Hur Skiljer Man En Asp Från En Poppel? 15 Foton Vad är Skillnaden Mellan En Darrande Poppel Och En Vanlig Poppel? Skillnader I Bark Och Blad På Sommaren, Andra Skillnader

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Man En Asp Från En Poppel? 15 Foton Vad är Skillnaden Mellan En Darrande Poppel Och En Vanlig Poppel? Skillnader I Bark Och Blad På Sommaren, Andra Skillnader

Video: Hur Skiljer Man En Asp Från En Poppel? 15 Foton Vad är Skillnaden Mellan En Darrande Poppel Och En Vanlig Poppel? Skillnader I Bark Och Blad På Sommaren, Andra Skillnader
Video: EN och ETT framför orden på KROPPEN del 1 2024, April
Hur Skiljer Man En Asp Från En Poppel? 15 Foton Vad är Skillnaden Mellan En Darrande Poppel Och En Vanlig Poppel? Skillnader I Bark Och Blad På Sommaren, Andra Skillnader
Hur Skiljer Man En Asp Från En Poppel? 15 Foton Vad är Skillnaden Mellan En Darrande Poppel Och En Vanlig Poppel? Skillnader I Bark Och Blad På Sommaren, Andra Skillnader
Anonim

Alla kan inte betrakta sig själva som botaniker, och då och då kan frågor om en viss växt vara förvirrande. Men att förstå världen omkring oss, att bättre förstå och känna att naturen är ett användbart förvärv. Och även om du måste börja smått och till och med rutinmässigt är det intressant. Till exempel för att förstå hur man exakt skiljer en asp från en poppel.

Bild
Bild

Skillnader i blad

Vår, sommar och tidig höst är årstiderna då det blir lättare att skilja ett träd från ett annat. För det finns löv på den här tiden, och skillnaderna läses snabbare från bladen.

Aspen är ett träd som tillhör familjen Willow , det finns tre släkten i denna familj: pil, chozenia och poppel. Så här poppel är släktet som asp tillhör … Det är redan möjligt att förstå att träd är släktingar. Även om det i rättvisans namn är värt att säga att asp förvirras inte bara med poppel, utan också med al och lind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i blad:

  • aspens knoppar och blad är mindre klibbiga än hos poppen;
  • aspblad kan inte kallas doftande, eftersom harts inte produceras;
  • på sommaren blir bladen märkbart grova och mörkare, blir täta;
  • själva aspbladet är runt och hjärtformat med märkbara skåror, mycket uttrycksfullt;
  • på unga skott växer bladen upp till 4-7 cm, på vuxna - upp till 15 cm;
  • en viktig egenskap hos asp - flexibla och långsträckta bladblad plattas i mitten, och när vinden blåser kommer bladen att darra och snurra;
  • ett aspblad växer på en långsträckt och flexibel stjälk, medan en poppelstam inte är så graciös;
  • om du försöker binda benet på ett aspblad till en knut kommer det inte att gå sönder och benet på ett poppelblad kommer helt enkelt inte att knytas på grund av att det är kort;
  • bladens ovansida har en rik grön färg, den är blank, men baksidan är ganska matt och blir ljusare upptill;
  • asp skiljer sig från samma silverfärgade poppel i bladets vitaktiga botten;
  • på hösten är aspbladen gyllene och vinröda, men andra träd av poppelsläktet har citron och gulaktiga nyanser.
Bild
Bild

Du kan också utföra ett sådant experiment. På våren, se knopparna blomma på trädet . Kvisten kan tas hem, läggas i ett glas vatten. Om det är en poppel kommer bladen att blomma snabbt på grenen, en ihållande lukt kommer från dem, bladens klibbighet kommer att avslöjas för blotta ögat. Aspen knoppar vaknar inte så snart, det kommer ingen uttrycksfull lukt.

Och aspen börjar blomma tidigare än poppen, som börjar blomma närmare sommaren. Till sist, hur man inte ska uppmärksamma "berg" av poppelfluff, som i juni fyller alla vägar i parker och gårdar . Detta är definitivt en poppel, asp gör det utan ett så starkt "fall".

Det är nödvändigt att förklara varför det i princip finns en förvirring mellan träd . Eftersom vanlig asp samtidigt är en darrande poppel är det verkligen en och samma kultur. Därför kommer det i vissa fall att vara korrekt att kalla asp för en poppel.

Bild
Bild

Hur skiljer sig träd i färg?

Aspen är dioecious, några av träden kan ha blommor av samma kön, en annan del - bisexuella blommor, men ett av könen dominerar fortfarande. Aspen börjar blomma i april, redan innan bladen blommar . Detta är en mycket märkbar skillnad, eftersom resten av popplarna inte blommar just nu. Ett träd som redan är minst 10 år gammalt börjar blomma.

Aspens blommor är små, samlade i spikelets-örhängen . Om örhängen är röda är de manliga, om gröna är de kvinnliga. Björkar blommar också med örhängen, men mellan aspfröna fångar ett ludd ögat.

Bild
Bild

Aspenpollen är gulaktig, medelstor. Pollenkornen är ganska släta, de flyger snabbt genom luften. Fröna kan gro inom en timme efter att honblommorna pollinerats.

Aspens frukt är en mycket liten dubbelbladig kapsel full av frön . De har antingen lite ludd eller ludd. Det luddar, ja, men inte alls som poppel - skalet på dess ludd är mycket mer blygsamt. Förresten, bara kvinnliga träd sprider ludd. Aspfrukter mognar i början av sommaren, mogna bollar öppnas direkt. Små päronliknande frön bärs av villi långt från det inhemska trädet. Och om de träffar marken kommer de att gro snabbt.

Bild
Bild

Andra skillnader

Det verkar som att den beskrivna skillnaden är tillräckligt för att sluta förvirra två besläktade träd. Men nej, det finns andra tecken.

I kronan och grenarna

Aspgrenar är mer horisontella. Det är direkt slående om du lägger den bredvid till exempel en silvrig poppel. Trädets krona är också mer frodig, den sprider sig mer . Andra popplar kan inte skryta med en sådan "frisyr", deras kronor är mycket mer kompakta. Om en gren lätt går sönder är den förmodligen en asp - dess grenar är mer ömtåliga, andra popplar vinner i den meningen.

Växternas stam är vanligtvis platt, cylindrisk i formen . Trädet anses vara snabbväxande, vilket också är ett av särdragen. Under det första året kan asp växa en hel meter, och när den fyller 5 år - alla 4 meter. Trädet växer upp till 40 år, och sedan saktar processerna ner och växten blir gammal.

Aspen lever i genomsnitt från 90 till 120 år, men om trädet tar över svampen kan det dö mycket tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

I barken

Den unga, darrande poppeln har en slät bark med en grågrön underton. Med åldern kommer det alltid att mörkna, och uttrycksfulla sprickor kan dyka upp längst ner på stammen . Om trädet har en barkskugga som ser ut som en ung olivolja kan det mycket väl vara asp. På andra popplar är barken ganska mörkgrå, ingen olivsubston observeras.

Det finns också asp med mörk bark i centrala Ryssland, men sådana fall är nära undantag, och du bör inte lita på dem

Förresten är aspbark efterfrågad inom folkmedicin - de säger att det hjälper till att upprätta njurfunktion, anses vara ett utmärkt diuretikum och till och med sparar med sår.

Bild
Bild

I trä

Aspen är mycket lätt och ganska löst. I en eld kommer det inte att blossa upp villigt, träet röker inte . På andra poplar är den inte så tät, och färgens enhetlighet är inte så märkbar. Det finns ingen kärna i aspved. Längsgående sektioner avslöjar smala ränder och fläckar, kärl jämförs med årliga lager.

Förresten, aspbräda förväxlas ofta inte med poppel, utan med lind . Bara i skuggan kan du förstå vilken som är vilken. I linden är träet mer rosa, i asp, snarare går det in i en grönaktig reflektion. Och de hjärtformade strålarna, som märks i linden, kan inte göras ute i asp.

Bild
Bild

I allmänhet tas aspved ofta för tändstickor, och kartong och plywood tillverkas också ofta av detta träd. Men i konstruktionen fick asp inte mycket efterfrågan - dess stockar utsätts för snabba förfall . Rasen är extremt mottaglig för hjärtformad röta. Så snart trädet skadas mekaniskt kommer råta att vara där. Och bara att bryta av en gren är farligt - sjukdomen angriper trädet även genom den. Det orsakande medlet för sjukdomen är aspspinnarsvampen.

Till sist, det är värt att säga lite om trädets fördelning . Den föredrar att växa vid sjöar och floder, i skogar och i skogssteg, den kringgår inte raviner och berg. Detta är ett ljusälskande träd. Men asp kommer inte att tolerera träsk, därför hittar du det inte på en låg översvämning.

Det är inte vana vid torrhet i jorden, men det kommer att växa självsäkert på jorden med hög surhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, asp är rekordhållare, eller för att vara mer exakt, det är i topp 3 av de vanligaste lövträden . Den ligger tvåa efter björk. I skogen kan asp (ett annat namn - "darrande poppel") hittas oftare än någon annan typ av poppel. Men i landskapsdesign är detta vanliga träd också mycket efterfrågat. Det ser särskilt ljust och organiskt ut nära vattendrag.

Rekommenderad: