Kamerabländare (33 Bilder): Vad är Det Och Vad Påverkar Det? Vilken är Bäst För Kameran? Hur Man Använder?

Innehållsförteckning:

Video: Kamerabländare (33 Bilder): Vad är Det Och Vad Påverkar Det? Vilken är Bäst För Kameran? Hur Man Använder?

Video: Kamerabländare (33 Bilder): Vad är Det Och Vad Påverkar Det? Vilken är Bäst För Kameran? Hur Man Använder?
Video: Kamera & Bild - Så fungerar ISO 2024, April
Kamerabländare (33 Bilder): Vad är Det Och Vad Påverkar Det? Vilken är Bäst För Kameran? Hur Man Använder?
Kamerabländare (33 Bilder): Vad är Det Och Vad Påverkar Det? Vilken är Bäst För Kameran? Hur Man Använder?
Anonim

Moderna kameror kan ha olika fyllning, detta ändrar deras kostnad, och viktigast av allt, bildkvaliteten. DSLR -kameror med bra optik anses vara de mest önskvärda, med deras hjälp kan du uppnå den perfekta kvaliteten på även de minsta föremålen. För att få bra bilder behöver du, förutom en professionell enhet, också kunskap om dess funktion. En av de grundläggande punkterna är inställningen av den önskade bländaren, därför är studien av alla kamerans funktioner och kapacitet nödvändig för fullvärdigt arbete med den.

Bild
Bild

Vad det är?

SLR -kameror har en mer komplex struktur jämfört med "tvålfat", den största skillnaden är materialen som används för att tillverka utrustningen och möjligheten att byta objektiv. Det är tack vare linsens kraft och dess egenskaper som du kan uppnå vackrare, högkvalitativa och djupa foton. Förutom inställningarna för ISO och slutartid på kameran finns det också en mycket viktig detalj som kallas kamerans bländare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Membranet kallas också bländaren, som på grekiska betyder "partition ". Denna detalj finns i linsen, tack vare den är det möjligt att justera oskärpa och klarhet i bakgrunden, liksom konturerna av objekt i ramen, för att göra dem ljusare eller mörkare. För att förklara funktionsprincipen för membranet i enkla ord kan du jämföra det med det mänskliga ögat, när en stor mängd ljus kommer in stänger gardinerna så mycket som möjligt, släpper in ett minimum av belysning och i ett mörkt utrymme, är membranet helt öppet för att få maximalt ljus.

Bild
Bild

Kamerans bländare har formen av en ogenomskinlig partition, bestående av flera element, som vid rörelse bildar ett hål med en variabel diameter . Mitten av detta hål är på samma plats som linsens optiska axel. För att justera bländaren måste du använda de speciella rattar som är inbyggda i själva kameran. Bländaren markeras med bokstaven f och sådana numeriska värden: 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22 eller med hjälp av markeringar: 1/2.8, 1/4, 1/11, etc. Varje värde när du vrider på ratten ökar det föregående med 1,4, vilket gör att hålet i linsen blir 2 gånger större.

Bild
Bild

När du ställer in den optimala bländaren är det värt att komma ihåg att ju större siffran på disken är, desto mindre blir lucka i linsen så att ett minimum av ljus passerar igenom.

Bild
Bild

När du väljer en bra kamera är det värt att köpa flera objektiv med olika brännvidd för det på en gång, eftersom bländaren i dem kommer att vara radikalt annorlunda . Trots att mängden ljus som kommer in kommer att vara densamma i alla objektiv med samma parametrar på kameradisken, på grund av distansskillnaden kommer storleken på detta hål att skilja sig. I en filmkamera liknar styrsystemet moderna SLR -kameror, men det är mycket svårare att ändra parametrar som bländare, ISO och slutartid, ibland måste man till och med byta film för detta.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Moderna SLR-kameror har ett brett utbud av funktioner, lägen och en mängd olika inställningar som du behöver förstå innan du påbörjar ett fullvärdigt arbete med teknik. En av de viktigaste sakerna att tänka på när du sätter upp en kamera är att arbeta med bländaren . Förstå hur man exponerar det korrekt, vad det påverkar och i vilka fall vissa värden ställs in, kan du få högkvalitativa, tydliga och ljusa bilder. Membranet fungerar helt enkelt, ett hål av olika storlekar bildas inuti linsen så att en viss mängd ljus kan passera igenom. Frigångsjustering möjliggörs av bländarbladen.

Bild
Bild

Det finns tre alternativ för att justera bländaren på din kamera

Roterande , när membranet har formen av en skiva där det finns hål med olika diametrar. Denna princip finns i cellerna under 1800 -talet. och de enklaste kamerorna och optiska enheterna.

Bild
Bild

Plug-in , med en plattliknande bländare i vilken det finns hål av olika storlekar, sätts de in i linsrörets spår mellan linserna.

Bild
Bild

Iris , den vanligaste bländarformen för kameror och videokameror, vilket gör att du snabbt och steglöst kan justera öppningens storlek. En ytterligare fördel med detta alternativ är konstruktionens kompakta storlek.

Bild
Bild

Genom att ställa in bländaren till sin maximala öppna position kan du uppnå ljusa, tydliga och levande foton, eftersom tillräckligt med ljus kommer in i linsen. Genom att ställa in bländaren till en position där lumen nästan är stängd kan du få mörka och dämpade bilder.

Bild
Bild

Vad påverkar det?

Oerfarna fotografer förstår ofta inte vad bländaren exakt ger och varför lägga så mycket tid på det. Bländare påverkar:

  • mängden ljus som kommer in i linsen per tidsenhet;
  • kontroll av indikatorer på djup och skärpa för det visade objektet;
  • bildens ljusstyrka;
  • bildens kvalitet och skärpa, och låter dig också effektivt använda olika effekter utan att påverka bildernas klarhet.
Bild
Bild

Varje bländarvärde på kameran motsvarar vissa förhållanden: belysning, motivets avstånd i ramen, närvaron av andra objekt i bilden, ljusvinkeln etc . En professionell fotograf tar tydliga, levande bilder av naturen, dämpade fotografier av kvällslandskap, skapar unika bilder av den omgivande verkligheten tack vare oklanderlig behärskning av bländarinställningen.

Bild
Bild

För de första stegen i att bemästra båten är det värt att komma ihåg åtminstone några principer för bländaren: ett öppet membran tillåter maximalt ljus att passera genom och fyller ramen med ljusstyrka, ett stängt membran minskar ljusflödet och drunknar ut färgomfånget på fotot. Ljusflödet kommer att vara annorlunda inomhus och utomhus, på en fin solig dag och i grumligt väder, så fotografen ska kunna navigera i sådana förändringar och ställa in sin kamera för att få optimala bilder.

Bild
Bild

Om inställningen inte passar miljön kan du inte uppnå bra kvalitet, skärpa och exponering.

Med mängden infallande ljus

Fotografering kan utföras i det öppna rummet och inomhus, den största skillnaden är inte miljön, utan mängden ljus som kameran fångar. På gatan, på dagtid och i soligt väder är det mycket ljus, därför är det möjligt att självständigt justera storleken på bländaröppningen för att få önskade foton . I inomhusförhållanden är belysningen ofta inte tillräckligt, därför är det viktigt att konfigurera kameran så att den fångar det ljusflöde som är nödvändigt för bilden, vilket gör att du kan få en högkvalitativ och ljus bild.

Bild
Bild

Förutom att justera bländaren måste du ställa in slutartiden och ISO, utan vilket det är svårt att få ett vackert foto.

Bild
Bild

För att hitta det optimala numeriska bländarvärdet för olika förhållanden är det bäst att experimentera och ta en serie bilder under samma förhållanden, men med olika bländarvärden. Varje fotograf har sin egen vision, så det finns inga tydliga riktlinjer för användning av vissa värden under vissa förhållanden ., kan du bara läsa vissa rekommendationer om denna fråga.

Bild
Bild

På DOF

En av de lika viktiga indikatorerna för att få bra fotografier är möjligheten att korrekt ställa in DOF (djup och skärpa för det avbildade motivet). På grund av att förgrunden och bakgrunden kan markeras eller tydliggöras, har fotografen förmågan att leka runt bilden, göra den ovanlig och original. Samma foto kommer att se annorlunda ut när bakgrunden eller förgrunden från huvudmotivet är suddig.

Bild
Bild

Tack vare möjligheten att ställa in bländaren och justera skärpedjupet kan du fokusera på ett objekt i ramen, markera något eller göra den allmänna bakgrunden suddig om fotografens idé kräver det.

Bild
Bild

För att behärska djupet av fältinställningar är det också värt att genomföra en serie fotosessioner vid ett objekt med ändringar av inställningarna . När bländaren öppnas kommer DOF att minska och vice versa, det vill säga för att göra bakgrunden suddig måste du ställa in det minsta f -värdet och för att skärpa det, öka bländarens digitala värde.

Bild
Bild

På bokeh

En annan viktig parameter för att få ett bra skott är bokeh. Denna term avser uttrycksfullheten hos en suddig bakgrund och förekomsten av fläckar på den. Om linsen har ett litet antal blad, då bländaren stängs, i stället för en cirkel i mitten, erhålls olika former som reflekteras i bakgrunden. Ofta är sådana reflektioner i form av muttrar eller brickor; genom deras närvaro kan du bestämma bildkvaliteten och själva kameran.

Bild
Bild

Moderna linser görs mer progressiva genom att runda kanterna på membranbladen, vilket gör att du kan uppnå den mest runda bländaren även vid minsta öppna bländare.

Bild
Bild

För att få vackra bilder med optimal bokeh måste du öppna bländaren så mycket som möjligt, vilket ger jämna cirklar i fokusområdet.

Bild
Bild

Skärpa

För att få tydliga bilder måste fotografen välja rätt skärpningsintervall genom att ställa in lämpliga digitala f -värden. För varje kamera kommer dessa ramar att vara något olika, men i genomsnitt kommer de att ligga i intervallet f 6,3-f 13 . Valet av vilket alternativ beror på miljö och ämne. Om du använder ett bländarvärde som är lägre eller högre än de angivna siffrorna, minskas skärpan avsevärt. Små f-värden gör fotot mjukt och ur fokus, medan f-värden högre än f 13 har en allvarlig brist på bildklarhet.

Bild
Bild

Det rekommenderas att använda maximal skärpa för fotografering av landskap, så bländaren är inställd på f 7.1, f 8, f 11 … För porträtt rekommenderas att du ställer in en mindre bländare så att konturerna blir mjukare.

Bild
Bild
Bild
Bild

När bländaren är öppen kommer mer ljus in i linsen, vilket gör det möjligt att jämna ut övergångarna mellan ljusa och mörka områden.

Bild
Bild

Använda mängder

För att justera bländaren på kameran korrekt måste du följa dessa regler

  1. Lär dig mer om specifikationerna för ditt objektiv, de maximala bländarvärden som rekommenderas för liggande bilder.
  2. För porträtt är det värt att öppna bländaren och täcka den 2/3 av det maximala öppna tillståndet. Med den här inställningen kan du fokusera på ansiktet, vilket gör bakgrunden suddig. Det rekommenderas inte att öppna luckorna helt, eftersom detta kommer att försämra bildkvaliteten.
  3. För fotografering i mörker eller i rum med svagt ljus måste du öppna bländaren, vilket minskar slutartiden och gör bilderna tydligare.
  4. När du fotograferar grupper av människor är det bästa alternativet att använda genomsnittliga bländarvärden, vilket bibehåller skärpan och förhindrar att enskilda personer eller viktiga element faller ut på fotot.
  5. För fotografering i mörkret är en viktig komponent ett stativ, utan fotot är suddigt. Om det inte är möjligt att använda det kan du öppna bländaren lite mer, vilket minskar skärpan, men gör att du kan ta ett bra skott.
  6. För att ta bilder med skärpedjup i makroläge kan du stänga bländaren till f 22-f 32.
  7. För att skjuta rörliga föremål måste du ställa in slutartiden så snabbt som möjligt och öppna bländaren.
  8. När du fotograferar utomhus i klart soligt väder måste du täcka objektivets bländare.
Bild
Bild

För att med säkerhet använda kameror och få vackra bilder under alla förhållanden är det viktigt att kunna styra bländaren, vilken ramens kvalitet beror på.

Bild
Bild

För att förstå vilka värden du behöver använda i vissa fall finns det en tabell med förklaringar

Bländarvärde I så fall används
f 1,4 - f 2 För porträtt där DOF kommer att vara "mjuk". Det är viktigt att hålla koll på bildens fokus. De används vid allvarlig ljusbrist, när det inte är möjligt att ta ett bra skott med slutartiden och ISO -inställningarna.
f 2.8 Används för porträtt i svagt ljus. Fokus är lättare att justera, bildkvaliteten ökar.
f 4 - f 5.6 Kan användas för helkroppsbilder eller landskap. En speciell egenskap är möjligheten att göra vissa områden suddiga.
f 8 - f 11 Perfekt för landskapsfotografering eftersom bländaren är den skarpaste. Kan användas för gruppskott för att ta högkvalitativa och skarpa bilder av alla deltagare i fotosessionen.
f 16 Används för fotografier med maximalt skärpedjup som ger ett tillräckligt långt objektiv.
f 22- f 32 Lämplig för närbilder och används sällan.
Bild
Bild

Varje fotograf måste behärska driften av alla bländarlägen, förstå skillnaden mellan dem och om det är lämpligt att använda varje alternativ under vissa förhållanden. Med ett seriöst förhållningssätt till fotografens hantverk kan du snabbt lära dig grunderna och öva på att få vackra, och viktigast av allt, högkvalitativa fotografier.

Rekommenderad: