Tall (99 Foton): Rotsystem, Hur Många år Lever Och Växer Det? Hur Ser Plantor Ut? Trädets Höjd. Beskrivning Av Nålar Och Grenar. För- Och Nackdelar, Exempel På Webbplatsen

Innehållsförteckning:

Video: Tall (99 Foton): Rotsystem, Hur Många år Lever Och Växer Det? Hur Ser Plantor Ut? Trädets Höjd. Beskrivning Av Nålar Och Grenar. För- Och Nackdelar, Exempel På Webbplatsen

Video: Tall (99 Foton): Rotsystem, Hur Många år Lever Och Växer Det? Hur Ser Plantor Ut? Trädets Höjd. Beskrivning Av Nålar Och Grenar. För- Och Nackdelar, Exempel På Webbplatsen
Video: FULLMÅNE READING 20/10 2021 2024, April
Tall (99 Foton): Rotsystem, Hur Många år Lever Och Växer Det? Hur Ser Plantor Ut? Trädets Höjd. Beskrivning Av Nålar Och Grenar. För- Och Nackdelar, Exempel På Webbplatsen
Tall (99 Foton): Rotsystem, Hur Många år Lever Och Växer Det? Hur Ser Plantor Ut? Trädets Höjd. Beskrivning Av Nålar Och Grenar. För- Och Nackdelar, Exempel På Webbplatsen
Anonim

Bland de mest populära och igenkännliga barrträdet upptar en speciell plats av tall, som inte bara har funnits i landskapsdesign och vilda djur, utan också i den traditionella inredningen av ett hem inför nyårsfirandet. Kulturen sticker ut för sina dekorativa kvaliteter, liksom funktioner relaterade till jordbruksteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Denna typ av vintergröna växter i många kulturer fungerar som en symbol för odödlighet och vitalitet. Våra förfäder ansåg att detta träd var magiskt; i många hedniska övertygelser betraktades tallgrenar som amuletter . Ursprunget till trädets namn är direkt relaterat till flera latinska ord - pin and pix, som bokstavligen betyder "sten" eller "växer på stenar", liksom "harts".

Ett stort antal arter och sorter av tall odlas över hela världen; i vårt land representeras växten mestadels av tall, som inte bara finns i norr, utan också i de södra regionerna.

Tallar anpassar sig väl till olika typer av jord, därför kan de växa i varma områden med torra klimat, i bergsområden, i sumpig mark såväl som i staden.

Kulturen tillhör ljusälskande växter, vilket framgår av funktionerna i dess struktur .- en trädstam kan förlängas i stor utsträckning, i ljuset av vilken kronan mycket ofta har formen av en mast. I platt terräng kan du hitta träd med spridande grenar, med bisarra och böjda kronformer. Tallnålarna har en blåaktig färg med en dominerande grön färg, medan trädets barkfärg blir rödbrun, hos vissa arter är stammen kopparfärgad. Nålarna på grenarna samlas i ett gäng med 2-5 bitar. Funktioner i nålarnas färg, liksom antalet nålar i gänget, hjälper till att skilja en typ av tall från en annan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä är av särskilt värde, för vilket det efterfrågas . Den kommer att ha en gulaktig färg på grund av närvaron av en stor mängd hartser. Tallens blomningstid faller i början av sommaren - maj -juni, men tidpunkten kan skifta i en eller annan riktning, beroende på klimatets egenskaper i tillväxtregionen. Kottarna torkar ut efter blomningen och släpper ut vingade frön, som i framtiden under gynnsamma förhållanden kommer att bli unga barrgrödor. Kottar, sav, tallnålar och harts används i folkmedicin.

I allmänhet har varje del av den vintergröna kulturen funnit sin tillämpning inom produktion, folkmedicin, matlagning etc.

Funktioner i rotsystemet

Tallrotsystemet sticker ut för sin plasticitet. Nu finns det en viss klassificering av ephedra -rötter, enligt vilka träd är indelade i 3 grupper.

Kulturer med kraftfulla rötter . I barrträd från denna kategori kommer kärnan att bli huvudkomponenten, från vilken utvecklingen och förgreningen av sidorötterna redan sker. Vanligtvis finns denna typ av växt i lätt och väldränerad jord. Sidogrenar är kända för sitt parallella arrangemang i marken i förhållande till ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallar med ett dåligt uttryckt rotsystem . I sådana barrträd kommer alla rötter att ha en minsta längd, förgreningen kommer också att vara obetydlig. De mest lämpliga förutsättningarna för utveckling med rötter av detta slag kommer att vara sumpiga områden, liksom områden med hög markfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter med en grund rhizom . Rotsystemet, som utåt liknar en rotsvamp eller pensel, är ganska utvecklande. Grödor med en sådan rotstruktur brukar slå rot i tät jord, på platser där grundvattendjupet är grunt.

Bild
Bild

Mångfalden i rotsystemets struktur i tallar gör det möjligt att lyfta fram en sådan kulturs särdrag för att anpassa dess underjordiska del till de individuella egenskaperna hos den jordart där deras rotning ägde rum.

Tack vare denna nyans kan tallar rankas bland de universella barrgrödorna med hög överlevnadsgrad och förmågan att snabbt anpassa sig till alla egenskaper hos planteringsplatsen.

Bland rotsystemets anmärkningsvärda egenskaper är det också värt att notera dess utveckling endast under förutsättning att lufttemperaturen är minst + 3C. Vanligtvis, i en frisk tall kan stången gå 2-3 meter i marken, medan sidoskotten kan öka i storlek upp till 8-10 meter.

Bild
Bild

Höjd

Eftersom det finns cirka hundra sorter av tallar i naturen, varav de flesta utvecklas bra på inhemska breddgrader, kommer storleksgraden av barrträd att vara ganska betydande. Bland de vanligaste arterna och sorterna är det dock värt att lyfta fram de mest populära:

  • Skogsfura - trädets höjd kan vara upp till 40 meter;
  • Koreansk tall - 40-50 meter;
  • Krim tall - i genomsnitt växer kulturen upp till 30 meter;
  • Weymouth tall - dess storlek kan nå 40-50 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stora odlare är populära när det gäller urbana grönområden, liksom för rotning i skogsplantager, plantskolor, men uppfödare har uppfödt många dvärg- eller långsamt växande tallar. Maxhöjden för sådana låga grödor når ibland inte en halv meter, dessutom är små växter anmärkningsvärda för den minsta genomsnittliga tillväxten per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många år har det växt?

I vissa fall kan det vara ganska svårt att bestämma plantans ålder när man köper en tallplanta, så det är viktigt att känna till den ungefärliga livscykeln för ephedra, liksom den genomsnittliga årliga tillväxttakten för prydnads- och vild- växande sorter. Det har fastställts att på 1 år lägger den planterade kulturen inte mer än 6 centimeter i höjd, men ytterligare stimulering från trädgårdsmästaren hjälper till att fördubbla dessa indikatorer . Detta kan uppnås genom att tillgodose tallens behov för ljus, samt säkerställa en fri kulturutveckling på platsen utan det oönskade gräset av ogräs eller skuggande buskar.

Under de första 2 åren efter rotning kommer också rotsystemet för ephedra plantor att växa i en ganska långsam takt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Scotch tall och andra typer av tall tallar efter fem års ålder och tills de når 10 år kan öka i tillväxt med 20-60 centimeter varje månad. Dvärgdekorativa sorter visar inte en sådan ökning under de följande åren, som regel kan de öka med 2-10 centimeter på ett år . Vissa grödor på gräsmattan över 10 år kan växa 1 meter per år. Vid 30-50 års ålder saktar tillväxttakten och utvecklingsstadierna ner, men bara när det gäller storlek i höjd.

Bild
Bild

Dessutom börjar kulturen utvecklas i bredd, vilket ökar kronan i diameter, liksom ökar tjockleken på stammen . Det är dessa funktioner som bör beaktas vid planering av tallplantering på din webbplats. Eftersom fel val av art eller sort i framtiden kommer att resultera i närvaro av en jätteväxt i trädgården, vars hela dekorativa dragningskraft, när det gäller nålarna, kommer att koncentreras högst upp.

Bild
Bild

Hur många liv och hur bestämmer man ålder?

I genomsnitt, med rätt vård, kan ett tall växa på ett ställe från 100 till 300 år, men bland vintergröna grödor finns det också hundraåringar som kan växa på en plats i cirka 1000 år. Det noteras att ephedras snabba utvecklingstempo avgör dess långa livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta uppstår frågan om bestämning av tallens ålder. Det kommer att vara ganska svårt att lösa ett sådant problem, särskilt om det inte finns någon information om plantering av en skogsskönhet.

Om livslängden direkt kommer att bero på sortens och grödans typ, kommer det att vara möjligt att bestämma tallens ålder med stammens bredd, men denna metod har ett allvarligt fel i slutresultatet.

Det finns ett mer effektivt och exakt sätt att bestämma ålder, det gäller att räkna virvlar eller grenar på ett träd . Således är förekomsten av fel osannolik, eftersom det är i barrträd som grenarna bildar regelbundna och symmetriska rader. Du kan också ta reda på hur gammal tallan är genom att räkna antalet tillväxtringar på växtstammen. Nackdelen med denna metod är behovet av ett preliminärt snitt av tall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ till detta alternativ skulle vara att räkna ringarna utan att förstöra ephedra. Detta uppnås genom att ta ett träprov med en inkrementell borr.

För- och nackdelar med att växa

Trots att den vintergröna grödan presenteras i en stor art och sort, finns det vissa allmänna fördelar och nackdelar med att odla tall på landet, på en bakgård, på offentliga platser. Så fördelarna med att ha en vintergrön kultur i det öppna fältet inkluderar följande.

  • Den största fördelen med ephedra är dess höga dekorativa dragningskraft. Baserat på typ och sort kan kronan på en tall ha olika former, från genombruten och äggformad till krokig, krypande, fluffig paraplyformad. Dessutom kommer tallarnas färgsort att tala för dekorativ attraktivitet, därför kommer en välplanerad landskapsdesign att göra det möjligt att göra en tomt med tall till en källa till estetiskt nöje.
  • Utbudet av arter gör att du kan skapa i det öppna landet inte bara klassiska enstaka kompositioner av flera tallar, utan också invecklade variationer av gruppplanteringar med bisarra former.
  • Barrträd är anmärkningsvärda för sin kravlöshet mot jordens typ på platsen, därför krävs inga noggranna förberedelser innan man planterar en planta eller tallplanta.
  • Det är också värt att notera tallens kravlöshet när det gäller vård, vilket gör att du kan odla ett träd även med minimal arbetskraft från trädgårdsmästarens sida.
  • Tallar är frostbeständiga grödor, så de är lämpliga att rota i områden med hårt klimat. Grödor tål temperaturfluktuationer, frekventa frost och snöfall, vilket kommer att vara särskilt relevant för ryska vintrar.
  • Vintergröna grödor har förmågan att rena luften tack vare speciella ämnen - fytoncider, som de släpper ut i atmosfären. Dessutom har doften av hartser och nålar en gynnsam effekt på luftvägarna och det mänskliga nervsystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men med alla fördelar är tallar inte utan nackdelar. Nackdelarna med att odla barrgrödor inkluderar sådana stunder.

  • Tallar är mycket känsliga för luftkvaliteten i det område där de växer. Därför kommer en alltför förorenad atmosfär att ha en extremt negativ effekt på trädets utseende och dess livslängd, även om växten anses vara ung. När de rotar nära stora motorvägar börjar nålarna bli gula och vissna.
  • Stora grödor tar mer och mer plats när de växer och bildar också en ganska tät nyans som förhindrar tillväxt av grödor som inte är skuggtoleranta växter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Idag är ett stort antal sorter och typer av tall kända, och också aktivt odlade, bland dem är följande särskilt efterfrågade.

Scotch pine

I naturen finns det oftast i Europa och Asien. Verkliga jättar bland representanterna för denna art kan hittas vid stranden av Östersjökusten.

Bild
Bild

Trädens höjd varierar från 20 till 40 meter med en stammdiameter på cirka 1 till 1,5 meter. Trädet har en upprätt stam, barken är gråbrun och har djupa sprickor.

Den övre delen av stammen och grenarna är färgade rödbruna. Skogspin ser attraktiv ut även i ung ålder, när kronans form liknar konturen på en kon. Därefter intar grenarna ett horisontellt läge och kronan blir bredare. Skogar är en värdefull art. Arten representeras av följande sorter:

  • Alba Picta;
  • Albyns;
  • Aurea;
  • Bonna osv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen växer upp till 40 meter, men de flesta av dem är växter med medelhöjd-20-25 meter. Trädet sticker ut för sina tjocka grenar och frodiga krona med många toppar . Trädets stam kommer att vara rak med en grå bark. Växtens nålar representeras av långa och mjuka nålar, målade i en djupgrön färg. Kulturen mognar närmare 60 år, i denna ålder börjar äggformade kottar bildas på trädet.

Träsk tall

Ett stort träd som kan växa upp till 45-50 meter, diametern på grödstammen sticker också ut för sin storlek, ibland når det 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En särdrag hos tall är dess gulgröna nålar, vars nålar kan bli upp till 45 centimeter långa.

Lång barr är känd för sin brandmotstånd, den är vanligast i södra Nordamerika, i Texas.

Tall av Montezuma

Kulturen växer upp till 30 meter, medan nålarna kan vara 30 centimeter långa. Nålarnas färg är grågrön, nålarna samlas i ett gäng. Det kallas också vit tall. Oftast finns detta träd i Guatemala och Amerika . En sådan kultur är dock fullt möjlig att växa på gräsmattor och tomter som prydnadsväxter. Förutom sin visuella attraktion värderas vit tall på grund av möjligheten att samla frukt från den - ätbara nötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärg tall

Växten tillhör de låga sorterna av den vintergröna busketypen barrträd, växten är känd för sina spridande grenar och ett liknande arrangemang av nålar.

Tall kan ha en trädliknande, skålformad eller krypande krona, i genomsnitt är trädets storlek cirka 4-8 meter.

Nålarnas färg är grågrön, kottarna mognar små, har en ovoid form . Bland de populära nålsorterna är det värt att notera Glauca, Chlorocarpa, Dwarf, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krim tall

En lång vintergrön växt med en pyramidformad krona, som på ålderdom får ett paraply. Kulturens nålar når en längd på 12 centimeter, medan kottarna är bruna i färg och storleken är inte sämre än nålarnas längd . Denna art är listad i den röda boken. Ett vildträd finns i Kaukasus och Krim. Dessutom är en häck skapad av ett värdefullt ephedra, tall används för landskapsarkitektur och ordnar ett skyddande skogsbälte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bergs tall

En trädliknande buske med en flerstammad krona. Nålarna är kända för sin vridna form, målade i en djupgrön färg. I längden når medelvärdena- 4-5 centimeter. Träet har en rödbrun färg och är av särskilt värde för snickeriproduktion. Vissa delar av den unga efedran är efterfrågade inom kosmetologi. I naturen kan växten hittas i Centraleuropa, dessutom används arten aktivt i landskapsdesign, plantor odlas i plantskolor och hemma. Bland de populära nålsorterna är det värt att lyfta fram "Gnome", "Winter Gold", "Pumilio" och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit tall

Kulturen är känd för sin släta och lätta bark, den kan växa med en rak eller slingrande stam upp till 20-25 meter.

I unga barrträd har kronan en konisk form; under uppväxten blir den rund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålarna växer i längd från 3 till 7 centimeter. Tall bär frukt med ätbara frön, som äts aktivt av djur i skogen.

Himalaya tall

En stor kultur som används i landskapsarkitektur runt om i världen. I genomsnitt växer trädet upp till 30-50 meter. I naturen kan den hittas i Afghanistan och Kina. Bland de mest populära sorterna kommer följande grödor att vara:

  • Densa Hill;
  • Nana;
  • Zebrina.
  • italienska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett attraktivt träd, som växer upp till 20-30 meter, har en liten krona med mörkgröna nålar. Nålarna växer upp till 15 centimeter, kottarna har en rundad form, fröna används aktivt vid matlagning. Kulturen odlas utomhus och har också hittat in i bonsai -konsten . Idag odlas tall över hela världen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tall svart

Växten finns i Medelhavet, liksom i Algeriet eller Marocko. Trädet utvecklas upp till 20-55 meter.

I unga grödor kommer kronan att ha en pyramidform, som ändras till en paraplyformad med åldern.

Nålarnas längd är genomsnittlig - från 9 till 14 centimeter, kan ha en varierad yta - matt eller blank. Arten används aktivt i landskapsarkitektur. Bland de populära sorterna är det värt att notera "Pyramidalis", "Bambino", "Austria ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Weymouth Pine

Finns i Nordamerika, i vissa provinser i Kanada. Trädet utvecklas med en upprätt stam, vars diameter kan nå 120 centimeter. Barrkultur kan växa i storlek upp till 67 meter, kronan har initialt formen av en kon, med tiden blir den rund. I skuggan av barkens färg finns det en lila färg, nålarnas längd är 6-10 centimeter. Tall har hittat sin tillämpning inom konstruktion. Populära sorter av grödan är Aurea, Blu Shag, Densa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Angarsk

I naturen finns kulturen oftast i Sibirien, dessutom finns naturliga skogar barrträd i Krasnoyarsk -territoriet och i Irkutsk -regionen.

Trädet växer i storlek upp till 50 meter, med en stam omkrets på 200 centimeter.

Kronan är pyramidformad med en spetsig krona; färgen på nålarna, som har en ask-silverfärg, anses anmärkningsvärd.

Bild
Bild

Val av sittplats

Mot bakgrund av att idag växer ett stort antal arter och sorter av tallar, kommer valet av en plats att utföras baserat på egenskaperna hos varje gröda, särskilt detta gäller storleken på ett ungt och vuxet träd. För jätte tallar är det värt att i förväg välja stora områden där barrskönheten kommer att växa självständigt eller med växter som utvecklas bra i skuggan.

Ett gemensamt arealkrav för alla tallar är ett soligt område . Men under de första säsongerna efter rotfästningen av ephedra i trädgården bör grödans ägare kunna skugga den unga plantan. Du kan tillgripa alternativet på grund av vilka unga grödor är naturligt skuggade i naturen - på grund av närheten till andra högre växter.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Den optimala åldern för plantor som kan rotas i öppen mark kommer att vara från 3 till 5 år gammal, medan de flesta trädgårdsmästare är överens om att det är mest korrekt att skaffa unga grödor för plantering med ett slutet rotsystem, eftersom även en minimal upptäckt av rhizomen i det fria kommer att leda till förlust av vitalitet. Den kultur du gillar bör köpas uteslutande i specialiserade plantskolor.

Omedelbart före rotningen måste tallarna förvaras i vatten en tid utan att trädet tas bort från behållaren eller krukan.

Bild
Bild

Våren är rätt tid för en vintergrön kultur att slå rot. Tallar planteras vanligtvis i slutet av april eller de första veckorna i maj. Höstplantering av grödor är också vanligt, i vilket fall planteringsarbetet infaller i slutet av augusti - början av september.

För att rota tallarna måste du gräva ett hål, vars djup är minst en meter. Om kulturen rotar sig i tung jord, bör först ett dräneringsskikt på minst 20 centimeter läggas på botten. Bruten tegel eller expanderad lera kommer att vara ett lämpligt material för detta, det valda materialet måste kombineras med sand. För att fylla brunnen bör du också förbereda ett näringssubstrat i förväg. Den optimala jordblandningen för att plantera tall kommer att vara en komposition baserad på:

  • lera;
  • sand;
  • gräsmark.
Bild
Bild

En ytterligare komponent till jordblandningen för tall är "Kemir-universal" eller "Nitrofoska", som kommer att kräva 100 eller 50 gram. Släckt kalk tillsätts till jorden med hög surhet för att återställa dess prestanda till det normala. Tallplanteringsalgoritmen är enligt följande.

  1. En del av den förberedda jordblandningen måste hällas på dräneringsskiktet ovanifrån. Placera en planta i mitten av hålet utan en behållare för tillfällig lagring, men tillsammans med en jordklump runt rotstammen.
  2. Fyll sedan de bildade hålrummen med den återstående jorden lager för lager, komprimera jorden i processen.
  3. När växten planteras och allt mark är i hålet måste du vattna kulturen. För att göra detta hälls minst 20 liter vatten i bagageutrymmet. När all vätska har absorberats i marken måste du kontrollera om ephedras rotkrage är över marknivå.

Om flera grödor planteras på samma plats bör avståndet mellan tallarna vara minst 4 meter. För dvärgarter kan avståndet vara i storleksordningen 150 centimeter.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att odla tallar på det öppna fältet kommer att kräva att en trädgårdsmästare utför ett antal obligatoriska aktiviteter.

Vattning

Kulturen är torktålig, så trädet kommer att räcka för naturlig nederbörd. Men unga tallar i åldern 1-3 år behöver riklig höstvattning efter lövfallets slut . Stagnation av vatten i marken bör undvikas. Som regel kommer ett träd att kräva cirka 1-2 hinkar vatten.

Bild
Bild

Toppdressing

De första 2-3 åren är ganska viktiga för en vintergrön kultur, därför rekommenderas det under denna period att ytterligare befrukta nålarna genom att införa universell befruktning. Vanligtvis utförs sådant arbete en gång om året med komplexa mineralkompositioner som införs i cirkeln nära stammen.

Den optimala dosen för att mata nålarna är 40 gram per 1 kvadratmeter yta.

Under de följande åren, tack vare barrträdet, kommer det inte att behövas mer mat, eftersom organiskt material naturligt ackumuleras i jorden, vilket kommer att räcka för en normal utveckling av kulturen. Det är därför det inte kommer att vara nödvändigt att ta bort nålarna i stamcirkeln.

Bild
Bild

Beskärning

Tallar behöver inte beskäras, så sådana manipulationer med kronan är extremt sällsynta. Men vissa trädgårdsmästare, för att göra kronan frodig, och dess tillväxt inte är så snabb, tillgriper möjligheten att bryta av unga skott och ta bort en tredjedel av deras storlek.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Frostbeständighet är ett särdrag hos alla typer av tallar. Med det kalla vädret börjar alla livets grundläggande processer i en kultur sakta ner, men slutar inte helt, i ljuset av vilka växterna måste vara ordentligt förberedda för vintern . För att göra detta måste trädgårdsmästare utföra bevattning med vattenladdning, vanligtvis utförs detta arbete i mitten av november.

Innan fukt införs runt stamcirkeln görs en dumpning från jorden för att utesluta spridning av vätska i hela området.

Lite tidigare, i september, kommer trädgårdsmästaren att behöva införa fosfor-kaliumgödselmedel för unga grödor, vilket kommer att stimulera lignifieringen av gröna skott, de kan dö av frost utan bark. Samma unga träd kommer att kräva att man lägger ett lager av mulch i stamcirkeln … För dessa ändamål kan du använda sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Få en ny barrkultur idag kommer att lyckas på flera sätt:

  • vaccination;
  • sticklingar;
  • med frömetoden.

De två första alternativen anses vara de mest produktiva, att plantera frön kommer som regel att ta mer tid för en ny växt att utvecklas.

Reproduktion genom ympning

Denna metod är lämplig för trädgårdsmästare med stor erfarenhet av odling av grödor. Den största fördelen med ympning anses bibehålla alla moderegenskaper som är inneboende i arten eller sorten i den nya tallen . Det rekommenderas att använda en växt som är minst 4 år gammal som en lämplig grundstam för förökning; pyramidala nålar på en stam är lämpliga. Scion skärs med tillväxt, vars ålder kommer att vara minst ett år.

Innan ympning är det nödvändigt att ta bort alla nålar från det valda plantmaterialet och lämna bara knopparna på sticklingarna, som kommer att koncentreras till grenens övre del.

Bild
Bild

Vanligtvis görs ympningen tidigt på våren, vid en tidpunkt då grödans saftflöde bara har börjat . Du kan också använda denna uppfödningsmetod mitt på sommaren. Beroende på säsong väljs en lämplig skott för ympning - på våren ympas tallarna på den mogna delen av grödan förra säsongen och på sommaren - på skotten av det aktuella året.

Förökning genom sticklingar

Det är värt att plantera tallgrenar på hösten. Kärnan i metoden är att skilja det lignifierade plantmaterialet från kulturen, vars storlek måste vara minst 8 centimeter. Den maximala längden på sticklingarna kommer att vara 12 centimeter. Sticklingarna ska separeras tillsammans med en del av träet från den gren som klippningen tidigare hade växt på.

Bild
Bild

Det rekommenderas att arbeta med insamling av material för avel i grumligt väder . Det är mest korrekt att samla sticklingar från de laterala apikala grenarna från den norra delen av kronan. Materialet separeras med ett skarpt desinficerat instrument, rörelserna måste vara snabba, materialet måste separeras i grenens riktning.

Innan de insamlade sticklingarna rotas måste de förberedas för plantering. För dessa ändamål avlägsnas de från nålar och grader. Efter sådant arbete sänks de samlade delarna av tall i vatten med tillsats av "Fundazol" eller mangankalium . Sticklingar ska stå i vätska i minst 4 timmar.

Bild
Bild

Så att kvisten inte torkar ut och börjar bilda rotsystemet snabbare är det bäst att sänka stjälken med ena sidan i en tillväxtstimulator strax före rotningen. För dessa ändamål kan du använda valfri butiksammansättning - "Epin", "Kornevin" eller "Heteroauxin ".

Algoritmen för att rota sticklingar kommer att vara följande

  1. Den första prioriteten blir att förbereda en lämplig jordblandning för att plantera materialet. Den optimala jorden för unga grödor kommer att vara jord, kombinerad med sand i lika stora proportioner.
  2. Plantering av sticklingar utförs på en sluttning. Därefter måste behållaren med sticklingar täckas med en glasburk eller transparent film. Detta beror på tallens inställning till ljus, liksom behovet av att skapa växthusförhållanden för unga grödor, vilket kommer att bli en drivkraft för deras fortsatta utveckling.
Bild
Bild

Efterföljande vård av det planterade materialet reduceras till regelbunden ventilation av behållaren, avlägsnande av kondensat från väggarna.

För vintern överförs vanligtvis behållare med plantor från bostaden till källaren; på våren är det planterade materialet gradvis vana vid frisk luft. För detta tas behållare med sticklingar ut på gatan. Om alla villkor som beskrivs ovan är uppfyllda kommer sticklingarna att rota om 1, 5-3, 5 månader.

Tillsammans med tillväxten och utvecklingen av den underjordiska delen kommer unga skott att bildas på dem . Ett år senare, i april-maj, måste unga grödor vattnas med tillsats av växtstimulerande medel till vätskan. För nästa säsong kommer grödorna redan att vara redo att rota i det öppna fältet.

Bild
Bild

Fröförökning

För att denna metod ska ge resultat är det nödvändigt att endast använda färska och mogna frön, grödor på det öppna fältet får inte bära frukt varje gång, så samlingen av kottar bör planeras och utföras i förväg. Vanligtvis utförs beredningen av planteringsmaterial i oktober eller november . Som praktiken visar är det under denna period att fröna redan är helt redo för sådd. Kottar samlas uteslutande från ett träd; på jorden är materialet för utveckling av nya grödor olämpligt.

Bild
Bild

De uppsamlade kottarna torkas inomhus, vilket underlättar extraktionen av frön från dem . Därefter läggs det insamlade materialet i genomskinliga glasburkar med lock och skickar dem svalt i 2-3 månader. Med tiden väljs frön som är lämpliga för sådd, för detta är de nedsänkta i vatten, alla flytande prover måste kasseras. Vidare skickas de återstående fröna för stratifiering och förvaras i en halvtimme i mangankalium, varefter de blötläggs i en ren vätska under en dag.

Nästa steg kommer att blanda fröna med sand, sedan läggs allt detta i en nylonstrumpa och skickas till kylskåpet i 1 månad.

Bild
Bild

Sådd utförs i december, med behållare med lätt och näringsrik jord blandad med flodsand, ett lager sågspån läggs ovanpå, fördelar fröna jämnt och fördjupas något i marken. Därefter måste grödorna fuktas, täckas med en film. De första skotten ska dyka upp på våren. Planteringsvård består av luftning och återfuktning.

Sjukdomar och skadedjur

Tall lider ofta av svampsjukdomar som uppstår av misstag inom jordbruksteknik. Bland de sjukdomar som är farliga för nålar är det värt att lyfta fram följande.

Rost . Tecken på sjukdomen är neoplasmer på kronans nedre del, medan ibland de nedre grenarna dör, nålar faller ut. Kampen mot sjukdomen består i att behandla kulturen med kopparinnehållande preparat; för profylax kan krusbär eller vinbär planteras nära ett tall.

Bild
Bild

Tallspelare . Sjukdomen manifesteras av utseendet av svullnad på grenarna, målade i gyllene nyanser. Ytterligare utveckling av sjukdomen leder till krökning av skotten, bildandet av sår och hartser på ytan. Kampen mot sjukdomen genomförs med köpta fungicider; komplexa gödningsmedel används för att upprätthålla kulturens immunitet. De drabbade delarna av tallarna måste tas bort.

Bild
Bild

Hartscancer . Den farligaste sjukdomen för tall, som manifesteras av sprickor på kulturstammen, bildning av bubblor. Behandlingen utförs genom att strippa de drabbade områdena, samt förorena såren med en lösning av kopparsulfat. Dessutom uppnås bra resultat med trädgårdslack blandat med fungicider. Berörda skott måste tas bort från grödan och brännas för att förhindra spridning av sjukdomen.

Bild
Bild

Cortex nekros . Ett symptom på sjukdomen är en förändring av barkens färg till gul, följt av döden, inklusive grenar. Oftast påverkar denna sjukdom försvagade tallar efter allvarliga frost. Behandlingen utförs genom behandling med fungicider, avlägsnande av skadade områden och neoplasmer.

Bild
Bild

Bland de skadedjur som kan orsaka allvarliga skador på tallarna är det värt att lyfta fram:

  • bladlöss;
  • barrträd;
  • spindelmider;
  • tallsågflugor;
  • sidenmaskar;
  • tallfjäril;
  • gruvarbetare mullvad;
  • kottebränder och smolens;
  • barkbaggar;
  • barb.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att minska risken för skadedjurattacker på tall, rekommenderas att observera alla nyanser relaterade till jordbruksmetoder, särskilt för unga barrgrödor.

För att döda insekter sprutas kulturen med acaricider och insekticider.

Möjliga problem

En barrkulturs dekorativa attraktivitet beror till stor del på att alla nödvändiga spårämnen från jorden mottas av den. Därför kan vissa trädgårdsmästare möta följande problem:

  • gulning av nålarna kan utlösas av brist på järn;
  • en rödlila nyans av nålarna indikerar en fosforbrist;
  • bristen på kväve kommer att leda till långsammare grödor.

Tidig introduktion av toppdressing i någon form hjälper till att eliminera problem av detta slag.

Att välja fel plats för att rota tall kan också påverka utseendet och hälsan hos grödan negativt.

Detta gäller särskilt luftens otillräckliga tillstånd om trädet växer nära stora motorvägar, industriella anläggningar. I detta fall kommer tallarna att behöva en transplantation.

Bild
Bild

Tips

För att ha en vacker ephedra på din webbplats, det är värt att följa följande rekommendationer:

  • plantor av kinesisk vit tall, "Spielberg" och andra sorter måste köpas uteslutande i specialiserade plantskolor;
  • plantmaterial bör endast säljas med ett slutet rotsystem, annars kommer inte tallarna att rota sig på platsen;
  • du bör inte välja unga träd i en plantskola som är för stora, eftersom risken att en sådan kultur inte kommer att kunna anpassa sig till nya förhållanden är ganska stor.
Bild
Bild

Vad ska man plantera under ett tall?

En vintergrön gröda kommer att se bra ut och trivas med vackra blommor, gräs, buskar och korn. Bland dem är det värt att notera:

  • vassgräs;
  • manad korn;
  • råg;
  • blommande grödor från familjen Liliev;
  • liljekonvaljer;
  • klockor;
  • flox;
  • lingon;
  • jordgubbar;
  • enbär;
  • rhododendron;
  • Eric.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

På grund av tallens höga dekorativa attraktivitet kommer även miniatyrsorter planterade i krukor harmoniskt att komplettera den vintergröna kompositionen som skapas i det öppna fältet.

Bild
Bild

Tallar kombineras perfekt inte bara med vintergröna grödor, utan också med blommor, som tillsammans skapar en attraktiv och saftig kontrast av nyanser på bakgården.

Bild
Bild

Stora tallar med böjda stammar i en bisarr form kommer att bli en verklig stolthet och prydnad av alla landskapsdesign när de planteras tillsammans eller ensamma.

Rekommenderad: