Körsbärsplommon (24 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Frukt Eller Bär? Beskrivning Av Frukter Och Deras Smak. Hur Växer Och Blommar En Buske? Reproduktion Genom Ympning Och På Andra Sät

Innehållsförteckning:

Video: Körsbärsplommon (24 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Frukt Eller Bär? Beskrivning Av Frukter Och Deras Smak. Hur Växer Och Blommar En Buske? Reproduktion Genom Ympning Och På Andra Sät

Video: Körsbärsplommon (24 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Frukt Eller Bär? Beskrivning Av Frukter Och Deras Smak. Hur Växer Och Blommar En Buske? Reproduktion Genom Ympning Och På Andra Sät
Video: Alyas undrar hur apelsin och äpple smakar tillsamans? 2024, April
Körsbärsplommon (24 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Frukt Eller Bär? Beskrivning Av Frukter Och Deras Smak. Hur Växer Och Blommar En Buske? Reproduktion Genom Ympning Och På Andra Sät
Körsbärsplommon (24 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Frukt Eller Bär? Beskrivning Av Frukter Och Deras Smak. Hur Växer Och Blommar En Buske? Reproduktion Genom Ympning Och På Andra Sät
Anonim

Körsbärsplommon är en växt som också är känd som körsbärsplommon eller splayed plommon. Ett träd med utsökta frukter kan hittas på många områden, eftersom trädgårdsmästare gillar dessa opretentiösa och vackra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Körsbärsplommon är medlem i familjen Pink. Hennes livsform är ett träd eller en buske . Hemorten för denna växt är Mindre Asien. Körsbärsplommon kan växa i höjd upp till 3-7 meter i genomsnitt. Stammarna i detta träd är grönbruna i färgen. De är täckta med tunn bark. Rotsystemet i ett sådant träd är kraftfullt.

Körsbärsplommonblad är långsträckta och något spetsiga. På våren blommar körsbärsplommon, liksom andra träd i trädgården. Detta händer vanligtvis under de första dagarna i maj. Under blomningen ser växten ut som en prydnadsplommon. Körsbärsplommonblommor kan målas vita eller lila. Körsbärsplommon är en utmärkt honungsväxt, så den lockar aktivt pollinatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Körsbärsplommonfrukter kan vara gula, röda, rosa eller till och med lila. Varje bär är täckt med ett tunt lager av vaxartad beläggning. Frukterna är små. Inuti var och en av dem finns ett litet ben. Körsbärsplommon har en behaglig, lite syrlig smak . Eftersom frukterna innehåller en minimal mängd socker kan de ätas även av diabetiker eller överviktiga.

Det är värt att notera att de flesta sorterna av denna växt är självfertila. Det vill säga för att frukterna ska synas på körsbärsplommon är det värt att plantera inte ett, utan 2-3 träd på platsen. Det är viktigt att de blommar samtidigt.

Körsbärsplommon är ett ganska opretentiöst träd . Tidigare kunde den bara odlas i regioner med ett varmt klimat. Men nu finns det frostbeständiga hybrider som bär frukt bra även i kalla områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många olika sorter av körsbärsplommon, som skiljer sig åt i egenskaper och smak

  1. " Huck " … Bären i detta körsbärsplommon mognar sent. De är gula och sötsyrliga. Växten kännetecknas av god sjukdomsresistens och vinterhårdhet. Trädet börjar bära frukt under det tredje året efter plantering. Denna körsbärsplommonsort är idealisk för Kuban.
  2. " Kaukasisk " … Detta är en vild körsbärsplommon, som är utbredd i Mindre Asien. Dess frukter är gula och något sura. Mörka bär är sällsynta. I naturen bildar dessa växter täta tjocklekar.
  3. " Östlig " … I naturen kan detta körsbärsplommon hittas i Iran eller Afghanistan. Dess största skillnad är dess mindre bär. De kan vara antingen gula eller lila. Smaken av sådana bär är mer sammandragande.
  4. " Gylling " … Detta träd har vackra och ljusgula frukter. Han har hög vinterhårdhet. Därför kan den planteras i kalla områden.
  5. " Vitba " … Denna sort är liten i storlek. Frukterna av detta körsbärsplommon är gula, med en ljus rodnad. Deras smak är söt. Trädet kännetecknas av bra sjukdomsresistens.
  6. " Cleopatra " … Frukterna på ett sådant träd är stora och mörklila i färgen. Växten börjar bära frukt under det fjärde året efter plantering.
  7. " Mashenka " … Ett medelstort träd bär frukt under första hälften av sommaren. Dess frukter är mörka, benägna att spricka. Körsbärsplommonstenen skiljer sig väl från fruktköttet. Bären har en behaglig smak. Detta körsbärsplommon kan planteras i Sibirien.
  8. " Svart sammet ". Denna växt är en hybrid av aprikos och körsbärsplommon. Dess frukter är mörklila, täckta med en kort dun. Färgen på fruktmassan är orange. Deras doft liknar den hos riktiga aprikoser. Detta är en av de bästa sorterna för plantering i mittfältet.
  9. " Sigma " … Detta träd har rödgula frukter. Deras smak är söt. Trädet är litet i storlek. Det börjar bära frukt redan under det andra året efter avstigning. Växten kännetecknas av utmärkt sjukdomsresistens.
  10. " Hollywood ". Frukterna på ett sådant träd är röda. Deras kött är gulrosa och smaken är något sur. Trädet bär frukt bara 4-5 år efter plantering. Bären mognar tillräckligt tidigt.
  11. " Resande " … Det är en av de tidigaste sorterna av körsbärsplommon med mörkröda frukter. Doften av bären är rik och köttet är orange. Växten har god vinterhärdighet och resistens mot sjukdomar.

Alla dessa sorter kännetecknas av goda skördar och passar perfekt in i landskapsdesignen på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

När du planterar körsbärsplommon är det viktigt att ta hänsyn till det lokala klimatets särdrag . I varma områden utförs denna procedur vanligtvis på hösten. I regioner med frostiga vintrar skjuts det upp till våren.

Innan du börjar plantera måste trädgårdsmästaren välja friska plantor. De måste vara ett år eller två år gamla . Sådana växter slår mycket snabbt rot på platsen. Det är bäst att välja plantor som odlas i en lokal plantskola. På så sätt kommer de att snabbt kunna anpassa sig till önskat klimat.

När du väljer plantor måste de undersökas noggrant. De ska inte skadas på något sätt . Om plantans rotsystem är öppet bör växten planteras i jorden omedelbart efter köpet. Om det finns i en behållare kan du ta dig tid.

Bild
Bild

Efter att ha plockat upp lämpliga plantor bör du fortsätta hitta en bra plats för plantering av körsbärsplommon. I processen måste du vara uppmärksam på följande punkter.

  1. Jorden … Körsbärsplommon älskar inte alltför sur näringsjord. Den växer bäst på leror. Om jordens surhet ökar på platsen måste den först avoxideras. För detta används träaska oftast. Dessutom kan siderater planteras på platsen innan du planterar körsbärsplommon.
  2. Belysning av webbplatsen … Med tanke på körsbärsplommons inställning till ljus rekommenderas det att plantera det i ett väl upplyst område. Detta kommer att bidra till att öka avkastningen och också göra frukten godare.
  3. Vindtät … Växten måste vara väl skyddad från vinden. Detta är särskilt viktigt för unga plantor. Därför planteras körsbärsplommon oftast bredvid ett staket eller någon form av byggnad.
Bild
Bild

Nästa steg i plantering av körsbärsplommon är beredningen av gropen . Du måste göra detta den sista veckan i september. Hålet ska vara tillräckligt brett för att rhizomen ska passa helt. I botten av det grävda hålet måste du hälla en blandning av bördig jord med humus och nitrofos. Om flera träd planeras att planteras på platsen samtidigt, bör avståndet mellan dem vara inom 3 meter.

Efter 8-10 dagar kan du börja plantera växten i jorden. Det rekommenderas att placera plantornas rötter i en lermos före plantering. Vissa trädgårdsmästare lägger också till en liten mängd av en rotväxtstimulant där.

Växten beredd på detta sätt måste placeras noggrant i mitten av gropen. Om du håller den med handen måste plantans rötter täckas med jord. Det är värt att komma ihåg att en växt planterad i jorden behöver riklig vattning . Efter att ha utfört denna procedur rekommenderas att du dessutom fyller marken nära stammen med mulch.

Om trädgårdsmästaren planerar en vårplantering av körsbärsplommon, förbereds gropen på samma sätt på hösten. Samtidigt köps också plantor. De hålls svala under vintern. Innan planteringen måste växtens rhizom undersökas noggrant. Det är nödvändigt att plantera körsbärsplommon på våren redan innan saftflödet börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

För att växten ska kunna växa och utvecklas normalt måste den vårdas ordentligt. Körsbärsplommon som helhet är ganska opretentiös, så att ta hand om det tar väldigt lite tid.

Vattning

Först och främst måste körsbärsplommon vattnas. Endast unga plantor behöver regelbunden vattning. Mogna växter får tillräckligt med fukt när det regnar. Men om sommaren visade sig vara torr måste körsbärsplommon vattnas. Detta görs vanligtvis tre gånger under hela säsongen.

Det är viktigt att använda tillräckligt med vatten vid vattning. Marken måste vara helt mättad med fukt.

Bild
Bild

Toppdressing

En lika viktig roll i processen att odla körsbärsplommon spelas av toppdressing . Under det första året efter att du planterat växten behöver du inte befrukta den. I framtiden appliceras gödningsmedel på jorden flera gånger per säsong.

På våren, redan före blomningen, måste trädet matas med kvävehaltigt gödselmedel. Detta är nödvändigt så att det växer snabbt. I juni kan körsbärsplommon matas med kalium och fosfor.

På hösten appliceras organiskt gödningsmedel på jorden. Gödsling med humus eller kompost utförs efter skörden.

Bild
Bild

Beskärning

De flesta trädgårdsmästare föredrar vårbeskärning av körsbärsplommon . Grödan, liksom andra träd eller buskar, måste beskäras innan knoppar börjar svälla på grenarna. Vid denna tidpunkt tar odlaren bort alla onödiga grenar. Tack vare sådan beskärning blir kronan mindre tät. Därför får frukterna som bildas på grenarna fler näringsämnen och är också ständigt i solen.

Om växten är ung utförs också formativ kronbeskärning på våren eller hösten .… Samtidigt tas några av grenarna bort eller förkortas. Det blir mycket lättare för trädgårdsmästare att ta hand om körsbärsplommon med en snygg krona. Dessutom är det lättare att skörda från ett sådant träd. Formativ beskärning görs vanligtvis de första dagarna i april.

Sanitär beskärning kan göras på sommaren och hösten . I processen avlägsnas alla drabbade av sjukdomar eller skadedjur, liksom försvagade grenar. Denna procedur hjälper till att läka växten. I detta fall måste alla skott avskurna i processen brännas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken tid på året anläggningen beskärs måste denna procedur behandlas noggrant. Skott klipps endast med vass sax eller beskärningssax. Klippplatser behandlas med trädgårdshöjd. Alla instrument desinficeras väl.

Förbereder sig för vintern

Några veckor före den första frosten bör växter i trädgården vattnas rikligt. Detta kommer att hjälpa till att härda sina rötter. Trädgården måste rengöras från växtrester. Det rekommenderas att gräva upp jorden.

Mogna träd har bra kylmotstånd. Men unga plantor behöver skydd . Som regel är jorden bredvid stammen täckt med ett tjockt lager torv eller humus. Denna mulch skyddar perfekt växtens rötter från kylan.

Efter att den första snön fallit på platsen bör den också användas som ytterligare skydd. Under sådana förhållanden kommer körsbärsplommon att kunna överleva vintern utan problem.

Bild
Bild

Fortplantning

Körsbärsplommon som växer i landet kan förökas på flera sätt.

Underväxt

Denna metod är bra för nybörjare trädgårdsmästare .… Du måste förbereda dig för denna procedur under hösten. Vid den här tiden på året ska roten på moderträdet noggrant hackas av på ena sidan. Unga skott kommer att dyka upp på denna plats till nästa höst. Så snart det växer upp måste det noggrant separeras från trädet och transplanteras till en ny plats.

Körsbärsplommontillväxten är tillräckligt stark. Därför slår unga skott rot på platsen ganska snabbt. Växter börjar bära frukt om några år.

Bild
Bild

Rotsticklingar

Skärning är den mest populära metoden för förökning av körsbärsplommon . Planteringsmaterialet separeras från trädet på hösten. Varje skärning ska vara cirka 25 centimeter lång. Skurna ämnen måste placeras i en träbehållare och strö över en blandning av torv, sågspån och sand. I denna form lagras sticklingar hela vintern.

På våren måste plantorna avlägsnas från behållaren med substratet. För att underlätta för skotten att gro rötterna, behandlas deras kanter med Kornevin . Därefter planteras sticklingarna i jorden förberedd i förväg. Det rekommenderas att göra detta under första halvan av maj. Omedelbart efter plantering måste plantorna vattnas väl. Om sticklingar planteras på våren kan de slå rot före den första frosten.

Bild
Bild

Vaccination

Körsbärsplommon planteras vanligtvis tidigt på våren eller sensommaren. Gröna sticklingar används för ympning. I processen görs ett litet snitt på grenen. En stjälk förberedd i förväg är fäst vid denna del av skjutningen. Korsningen är fixerad med ett rep. Efter en månad kan fästet lossas något; efter ytterligare två - ta bort.

Körsbärsplommon kan ympas inte bara på ett träd av en annan sort, utan också på ett plommon. Vaccinationsschemat ser likadant ut.

Bild
Bild

Underwire

Liksom många andra frukter och bär kan körsbärsplommon förökas av frön. För att göra detta, även under fruktning, måste trädgårdsmästaren välja mogna och saftiga frukter utan spår av skador. Det är nödvändigt att ta bort benen från dem.

Omedelbart efter extraktion måste fröna planteras i marken som förberetts i förväg. Benen måste vara minst 5 cm från varandra. Omedelbart efter avstigning måste platsen vara väl muldd.

Körsbärsplommon är en ganska stark växt. Därför rotar fröna väl. Naturligt planterade groddar är väl anpassade till temperaturförändringar, så de växer sig starka och friska.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Faran för körsbärsplommon representeras av svampsjukdomar . De sprider sig snabbt och infekterar inte bara detta träd, utan också andra. För att förhindra kontaminering av platsen rekommenderas att behandla den med kopparsulfat. Det är nödvändigt att spraya området direkt efter vårens beskärning av skotten.

Insekter som nattfjärilar eller bladrullar kan också skada växter. För att skydda platsen från dessa skadedjur sprutas körsbärsplommon med insekticider i början av april. Blommande träd kan inte bearbetas.

Det kommer att hjälpa till att skydda platsen från skadedjur och snabb rengöring av trädgården, samt beskärning av grenar

Bild
Bild

Det är ganska enkelt att odla körsbärsplommon på din webbplats. Det räcker med att plocka upp friska plantor och ge unga växter god vård. Ett par år efter plantering körsbärsplommon kommer att glädja ägarna till webbplatsen med en rik skörd av läckra bär.

Rekommenderad: