärs på mitten, och snart börjar de växa med förnyad kraft. Dessutom kan trädet klippas på ett speciellt sätt, bilda en boll eller kaskad, men här är det bättre att använda professionella tjänster.

Bild
Bild

Överföra

Att transplantera växten görs bäst på våren, så det blir mindre stress på grödan. Man måste komma ihåg att bara unga träd kan transplanteras, eftersom vuxna kommer att sätta ner rötter till ett sådant djup att det inte går att gräva upp dem. Acacia transplanteras en sval dag, helst på kvällen . Plantan grävs upp med en stor jordklump, jorden skakas inte av. Du kan linda in klumpen i en fuktig trasa i flera timmar. Sedan överförs det till det färdiga hålet, planteras och täcks med jord, vattnas.

Det är viktigt att odlingsförhållandena inte skiljer sig från de tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns två sätt att föröka akacia

Nyskapande . Denna metod är mer komplicerad och tidskrävande. Du behöver frön för det, som antingen kan köpas i en trädgårdsbutik eller samlas in från bönor på dina egna akacior. Planteringen börjar i slutet av mars, tills denna tid fröet hålls i kylan. Före plantering dounes fröna med kokande vatten och hålls sedan i kall vätska i en halv dag. Därefter begravs de 1 centimeter i bördig jord med en liten mängd sand. Behållarna är täckta med glas och placerade på en ljus plats. Efter en vecka kommer groddar att gro, glaset tas bort, vilket ger en lufttemperatur på minst +20 grader.

I maj tas plantorna ut till växthuset direkt i behållare, och efter ett par veckor planteras de i marken (i växthuset). Du kan plantera dem i öppen mark i luften först efter ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar … Acacia kan också förökas genom sticklingar. Detta är ett mycket enkelt och snabbt sätt som inte kräver någon speciell kunskap från trädgårdsmästaren. Faktum är att skott ständigt dyker upp nära akacia, som används för reproduktion. Gräva ur vilken stjälk du vill och placera den i hålet, vattna väl. Praktiken visar att sticklingar tas nästan hundra procent, vilket inte kräver någon omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Acacia är nästan inte mottagligt för virussjukdomar, men svampar kan dyka upp. Oftast händer detta på grund av trädgårdsmästarens fel, som planterade träd för tätt, övervattnade eller inte bearbetade nedskärningarna efter vårfrisyren. Ibland kommer svampen från andra grödor. Låt oss överväga de vanligaste sjukdomarna.

  • En av de mest obehagliga sjukdomarna - vit röta . Det utvecklas på sommaren, i värme och luftfuktighet, vilket visar sig som gråaktig och vit tillväxt på stammen och grenarna. När man ser dessa tillväxter måste de drabbade delarna av trädet klippas av och brännas, och själva akacien måste behandlas med fungicider, inklusive jorden.
  • När lövverket bara blommar kan akacia attackera rost … På den nedre delen av lövverket visas fluffiga bruna fläckar, om du ignorerar dem blir bladverket med tiden gult och dör. Som en förebyggande åtgärd bör det inte tillåtas att fallna löv kvarstår på platsen där svampens sporer övervintrar. Behandlingen består i bearbetning med Bordeaux -vätska.
  • Mjöldagg utvecklas främst i mitten av sommaren. En vitaktig blomma visas på lövverk och grenar, lite senare visas röda fläckar. Som i föregående fall, samla först alla fallna löv. Därefter behandlas trädet med fungicider, till exempel "Skor".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårt att peka ut en av de mest skadliga skadedjur. Akacier kan skada insekter som parasiterar på andra grödor - detta Kan skalbagge, björn, spindelkvalster, bladlöss, myror . Men från de "professionella" skadedjur som bara finns i akacia kan det noteras akacia falsk sköld och akacia mal larver.

De förra kasseras med insekticider, medan de senare kan hjälpas av höstgrävning av jord mellan plantageraderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Efter att ha bestämt dig för att odla akacia på din webbplats kommer du aldrig att förlora, eftersom det här trädet är universellt. Den används för att skapa gränder som ser fräscha och vackra ut och kan också fungera som bandmask. Acacia-arter av olika typer är planterade med barrträd; de ser väldigt ovanliga ut med lågväxande julgranar och thujas, enar. Men det mest intressanta med akacia är att många intressanta former kan bildas av det, vilket kommer att göra trädgårdsdesignen unik.

Dessutom ser akacier, särskilt gula, eleganta ut i sällskap med ljusa färger av svala nyanser. Till exempel skulle det vara en bra idé att plantera påskliljor, glöm-mig-inte, iris och andra blommor med blå och lila färger i närheten. Det rekommenderas att kombinera vit akacia med rosa, ljusgula, röda grödor, då blir kompositionen väldigt lätt och luftig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla akacior är en enkel och krånglig process. Tack vare denna kulturs vinterhårdhet och anspråkslöshet är acacia älskad av tusentals trädgårdsmästare från olika länder. Och ett stort utbud av arter, som låter alla välja en växt efter eget tycke, hjälper till att skapa riktigt vackra områden som bidrar till avkoppling, vila och gott humör.

Rekommenderad: