Päron (37 Bilder): Vad är Det? Päronträd. Beskrivning Av Frukter, Rotsystem Och Blad. Var Växer Päron Och Hur Ser Det Ut? Vilken Typ Av Jord Gillar Trädet?

Innehållsförteckning:

Video: Päron (37 Bilder): Vad är Det? Päronträd. Beskrivning Av Frukter, Rotsystem Och Blad. Var Växer Päron Och Hur Ser Det Ut? Vilken Typ Av Jord Gillar Trädet?

Video: Päron (37 Bilder): Vad är Det? Päronträd. Beskrivning Av Frukter, Rotsystem Och Blad. Var Växer Päron Och Hur Ser Det Ut? Vilken Typ Av Jord Gillar Trädet?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Päron (37 Bilder): Vad är Det? Päronträd. Beskrivning Av Frukter, Rotsystem Och Blad. Var Växer Päron Och Hur Ser Det Ut? Vilken Typ Av Jord Gillar Trädet?
Päron (37 Bilder): Vad är Det? Päronträd. Beskrivning Av Frukter, Rotsystem Och Blad. Var Växer Päron Och Hur Ser Det Ut? Vilken Typ Av Jord Gillar Trädet?
Anonim

En päronodling är både en dekoration av platsen och vackra frukter, men detta är allt föremål för ordentlig vård. Därför, när du väljer en sådan fruktträdplanta och planterar den, måste du ta hänsyn till allt som finns att veta om päron.

Bild
Bild

Vad det är?

Päron är ett ganska populärt träd som finns i väldigt många lant- och trädgårdstomter. Dess egenskap lockar sommarboende, som tror att även om päronträdet behöver lite vård, kan det inte kallas svårt.

Bild
Bild

Livsmedlet för detta fruktträd är ganska omfattande. Den odlas framgångsrikt både i de södra regionerna och i mittfältet och får utmärkta saftiga frukter med rätt vård. Men även i kallare områden, till exempel i Sibirien och Fjärran Östern, växer ett päron bra, blommar och bär frukt, du behöver bara vara särskilt uppmärksam på dess skydd på vintern.

Bild
Bild

I allmänhet mår växten lika bra både i Krasnodar -territoriet och Moskva -regionen, liksom i Ural och i Primorsky -territoriet. Det viktigaste är att välja rätt sort för en viss region.

Om du går lite djupare in i den botaniska beskrivningen kan du notera några funktioner:

  • päron tillhör Pink -familjen, som har cirka 60 sorter av träd och buskar;
  • bladen är mörkgröna till färgen och ovala eller rundade, något spetsiga i ändarna, bladplattornas bladplattor är långa, bladarrangemanget är en spiral;
  • trädet har en paraplyformad blomställning, där det finns från 6 till 12 vita, rosa eller vitrosa blommor, päronet börjar blomma i maj och behagar med sina känsliga blommor i ungefär två veckor;
  • frukter av träd av olika sorter kan skilja sig åt i färg, storlek, men formen är mestadels avlång rundad, mognadstiden faller i augusti-september, beroende på sortens och tillväxtregion;
  • rotsystemet hos ett päron är en flerårig huvud- och växande rötter, medan den vertikala roten går djupt ner i jorden, horisontella grenar ligger på ett djup av högst 20 cm, men deras spridning från stammen sträcker sig upp till 3 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva trädet lever i 50-60 år, men frukten fortsätter i 20 år . De första frukterna kan tas bort från päronet i 3-5 år av trädets liv. Många sommarboende väljer detta fruktträd för att odla på sina tomter på grund av de läckra saftiga frukterna, som är bra både färska och i den bearbetade versionen i form av sylt, kompott, sylt.

Bild
Bild

Populära sorter

Trots att det finns en mängd olika sorter av trädgårdspäron som har sina egna egenskaper, vilket framgår av deras beskrivning, stoppar uppfödare inte sitt arbete. Varje ny sort kan ha betydande skillnader från sina föregångare, även om trädets utsida ser exakt likadan ut. Experter arbetar för att se till att sorter med olika egenskaper dyker upp som skulle tillfredsställa många trädgårdsmästare.

Till exempel var de särskilt frostbeständiga, med stark immunitet, mindre mottagliga för sjukdomar, vilket gav en mer imponerande skörd.

Det finns många sorter, vi kommer bara att överväga några få

Lada . Sorten är resistent mot både vinterkylning och torka, den motstår svampsjukdomar bra. Päronen är gula i färgen, med en lätt röd nyans på sina ställen och når en vikt på 150 gram. Frukterna kännetecknas av en söt och syrlig smak och tät massa. Avser försommarsorter. Frukterna lagras dåligt.

Bild
Bild

Katedral . Ett päron med en sur smak, grönaktig nyans, har en blank yta, vikten överstiger inte 100 gram. Frukt lämpar sig bra för transport och lagring, sorten är medellång.

Bild
Bild

Chizhovskaya . Denna sort är inte rädd för långa frost och svampsjukdomar. Frukterna är gulgröna med närvaron av en rodnad. Massan är vit och spröd, smaken är söt och sur.

Bild
Bild

Muscovite . Avser tidiga höstsorter. Frukten är ljusgul till färgen med gröna inneslutningar. Prisad för sin saftiga, aromatiska fruktkött.

Bild
Bild

Fantastisk . Sorten representeras av höga träd, som ger ganska stora frukter som väger 250 gram. Päron är gulgröna, saftiga; det är att föredra att äta dem snabbt eller bearbeta dem, eftersom dessa frukter inte är avsedda för långtidsförvaring.

Bild
Bild

Maj dag . En vintersort, vars frukter mognar endast i mitten av oktober och, under rätt lagringsförhållanden, inte förlorar sin smak och attraktiva utseende på flera månader. Päron skördas grönt, men de blir gula under lagring.

Bild
Bild

Landning

Plantering av päron, som många träd, utförs både på våren och hösten. Valet görs av trädgårdsmästaren själv, med hänsyn till hans personliga preferenser och kanske omständigheter . Men de flesta är benägna att tro att det är mer korrekt och bättre för ett träd om det planteras på hösten.

Platsen är vald på västra, södra eller sydvästra sidan . Platsen ska vara solig, men det är värt att överväga att päronet inte gillar värme. Helst väljs jorden bland svart jord; grå skogsmark med ler är lämplig. Sandig eller för tung lerjord - inte för ett päron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bra om landningsplatsen är en liten kulle, lutningen kommer att göra.

Praktiken visar att päron planterade på hösten rotar mycket bättre, de har en starkare immunitet mot olika sjukdomar och skadedjur . Men höstplanteringen har också nackdelar, särskilt i regioner med kallt klimat. En ung planta kan skadas om den inte är ordentligt täckt och skyddad från gnagare, som gillar att livnära sig på trädbarken på vintern.

Gropen bereds i förväg, minst två veckor före plantering . Plantan ska sänkas ner i vatten i flera timmar så att rötterna mättas med fukt och blir elastiska. När du köper bör du noggrant undersöka rötterna. Om ens lite ruttna eller omvänt torra tips märks, är det bättre att vägra en sådan planta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompost, ruttnad gödsel, superfosfat läggs till jorden, som togs ur gropen, och allt detta blandas . Sedan hälls en del av jorden i gropen och bildar en hög. En planta placeras på den, och rötterna sprids försiktigt på olika sidor av högen, sedan hälls jorden, lätt tampad. Sedan hälls resten, för att inte glömma att rothalsbandet inte ska täckas i alla fall, det ska vara över marken på en höjd av 3-4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter trampas marken väl, plantan vattnas med 2-3 hinkar vatten, varefter cirkeln nära stammen mullas med sågspån . Du måste köra en stark pinne i marken och knyta en planta till den. Vårplantering kommer att ske enligt exakt samma algoritm, med den enda skillnaden som gropen har förberetts sedan hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanserna i vården

För att odla ett friskt, vackert och fruktbart träd måste du ta hand om det ordentligt. Växande innebär att grooming kommer att ske regelbundet och inte på ad hoc -basis.

Toppdressing

Efter vintern avlägsnas täckmaterialet från päronet, om det är en kall region och trädet är ungt, utförs lossning och därefter appliceras gödningsmedel. På våren måste päronet matas med kvävegödselmedel, välja något lämpligt alternativ: begrava granulaten i stamcirkelns fuktiga jord eller späd med vatten och vatten.

Vad som exakt ska göras med gödningsmedlet kommer att stå på förpackningen. Denna algoritm bör följas. Den första utfodringen sker innan saftflödet börjar.

Den andra dressingen görs efter blomningen för att förbättra kvaliteten på frukten . Vid denna tidpunkt introduceras organiskt material eller nitroammofos. I juni kräver päron igen kväve, men i form av bladmatning måste du späda ut gödningsmedlet och spraya trädet. Denna procedur kan upprepas efter två veckor.

I juli behöver trädet befruktning i form av kalium och fosfor, men jorden befruktas redan i cirkeln nära stammen . På hösten kan trädet inte matas, du kan blanda kaliumklorid superfosfat (en och två matskedar), för unga träd är det användbart att behandla trädstammcirkeln med aska medan du gräver jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det rekommenderas att beskära på våren, när saftflödet ännu inte har börjat. I detta fall bör lufttemperaturen vara minst 5 grader med ett minustecken. Skär bort gamla frysta och torra grenar, ta också bort de som växer inåt. Päron tenderar att tjockna kronan, och detta stör fruktens mognad . Därför beskärs ofta också på sommaren.

Sanitär beskärning utförs också på hösten. Men samtidigt är det värt att överväga regionens särart, du behöver inte bara ha tid att göra detta före frost, utan också att ge trädet tid att återhämta sig. Alla sektioner behandlas med trädgårdshöjd.

Bild
Bild

Vintrar

Förberedelserna inför vintern består av flera viktiga procedurer:

  • grävde upp de nära stammen cirklar;
  • träd vattnas rikligt;
  • marken under träden är muldd med sågspån.

Och då beror allt på trädets ålder. Unga plantor är täckta med grangrenar nedanför, grenarna är snyggt bundna, plantan är insvept i säckväv . Ett vuxet träd behöver inte ett sådant skydd, men stammarna bör skyddas från gnagare genom inslagning av material som behandlats med ett avskräckande medel som kan köpas i alla trädgårdsbutiker.

Bild
Bild

Och då behöver du bara kasta snö till trädet när det faller.

Reproduktionsmetoder

Du kan föröka ett päron på olika sätt. Men det finns metoder som är mycket långa och inte alltid leder till framgång. Därför väljer många sommarboende de alternativ som verkar mer optimala.

Vid val av förökning med skiktning en låda med bördig jord placeras under trädet, snitt görs på den nedre grenen, sänks ner i lådan, fästs med en hårnål och strös lätt med jord. För att påskynda bildandet av rötter vattnas grenen med Kornevin. Bildningsprocessen är ganska lång. På hösten ska du inte skilja lagren från trädet, de isolerar det väl och strö sedan lådan med snö. Och redan på våren, när värmen börjar, kan du separera skikten och transplantera till en annan plats.

Bild
Bild

Om frömetoden väljs läggs de i marken på hösten . Torv, sågspån, sand hälls i lådor med frön, blandningen fuktas ständigt och förvaras i ett svalt rum. Så snart groddar dyker upp reduceras temperaturen ytterligare. Så här övervintrar fröna. Och på våren kan de planteras i marken, där de kommer att växa under hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att skörda sticklingar måste du tänka på det även på vintern . För att göra detta, hitta en mogen gren, bryt den på flera ställen. Platser av raster är inslagna med en gips. Detta görs så att bindväv för tillväxt koncentreras till dessa platser under vintern. På våren kommer grenen att delas upp i sticklingar, gipset tas bort och placeras i en behållare med vatten. Om ungefär en månad börjar rotbildningen.

Bild
Bild

När deras längd når 5 cm kan sticklingar planteras i öppen mark och sedan ta hand om dem: vatten, foder, skydda mot skadedjur, lossa jorden och ta bort ogräs.

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar och skadedjursbekämpning är ofta mycket tråkigt och inte alltid framgångsrikt, så det är mycket mer meningsfullt att förebygga alla dessa problem. För att göra detta måste träd i början av våren sprutas med Bordeaux -vätska. Sådan behandling kan skydda träd från många sjukdomar, till exempel från skorv, mjöldagg, fruktruttna. Du kan också behandla träd med "Zirkon" eller "Ecoberin ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Träd måste ständigt inspekteras för att upptäcka problem i tid och omedelbart starta en kamp . Det finns ett stort antal lösningar, men samtidigt väljer trädgårdsmästaren själv vilka droger han ska använda. I allt högre grad håller sommarinvånarnas uppfattning överens om en sak, att Bordeaux -vätska är den bästa för ett antal sjukdomar.

Men om trädet redan påverkas, agerar de så här: alla sjuka skott och löv skärs och bränns. Snittplatser behandlas med kopparsulfat, får torka och täcks sedan med trädgårdsvar . Därefter sprutas trädet väl med Bordeaux -vätska, utspädd enligt anvisningarna på förpackningen, eftersom det finns olika alternativ: i pulverform, i koncentrerad flytande form. Dessutom måste du också vattna jorden i stamcirkeln.

Bild
Bild

Denna behandling upprepas en vecka senare.

Förutsatt att trädet är sjukt och frukterna redan mognar, är det värt att använda säkra medel, till exempel "Fitosporin", hjälper det att säkert bekämpa ett antal svampsjukdomar.

När det gäller skadedjur kan förebyggande åtgärder också hjälpa här, och här kan du använda folkliga metoder . Späd till exempel tjärtvål i vatten, tillsätt aska och spraya träden. Varje annan tvål är lämplig för en sådan blandning. Samma lösning är utmärkt för att hantera bladlöss och olika kvalster. Dessutom kan du i butiker köpa en mängd olika produkter, och det anges alltid vilka specifika parasiter de kommer att hjälpa till att bli av med: "Från bladlöss", "Från spindelmider" etc. "Grön tvål" hjälper mycket bra till hantera skadedjur. Det säljs i praktiska sprayflaskor, du behöver inte späda ut någonting, men du kan börja arbeta direkt.

Och återigen är det värt att komma ihåg att alla kemiska behandlingar är bra när det fortfarande inte finns någon frukt på trädet. Om de redan är mogna, bör du vända dig till folkmetoder, använda en asklösning, tvål, ammoniak.

Så att insekter inte har någon chans att börja i barken av träd och övervintra där måste alla löv tas bort och brännas på hösten, och innan vintern måste stamcirkeln och grenarna behandlas med Bordeaux -vätska eller kopparsulfat.

Förutom, Korrekt vård hjälper till att undvika skadedjur och sjukdomar . Detta inkluderar rätt vattningsregim och lossning, och snabb matning och korrekt beskärning. Endast ett integrerat tillvägagångssätt gör att du kan odla ett friskt päron och samla en bra skörd varje år.

Rekommenderad: