Äppelträdets Rotsystem (15 Foton): Typ Och Strukturella Egenskaper, Rötternas Djup. Hur Växer Rötterna Och Hur Ligger De? Deras Storlek

Innehållsförteckning:

Video: Äppelträdets Rotsystem (15 Foton): Typ Och Strukturella Egenskaper, Rötternas Djup. Hur Växer Rötterna Och Hur Ligger De? Deras Storlek

Video: Äppelträdets Rotsystem (15 Foton): Typ Och Strukturella Egenskaper, Rötternas Djup. Hur Växer Rötterna Och Hur Ligger De? Deras Storlek
Video: Fruktträd - plantera så här! 2024, April
Äppelträdets Rotsystem (15 Foton): Typ Och Strukturella Egenskaper, Rötternas Djup. Hur Växer Rötterna Och Hur Ligger De? Deras Storlek
Äppelträdets Rotsystem (15 Foton): Typ Och Strukturella Egenskaper, Rötternas Djup. Hur Växer Rötterna Och Hur Ligger De? Deras Storlek
Anonim

Rötter är grunden för fruktträd. Från materialet i den här artikeln kommer du att ta reda på vad deras typer, tillväxt och bildning i äppelträd är, om det är värt att isolera dem för vintern och vad som behövs för detta.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Rotsystemet hos ett äppelträd, som tillhör fibrös typ, har sina egna strukturella egenskaper. Tack vare detta håller det trädet upprätt, levererar vatten och näringsämnen till alla delar av växten.

Under tillfredsställande tillväxtförhållanden är storleken på äppelträdens rotsystem ganska stor . Ibland går rötterna 3-4 m djupa. Förgreningen i bredd kan variera inom 5-8 m.

Storleken på den aktiva delen av ett vuxet äppelträd är 20-80 cm under jorden. Den horisontella riktningen överskrider kronprojektionen. Huvuddelen av rotmassan ligger på ett djup av 50-60 cm.

Bild
Bild

De norra regionerna är dock inte så djupt begravda. Detsamma kan spåras i områden med övervägande fuktig och tung jord. Här ligger rötterna vanligtvis under en liten tjocklek av jorden.

I norra Kaukasus når de 6-7 m med en krondiameter på 1,5 m . Samtidigt överstiger nätverket av små rotprocesser inte 60 cm, och sidogrenarna - 5 m.

Bild
Bild

Rotsorter

Trädets rotsystem är ganska utvecklat, det kännetecknas av tillväxtriktningen. Det bildas under många år och stoppar periodiskt dess utveckling under transplantation.

Enligt ursprungstyp är äpplerötterna huvudsakliga och äventyrliga . De bildas initialt från roten av fröets embryo. Bildandet av det senare börjar med stjälkarna.

Bild
Bild

Horisontell och vertikal

De horisontellt placerade rötterna underlättar tillförseln av luft och viktiga näringsämnen. De vertikala är ansvariga för att stärka stammen i jorden, samt att tillföra fukt och mineraler från de djupa skikten.

Rötter av den andra typen förekommer på olika djup . Detta beror på regionen där trädet växer eller dess variation. I detta avseende kan djupet av förekomsten vara grunt eller djupt.

Bild
Bild

Skelett och fibröst

Konventionellt är trädets rötter grundläggande och övervuxna. Var och en av dem har sina egna strukturella egenskaper. De första kallas skelett, den andra - fibrös . De viktigaste rhizomerna är tjockare, men det finns fler växande på äppelträdet.

Skeletttyper utvecklas över 20 år . De fibrösa rötterna absorberar vatten och mineraler.

De släpper ut sönderdelningsprodukter i miljön. Ligger nära ytan (inom 50 cm).

Bild
Bild

Tillväxt och bildning

Äppelträdets rötter växer mycket ojämnt. En ökning av deras tillväxt noteras två gånger om året: på våren och hösten. På våren kommer rötterna till liv efter markdelen . På hösten växer de efter att bladen faller av.

Hastighetens tillväxt och bildning av rhizomen beror på olika faktorer . De viktigaste är: jordens temperatur, graden av luftfuktighet, luftmättnad, näringsämnen.

Bekväma tillväxtförhållanden - värden från +7 till +20 grader Celsius. Om temperaturen är lägre eller högre stannar bildningen . Detta skadar inte bara kronan, utan också rhizomen.

Ökningen av rötternas längd sker årligen. Dessutom tjocknar rötterna. Suspensionen beror på trauma på rotstammarna som växten upplever under transplantation.

Bild
Bild

Skelettrötterna sträcker sig från rotkragen. De är involverade i utvecklingen av andra ordningens processer. Rötter av tredje ordningen utvecklas från dem i framtiden, och så vidare. För varje efterföljande förgrening blir rötterna mindre och tunnare.

Rotloberna är de mest avlägsna (perifera) . Vid aktiva skott är den unga delen täckt med rothår, som aktivt extraherar vatten till trädet. Förhållandet mellan vertikala och horisontella rötter kan variera på grund av olika och yttre faktorer.

Trädet kan ha skelett- och halvskelettrötter flera meter långa och mer än 10 cm tjocka . Om rotsystemet bildas med en stark utveckling av en vertikal rot och en svag lateral rhizom, kallas det ett taprootsystem.

Längden på de växande rötterna kan variera från tiondels mm till flera cm. Diametern överstiger vanligtvis inte 1-3 mm.

Bild
Bild

I kolumnträd är rotsystemet inte avgörande, utan ligger i markens ytskikt. Den växer svagt i förhållande till stammen.

Beroende på sort och tillväxtplats kan en årlig planta ha upp till 40 000 rötter med en total storlek på upp till 230 m . Längden på rötterna på ett vuxet äppelträd kan vara tiotals kilometer. Antalet rötter överstiger flera miljoner.

Under bildandet av rotsystemet dör enskilda skott av. Det är stabilt och konsekvent från början av tillväxten till slutet av trädets livscykel.

I detta fall dör inte bara de axiella, utan också sidorötterna av (först på den huvudsakliga, sedan på förgreningen).

Bild
Bild

Döande rotmaskar ersätts med nya. Antalet sådana rötter kan variera från flera tiotusentals i unga äppelträd (till exempel träd 1-2 år gamla) till miljoner (hos vuxna och stora träd).

I genomsnitt ökar rotsystemets diameter från det andra tillväxtåret och ökar ytterligare relativt kronan med 1,5-2 gånger

Bild
Bild

Behöver jag isolera på vintern och hur?

Att värma äppelträd på vintern är ett nödvändigt förfarande för att bevara rhizomen. Det är sårbart för kyla, därför är det nödvändigt att ge fruktgrödan rätt isolering.

Detta kan göras på olika sätt . Dessutom bör särskild uppmärksamhet ägnas åt unga äppelträd. Hur de överlever vintern beror inte bara på deras tillväxt, utan också på produktiviteten.

Trädets rötter ska täckas med jord. Graden av isolering beror dock på sorten. Till exempel behöver ett femårigt frostbeständigt äppelträd inte ytterligare skydd. Träd 3-4 år gamla av pelartypen måste isoleras årligen.

Bild
Bild

Skyddstiden är förknippad med klimatzonen. Detta bör göras vid en tidpunkt då den genomsnittliga dagliga temperaturen är inställd på +10 grader. Uppvärmning ska inte vara tidigt, det är skadligt för kulturen.

Med tidig uppvärmning ökar växtsäsongen, kulturens tillväxt accelereras . I detta fall har äppelträd (särskilt unga) inte tid att anpassa sig till kallt väder och frysa, oavsett hur väl de är isolerade.

Med sen uppvärmning kan skador på barken inte undvikas. Förberedelserna börjar i slutet av september - början av november. I mittzonen i vårt land ligger äppelträd i skydd i slutet av september - början av oktober.

Grenar, lövverk och ruttna frukter tas bort från rötterna . Barken behandlas med en blandning av vitriol (koppar, järn). Det är oacceptabelt att ha mossa eller lav på den.

Bild
Bild

Den nedre delen av stammen behandlas med kalk. De bildar en krona och fortsätter sedan med isolering. Marken är smaksatt med gödsel, täckt med sågspån ovanpå. Zonen vid rötterna är insvept med isolering (agrofibre).

Tunnan är insvept i papper eller annat material. Vid behov fixeras lindningen med tejp. Plantorna kan isoleras ytterligare genom att skrapa upp jordknölen.

Förutom papper kan spunbond, takpapp, tyg eller säckväv bli en värmare . I avsaknad av dessa material kan gran eller vass användas. För att förhindra att stammen fryser under vintern kan du täcka marken i rotzonen med torv eller halm.

Vid användning av naturliga täckmaterial som isolering behandlas de med fungicider. Sådan behandling kommer att förhindra infektion av kulturen och skydda den från gnagare.

Bild
Bild

Om vintern i regionen är frostig bör rotområdet täckas med grangrenar och snö. Någon isolerar träd med gamla strumpor, trasor, plastpåsar.

Kolumnära äppelträd är helt isolerade . En pyramid skapas runt trädet, humus hälls inuti. Pyramiden är insvept i polyeten eller presenning.

Rekommenderad: