Cypress (36 Foton): Vad är Det? Hur Tar Man Hand Om Ett Träd? Beskrivning Av Vintergröna Cypresser Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Cypress (36 Foton): Vad är Det? Hur Tar Man Hand Om Ett Träd? Beskrivning Av Vintergröna Cypresser Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?

Video: Cypress (36 Foton): Vad är Det? Hur Tar Man Hand Om Ett Träd? Beskrivning Av Vintergröna Cypresser Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?
Video: Juniper Cypress or Cedar Tree Care and How to grow from Cuttings | Golden Cypress in English 2024, Mars
Cypress (36 Foton): Vad är Det? Hur Tar Man Hand Om Ett Träd? Beskrivning Av Vintergröna Cypresser Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?
Cypress (36 Foton): Vad är Det? Hur Tar Man Hand Om Ett Träd? Beskrivning Av Vintergröna Cypresser Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?
Anonim

Idag är många sorter och typer av cypresser kända. Det finns skillnader mellan dem i utseende, liksom i egenskaperna hos vård och odling. Genom att uppmärksamma denna växt, samt följa vissa regler för dess underhåll, kan du få en frodig och vacker representant för floran hemma eller i din sommarstuga.

Bild
Bild

Vad det är?

Cypress är en vintergrön barrväxt av Cypress -familjen. Släktet har mer än 10 arter, representerade av träd och buskar. I naturen är denna växt ganska vanlig. Ett prydnadsträd växer i ett område som domineras av ett tropiskt och subtropiskt klimat , nämligen i europeiska, asiatiska länder, i Nordamerika. Trädet anses vara långlivat, eftersom det har en livslängd på cirka 300 år. Under gynnsamma miljöförhållanden lever den mer. Många växter kännetecknas av raka stammar och en pyramidal krona, det finns andra arter, vars yttre beskrivning tyder på deras likhet med frodiga och spridande buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I den naturliga miljön växer cypresser upp till 30 meter, men på personliga tomter kan du hitta träd med inte mindre attraktivt utseende och med en höjd av högst 200 centimeter.

Tillväxten av skelettgrenarna hos barrträdsrepresentanten riktas uppåt, medan de passar tätt mot stammen . Det är denna funktion som gör trädet smalt och vackert. Det finns skott på plantans grenar, de kännetecknas av sin subtilitet och mjukhet. Skott kännetecknas av aktiv grenning. Cypressens löv är ormbunksliknande, den har en rik grön färg. Unga representanter har nålliknande lövverk, men efter 4 års liv blir det fjälligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det har observerats att ålder har en gynnsam effekt på cypressens dekorativitet . Detta träd är gymnosperm, både hon- och hankottar bär frukt. De senare är färgade gråbruna och har också en diameter på cirka 0,35 centimeter. Mognad av kottar sker under det andra året av trädets existens. Kottarna är täckta med skalor, under vilka fröna ligger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normal tillväxt och aktivitet av Cypress är möjlig hemma, men med rätt uppmärksamhet och omsorg. Vissa odlare tillskriver det inomhusblommor, eftersom det utstrålar en doft av citron . För att odla det hemma kan du använda inte bara odlade sorter utan också vilda. Denna växt anses vara en utmärkt luftrenare som kan absorbera skadliga ämnen och mätta inomhusluften med syre och fytoncider.

Bild
Bild

Typer och sorter

För närvarande kan floraälskare växa i sin trädgård, såväl som inomhus, någon av cypressens sorter eller arter, av vilka det finns ett stort antal.

Bild
Bild

Pyramidalt

Denna art av barrväxter är infödd i östra Medelhavet. Den pyramidala cypressen kallas också italienska. Trädet kännetecknas av en bred kolonnformad krona och en höjd av cirka 35 meter. Växten växer till denna storlek på cirka 100 år. Cypressens ursprungliga form erhölls tack vare uppfödares arbete. Denna långlever kännetecknas av bra frostbeständighet, den tål frost bra vid 20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den idealiska platsen för den pyramidala typen av liv är det kuperade området . Växten har en positiv inställning till berg och fattiga jordar. Trädet är täckt med små nålar, som är målade i smaragdfärg. Bildandet av kottar sker på små grenar som är färgade bruna. Tillväxten hos en ung individ är snabbare än hos en vuxen. Efter att ha fyllt 100 år slutar det pyramidala cypressen växa. Denna växt är en utmärkt dekoration för hus, gränder, parkområden.

Bild
Bild

Arizona

Arizona cypress trädarter lever i Mexiko, Arizona. En representant som lever i sin naturliga miljö växer på bergssluttningar. Redan för 20 år sedan började denna vackra växt odlas på personliga tomter, i parker och trädgårdar. Representanter för denna familj kännetecknas av en lång livslängd, som i vissa fall når 500 år . Under denna tid växer trädet upp till 2000 centimeter. Barken av denna art är grå, men blir brun med tiden. Arizona cypressvirke liknar valnöt, det har hög hårdhet och låg vikt. Trädet tål torka, frost och växer ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintergröna

Evergreen cypress kallas också vanlig, formen på detta träd liknar en pyramid. Växtens smala krona bildas av korta grenar, de passar tätt till stammen. Den vanliga cypressen är konformad och kan bli upp till 3000 centimeter. Nålarna är små, långsträckta, fjälliga, de pressas hårt mot grenarna på ett korsformigt sätt. Kottar hänger från korta skott, de kännetecknas av en diameter på 30 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av växt kännetecknas av snabb tillväxt. Älskare av gröna områden kan också stöta på en vanlig cypress med röda nålar. Han föredrar skuggade områden och överlever i temperaturer på minus 20 grader. Trädet är inte krävande för jorden, och den möjliga förekomsten av stenar i jorden kommer inte att störa dess tillväxt.

Överdriven fukt har en skadlig effekt på trädet . Denna representant för floran är en långlever, den börjar ge kottar vid 5 års ålder. Denna typ av cypress skärs för dekorativa ändamål. Snyggt trimmade träd fungerar som en utmärkt dekoration för territoriet.

Bild
Bild

Citron

Citroncypress är en krukväxt, den har en trevlig tall-citronarom och en långsträckt form. Blomman är ganska vacker, men nyckfull. Nålarna på en prydnadsväxt är färgade ljusgröna. Växten kännetecknas av torkmotstånd, opretentiös inställning till jorden. Citroncypress växer långsamt, men lever länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärg

Dvärgcypress är ett träd med en pyramidkrona, det liknar ganska thuja. Trädets bark är brunbrun, täckt med fjäll och sprickor. Grenar kan vara antingen hängande eller utsträckta. Växternas skott är platta. Nålarna på en dvärgcypress är motsatta och ligger tvärs . Unga individer är täckta med nålformade nålar. Hankottar är ovala och små i storlek, medan honkonar är runda och täckta med skalor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Goldcrest Wilma

Denna vintergröna sort överlever bättre än andra hemma. Det ser ut som en miniatyrsill, som är täckt med smala löv. Färgen på skotten är ljusgrön, ibland till och med gul. De små, fjälliga bladen avger en citron doft. Denna blomma är populär i lägenheter, kontorslokaler på grund av sitt attraktiva utseende och opretentiöshet . Goldcrest Wilma föredrar diffus belysning, vilket kan leda till att nålarna tappas. En gynnsam temperatur för en växt anses vara måttlig, om den överstiger 27 grader, torkar växten. För att få kronan på ett cypress att se välvårdad ut bör den beskäras, denna process stimulerar tillväxten av nya grenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man hand om ett träd?

Odling av cypress innebär att procedurerna i samband med vård av den är korrekta. Eftersom detta är en subtropisk växt, bör den finnas på en varm, ljus plats utan direkt sol exponering. Trädet föredrar ett stort växande område. Under årets sommar anses rumstemperaturen vara optimal för en vintergrön representant, men samtidigt med konstant och optimal fuktighet. På vintern ska cypressen ordnas om i ett rum med en temperatur på 5-10 grader över noll.

Bild
Bild

Antalet vattningar på vintern bör minskas, men det bör inte bringas till markens torrhet. På sommaren ska cypress placeras på fönster som är riktade mot norr eller öster, och på vintern - i söder. I rummet där trädet växer bör det vara tillräckligt med solljus, direkta strålar bör uteslutas. På vintern, med brist på naturligt ljus, är det värt att använda konstgjorda.

Vid bevattning av cypresser bör regelbundenhet och överflöd observeras . Men bryt inte modereringen av denna process, eftersom en överdriven mängd fukt eller brist på den kan förstöra växten. Det är värt att spraya en barrträdsrepresentant på morgonen och även på kvällen. Förfarandet bör använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Under den kalla årstiden är det ofta inte nödvändigt att vattna växten, den måste bevattnas en gång var sjunde dag och sprutning bör avbrytas helt innan värmen börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypressen föredrar hög luftfuktighet . Inomhus måste luftfuktigheten upprätthållas genom vattning och sprutning. Marken för att plantera ett vintergrönt träd bör präglas av löshet. Underlaget kan köpas i butiker eller förberedas med egna händer. För att göra jorden är det nödvändigt att blanda flodsand, torvjord, torv i lika stora mängder och 2 delar lövmark.

Bild
Bild

Denna barrträdsrepresentant för floran är exotisk, så vanligt gödselmedel är inte lämpligt för det, och humus anses vara skadligt. Det ideala utfodringsalternativet i detta fall anses vara ett flytande gödningsmedel med mineraler, som är avsett för barrträd . Det är värt att mata cypress en gång i maj, juni, juli och augusti. Det är värt att se till att det inte finns mycket kväve i gödselmedlet och att magnesium alltid finns.

Bild
Bild

Hur transplanteras det?

Förlusten av de fördelaktiga egenskaperna hos jordblandningen under cypressen inträffar inom några år efter plantering, därför bör plantan för plantans normala liv transplanteras till ett nytt substrat. Samma procedur krävs efter köp av en levande dekorativ dekoration för huset. Våren anses vara den bästa tiden att arbeta. På grund av att cypressen har ett känsligt rotsystem är det bättre att transplantera det genom omlastning.

Bild
Bild

Det första steget är att grundligt vattna jorden, eftersom växten är lättare att extrahera från våt jord . Cypressen måste tas bort från krukan tillsammans med en jordklump. Substratet som lätt smulas måste tas bort och rötterna ska undersökas för skador. Om en ung skott hittas, separeras den från basen av stammen i samband med rotsystemet. Separationsstället ska smörjas med en trädgårdslack.

Bild
Bild

Därefter måste du plantera var och en av växterna i separata behållare, en vuxen cypress i en stor kruka och en ung i en mindre. I det här fallet bör den unga växten täckas med en glasburk, vilket kommer att bidra till bättre rotning. Glöm inte att botten av behållaren ska täckas med dränering, redan ovanpå vilken jord hälls.

Sjukdomar och skadedjur

I de flesta fall attackeras cypress av ett skadedjur som en skalinsekt, det suger juicerna från växtens lövverk, vilket gör det torrt. Du kan också hitta en spindelkvalster på den, vars orsak är otillräcklig luftfuktighet i rummet. Båda parasiterna dör när de sprayar ett barrträd med Actellik -lösning. Det är värt att späda ut 2 ml ämne per 1000 ml vatten. Om skadedjuret inte försvinner helt, ska sprutproceduren upprepas efter 7 dagar.

Bild
Bild

Cypress sjukdomar är oftast resultatet av felaktig växtvård. Kronisk vattendämpning i jorden orsakar rotrötning. Om tecken på sjukdomen märks, bör barrträdet omedelbart transplanteras till ett nytt substrat, efter att resterna av ruttna partiklar har eliminerats. Vid transplantation och förebyggande av återsjukdom måste krukan vara utrustad med dränering av hög kvalitet. Cypress torkar av följande skäl:

  • hög torrhet av inomhusluften;
  • otillräcklig jordfuktighet;
  • vattna cypressen med dåligt vatten;
  • dåligt ljus;
  • låg omgivningstemperatur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns situationer när lövverket på en prydnadsväxt börjar bli gult. Detta kan tyda på brist på näringsämnen. Därför bör blomsterodlare inte bryta mot reglerna för befruktning av träd. Människor som bestämmer sig för att förvärva en sådan ovanlig prydnadsväxt kan följa följande tips:

  • håll en jordklump i en kruka med en växt konstant fuktig;
  • sätt inte trädet i direkt solljus;
  • spraya cypressen dagligen, vattna den regelbundet;
  • skär av torkade områden av en representant för floran till levande knoppar;
  • beskära cypresser, vilket ger den en originalitet i formen och främjar snabb återhämtning och tillväxt.
Bild
Bild

Cypresser är ganska populära växter, de kan ofta hittas i trädgården, parkområdet, liksom bostadshus. Anledningen till denna popularitet ligger i trädets ädla utseende, liksom dess opretentiöshet när det växer.

Bild
Bild

Med hjälp av en sådan växt kan du dekorera en veranda, veranda, lusthus, rum i huset. Ett moget barrträd används ofta som ett alternativ till julgranen.

Rekommenderad: