Smokehouse (103 Bilder): En Kammare För Ett Sommarboende, En Design För Att Röka Korv, Ister, Ugnsmått, Hur Man Väljer En Rund Enhet Och En Rökare, Ett Stationärt Rökhus

Innehållsförteckning:

Video: Smokehouse (103 Bilder): En Kammare För Ett Sommarboende, En Design För Att Röka Korv, Ister, Ugnsmått, Hur Man Väljer En Rund Enhet Och En Rökare, Ett Stationärt Rökhus

Video: Smokehouse (103 Bilder): En Kammare För Ett Sommarboende, En Design För Att Röka Korv, Ister, Ugnsmått, Hur Man Väljer En Rund Enhet Och En Rökare, Ett Stationärt Rökhus
Video: rökt regnbågsfilé med stekt kulpotatis 2024, Maj
Smokehouse (103 Bilder): En Kammare För Ett Sommarboende, En Design För Att Röka Korv, Ister, Ugnsmått, Hur Man Väljer En Rund Enhet Och En Rökare, Ett Stationärt Rökhus
Smokehouse (103 Bilder): En Kammare För Ett Sommarboende, En Design För Att Röka Korv, Ister, Ugnsmått, Hur Man Väljer En Rund Enhet Och En Rökare, Ett Stationärt Rökhus
Anonim

Det finns många älskade rökta produkter bland oss. För att inte spendera mycket pengar på att köpa dem i butiker använder många redan hemrökning. Du kan välja en fabriksmodell eller göra en liknande design själv.

Bild
Bild

Vi kommer att berätta om olika typer av rökning, sorter av rökhus och hur man gör dem med egna händer i den här artikeln.

Vad det är?

Nästan alla rökhus är en låda (vanligtvis metall), som innehåller ett metallgaller eller krokar för mat. Rökning sker genom att röka dem med kall eller varm rök, vilket ger dem en speciell smak och arom.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

fjäderfähus skiljer sig från varandra i principen om drift och placering. Fabriksrökhus är ofta dyra, men efterfrågan på dem har inte minskat på många år. Med hjälp av rökning kan du förlänga produkternas hållbarhet flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Butikerna erbjuder ett stort utbud av rökta produkter, men det kan helt klart inte jämföras med hemrökta produkter. Faktum är att tillverkaren inte uppmärksammar reglerna för säker rökning när han tillverkar produkter för massförsäljning och använder ofta "flytande rök" och andra tvivelaktiga tillsatser. Och sanna finsmakare vet att produktens smak och färg beror på metoden för betning eller saltning före rökning, typ av sågspån och andra viktiga faktorer som helt enkelt inte beaktas vid massproduktion.

Bild
Bild

Du kan röka väldigt olika produkter: kött, fisk, fjäderfä, bacon, ost, grönsaker, frukt, bär och till och med nötter. Du kan improvisera oändligt och upptäcka några speciella recept för dig själv.

Särdrag

Det finns kalla och varmrökade rökhus. Rökt kött som erhållits med den första metoden är torrare och tätare i strukturen. När den röks varm behåller maten sitt fettinnehåll. När du precis fick idén att göra eller köpa ett hemrökhus, bör du omedelbart avgöra vilka produkter som är mest älskade i familjen. Baserat på detta är det redan möjligt att välja enhetens design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rökhus skiljer sig från varandra i principen för drift och placeringen av eldstaden . Så i ett varmrökt rökhus värms kammaren med produkterna med en öppen eld eller en elektrisk apparat som ligger under enheten. På så sätt bildas het rök som omsluter maten och förbereder den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Figuren visar diagram över de enklaste rökhusen med alternativ för placering av vissa delar och produkter:

Bild
Bild

Kall rökning sker på ett mycket liknande sätt. Den största skillnaden är att röken hinner svalna innan den når produkten. Temperaturen i sådana rökhus är 35-40 grader, och själva kallrökningen kan ta flera dagar. Dess oberoende utrustning blir också mer komplicerad jämfört med ett hett rökhus. Men detta hindrar inte älskare av hemlagat rökt kött utan föroreningar och tillsatser.

Bild
Bild

Det enkla diagrammet i figuren visar driftsprincipen för ett sådant rökhus:

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och tillbehör

Hetrökning utförs vid en röktemperatur på 60 till 120 grader, därför tar det mycket kortare tid än kallrökning. Här är förhållandet omvänt proportionellt: när värmen minskar ökar tillagningstiden. Alla varmrökade rökhus har en typisk design: en behållare, inuti vilken det finns ett galler (krokar) för mat, en metallbricka och sågspån i botten. Denna behållare placeras över en öppen eld eller en förvärmd ugn så att sågspån börjar ulma och bildar den heta rök som är nödvändig för rökning.

Bild
Bild

Brickan under maten behövs så att överflödigt fett droppar i den, detta förenklar mycket rengöring av rökhuset efter användning.

En annan viktig punkt: ett sådant rökhus måste stängas hermetiskt med lock .så att du kan kontrollera temperaturen under hela processen och ta bort överflödig rök från kammaren. Köpta modeller av rökare kan utrustas med en kompressor för en rökgenerator, fläktar, en temperaturregulator, en styrenhet och speciella termometrar. Men hemrökning kan göras utan dessa ytterligare detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga designskillnaden för kallrökning är en långsträckt skorsten genom vilken rök går från ulmande sågspån till produkten. Fisk och kött tillagade på detta sätt kan lagras i upp till 60 dagar. Designen består av tre huvudelement: en rökkammare, en eldstad och en skorsten som förbinder dem. Rökcirkulationen kan regleras med ett speciellt spjäll. Ofta spelar locket eller dörren i tändkammaren sin roll.

Bild
Bild

Rökgenerator

Detta är en enhet som tillåter rök att kontinuerligt strömma in i rökkammaren. Det används både för kallrökning och varmrökning.

Fördelar:

  • konstant rökflöde inuti under hela processen;
  • mindre bränsle används för att få rätt mängd rök;
  • röken har en konstant temperatur;
  • processen kräver inte konstant övervakning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rökgeneratorn är ordnad helt enkelt. Det ser ut som ett rör med slangar som förbinder två kammare: mat och ulmande sågspån. Röken blåses in av en hushållskompressor. Allt som behövs för driften av rökgeneratorn är el och ulmande bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna enhet är ganska enkel att göra med egna händer för att spara pengar.

Visningar

Vi räknade ut olika typer av rökare genom att röka. Nu är det värt att överväga de olika designerna. Det finns 4 huvudvarianter för varmrökning. Låt oss titta närmare på var och en av dem.

Bild
Bild

Mini rökeri

Minirökare har vunnit stor popularitet på grund av deras kompakthet, låga vikt och användarvänlighet. De kallas också bärbara eller utomhus. Ofta används de av jägare, fiskare och turister, eftersom strukturens rörlighet är mycket viktig för dem. Sådana strukturer är gjorda av rostfritt stål 2-3 cm tjockt, eftersom rökeriet ofta värms upp. Detta material är resistent mot korrosion och höga temperaturer. För jämförelse - ett rökhus av vanlig metall kommer att hålla 1-2 år, och från ett rostfritt stål - alla 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna design är lätt att göra hemma.

För att göra detta kan du använda en kastrull, brazier eller metallhink. Värmen i kammaren kommer från en öppen eld eller en elektrisk spis, temperaturen under rökning är från 90 grader. Tack vare detta tillagas maten väldigt snabbt: från 30 till 60 minuter. En minirökare kan jämföras med en ugn eller rökare, där produkten är mättad med varm rök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du använder denna enhet i fältet måste du omedelbart konsumera kokt mat för att förhindra förstörelse. Utåt liknar sådana rökhus mycket en mikrovågsugn. Den enda nackdelen är kameran med låg kapacitet, som inte rymmer många produkter åt gången.

Bild
Bild

För lägenhet

För dem som inte har ett sommarboende eller möjlighet att lämna staden skapade de rökhus för matlagning i lägenheten. Funktionsprincipen för en sådan struktur kommer att likna andra typer, endast en elektrisk spis eller gas kommer att fungera som en värmekälla.

Bild
Bild

Den kompletta uppsättningen hemrökare har delar som eliminerar besväret under tillagningen

  • Skorsten . När du röker hemma är det mycket viktigt att ta med röken utanför. För detta ändamål görs ett hål i locket med en slang som sträcker sig genom fönstret. Det är denna metod för att bli av med rök som är obligatorisk, eftersom en konventionell huva klarar denna uppgift, men längre genom ventilationen kommer röken att gå till grannarnas lägenheter.
  • Vattentätning . Det är nödvändigt att förhindra penetration av rök och utbränning. Detta är en slags ränna med vatten, som är belägen mellan rökkammarens vägg och lockets kanter. Vattnet hindrar i sin tur rök från att tränga igenom.
  • Lock . För rökhus inomhus behövs endast ett förseglat lock. Du kan också använda en vattentätning - det här är utbytbara delar, men det blir bättre om båda finns.
Bild
Bild

Fabriksanordningar för användning i en lägenhet är också gjorda av rostfritt stål med en tjocklek på 2-3 mm, de kan hålla upp till 12 år. Du kan göra något liknande själv från en gammal kastrull, till exempel. Det blir inte så lätt att göra en vattentätning, så det är bättre att säkerställa lockets täthet med hjälp av gummipackningar.

Bild
Bild

Elektriskt rökhus

En sådan enhet är också väl lämpad för rökning hemma - du behöver bara sätta sågspån inuti, stäng locket och anslut det till nätverket.

Det finns flera av dess främsta fördelar

  • Kompakthet. Dimensionerna på ett hem elektrisk rökeri låter dig förvara det i ett vanligt köksskåp.
  • Inga speciella färdigheter krävs. Det räcker med att montera enheten, läsa bruksanvisningen och ställa in önskad temperaturregim. Mekanismen gör allt själv.
  • Snabb matlagning. På grund av dess fullständiga täthet behåller strukturen värme under hela rökprocessen och du kan få färdiga produkter på 30-60 minuter.
  • Hela uppsättningen. Närvaron av alla nödvändiga delar gör att du inte själv behöver oroa dig för rökgasurladdning eller temperaturreglering.
  • Garanti. När du köper ett rökhus av låg kvalitet kan du byta ut det eller få pengarna tillbaka. Ofta blir en defekt uppenbar redan under den första tillagningen.
  • Prisvärt pris. Nu erbjuder marknaden ett ganska stort urval av sådana strukturer till ett överkomligt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Automatisk

Ett sådant rökhus drivs av el och används för att röka korv, ister, fisk, ost, kött, grönsaker och många andra produkter. Sådana strukturer används ofta på restauranger. Det handlar om rökkammarens stora volym: en last rymmer upp till 200 kg produkter. Detta är mycket bekvämt när anläggningen är mycket upptagen.

Förutom professionella automatiska rökhus finns det flera hushållsmodeller:

  • för kallrökning;
  • universella modeller;
  • kolrökhus;
  • med en öppen rörformig elvärmare - endast flis eller sågspån är lämpliga för att tända en sådan modell.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Automatiska rökhus för hushållsbruk är praktiska eftersom de inte kräver speciella färdigheter och konstant övervakning av processen, till exempel när man röker på trä. Bland industriella rökhus är det möjligt att särskilja multifunktionella (kan användas som stekskåp och utföra varm och kall rökning) och stationära rökugnar (kan vara tvålagiga, inkludera en spis och utföra från 1 till 6 processer samtidigt).

Bild
Bild

Design för kallrökning kan delas in i tre huvudtyper - stationär, mobil och resor.

Stationär

Varje detalj för denna design är gjord för långsiktig prestanda och hållbarhet. Rökgeneratorn är ofta tillverkad av gamla fat eller metallcylindrar. Det kan också vara av tegel. Skorstenen placeras ofta under nivån för båda kamrarna. Rökkammarens dimensioner beror på antalet ämnen som planeras att göras. Det bästa alternativet skulle vara en metalltank för 20-230 liter.

Bild
Bild

En kropp från ett gammalt kylskåp eller en tvättmaskin är väl lämpad som rökkammare . Genom att bli av med onödiga element kan du få den perfekta stålbehållaren. Skorstenen måste vara tätt ansluten till kamrarna och också vara stationär. Det är viktigt att se till att dess drift inte påverkas av väderförhållandena. Innan du utrustar en skorsten från gamla rör måste du se till att metallen vid uppvärmning inte skadar produkterna.

Bild
Bild

Mobil

Lätt hopfällbar design som är lätt att flytta. Rökgeneratorn är ofta gjord av metall och svetsad. Tillverkning av en rökkammare är tillåten både av metall och av trä. Skorstenen är gjord av ett rör på liknande sätt som en stationär modell.

Bild
Bild

Marscherande

Kall rökning under fältförhållanden är mycket förenklat. En vanlig grop med sågspån och en plåt fungerar som en rökgenerator. Nedifrån uppvärms detta ark av kol eller eld. För att utrusta skorstenen dras en gräv helt enkelt ut i marken och täcks med lite tätt material till hands (till exempel en bräda).

Bild
Bild

En rökkammare kan göras genom att helt enkelt täcka en vertikal ram av trä- eller metallpinnar med polyeten för att skapa något som en kupol. Det är viktigt att se till att den övre delen av strukturen är tät. För att göra detta kan du helt enkelt dra polyetenet uppifrån i ett bunt och binda det med ett rep. När du behöver ett hål för ett utkast behöver du bara lossa repet.

Bild
Bild

Huvuduppgifterna som ett hemgjord campingrökhus måste klara av är stabila tillagningstemperaturer och täthet.

Material (redigera)

Rökhusmaterialet måste klara höga temperaturer, inte reagera på fukt och vara lätt att rengöra. Rostfritt stål är perfekt.

Materialfördelar:

  • Fräter inte. Detta är särskilt viktigt om du planerar att använda ditt rökhus utomhus. Som jämförelse kan järnmetaller kollapsa till hål i väggarna.
  • Rostfritt stål är lätt att ta bort efter tillagning.
  • Avger inte hälsoskadliga ångor vid uppvärmning.
Bild
Bild

Den optimala tjockleken på stålplåten är 2-3 cm. Om den är tunnare deformeras den ganska snabbt, om den är tjockare kommer det att komplicera rökprocessen och öka strukturens vikt. Rostfritt stål används för alla typer av fabriksrökhus. Men det finns också alternativa materialalternativ som du kan använda för egen produktion. Låt oss ta en titt på några av dem.

Bild
Bild

Tegel

Detta alternativ passar bra för dem som har en sommarstuga och planerar att göra läckerheter till salu. Ett sådant rökhus är ganska stort och rymmer mycket mat åt gången. Den kan utrustas som en förlängning till huset eller som ett separat element. Efter att ha bestämt storlek, plats på platsen och en detaljerad konstruktion av strukturen kan du fortsätta att köpa byggmaterial.

Bild
Bild

För konstruktionen behöver du:

  • röda och silikatstenar;
  • cement och sand;
  • träbalk;
  • takmaterial;
  • ett rör med en diameter på cirka 100 - 150 mm för skorstensutrustning;
  • dörr och gångjärn.
Bild
Bild

Det är bättre att placera rökkammaren över eldstaden, om möjligt.

Gjort av trä

Trä är ett miljövänligt material som inte avger några skadliga gifter och inte avger någon obehaglig lukt vid uppvärmning. För tillverkning av ett rökhus är ek, al, äppelträ väl lämpade. Huvudkravet för trä är en tät struktur och motståndskraft mot olika väderförhållanden.

Bild
Bild

Material som behövs för att göra ett trärökhus

  • en träbalk från vilken ramen kommer att uppföras;
  • Behandlade brädor med en tjocklek av 0,8 - 1 cm - de kommer att fästas på ramen i två lager för att säkerställa strukturens täthet;
  • takmaterial;
  • Röd tegelsten;
  • silikatsten;
  • vattentätningsmaterial;
  • rör med diametrar på 10 cm och 20-25 cm;
  • plåt.
Bild
Bild

Rökningskammarens form bestäms av behållaren som togs som grund. Om utrustningen är tillverkad oberoende från början till slut kan formen väljas oberoende. Cirkulära, cylindriska eller rektangulära kammare är optimala. Vissa hantverkare tillverkar smidda formar för rökkammarens utrustning.

Bild
Bild

Hur väljer och monterar jag?

När du köper en enhet måste du fokusera på dina preferenser och planer. I princip, med montering av rökeriet, är allt exakt på samma sätt, bara du måste ta hänsyn till fler funktioner. Vad du bör bestämma innan du skapar ett rökhus:

  • Material . Uppenbarligen kommer det att vara metall, men det är viktigt att avgöra vilken. Om en hink, fat eller andra hushållsartiklar är anpassade för rökkammaren är valet självklart. Tegel används oftare för basen, men i avsaknad av erfarenhet kan en läckande struktur uppstå.
  • Rörlighet . Denna fråga är lättast att lösa, eftersom få människor behöver två typer av rökhus på en gång - stationära och bärbara. Det är mycket mer logiskt att göra ett universellt rökhus för båda typerna av rökning.
  • Storleken på rökningskammarens kapacitet . Du bör bestämma vilka produkter du vill röka. Baserat på antalet personer i familjen eller från planer på att sälja en produkt kan du beräkna måtten.
Bild
Bild

Här är steg-för-steg-instruktionerna för montering av ett kallrökt rökhus av trä

  • Efter att ha valt en lämplig plats måste du gräva två hål på ett avstånd av cirka 20-25 cm från varandra. Den första ska placeras på en kulle, sedan kommer den att vara utrustad med en rökkammare. Den andra är för eldstaden, lite lägre. Det optimala djupet för gropen för rökningskammaren är 35-40 cm. Detta djup säkerställer rökets kvarhållande och kylning.
  • Dessa gropar är vidare förbundna med en dike. Skorstenen kommer senare att passa in i den. Vi gör bredden på diket motsvarande rörets bredd (med ett litet tillägg).
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att tampa botten av gropen, som är avsedd för eldstaden, noggrant och sedan fylla den med sand och spillror (6-7 cm).
  • Cementmurbruk hälls ovanpå den krossade stenen. För att förstärka screed på cement, efter fullständig torkning, måste du lägga ett armeringsnät, som hälls med ett andra lager cement och sand som är cirka 40 mm tjockt.
Bild
Bild
  • Ett rör placeras i botten av diket, som kommer att fungera som en skorsten. Det ska vara kortare än skyttegraven, så att du senare kan fästa ett rör med en stor diameter på det. En skorsten utrustad på detta sätt låter röken svalna till optimal temperatur. Det är viktigt att ta hänsyn till att ett rör med en stor diameter ska gå in i rökkammarens tank med cirka 15 cm.
  • När flera rader med tegel har lagts i förbränningskammaren är det dags att utrusta dörren. Fönsterns storlek måste vara tillräckligt stor för att bekvämt lägga bränsleblandningen.
Bild
Bild
  • Grunden för rökkammaren läggs av tegel. Väggarnas jämnhet styrs av byggnadsnivån.
  • När tegelbasen är klar kan du fylla skyttegraven med ett rör med betong. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt området där två rör med olika diametrar är sammanfogade och sektionen där skorstenen kommer in i förbränningskammaren. Det är inte nödvändigt att fylla diket helt med murbruk, för då följer ett lager av 7-8 cm tjockt jord. Om luckor eller sprickor kvarstår efter torkning bör de fyllas med lera eller komprimerad jord.
Bild
Bild
  • För att kontrollera att allt går enligt planen kan du sätta eld på sågspån eller annat naturmaterial i eldstaden. Om allt är utrustat korrekt kommer röken att släppa ut i källarhålet utan hinder.
  • Därefter kommer tillverkningen av en rökkammare av trä. Först måste du klippa alla nödvändiga delar (deras antal och storlek beror direkt på strukturens dimensioner). Du kan fästa elementen med självgängande skruvar eller spikar.
Bild
Bild
  • När ramen mantlas måste brädorna först läggas vertikalt i förhållande till varandra och sedan horisontellt. Detta ger den erforderliga tätheten. Du bör inte använda foder för beklädnad, eftersom det med tiden kan expandera under påverkan av höga temperaturer, vilket kommer att leda till deformation av väggarna. Alla väggar är mantlade, förutom sidan, så att du senare fritt kan fixera stavarna och krokarna som produkterna kommer att hängas på.
  • Därefter installeras dörren. Den kan köpas eller hemlagad, och lederna kan stängas med hörn av trä eller metall. Vissa människor borrar ett speciellt hål i dörren som en termometer sätts in i. Detta gör att du kan kontrollera temperaturen inne i rökrummet utan att öppna dörren igen.
Bild
Bild
  • Botten bör lämnas öppen eftersom detta tillåter rök att komma in i kammaren.
  • För att öka rökkammarens motståndskraft mot fukt och väderförhållanden bör den behandlas med en vattenavvisande impregnering. Det finns på hyllorna i byggvaruhus.
  • Det sista steget är att installera en träkamera på en tegelplint. Fästningen av de två elementen kan utföras med hjälp av metallfästen, som å ena sidan är fixerade på brädans yta, å andra sidan på tegelväggarna.
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att täcka taket med takmaterial, men det kommer inte att vara överflödigt. Du kan välja wellpapp, metalltak eller mjukt tak.

Nu kommer vi att överväga alla steg för att göra ett varmrökt rökhus, som är baserat på en vanlig hushållsfat. I denna design behöver du inte placera rökkammaren och eldstaden på avstånd, de kan placeras direkt ovanför varandra.

Bild
Bild

Rökhusutrustning från ett fat

  • Tunnens botten behöver borras på flera ställen. Dessa hål kommer att fungera som en fläkt för eldstaden och samtidigt kommer överskott av aska att rinna ut genom dem.
  • En liten öppning skärs ut för ytterligare installation av dörren. En rektangel som mäter 20 x 30 cm räcker. Ett handtag eller en snöre är fäst på själva dörren, för vilken den kan öppnas utan skållning.
  • Om du delar upp hela fatet i delar kommer 2 av 3 att falla på rökkammaren och 1 del kommer att upptas av eldstaden. Dessa utrymmen måste separeras av en metallplåt som är cirka 4 mm tjock, svetsad på tunnans sidor.
  • Skorstenen förs in i ett hål i den nedre delen av kammaren och svetsas också på tunnans sida.
Bild
Bild

Sedan är allt enligt standarden: installation av en bricka för att droppa fett, utrustning av galler och krokar för att hänga mat, ett förseglat lock. En schematisk bild av ett hetrökt rökhus från ett fat ser ut så här: Det är lämpligt att installera en termometer med en sensor på fatet. Det hjälper till att undvika många misstag när du testar enheten. Efter att ha tagit reda på de grundläggande principerna för rökhuset och dess enhet kan du improvisera med material och tillverkningsmetoder. I vilket fall som helst är det osannolikt att den perfekta produkten kommer att fås första gången, och det kommer att ta tid att göra nödvändiga justeringar av enhetens funktion.

Bild
Bild

tips och tricks

  • När man bygger ett kallrökt rökhus är det värt att komma ihåg att ju kortare och bredare skyttegraven är, desto snabbare kommer röken in i produktkammaren. Det är nödvändigt att beräkna den optimala längden så att röken hinner svalna, annars kommer skorstenen helt enkelt inte att utföra sin huvudfunktion.
  • När du gör röret långt, se till att luta det med 10-15 grader. Detta är nödvändigt för att röken inte ska stagnera länge vid rörets övre vägg och inte svalna i förväg.
  • För att undvika problemen som beskrivs ovan bör du omedelbart bestämma vilka produkter som kommer att rökas oftast. Att röka proteinprodukter (kött, fisk) tar mer tid än vegetabiliska produkter.
Bild
Bild
  • Det är viktigt att ta allvarligt processen med att förbereda produkter för rökning. Kött eller fisk ska rivas med grovt salt och lämnas i kylskåp i flera dagar. Salt dödar bakterier genom att ta ut fukt från maten. För att ta bort överskott av salt, blötlägg produkten i ett par timmar i rent vatten. Sedan måste den torkas på en torr plats, varefter du redan kan börja röka.
  • Rök kan påverka smaken av en produkt inte mindre än salt eller peppar. För ordentlig rök behöver du sågspån av fruktträd. I princip är många sågspån lämpliga för rökning, förutom barrträd: de ger maten en bitter smak.
Bild
Bild
  • Varmerökta produkter förvaras i cirka 10 timmar. Om det finns behov av att förlänga denna period kan du använda vakuumförpackningar eller frysa. Men det är uppenbart att efter avfrostning kommer produktens smak inte längre att vara så trevlig.
  • När du utrustar ett rökhus kan du lägga till en extra pall i strukturen, på vilken du kan lagra ved för tändning. Detta gäller särskilt för monumentala stationära byggnader.
  • Storleken på minirökhuset kan vara absolut vilken som helst. Det viktigaste att tänka på är ett gap på några centimeter från rökhusets väggar till maten.
Bild
Bild
  • Om luftfuktigheten är hög under matlagning utomhus kan du öka eldintensiteten så att tillagningen inte drar ut i timmar.
  • Det är viktigt att inte överdriva det med tjockleken på rökhusväggarna. Så till exempel fungerar inte ett fat med väggar större än 3 mm, för i detta fall kommer uppvärmningsprocessen att ta mycket lång tid och resultatet kan vara en besvikelse.
  • Ett skadat kylskåp fungerar bra som bas för en rökare, även om det är sprucket. Vi måste göra några reparationer: lappa dem med järnplattor.
Bild
Bild
  • Om röken visar sig vara för svart kan färskt gräs tillsättas bränslet.
  • Vissa sommarboende fuktar specifikt bränslet för att minska mängden sot på maten. Men proffs rekommenderar att du bara använder vältorkade flis och lindar produkterna med gasväv och bandager dem innan du börjar röka.
  • Vid rökning av fisk måste produktens proportionsregel och sågspån följas. För 3 kg fisk (eller cirka 40 liter rökningskammare) krävs endast en handfull sågspån. Detta kommer att vara tillräckligt, eftersom röken inte fyller kammaren direkt, men inom 20-25 minuter. Under denna tid lyckas fisken mättas med en unik doft, som bestäms av träslag för sågspån.
Bild
Bild
  • Om du överdriver det med mängden sågspån är det kanske inte det bästa sättet att påverka produktens smak och till och med skada människors hälsa.
  • Hemmagjorda rökhus brinner ganska ofta helt ut i botten. För att undvika detta måste du ta hand om högkvalitativ metall för bottenutrustningen i början.
  • Om det inte finns tillräckligt med plats i sommarstugan för att utrusta en skorsten med önskad längd, kan den göras böjd eller en rökkylare placeras på röret. Denna roll hanteras perfekt av ett mässingsrör, som måste lindas runt skorstenen. Det kalla vattnet i detta rör kyler röken ordentligt.
Bild
Bild
  • Vissa använder sig av sådana knep som våtsäck som sträcker sig över förbränningskammaren. Det kommer att kunna släppa igenom rök, samtidigt som det behåller aska, ångor och andra föroreningar i sig.
  • I avsaknad av en termometer kan du kontrollera rökningstemperaturen med vatten genom att strö locket på rökaren med den. Om avdunstning sker utan väsande är temperaturen tillåten. Om vatten väser när det kommer på höljet måste temperaturen sänkas.
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Ganska populär modell för kallrökning " Sommarboende " … Tack vare den flexibla skorstenen kan enheten anslutas till en avgasfläkt. Bearbetning av produkter med rök utförs vid en temperatur av 20 till 28 grader, och själva rökeriet fungerar från elnätet. Tillverkningsmaterial - rostfritt stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Artiklar som ingår:

  • rörformig elektrisk värmare;
  • rökningskammare;
  • fettbricka;
  • Temperaturregulator;
  • timer;
  • på och av indikatorer i form av små lampor;
  • grill för produkter.
Bild
Bild

Denna modell har ett överkomligt pris och, att döma av de många recensionerna på webben, är detta ett utmärkt förhållande mellan kvalitet och värde. Från fabriksmodellerna för varmrökning kan ett rökhus särskiljas " Selmash Saturnus " … Rökkammarens volym gör att du kan hålla cirka 5 kg produkt åt gången. Levereras med metallpinnar, ett förseglat lock och en droppform. Denna rökare kan användas både på spisen och på öppen eld. Men sådana viktiga element som en termometer och en skorsten saknas. Ändå är denna modell ganska populär bland hemrökta entusiaster.

Bild
Bild

En annan enkel modell för rysk produktion - Smokehouse FireWood … Här är stålets tjocklek alarmerande: endast 1,5 mm. Det är klart att det inte finns något behov av att räkna med en sådan struktur för en lång livslängd, men för den första erfarenheten är det helt rätt. Paketet innehåller två nivåer för produkter och innehåller också en bimetallisk termometer. Om vi pratar om ett professionellt kök och stora mängder rökning, bör du tänka på ett rökhus. Ttm stor sma k. Den rymmer upp till 35 kg produkt åt gången, har en mekanisk kontroll, 5 galler i en uppsättning och uppfyller alla krav för korrekt rökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rökhus " Ceder " de lockar omedelbart med sitt låga pris, men vissa modeller är inte ens utrustade med droppbricka. Så om du gör ett val till förmån för billighet måste du vara redo att självständigt slutföra strukturen och få den att fungera.

Bild
Bild

När du köper kan du också överväga finska eller tyska modeller, men du måste vara beredd på att deras pris inte kommer att vara överkomligt för alla.

När du kommer till en specialaffär måste du vara uppmärksam på många detaljer när du väljer

  • Rökkammarens djup. Den ska motsvara storleken på de produkter som du planerar att laga i den.
  • Även med små dimensioner av strukturen måste avståndet mellan maten och värmekällan vara tillräckligt. Annars kommer rökning inte att kunna utföras i enlighet med normer och recept.
  • Varje konstruktion måste tillhandahålla ventilationsöppningar. De bör finnas närvarande, även om satsen inte innehåller rökgasslangar.
Bild
Bild
  • Rökhusets lock måste vara lufttätt. Utan detta är den normala rökprocessen helt enkelt omöjlig.
  • Närvaron av en dropppanna krävs. Annars kommer fett att droppa från maten direkt på chipsen, vilket kommer att fatta eld och en av de grundläggande reglerna för rökning kommer att brytas - den långsamma smältningen av chips.
  • Skorstenen för ett kallrökande rökhus måste vara av metall- eller keramikrör. Under påverkan av höga temperaturer börjar plast släppa ut giftiga ämnen som kan komma på mat och skada hälsan. Denna regel gäller även utrustningen för alla andra rör i konstruktionen.
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Du kan utrusta ett rökhus och trä, som rymmer en speciell baldakin för placering och torkning av ved. Naturligtvis kan en sådan baldakin inte skydda den från regn, men stockar kan placeras under en baldakin i soligt väder ett par timmar före matlagning. Under denna tid kommer de att ha tid att torka ut.

Bild
Bild

Och så här ser ett fullvärdigt stationärt tegelrökhus ut . Den innehåller en kraftfull skorsten, spett, galler och en diskmaskin. Denna design kan uppfylla alla funktioner i ett sommarkök.

Bild
Bild

Ett mycket intressant varmrökt rökhus baserat på två fat. Det är klart att konstruktionen kan ta veckor, men när det gäller funktionalitet kommer en sådan enhet att vara nära fabriken, och kanske ännu bättre. Den största svårigheten är att välja fat med en väggtjocklek på högst 3 mm, men inte mindre än 2, och skära och svetsa dem så effektivt som möjligt. En enkel rökkammare av trä ska se ut ungefär så här. Närvaron av många nivåer gör att du kan bokmärka upp till 10 kilo produkt, och ett välutrustat rör kommer inte att tillåta överflödig rök att sitta inne i behållaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett så litet rökeri har flera namn: manuellt eller bärbart. Dess främsta fördelar är rörlighet och små dimensioner. Denna modell kan tas med dig på vandringar, fiske eller på en expedition.

Och så här ser ett hopfällbart rökhus för kallrökning ut. Naturligtvis, när den är hopfälld, kommer den att ta mer plats än en mobil struktur för varm rökning. Men här är det redan värt att utgå från önskan att laga något speciellt hemifrån och från längden på vandringen / resan. Det är värt att korrekt beräkna rimligheten att transportera en sådan enhet för att inte lämna den mitt i skogen senare.

Bild
Bild

Ett annat exempel på skicklig användning av gamla gasflaskor. Denna design kan fungera som ett rökhus, grill och ugn. Ett litet träbord gör skärprodukter så praktiska som möjligt och förbereder dem för placering i enheten. Naturligtvis måste du pyssla med svetsningen av ett sådant rökhus, men en sådan apparat har tillverkats i århundraden: den kan inte påverkas av väderförhållanden, den är inte rädd för korrosion och den deformeras inte under påverkan av fukt. Du kan göra alla ansträngningar en gång, så att senare barn och till och med barnbarn kan behärska rökfärdigheter.

Bild
Bild

Du kommer inte att kunna göra ett sådant rökhus själv, men så här ser strukturer ut för användning i stora kök på restauranger och kaféer. Kostnaden för sådana enheter kan nå oöverträffade höjder, men tillgången på olika funktioner är goda nyheter. Detta är sterilitet, energibesparing, ekonomisk konsumtion av flis, inbyggd rökgenerator, borttagning av överflödig rök och mycket mer. Bilden visar en modell för inhemsk produktion "Electra" för kallrökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett exempel på ett trärökhus, i vars konstruktion alla grundläggande tillverkningsregler följs: rökkammaren är mantlad med trä i två lager - vertikalt och horisontellt, skorstensröret är väl fäst vid fundamentet, dörrens dimensioner är tillräckliga för bekvämt arbete, placeringen av rökkammaren är högre i nivå än platsen för eldstaden.

Ett mycket bra alternativ för att utrusta ett rökhus från en trätunna. För att locket inte ska behöva tas bort varje gång fästs en speciell kedja som förbinder de övre och nedre delarna av strukturen. Det finns tillräckligt med avstånd mellan matgallret och värmekällan för att inte röka eller förstöra maten. Handtag är utrustade på sidorna för att kunna flytta rökeriet runt platsen. Denna modell är ett av de bästa DIY -alternativen. Det är inte så komplicerat som strukturer gjorda av cylindrar och järnfat, men det kan också tjäna under ganska lång tid.

Bild
Bild

En av de enklaste designerna är en metallrökare placerad över öppen eld . Med denna tillagningsmetod är det viktigt att se till att flisen inuti rökaren inte fattar eld, annars försämras produkten på några minuter. Naturligtvis kommer det att vara mycket problematiskt att rengöra det yttre lagret av lådan efter tillagning, men få människor uppmärksammar detta. Ofta rengörs rökaren bara inifrån.

Rekommenderad: