Balsam Nya Guinea (34 Bilder): Vårdregler Hemma. Beskrivning Av Balsam "Devine" Och Andra Sorter. Så Frön Och Andra Formeringsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Balsam Nya Guinea (34 Bilder): Vårdregler Hemma. Beskrivning Av Balsam "Devine" Och Andra Sorter. Så Frön Och Andra Formeringsmetoder

Video: Balsam Nya Guinea (34 Bilder): Vårdregler Hemma. Beskrivning Av Balsam
Video: vård & omsorg The Movie 2024, April
Balsam Nya Guinea (34 Bilder): Vårdregler Hemma. Beskrivning Av Balsam "Devine" Och Andra Sorter. Så Frön Och Andra Formeringsmetoder
Balsam Nya Guinea (34 Bilder): Vårdregler Hemma. Beskrivning Av Balsam "Devine" Och Andra Sorter. Så Frön Och Andra Formeringsmetoder
Anonim

Balsam är ganska populärt bland blomsterodlare. Nya Guinea -arten dök upp relativt nyligen, men lyckades erövra hjärtan hos inomhusväxtälskare. Trots ett så exotiskt namn känns det jättebra på våra breddgrader. Växtkrukor kan placeras både på fönsterbrädor eller balkonger och på öppna terrasser. Dessutom kan balsam spädas i trädgården. I måttligt varma klimat planteras blomman i stadsrabatter.

Fram till nyligen ansågs dessa hybridsorter av balsamer vara för nyckfulla och lämpliga för att odlas endast i varma klimat . Nu har statusen för Nya Guinea -balsamer förändrats på grund av deras förmåga att blomma nästan året runt. Hemma blommar denna känsliga och vackra växt i 10 månader, vilket utan tvekan är mycket populärt bland sina ägare.

Bild
Bild

Beskrivning

Nya Guinea -hybrider slog till på massmarknaden 1972. De erhölls genom att korsa den indonesiska Hocker -sorten med andra sorter. Ursprungligen växte blomman i heta länder. Det kom från subtropen och tropikerna i Afrika, Asien och Amerika.

Balsam är en buskformad växt med många släta stjälkar . Rotsystemet hos en inomhusblomma är starkt, så det växer bra under bekväma förhållanden. Bladen når en maximal längd på 13 cm och kan ha olika färger: från mörkgrön till vinröd. Själva bladet är oval eller lansettformat, kantat med dentiklar längs kanterna.

Blommor kommer ut från bladaxlarna. Vanligtvis är de målade rosa eller röda, har en trevlig frottéyta, mäter 5–7 cm . Det finns också olika nyanser av aprikos, lax, fuchsia. Beroende på sorten är de enfärgade eller tvåfärgade med mönster. När blomningstiden slutar uppträder fröskalar i stället för knopparna, som brister vid minsta beröring och sprider fröna runt dem. Bland de olika arterna av Guinean balsam sticker ut underdimensionerade (upp till 20 cm) och höga (från 50 cm till 1 meter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Enligt experter är de bästa sorterna av Nya Guinea -balsam Macarena, Java, Harmony, Mini Gini, Divaro. Det finns andra sorter som efterfrågas och var och en har sina egna lojala fans. Du kan köpa en blomma under våren eller hösten.

Här är en kort beskrivning av några av sorterna

" Divaro " - en buske med en tät krona och kompakta blommor.

Bild
Bild

" Macarena " - sort i röd färg, har apelsinblommor och bronsblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Exotisk regnskog " - blommornas färg är annorlunda - den kan vara monokromatisk och tvåfärgad, nyanserna är ljusa. Lövverket är alltid mörkgrönt.

Bild
Bild

" Devine mix " - kompakt serie med stora flerfärgade blommor i rika nyanser. Växtens blad kan vara gröna eller med en bronsfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Jangle Rain " - dess blommor av vitade nyanser ser särskilt känsliga ut mot bakgrunden av mörkgröna glänsande löv.

Bild
Bild

" Harmoni " - bladenas färg varierar från rött till gyllene, busken kännetecknas av god densitet och ett mycket kompakt utseende. Blommorna är också täta och snygga.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Java " - bladen av denna sort är gröna eller med en bronsfärg, blommor i rika nyanser av rosa, orange och rött.

Bild
Bild

" Mini Gini " - skiljer sig åt i små blommor som växer i stora mängder.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Sprider sig vitt " - vita blommor pryder grenarna med brokiga blad.

Bild
Bild

Landning

Lätt och lös jord är det bästa för denna växt. Om du vill ge blomman de mest bekväma förhållandena, var uppmärksam på jordens surhet - helst är pH -värdet från 5,8 till 6,2. Universella substrat för blommor som innehåller expanderade lersmulor eller vermikulit är också lämpliga. Det är i allmänhet lätt att förbereda bra jord för denna växt med egna händer; för detta måste du blanda humus, sand och lövmark.

Och det är också viktigt att lägga ett lager dränering på botten, vilket ger jorden normal fuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En blomstertransplantation tolereras bättre på sommaren eller våren, och detta bör också göras två veckor efter köp i en butik. Detta händer vanligtvis innan blomningen börjar. Behovet av en större blomkruka uppträder vanligtvis var 2-3: e år av blomutveckling. Det faktum att växten har blivit trångt bevisas av spiring av rötter i dräneringen. Som "nytt hem" används som regel en kruka, som är cirka 5 cm större än den förra. I detta fall tar dräneringsblandningen upp en fjärdedel av grytan.

Fukta marken när du tar bort blomman från föregående ställe . Undersök anläggningen och, vid behov, klipp av de skadade områdena genom att strö över snittet med aktivt kol. Du behöver inte skaka av hela jorden, överför blomman försiktigt till en ny kruka så att rotkragen är synlig och lägg till den saknade jorden där. Balsam måste vattnas väl - det kommer att uppleva minst stress om du använder sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Nu måste han stå på en mörk plats för rotning och anpassning.

Bild
Bild

Vård

Särskilda färdigheter i att ta hand om balsamer av Nya Guinea -sorter krävs inte. Det är stabil temperatur, normal luftfuktighet och ljus.

Bild
Bild

Låt oss titta närmare på hur man tar hand om denna blomma

  • Temperatur . Värme är vanligt för denna exotiska blomma, så det känns bra vid cirka 25 grader. Minimitröskeln för en blommas bekväma liv är en markering på 22 grader. Den kritiska punkt vid vilken växten dör kallas 12 grader över noll. Om du håller en blomma på balkongen kan du lämna den där över natten bara om temperaturen inte sjunker mer än 5 grader.
  • Belysning . Den bästa livsmiljön för en blomma är fönsterbrädan i ett fönster som ser åt öster eller väster, eftersom med all kärlek till balsam för värme och ljus kan direkt solljus påverka dess utseende negativt. De mest omtänksamma odlarna ser till att växten har en lång ljusregim - de använder konstgjorda ljuskällor året runt och ger sina husdjur en dagslängd på inom 15 timmar. Detta har en positiv effekt på plantans hälsa och dess utseende.
  • Vattning . Anläggningen lider mycket av brist på vatten och återhämtar sig långsamt efter att den normala bevattningsregimen har återställts. "Drick" det ofta, men inte för mycket för att undvika stillastående vatten - detta kan förstöra dess rotsystem. Vintervattning skiljer sig inte från sommarvattning, eftersom det inte går i viloläge, men fortsätter att blomma. Om hårt vatten med hög kalkhalt kommer från kranen i ditt område, kommer det att påverka jordens surhet negativt. Det är bäst att använda sedimenterat eller filtrerat vatten.
  • Fuktighet . Denna siffra bör vara runt 50%. Med alltför torr luft vissnar balsamblommor och bladen faller av. För att undvika problem sprutas växten med vatten, undviker området med blommor och knoppar. I värmen kan du lägga en burk med vatten bredvid den, som kommer att avdunsta och mätta luften med fukt.
  • Gödsel . Ett bekvämt befruktningssätt anses vara befruktning 1 gång på två veckor eller lite mindre ofta. Balsam älskar att mata; för detta är formuleringar för blommande växter med tillsats av kalium och fosfor lämpliga. Tänk på att kvävegödsling är kontraindicerat under knoppsättning och blommor. Under höst-vinterperioden behöver växten inte gödningsmedel, men om det fortsätter att blomma kan du lägga till en svag gödslingslösning. Detta görs efter vattning för att inte bränna rötterna med aktiva ämnen i dess sammansättning.
  • Beskärning . Nya Guinea balsamer är hybridsorter, uppfödare har redan sett till att blomman har en vacker form, så den behöver praktiskt taget inte bilda en buske. Om du skär av stora grenar, kommer den fula hampan att förbli, vilket förstör blommans allmänna utseende. Detta kan bara göras med unga grenar. Den enda serien som bör beskäras ofta är Harmony - då får du en mycket snygg, rundad buske med höga estetiska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Balsam erhålls från frön eller genom sticklingar. Metoden för att klippa av de övre delarna av skottet med fångst av flera knölar anses vara mer bekvämt och enkelt. Genom att sätta kvistarna i vatten kan du få bra rötter lämpliga för plantering på 2-3 veckor. "Barnen" placeras i krukor, vars storlek inte är mer än 10 cm i diameter. Efter att ha utfört denna manipulation på våren kommer du att se blommor i år.

Det tar längre tid att få skott från frön än med sticklingar . Det är viktigt att vara uppmärksam på fröernas utgångsdatum. De bör inte vara äldre än sex månader, annars kan groddarna helt enkelt inte kläckas vid sådd.

Det är bättre att så på våren i marken med torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande från frön innehåller följande sekvens av åtgärder

  1. Efter att ha blandat fröna med sand läggs de på den förberedda jorden och komprimeras något. Eftersom de fortfarande är för små utförs vattning genom sprutning. De kommer att känna sig mer bekväma under film eller glas.
  2. För att jorden inte ska bli fuktig behöver plantorna regelbundet tillgång till frisk luft.
  3. När groddarna kläcks, håll kvar filmen i ytterligare två veckor och ta sedan bort den.
  4. Efter att plantorna blivit lite starkare återbosätts varje grodd i sin egen kruka.
  5. Blommor ska dyka upp inom tre månader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ibland kan någon blomma börja släppa löv, blommor eller helt enkelt förlora sitt friska utseende. Låt oss se vilka sjukdomar som hotar Nya Guinea -balsamer och betrakta de yttre tecknen på de vanligaste problemen.

  • Bladen sjönk och förlorade sin elasticitet . Troligtvis finns det inte tillräckligt med fukt vid höga temperaturer. Kom ihåg att vattna växten regelbundet, samt ventilera rummet där den ligger.
  • Knopparna sätter sig inte eller faller snabbt av . De troliga orsakerna till detta fenomen är lite ljus och otillräcklig luftfuktighet. Det är dags att hitta en ljusare plats för en blomkruka med en blomma.
  • Bladen blir gula och torkar upp . Rummet är kallt och vattningen är för riklig. Flytta krukan dit blomman blir varmare, ändra vattningsläge.
  • Bladen är bleka, växer dåligt . Orsakerna kan antingen vara i en för trång kruka eller i brist på belysning eller gödsel. Ordna om blomman och mata den.
  • Bladen krullar . Detta händer ofta när växten är på en fuktig, sval plats.

Försök att skapa en bekvämare miljö för balsam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också sjukdomar som kan attackera en blomma under ogynnsamma förhållanden eller kontakt med andra ohälsosamma växter

  • Svampröta . En obehaglig blomning visas, och med tiden börjar bladen också blekna. Skär av de drabbade växtfragmenten och behandla såren med krossat aktivt kol. Och även för sådana ändamål används ofta aska.
  • Vita flugor . Deras utseende indikeras av klibbiga märken på bladen och deras gulnande. Läkemedlen "Actellik", "Iskra" eller en tvålösning hjälper. För att förhindra att dessa insekter sätter sig på ditt husdjur, ge honom en varm dusch då och då och välj en tid då det inte kommer att finnas några blommor på växten.
  • Spindelkvalster . Skadedjuret älskar att bosätta sig på balsam när villkoren för dess inneslutning bryts, nämligen: när luften är för torr och täppt. Om han har valt din blomma kommer gula fläckar att dyka upp på bladen. I det första skedet hjälper tvätt med tvålvatten att hantera problemet. I mer avancerade fall, använd formuleringar för fästingar, till exempel "Aktarin", "Vertimek" och andra.
  • Trips . De gillar mest blommornas ståndare, vilket gör att de blir färgade.

Bli av med parasiter med Actellik, Aktara eller Tanarek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt vård kommer Nya Guinea Balsam i alla serier att glädja dig med vackra blommor och friskt grönt bladverk. Han kommer att föra ljusa färger till ditt växthus, kommer att glädjas med blomningen nästan året runt. Glöm inte att följa villkoren för underhåll och regelbundet inspektera anläggningen för dess hälsa och normala utveckling.

Rekommenderad: