Björkrotsystem (10 Foton): Vilken Typ Av Rotsystem Och Hur Påverkar Det Plantering? Rotfunktioner, Björktillväxt

Innehållsförteckning:

Video: Björkrotsystem (10 Foton): Vilken Typ Av Rotsystem Och Hur Påverkar Det Plantering? Rotfunktioner, Björktillväxt

Video: Björkrotsystem (10 Foton): Vilken Typ Av Rotsystem Och Hur Påverkar Det Plantering? Rotfunktioner, Björktillväxt
Video: Björk - Bra Att Veta Om Björken, Björkar & Björklöv (Betula) | AlterHedens 2024, April
Björkrotsystem (10 Foton): Vilken Typ Av Rotsystem Och Hur Påverkar Det Plantering? Rotfunktioner, Björktillväxt
Björkrotsystem (10 Foton): Vilken Typ Av Rotsystem Och Hur Påverkar Det Plantering? Rotfunktioner, Björktillväxt
Anonim

Experter rekommenderar starkt att alla trädgårdsmästare som drömmer om att plantera ett smalt, vackert björkträd på sin plats, ska bekanta sig med det här trädets funktioner i förväg. Information om de strukturella egenskaperna hos dess rotsystem kommer inte att vara överflödig, eftersom denna information i framtiden hjälper till att välja den lämpligaste platsen för att plantera ett träd.

Bild
Bild

Rotsystemstruktur

Björksläktet innehåller cirka 120 arter av trä- och buskväxter, utbredda i Eurasien och Nordamerika. Höjden på den minsta representanten för detta släkt varierar från 20 till 70 centimeter (dvärgbjörk), den största - från 35 till 45 meter (kanot eller amerikansk björk). Representanter för släktet som övervägs har ett kraftfullt, välgrenat rotsystem.

Det är anmärkningsvärt att björkens rötter inte rusar djupt ner i marken, utan ligger huvudsakligen längs jordens yta (oftast parallellt med underjordiska akviferer).

Bild
Bild

I botanik är det vanligt att skilja mellan 2 växts rotsystem - kärnan, inneboende i tvåbladiga växter och fibrerna, som är karakteristiska för enfamiljer. Björkar, som är tvåbladiga växter, har ett kranrotsystem. Den representeras av huvudrotrot och många tunnare laterala och oväntade (fibrösa) rötter.

Bildandet av rotsystemet och dess strukturella egenskaper beror på faktorer som:

  • typ av björk (dess höjd, rötternas storlek);
  • trädets tillväxtförhållanden (klimat och väderförhållanden, grundvattendjup, jord och luftfuktighet).
Bild
Bild

Representanter för släktet björk är fuktälskande växter . Under torrperioden kan björken, tack vare sina starka, långa och slingrande rötter, ta emot fukt från vattendrag djupt under jorden. Dessutom hävdar erfarna trädgårdsmästare att björk i torka lätt kan ta bort värdefull jordfuktighet från angränsande växter - gräs, blommor, prydnadsbuskar och träd. Ett vuxet träd kan absorbera upp till 50 liter vatten från jorden per dag.

Bild
Bild

Björkträd som växer i torra områden med djupt underjordiskt vatten kan aktivt öka rotmassan. Denna funktion gör att växter kan förse sig med tillräckligt med fukt i torka. Korta rötter gör björken sårbar för starka vindbyar . Orkanbyar kan slå ner en vuxen björk, och ett ungt träd kan rivas helt ur marken.

Erfarna trädgårdsmästare hävdar att unga träd som inte hinner bygga upp en tillräcklig rotmassa oftast påverkas av vindarna.

Bild
Bild

Tillväxtfunktioner

Björkrotsystemet har en specifik utvecklingsfunktion som visar sig när trädet växer. Det är känt att tillväxten av unga björkar är extremt långsam. Detta beror på det faktum att deras rotrot, efter att ha nått en viss längd, någon gång börjar gradvis dö av. Tillsammans med detta aktiveras tillväxten av laterala och oväntade fibrösa rötter som transporterar fukt och näringsämnen till växtens antenndel.

Bild
Bild

För att bromsa björkens tillväxt på en bakgård rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att regelbundet klippa trädets krona och gräva den runt omkretsen, förkorta sidorötterna … Tack vare dessa enkla procedurer kommer trädet i trädgården att växa långsammare och få ett attraktivt utseende.

Påverkan vid landning

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att ta hänsyn till alla funktioner i björkrotsystemet även i förberedelserna för att plantera det på en personlig tomt. Ett av de viktigaste stegen är att välja rätt plats för plantering av trädet. Ett vått område med hög grundvattenhalt är idealiskt för detta. En björk planterad på en sådan plats kommer aktivt att absorbera överflödigt vatten och därigenom bidra till dränering av området.

Bild
Bild

När man planterar en planta i områden med sandjord eller på kullar där vattnet inte stagnerar under lång tid är det nödvändigt att se till att avståndet mellan björken och de närmaste odlade plantagerna är minst 3 meter. I det här fallet kommer det växande trädet inte att ta vatten från sina gröna grannar.

Det rekommenderas starkt att plantera björkträd nära staket, hushållsbyggnader och hushållsbyggnader, brunnar, brunnar, verktyg (avloppsbrunnar, septiktankar, vatten- och gasledningar) . Experter förklarar denna rekommendation med det faktum att björkens rötter, när de växer, kan börja kämpa med hinder som uppstår på deras väg. Som ett resultat kan rotsystemet hos ett vuxet träd över tid delvis förstöra grunden för en byggnad, störa brunnens eller brunnens integritet, deformera eller skada rör.

Dessutom rekommenderas det inte att plantera björkträd nära byggnader och verktyg också på grund av ökad vindhastighet.

Bild
Bild

Torra områden är dåligt lämpade för björk, där det finns en ihållande brist på markfuktighet (särskilt om odlade växter redan växer där) . I detta fall kommer björken att absorbera och konsumera det redan magra utbudet. Resten av växterna, som upplever brist på fukt, kommer att börja torka, bli gula, kasta sitt lövverk. I en sådan situation kan fuktälskande växter bli sjuka och dö.

När du planterar en björkplanta är det extremt viktigt att utföra hela proceduren så noggrant som möjligt för att inte skada rötterna. Det rekommenderas starkt inte att fördjupa plantans rotkrage vid plantering.

Bild
Bild

För att plantera plantor bör du välja inte bara soliga och fuktiga platser, utan också platser som är pålitligt skyddade från vind och drag. Det är viktigt att ta hänsyn till att ett ungt björkträd under de första åren av livet kan drabbas allvarligt av vindbyar . Av denna anledning reser vissa ägare av ventilerade områden speciella vindskydd runt sina gods.

Rekommenderad: