Reproduktion Av Violer Från Ett Blad (29 Bilder): Hur Man Förökar Ett Saintpaulia -blad Hemma Steg För Steg? Hur Man Planterar Och Rotar Ett Blad?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Violer Från Ett Blad (29 Bilder): Hur Man Förökar Ett Saintpaulia -blad Hemma Steg För Steg? Hur Man Planterar Och Rotar Ett Blad?

Video: Reproduktion Av Violer Från Ett Blad (29 Bilder): Hur Man Förökar Ett Saintpaulia -blad Hemma Steg För Steg? Hur Man Planterar Och Rotar Ett Blad?
Video: African Violets - LEAF PROPAGATION Tutorial 2024, April
Reproduktion Av Violer Från Ett Blad (29 Bilder): Hur Man Förökar Ett Saintpaulia -blad Hemma Steg För Steg? Hur Man Planterar Och Rotar Ett Blad?
Reproduktion Av Violer Från Ett Blad (29 Bilder): Hur Man Förökar Ett Saintpaulia -blad Hemma Steg För Steg? Hur Man Planterar Och Rotar Ett Blad?
Anonim

När du köper nya sorter av fioler eller arbetar med en hemblomma som har uttag uppstår frågan om hur man rotar sticklingar och odlar en ny växt från ett blad. Violet lämnar sig lätt för alla dessa manipulationer, även om det valda materialet inte var helt lämpligt.

Sticklingar (löv, peduncles, styvbarn) sticker ut från varje del av Saintpaulia, rotar på flera sätt, beskrivs i detalj i denna artikel.

Bild
Bild

Hur väljer man ett ark?

Det välbekanta rummet violett är faktiskt en saintpaulia (saintpaulia tillhör familjen Gesneriaceae, och fiolerna tillhör den violetta familjen), och vidare i artikeln, för att underlätta förståelsen, kommer denna kultur att kallas av det välkända namnet violett.

Reproduktion av växten orsakar inte svårigheter och används lugnt hemma . Under vårmånaderna finns det en aktiv växtsäsong för violer. I en vuxen kultur skärs bladen med en bladblad upp till 5 cm i längd. Bladplattor väljs i området för rosetterna i den andra och tredje raden, placerade under pedunclerna. Samtidigt finns det inga mekaniska skador och andra defekter på det valda skottet, bladet är hållbart, saftigt, mättat med en grön nyans. Om det behövs kan längden på skärets skaft förkortas med ett snett snitt. Den färdiga fotograferingen lämnas i luften i 20 minuter så att snittet täcks med en film.

Unga, gamla och löv som ligger vid plantens kanter är olämpliga för förökning av sticklingar. Och välj inte heller plåtar från mitten av uttaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid rotning används inte tillväxtstimulerande medel och andra läkemedel, eftersom de kan orsaka brännskador på skärets snittdel och leda till att fragmentet ruttnar.

Hur rotar man?

Rotning av sticklingar kan göras hemma. Antalet etablerade skott beror på de skapade förhållandena. Skärning sker med hjälp av ett blad eller en del av en växt, och blommor och frön kan också användas för att föröka fioler.

För att slå rot med ett handtag bör du välja en av metoderna

Bild
Bild
Bild
Bild

I vatten

Rotningsprocessen i vatten är det enklaste och snabbaste sättet, men det ger inte 100% resultat. Det förberedda segmentet kan sova länge, vara i en vätska, eller det är svårt att växa rötter om den bildade kallusen är skadad.

Ett violett blad bör placeras i en försteriliserad glasburk med kokt vatten. Det transparenta materialet gör att du kan övervaka skärningstillståndet, bildning av röta eller slem, bildandet av rötter och förhindra också alger på behållarens väggar.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktionerna innehåller ett antal steg

  • Välj ett lämpligt blad på moderplantan och skär av den framtida stjälken.
  • Lägg den förberedda skotten i en burk, medan den inte får vidröra botten av skålen. Fragmentet läggs på hålpapper eller med pinnar.
  • För att förhindra uppkomst av patogena bakterier späds en aktivt koltablett ut i vattnet.
  • När vätskan förångas hälls rent kokt vatten i burken.
  • Vätskenivån ska inte komma i kontakt med skärbladplattan och bör förbli vid sitt ursprungliga värde.
  • I slutet av skärningen bör en callus bildas - en plats från vilken nya rötter kommer att växa i framtiden. Detta område kan inte torkas med händer eller torkas.

När rotsystemet når 1-2 cm i längd, eller en rosett börjar bildas på skottet, är skärningen redo att planteras i krukblandningen.

Bild
Bild

I marken

Rotning av sticklingar kan också ske i underlaget.

  • Skär av ett blad från en frisk växt med ett ben 3-4 cm långt och ett bladstorlek på minst 3 cm. Torka det resulterande fragmentet i frisk luft, skär benet med kol.
  • Plantera den färdiga skärningen i en behållare med beredd jord i en vinkel på 45 grader till ett djup av 1-2 cm. Jorden måste först fuktas.
  • Ovanifrån är växten täckt med en annan maträtt eller påse för att skapa ett växthus. Behållaren med växten placeras på en skål eller bricka i en blomkruka. Genom denna behållare vattnas skärningen med varmt filtrerat vatten.
  • Hål måste göras i växthuset för att dränera överflödigt kondensat.
  • En ung växt placeras på en varm, ljus plats.
  • Med framgångsrik rotning kommer unga blad och en rosett att visas på handtaget. I det här fallet är violen redo att planteras i en permanent kruka.
  • Förökning av styvbarn eller Saintpaulia -blomstjälkar bör finnas i jordblandningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i en kruka?

Vid transplantation är det förbjudet att påverka rotsystemet i en ung kultur. Det rekommenderas att helt dra ut stjälken ur den tillfälliga behållaren med en jordklump och plantera den i den färdiga fuktiga jorden med ett grävt hål. Bredden och djupet av planteringsgropen är lika stor som föregående kruka.

Om flera dotteruttag bildas vid rotplatsen, bör var och en av dem transplanteras i tur och ordning . Framväxten av ett stort antal barn uppstår när man väljer en stark skärning. Varje framtida rosett bör växa minst 2 blad och bli 2-5 cm i diameter. Först efter det är det möjligt att utföra proceduren för att separera dotterväxter från sticklingarna, följt av plantering i marken.

Tänk på ett sätt att separera barnet. Vid mammas skärning, med en skarp kniv, skär av barnet med rötterna som har bildats och transplantera det i en färdig behållare med lös jord. Resten av processerna avbryts när de utvecklas.

När du transplanterar ska du inte fördjupa växtens tillväxtpunkt. Efter en månad eller mer bör rosetten av den unga violetten överstiga behållarens storlek, varefter den transplanteras till en ny kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas?

Saintpaulia -blad, i vilket tillstånd det än är (frysning, ruttnande, sönderriven), är lämplig för reproduktion av violer. I uppfödningsprocessen används hela bladplattan, med ett handtag (stjälk) eller en del av den. Det är viktigt att de ådror från vilka den framtida blomsterrosetten bildas bevaras på bladet, men växter som erhålls på detta sätt är som regel små i storlek, hämmade i tillväxt, och de är också något svagare än grödor som erhålls av andra metoder.

För att föröka en viol med hjälp av en skärning används rotmetoderna med vatten eller jord som beskrivs ovan.

Med hjälp av styvbarn

Denna metod används när det inte är möjligt att rota en hel stjälk eller när man köper sällsynta och andra sorter via post.

Om substratet innehåller en stor mängd kväve bildas små skott i axlarna på bladplattorna i Saintpaulia - styvbarn eller dotterrosetter . Stepsons används för att reproducera violer genom att separera föräldern från växten, bevara 4-5 blad på skottet. Stegsonens rötter sker i fuktig, lös jord med tillsats av sphagnumoss i en behållare med lock eller i en på vilken du kan lägga en plastpåse eller plastflaska.

Efter rotningsprocessen (skottet börjar växa) måste den unga växten transplanteras till en permanent plats i en liten kruka. Varaktigheten av rooting av en styvson är i genomsnitt 2 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blad segment

Huvudregeln vid manipulationer med en anläggning är att instrumentet måste steriliseras och skärpas kraftigt. Om det finns spår av ruttning på arken bör bladen torkas och desinficeras efter varje procedur med alkohol eller mangan. Snittlinjen ska inte allvarligt skada laterala venerna så mycket som möjligt. Varje segment som erhålls från ett blad kan producera en bebis - en rosett av löv.

Tänk på processen att bilda segment

En central ven skärs av bladet, de resulterande halvorna är uppdelade i tre delar, samtidigt som de laterala venerna behålls (linjer som sträcker sig från den centrala venen till bladets kanter). Ett fragment från bladets ovansida har större chans att rota. Ett dotteruttag bildas i alla fall från varje mottaget segment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat sätt är att skära arket på mitten. De övre och nedre fragmenten placeras i den färdiga jordblandningen. Om det ruttnar på sticklingarna är det nödvändigt att ta bort de infekterade områdena till friska vävnader och försöka bevara venerna.

Efter att segmenten har bildats lämnas varje del av bladet i luft vid rumstemperatur i 20 minuter . Sektionerna ska torka ut och täckas med en film, först efter att fragmentet planterats i substratet följt av bearbetning i en lösning av kaliumpermanganat.

Kaliumpermanganat späds ut i vatten, lövsegment sänks i denna vätska i tur och ordning i 15 minuter, efter proceduren behandlas sektionerna med aktivt kol. Denna metod är avsedd att minimera riskerna för svamp och andra sjukdomar under bildandet av rotsystemet för den framtida växten, vilket påskyndar rotväxtens process.

Efter bearbetning av skivorna torkar bladen ut under naturliga förhållanden, sedan läggs de i förberedda behållare under växthuset. Tegelspån, skumbollar, trasiga plattor och så vidare är lämpliga för dränering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av peduncles

För odling av en ny växt är pedunklar från moderkulturen lämpliga. Färska, unga, täta blomstjälkar fyllda med juice, utan defekter, röta och andra brister väljs för proceduren. På det valda segmentet tas alla blommor och äggstockar bort, peduncle -stammen förkortas till 1 cm, processerna med knoppar - upp till 5 mm, det första paret av blad skärs av halva längden.

En beredd behållare med liten volym fylls med ett substrat . Stjälken lufttorkas i en halvtimme. Marken spillts med rent vatten, ett litet hål grävs i mitten. Skärningen fördjupas i planteringszonen på lövenivån (bladplattorna bör röra jordblandningen eller vara något nedsänkta i den).

Krukan placeras i en växthusmiljö. En och en halv månad senare bildas ett nytt uttag. När växten utvecklas bildas blomma äggstockar som måste tas bort. Efter cirka 3 månader är växten redo att transplanteras till en permanent kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga förutsättningar för odling

För att underlätta processen att rota nya Saintpaulia det är värt att följa rekommendationer från specialister.

  • Unga fioler bör odlas i ett löst, näringsrikt, fuktabsorberande underlag som kan passera luft.
  • Den optimala temperaturen för odling av sticklingar är +22,26 grader.
  • Under hela anpassnings- och rotningsperioden måste jorden fuktas regelbundet och jämnt.
  • Sommartid för en blomma är 12 timmar. Med hjälp av en fytolampa kan du kompensera för antalet timmar med korta dagsljus.
  • Varje stjälk måste planteras i separata behållare med liten volym. Koppar med en volym på 50 ml, planteringskrukor för plantor är lämpliga. Gör ett hål i botten av varje behållare för att ta bort överflödig fukt och minska risken för vattenstagnation och rotförfall.
  • Varje grodd ska täckas med en plastpåse eller göras till ett mini -växthus - en ung växt behöver fuktig luft. När rotsystemet utvecklas kommer tiden för luftning av växthuset att öka. Tiden som spenderas i ett sådant system beror på groddens tillstånd - i genomsnitt tar denna period 7-10 dagar. Varje dag ökar sändningstiden med 10-15 minuter.
  • Jordblandningen består av vermikulit eller perlit, torvmark, sphagnumoss, sand.
  • Unga växter måste skyddas mot drag och plötsliga temperaturförändringar.
  • Topdressing av grödor sker först efter transplantation i en permanent behållare efter 2-3 månader.

Vid behov sprutas växten med Epin. Detta ämne används som ett tillväxtstimulerande, förstärkande medel.

Rekommenderad: