Jord För Kaktusar: Vilken Typ Av Mark Behövs För Succulenter? Vilken Jordkomposition är Lämplig För Plantering? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Kaktusar: Vilken Typ Av Mark Behövs För Succulenter? Vilken Jordkomposition är Lämplig För Plantering? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer?

Video: Jord För Kaktusar: Vilken Typ Av Mark Behövs För Succulenter? Vilken Jordkomposition är Lämplig För Plantering? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer?
Video: Homemade Potting Mix for Succulents/How to make Succulents's Soil Mix at Home 2024, April
Jord För Kaktusar: Vilken Typ Av Mark Behövs För Succulenter? Vilken Jordkomposition är Lämplig För Plantering? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer?
Jord För Kaktusar: Vilken Typ Av Mark Behövs För Succulenter? Vilken Jordkomposition är Lämplig För Plantering? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer?
Anonim

Kaktusar är ursprungliga växter som upptäcktes och fördes till Europa av de första amerikanska kolonisterna. Liksom många succulenter kan dessa ovanliga växter nöja sig med en liten mängd vatten och är mycket opretentiösa. Därför började de snabbt sprida sig i Europa - först som exotiska växter i botaniska trädgårdar, och sedan i samlingar av amatörblomstrare.

Kaktusar skiljer sig från andra succulenter i sin speciella struktur - resultatet av lång utveckling. De har praktiskt taget inga blad. Även om forskare har beskrivit flera arter där fullbildade blad kan ses på unga skott, är detta organ absolut atypiskt för kaktusar. Alla funktioner som finns i löv - fotosyntes och ackumulering av vattenreserver - togs över av den igenvuxna köttiga stammen.

Kaktusar är utbredda i den tropiska zonen och torra områden i den tempererade zonen i båda Amerika. Vissa har bemästrat höglandet väl och upplever ständigt effekterna av temperaturfluktuationer. Vissa typer av kaktusar har framgångsrikt acklimatiserats i Afrika, Madagaskar och andra öar, vid Medelhavets stränder. De trängde till och med in i Kaspiska havet och nedre Volga. Den främsta begränsande faktorn för dessa ovanliga växter var luftfuktighet och därmed markfuktighet. För att överleva de mest extrema förhållanden kan kaktusar dö av övervattning.

Bild
Bild

Primära krav

Marken förberedd för kaktusar ska vara lätt. Grunden för sådan mark är sand, och dess fraktion är bättre grov. I jorden kan det finnas grus och rundade stenar, tegelstenar är tillåtna. Ett av de viktigaste kraven är dränering. Marken får under inga omständigheter innehålla ingredienser som kan ackumuleras och behålla fukt. Sådan mark behövs också för andra succulenter.

Man tror att vilken kruka som helst kommer att fungera för krävande växter som kaktusar. När man plockar upp det måste man dock komma ihåg att fukt kvarstår i en smal kruka längre - det finns en liten yta genom vilken avdunstning sker . En plastkanna kommer att vara minst lämplig; den absorberar inte fukt alls.

Korrekt mark och därmed behållaren för den kan föra ditt torniga husdjurs odlingsförhållanden så nära som möjligt till de optimala, där dess vildväxande bröder lever.

Bild
Bild

Jordkomposition

Den naturliga jorden som kaktusar älskar är en blandning av olika sorters skräp: sand och grus av olika fraktioner, dammiga partiklar som appliceras av vinden, samt slam som deponeras av strömmar av nederbörd. Det vill säga att det kanske inte finns någon strikt struktur i sådan mark. En stor mängd jord är lämplig för kaktusar. Village pensionärer - älskare av blommig exotism - har planterat kaktusar i en kruka med jord som samlats i trädgården i årtionden . Och det bör noteras att deras kaktusar växte ganska bra och till och med blommade regelbundet. För sanningens skull måste det sägas att de mest krävande arterna i regel sprids bland sådana trädgårdsmästare.

För en krukväxt, som var avsedd att bli vårt husdjur, måste vi naturligtvis försöka skapa de mest bekväma förhållandena. För detta, innan du planterar det, är det fortfarande bättre att försöka bekanta sig med förhållandena under vilka det växer i sitt historiska hemland.

Olika typer av kaktusar kan vara invånare inte bara i olika naturzoner eller höjdzoner utan också på olika halvklot. Deras variation är enorm, och om du också lägger till avelsformer och många andra succulenter kan du föreställa dig hur stort utbudet av deras krav på jordens sammansättning och struktur.

Bild
Bild

Jorden för kaktusar hemma kan bestå av en mängd olika element

  • Dammig lerjord . Kan erhållas i områden med ostörd eller restaurerad örtväxtlighet.
  • Trädgård (växthus) mark . Kan rekryteras från valfri trädgårdsbädd eller trädgård.
  • Skogs- eller trädgårdsmark , bildas när bladen är överhettade.
  • Humus , rikligt befruktad organisk jord från åkrar eller grönsaksodlingar.
  • Flodsand . Kan skördas från flodstranden eller någon sandgrop.
  • Tegelstenar . Främjar avlägsnande och ackumulering av överflödig fukt från jorden.
  • Träkol i pulverform. Det hämmar utvecklingen av förorenande bakterier.
  • Småsten, fint grus . Allt detta är nödvändigt för att ge jorden större porositet och permeabilitet.
  • Zeolit (bearbetad lera) . Det är huvudelementet i kattkull. Elementet hjälper till att absorbera och behålla fukt.

Således måste konstgjord jord för kaktusar nödvändigtvis innehålla naturliga mineralkällor i form av en viss mängd trädgård, torv eller grönsaksland, element som aktivt absorberar och behåller fukt, minskar den negativa effekten av överflöd, element som strukturerar jorden (sand, småsten, grus) och ett naturligt antiseptiskt medel i form av kol.

För olika kaktusar kan proportionerna av dessa grundläggande element variera mycket.

Bild
Bild

Att välja ett färdigt underlag

Du behöver inte filosofera när du väljer ingredienser för att plantera kaktusar. Beredd jord för dessa växter kan köpas i de flesta butiker som är specialiserade på försäljning av inomhusväxter.

Fördelarna med detta val är uppenbara. Det är inte alltid möjligt att hitta rätt ingredienser för att skapa en blandning. Grusets ursprung är inte alltid känt, och det kan till och med finnas tvivel om dess sammansättning. Därför är det ibland bättre att köpa ett färdigt substrat sammanställt av specialister . Det måste dock komma ihåg att grunden för de flesta färdiga jordar är torv, och dess höga innehåll är oönskat för kaktusar. När du väljer ett färdigt substrat bör du ägna särskild uppmärksamhet åt denna ingrediens.

Jorden kan anses vara den bästa i sammansättning för kaktusar:

  • baserat på låglandstorv;
  • kategoriseras som "befruktad".

Ofta på påsar med jord som är lämplig för kaktusar finns det en beteckning "För kaktusar och succulenter."

Bild
Bild

Hur gör man blandningen själv?

Vissa professionella blomsterodlare föredrar att göra en krukväxtblandning för sina husdjur med egna händer. Argumenten för detta val är inte mindre uppenbara än emot det. När du skriver en blandning hemma är blomsterhandlaren alltid säker på vad och i vilka proportioner han lade till där. Vissa inomhusväxtälskare utgör en universell jord av ingredienserna till hands, till exempel i sin sommarstuga på sommaren. En sådan blandning kan framgångsrikt lagras i en stadslägenhet. När du planterar en ny kaktus kommer det inte att vara svårt att förbereda jorden för det. Genom att veta vad och i vilka proportioner den förberedda jorden innehåller, kan du alltid lägga till vad som krävs i varje specifikt fall.

En sådan universell komposition kan representeras enligt följande:

  • 2 delar bladhumus;
  • 2 delar torvmark;
  • 2 delar grov sand;
  • 0, 5 delar krossat kol och tegelstenar.

Småsten och grus kan blandas i samma volym med sand. En sådan blandning kan bli ett substrat för de kaktusar vars ursprung inte kunde bestämmas.

Bild
Bild

Kaktusar har framgångsrikt bemästrat olika biocenoser i den nya världen, men de kan fortfarande delas in i flera huvudekologiska grupper - varje sådan grupp behöver sin egen sammansättning av jordingredienser. Helst skulle det naturligtvis vara bra för varje växt att välja exakt den mark som har blivit dess ursprungliga substrat . Men detta är helt opraktiskt.

Kaktusar som har bemästrat den ökologiska nischen av öknar kan framgångsrikt växa i mark beredd av lika delar torv och lövmark, torv och grov flodsand med småsten.

Vanliga kaktusar kan växa i jord bestående av två delar torvmark och en del vardera: skogsmark, trädgårdsmark, torv, grov sand med småsten eller grus.

Stora kaktusar av släktet Cereus växer och utvecklas väl i jord som innehåller lika mycket sand, skog och torvmark och hälften av torven.

Alla kaktusar behöver ett dräneringssystem som kan skapas med expanderad lera och grus. Den första är placerad längst ner i grytan, medan den andra kan användas som övre avlopp.

Bild
Bild

Jordvård

Liksom all odlad jord kräver jorden för kaktusar underhåll. Innan plantor planteras måste den kalcineras eller ångas. För att göra detta måste du placera en del av den i en metallbehållare i en förvärmd ugn till 100 ° C.

Vattning är en förutsättning för normal tillväxt och utveckling av växter . Kaktusar, som många andra inomhusväxter, kräver olika vattningsintensiteter beroende på årstid. På varma sommardagar kan du vattna minst varje dag, men så att jorden inte ackumulerar fukt utan förblir smulig. Med en minskning av solljus och på vintern måste markfuktigheten minskas. På vintern, när plantorna praktiskt taget inte växer (otillräcklig belysning), kan vattningen minskas till 1-2 gånger i månaden.

Gödsel i jorden för kaktusar måste tillsättas regelbundet, till exempel innan intensiv tillväxt påbörjas på våren . Kaktusar behöver närvaro av kväve, fosfor, kalium och kalciumsalter.

För en normal utveckling av växter är det nödvändigt att utföra aktiviteter som syftar till att bekämpa markorganismer som utgör en fara för inomhusväxter. Den mest utbredda insekten är den mjölkade roten. Som namnet antyder förstör denna varelse rotsystemet, vilket påverkar plantans tillväxt. Masken kan krypa från en kruka till en annan och utöka angreppet. Att hitta och utrota det kan vara mycket svårt. Florister rekommenderar att förebygga regelbundet, t.ex. en gång i veckan, spraya ditt husdjur med en speciell insekticidkomposition.

Mekanisk rengöring av rötterna ger en bra effekt. För att göra detta måste du ta bort kaktusen från marken och skölja sina rötter noggrant med varmt vatten. Sedan måste växten transplanteras i nyberedd jord. Den förorenade jorden kan kalcineras igen i ugnen, detta förfarande kommer att förstöra skadedjur helt.

Rekommenderad: