Silver Poppel (48 Bilder): Beskrivning Av Vit Poppel, Raket Träd Och Andra Sorter, Deras Blad. Vilket Rike Tillhör Arten? Sjukdomar Och Rotsystem

Innehållsförteckning:

Video: Silver Poppel (48 Bilder): Beskrivning Av Vit Poppel, Raket Träd Och Andra Sorter, Deras Blad. Vilket Rike Tillhör Arten? Sjukdomar Och Rotsystem

Video: Silver Poppel (48 Bilder): Beskrivning Av Vit Poppel, Raket Träd Och Andra Sorter, Deras Blad. Vilket Rike Tillhör Arten? Sjukdomar Och Rotsystem
Video: Stråkens delar och vård 2024, April
Silver Poppel (48 Bilder): Beskrivning Av Vit Poppel, Raket Träd Och Andra Sorter, Deras Blad. Vilket Rike Tillhör Arten? Sjukdomar Och Rotsystem
Silver Poppel (48 Bilder): Beskrivning Av Vit Poppel, Raket Träd Och Andra Sorter, Deras Blad. Vilket Rike Tillhör Arten? Sjukdomar Och Rotsystem
Anonim

Poplar är de mest populära träden, som oftast används som landskapsarkitektur i stora städer. Visst kommer alla ihåg hur det mest känsliga poppelfluffet bärs från plats till plats av lätta vindbyar i julivärmen. Och i skuggan av sin majestätiska krona kan du gömma dig från solens ljusa strålar. Faktum är att poppel är en mycket intressant växt. Det har många funktioner, på grund av vilka det har vunnit popularitet inom landskapsarkitektur.

Bild
Bild

Beskrivning

I den vetenskapliga litteraturen om botanik används namnet populus alba. Forskare i samtal använder namnet på växten "vit poppel ". Och människor som inte är släkt med vetenskap kallar det helt enkelt snövit eller silvrig poppel. I vissa litterära verk kallar författarna denna växt "Bolle's poppel" eller "Bachofens poppel".

Få människor vet, men i den antika grekiska mytologin var den vita poppeln ett heligt träd . Dess grenar symboliserade seger, som är direkt relaterat till störtandet av Kakus.

Enligt taxonomins läror är poppel en majestätisk växt som är ett snabbt växande lövträd.

Den tillhör släktet poppel och pilfamiljen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag hos vit poppel är stammens tjocklek, höjd, ljusa färg och krona, som kan ha en pyramidformad eller rundad form . Så här ser alla representanter för poppelsläktet ut. Ändå har varje art sina egna egenskaper.

Den maximala höjden för den vita poppen är 30 m. Den breda kronan är ganska nära marken, vilket gör att stammen verkar ganska kort . Hos unga popplar är stambarken slät vid beröring. I vuxen ålder uppstår sprickor av en silveraktig eller grönaktig nyans på dess yta.

Med vårens ankomst är grenarna av vita poplar dekorerade med små knoppar, formade som små korn . Blad växer fram från dem. Strukturen hos de öppna bladen är tät. Ovanifrån verkar de vara fyllda med mörkgrön färg. Skuggan av silverfärgad filt råder i botten. Runt oktober blir bladen ljusgula, och med kraftiga regn får de en brun nyans.

Under olika klimatförhållanden blommar poppelträd vid olika tidpunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

April och maj är tiden för uppkomsten av blomställningar, populärt kallade örhängen . Deras längd når 8 cm. Dessa örhängen skiljer sig åt i kön. Män är gråa, medan kvinnor domineras av en grön nyans. Ursprungligen blommar trädet kraftigt, och efter pollineringsprocessen bildas frön.

Fröna är i sin tur formade som en smalare kon . Vid det första utvecklingsstadiet har de en rik grön färg. Och med efterföljande mognad förändras nyansen. Gröna blir ljusbruna, och i slutet av sommaren blir de helt mörka.

De viktigaste kännetecknen för poppel är kraft och kraft . Följaktligen har sådana träd ett mycket allvarligt rotsystem, vars utveckling beror på markens egenskaper. Vid hög luftfuktighet förvaras rötterna i markens övre lager. Och i lera och sandjord gräver de djupare på jakt efter livgivande fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de presenterade funktionerna har vit poppel ett antal ytterligare egenskaper. Först och främst är det plantans höjd. Botaniker hävdar att vita poplar växer i naturen och når en höjd av 60 m. Men för en urban skala är sådana träd olämpliga. Följaktligen är det inte möjligt för invånarna i metropolen att se de silverfärgade jättarna med egna ögon.

Med utgångspunkt från plantornas tillstånd har vit poppel vuxit i 50 år. Vidare bromsas deras tillväxt, och efter 15-20 år slutar den helt och hållet. Den genomsnittliga livslängden för vita poplar är 400 år.

Men när man studerade denna unika växt stötte botaniker på exemplar som var mer än 600 år gamla vid den tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

Idag tillhör mer än 90 växtarter poppelriket. Några av dem är vilda träd. Andra härrör artificiellt från uppfödare. Hybriderna kunde innehålla dekorativitet och motståndskraft mot ogynnsamma klimat. Vidare föreslås att bekanta sig med några typer av popplar som oftast finns i omgivningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit poppel

Denna växtsort är mest utbredd i Asien och Europa. Dess särdrag är en sfärisk krona, en kort stam och spridande grenar, där unga löv uppstår på våren och bildar en tätt blommande plantage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensisk poppel

Uppfödarens hjärnskap, som utåt liknar ett deltoid träd. Skiljer sig i höjd, sprider grenar. Bladens form är mer som en triangel, vars kanter har små tänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Poppelsvart

Du kan träffa honom i centrala Ryssland, på Krim, i västra Sibirien och naturligtvis i Centralasien. Svart poppel är en kraftfull växt. Den växer i lätta skogar och på stränder med lös jord. I tonåren har svarta popplar en ljusgrå slät bark . Men med tiden mörknar det, sprickor uppträder på ytan.

Denna växt föredrar att växa i jord med högt humusinnehåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Söt poppel

Den vanligaste växten i östra Sibirien. Dess maximala höjd når 20 m; dessa träd används ofta för att ordna gränder och parkområden. Stora grenar växer i en vinkel på 60-70 grader och skapar en oval krona med en diameter på högst 15 m.

Det är värt att notera att denna växt är opretentiös för jordkompositionen, men den föredrar mer chernozem och lerjord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lombardiet poppel

En av de högsta representanterna för poppelfamiljen, som föredrar solljus. Den maximala växttillväxten är 40 m. Livslängden sträcker sig från 300-350 år. När det gäller jorden älskar pyramidal poppel mer neutral eller lätt sur jord . Kraftiga grenar växer i 90 graders vinkel för att bilda en avsmalnande krona. Ytan på barken på stammen av den pyramidala poppeln har uttalade små sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laurel poppel

Detta träd växer i Sibirien. Dess höjd når maximalt 20 m. Den föredrar att växa på platser där den kan skyddas från solljus. Ett särdrag hos lapprepopplar är dess rika gröna lansettformade blad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populär vit "Raket"

Ett särdrag hos den presenterade poppelsorten är en kolonnkrona dekorerad med silverfärgade blad. Skott växer vertikalt. Barken på unga plantor har en grå nyans.

Ofta används denna typ av poppel i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

För att odla vackra vita popplar måste du välja rätt plats för plantering. Trots några av sina kamrater, föredrar vit poppel att växa mer på platser med fri tillgång till solljus. Planter plantade på den skuggade sidan kommer att växa mycket långsamt. Det är absolut nödvändigt att det inte finns några drag i det valda området för plantering.

Det är bäst att plantera plantor på våren . De som tror att hösten är den bästa avstigningstiden har fel. Höstväxter har ett svagt immunförsvar, vilket kan orsaka sjukdom och till och med dö.

Bild
Bild

Primära krav

Forskare tröttnar aldrig på att hävda att silver poppel, eller vit poppel, slår rot enkelt och enkelt i vilket land som helst. Dessa växter är vanliga invånare i det subtropiska, Medelhavet och tempererade kontinentala klimatet. De kan växa var som helst i Eurasien, med undantag för Skandinavien . Vita poplar växer ofta nära vattendrag och nära floder i skogsdaler. I stäppzonen föredrar de något salt salt. Tja, om vi pratar om stenig terräng, växer vita jättar på 1000 m höjd över havet. Samtidigt hålls deras rotsystem fast i marken och omger stenar som går ner i marken. Svart poppel, alm, al, tamarisk är lämpliga grannar för silverpoplar.

Den bästa jorden för plantering av vita poppelplantor är bördig jord med neutral surhet, bra dränering och lätta underlag . Och om du tittar på det från andra sidan är den vita poppeln en opretentiös växt, den kan komma ut i lite sur och alkalisk jord. Han tål sandstenens torrhet och lerans svårighetsgrad. Det kommer att dra ut fukt från grundvattnet.

Bild
Bild

Den vita poppeluppfödaren måste ägna särskild uppmärksamhet åt ljuset. Denna växt har en ganska positiv inställning till ultraviolett ljus . Vita poplar älskar inte bara ljusa strålar, de behöver dem. Naturligtvis, om det inte är möjligt att plantera ett träd på solsidan, kan du ordna dess bostad i skuggan. Detta kommer dock att sakta ner tillväxten av växten.

Vissa hävdar att popplar är extremt kräsen när det gäller kylan . Men det är inte så. De tål inte 70 grader under noll. Tja, under en vanlig sibirisk vinter lever de bekymmerslösa för sig själva.

Bild
Bild

Teknologi

När man planterar unga plantor av vit poppel är det nödvändigt att följa en viss teknik. Avståndet mellan träden måste vara minst 1 m. Djupet på planteringsgropen bör ha samma måttindikator.

Ett dräneringsskikt läggs i den nedre delen av det skördade hålet, tack vare vilket det är möjligt att utesluta stillastående fukt. Därefter införs nitroammofoska eller annat universalgödselmedel inuti.

Därefter måste du plantera ett ungt träd och säkra det med ett stöd . Efter avstigning är cirkeln nära stammen rikligt fylld med vatten, mulching utförs med torv eller sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Vit poppel är en opretentiös växt. Det kräver ingen särskild vård. Det räcker med att utföra vanliga agrotekniska åtgärder, nämligen vatten i rätt tid, lossa, klippa och mata.

Tidig vår eller sen höst, när saftrörelsen stannar inne i trädet, bör formativ och sanitär beskärning utföras . Formning gör att du kan få en vacker krona med en snygg form. Sanitet måste utföras varje år. Det handlar om att ta bort skadade, torkade och döda skott.

När trädet når 35 år är det nödvändigt att utföra ett föryngringsförfarande. För att göra detta måste du bli av med 1/5 av växten från toppen av kronan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter varje procedur ska de trimmade områdena behandlas med trädgårdslack. Ordna sedan riklig vattning av växten och applicera toppdressing . Om procedurerna utförs korrekt, efter ett tag, kommer unga skott att dyka upp på plantans stjälk, varifrån det kommer att vara möjligt att återforma kronan.

Under det första levnadsåret kräver vit poppel ofta vattning . För en agronom kommer detta förfarande inte att orsaka några problem, eftersom ordet "ofta" betyder 3 gånger i månaden. Vattenförbrukningen för varje planta är 2,5-3 hinkar. Det är lite svårare om det kommer en period av torka. Om det inte regnar, bör frekvensen för vattning ökas.

1 år efter plantering är det nödvändigt att övervaka periostealcirkeln . Lossa denna plats regelbundet, ta bort ogräs från den. Detsamma görs efter varje vattning. När poppeln når 6 år kan du glömma lossningsförfarandet.

När det gäller utfodring appliceras de första gödningsmedlen när man planterar plantor. Vidare bör växten regelbundet kompletteras med kvävehaltigt gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Eftersom vit poppel är mycket populär i landskapsdesign, har många agronomer tagit sin reproduktion. Idag finns det två sätt att öka befolkningen i detta vackra träd - frö och sticklingar.

Frömetoden används extremt sällan, eftersom agronomer i arbetet kan möta många svårigheter . Som ett resultat är det stor sannolikhet att inga skott kommer att gro från alla frön.

Men förökning med sticklingar är en billigare metod för odling av nya träd. Unga skott fastnar snabbt i marken. Ettåriga kvistar som skärs under de första dagarna av våren bör användas som förökade sticklingar. Helst bör en kvist 1 m lång användas. Huvudsaken är att den har knoppar.

Det skördade materialet är uppdelat i flera bitar, cirka 20 cm vardera. De måste sedan rotas. Sticklingarna ska gå djupt in i den fuktade jorden - så att inte mer än 8 cm av skottet förblir utanför.

Det rekommenderas att rota grenarna i juni, när sommarvärmen kommer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ett särdrag hos den vita poppen är dess starka immunitet. Men trots detta kan även insekter och vissa sjukdomar slå honom:

  • träig kräftor;
  • nekros;
  • insekter som livnär sig på unga lövverk.

I varje enskilt fall är det nödvändigt att behandla växten med kemikalier som kan köpas i vilken jordbruksbutik som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Den vita poppelens prakt präglas av en vacker krona, tack vare vilken det är möjligt att skapa en trevlig nyans på en varm sommardag. I form av gruppplanteringar ser vita poppelar extraordinära ut, särskilt om poppelgränden kompletteras med akacia och enbär, vilket är jämförbart med bilden av fantastiska skogar.

Med korrekt plantering av plantor är det möjligt att skapa en häck, tack vare vilken bostadshus är separerade från motorvägar och områden i sommarstugor avgränsas . Vad kan vara vackrare än en tät grön häck 2,5 m hög.

Bild
Bild

Den enda nackdelen med denna skönhet är den nedre delen av stammarna. Därför rekommenderar landskapsdesigners att kombinera vita poppelar med låga trädgårdsodlingar.

Många miljöaktivister installerar inte staket av metall eller tegel runt kontorsbyggnader, utan gröna staket av vita popplar . Parkzoner och torg separeras av samma träd i urban skala.

Men det är ingen slump att vita poppel används när man ordnar stadens landskap. De skapar inte bara skugga, utan ger också en sval kyla som människor behöver så mycket en varm sommardag.

Rekommenderad: