Balsam Poppel (21 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Knoppar, Trädarter Och Omfattning

Innehållsförteckning:

Video: Balsam Poppel (21 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Knoppar, Trädarter Och Omfattning

Video: Balsam Poppel (21 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Knoppar, Trädarter Och Omfattning
Video: Löv i höstfärger 2024, April
Balsam Poppel (21 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Knoppar, Trädarter Och Omfattning
Balsam Poppel (21 Bilder): Beskrivning Av Blad Och Knoppar, Trädarter Och Omfattning
Anonim

Poppel är ett av de mest utbredda träden, det är ingen slump att namnet på latin låter som "Populus ". Det är ett högt träd med en dekorativ krona och doftande knoppar. Få människor vet att denna växt har många sorter, vi kommer att prata om en av dem i vår recension.

Bild
Bild

Beskrivning

Balsamisk poppel finns i alla klimatregioner i vårt land , många av dess underarter är infödda i Amerika, Kanada, Kina och Mongoliet. Grödan har en hög tillväxt och god produktivitet. När det gäller energin i sin tillväxt kringgår den sådana arter som gråtbjörk och vanlig aska. Vid 20 års ålder kan balsampopplens höjd nå 18 m, och virkesbeståndet är 400 m3 / ha. Det är ingen slump att just den här anläggningen har blivit utbredd inom byggbranschen i Uralregionen.

Kronan är i stort sett äggrunda, något grenad . Unga skott har få revben - de syns bara på en enda stark tillväxt, men med tiden tappar de också ribban och förvärvar rundade konturer. Knopparna är brungröna, spetsiga på axeln och avger en doftande lukt. Bladen är långsträckta, 8–12 cm långa. Formen på bladplattornas bas är rund eller i stort kilformad, spetsen är avsmalnande, konen är fintandad. Bladen är mörkgröna ovanför, vitaktiga under, de unga utstrålar en doftande lukt. I unga blad är kronbladet pubescent, i gamla blad blir det naken. Herrörhängen är 7-10 cm långa, damer 15-20 cm långa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Balsamisk poppel blommar i april-maj tills bladen öppnas . Frukterna mognar i mitten av sommaren. Fröna har hårstrån, när de mognar, kapslar sprickorna och hela frömassan bärs av vinden genom det omgivande området, täpper till marken och luften. Det är därför det rekommenderas att plantera endast manliga växter i bosättningar. Under gynnsamma förhållanden kan balsampopplar leva upp till 160 år. Förökas av sticklingar, rotsug och frön.

Bild
Bild

Bäst av allt, den här typen av poppel växer och utvecklas i översvämningsområden med bördig alluvial jord . Föredrar soliga platser, men kan växa i ljus halvskugga. Poplar kräver intensiv bevattning. Kulturen är resistent mot frost och gaser, den är tolerant mot hårda kalla förhållanden, den kan växa längre norrut än alla andra poppelsorter. Dessa växter tål också lätt värme. De utvecklas framgångsrikt på torra flodbäddar.

De är kända för att klara även 45-graders värmen i södra Kalifornien.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De kännetecknas av resistens mot svamp- och bakterieinfektioner, är inte mottagliga för skador av skadedjur och behåller sitt tillstånd när de attackeras av gnagare. De enda fienderna till en sådan växt är poppelmal och rost, som är vanliga i stadsområden.

De växer mycket snabbt, med en årlig tillväxttakt på en meter . Planteras ofta i skogsparkzoner, i offentliga trädgårdar odlas de som enstaka växter eller som en del av gruppplanteringar.

De är efterfrågade på stranden av reservoarer och när höljen sluttar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över underarter

Balsam poppel P. balsamifera förekommer naturligt i Nordamerika, där den växer på alluviala översvämningsplaner i nordöstra USA och Kanada. Under dessa förhållanden kan den nå upp till 30 m i höjd. Barken är torr, gulgrå, svart vid basen. Unga kvistar är ljusa till mörkbruna. Knopparna är täckta med ett klibbigt lager balsamharts.

I den västra delen av Nordamerika, från Alaska till norra Kalifornien, växer svart balsam poppel - P. trichocarpa . Det är en av de största poppelarterna, dess höjd kan nå 60 m. Denna kulturs betydelse i botaniken är stor - den är en av de viktigaste inom växtodling. Så, 2006, var det svart poppel som listades som den första trädarten, vars hela genom var helt hybridiserat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Poplar Simonov - P. simonii - växer naturligt i nordvästra Kina. Den planteras dock ofta i nordeuropeiska städer som en del av skuggplanteringar. Det är en prydnadsväxt med en vitaktig bark. Rombblad, 6 cm långa, dyker upp på trädet tidigt på våren.

Maximovich poppel (P. maximowiczii) och Ussuri poppel (P. ussuriensis) är också sorter av balsamiska popplar. Naturlig livsmiljö - Japan, Korea, den nordöstra delen av Kina, liksom östra Sibirien. Sådana träd har bredare löv. Lagrarpoppeln från Mongoliet, P. laurifolia, liknar dem visuellt. Det skiljer sig från sina kamrater genom smala löv som liknar lager.

Hittills finns det ingen konsensus om huruvida Sichuan -poppeln tillhör - P. szechuanica - till balsamiska underarter. Vissa botaniker klassificerar det som asp. Liknande tvister kvarstår kring Yunnan poppel - P. yunnanensis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Balsamisk poppel odlas i trädgårdar och naturreservat från polcirkeln till de södra regionerna. Växtens popularitet beror på dess tillväxt, dekorativa utseende och trevliga doft på våren. Anläggningen används i det gröna arrangemanget av stadsområden: när man skapar gränder, höljer livfulla gator och motorvägar. Men endast hanprover är lämpliga för detta - kvinnor ger luddet välkänt för alla, vilket ofta orsakar allergi bland invånarna i metropolen.

Det är efterfrågat inom skogsskydd avel och förstärkning av kusten.

Bild
Bild

Balsamisk poppel är en av ledarna när det gäller en trädskörd . Träet i dessa växter är mjukt, lätt, men har en stark fiber. Det är därför som materialet har fått stor tillämpning vid tillverkning av pallar, lådor och andra förpackningsbehållare samt tändstickor.

Vissa balsamiska poppelhybrider skapades speciellt för sågat virke.

För närvarande pågår en aktiv utveckling relaterad till möjligheten att använda balsamisk poppel som biobränsle. Moderna uppfödare försöker använda metoder för genetiskt inflytande på växtorganismen, så att sådana poplar blir tjockare och har mindre hyllor - detta gör att fler träd kan växa i ett litet utrymme. En annan utmaning för forskare är att optimera förhållandet mellan cellulosa och lignin för att öka det. Detta kommer att göra det mycket lättare att bearbeta trä till etanol och socker, vilket i sin tur kommer att göra materialet mer produktivt när det används som ett naturligt bränsle.

Rekommenderad: