Kallrökt Rökhus (67 Bilder): Hur Man Gör Det Själv För Ett Sommarboende, Alternativ Och För En Varm Matlagningsmetod, Ritningar Och Mått

Innehållsförteckning:

Video: Kallrökt Rökhus (67 Bilder): Hur Man Gör Det Själv För Ett Sommarboende, Alternativ Och För En Varm Matlagningsmetod, Ritningar Och Mått

Video: Kallrökt Rökhus (67 Bilder): Hur Man Gör Det Själv För Ett Sommarboende, Alternativ Och För En Varm Matlagningsmetod, Ritningar Och Mått
Video: Bygg din egen rök – The Barn 2024, April
Kallrökt Rökhus (67 Bilder): Hur Man Gör Det Själv För Ett Sommarboende, Alternativ Och För En Varm Matlagningsmetod, Ritningar Och Mått
Kallrökt Rökhus (67 Bilder): Hur Man Gör Det Själv För Ett Sommarboende, Alternativ Och För En Varm Matlagningsmetod, Ritningar Och Mått
Anonim

Rökt kött eller fisk är en utsökt delikatess. För att regelbundet skämma bort dig själv med en sådan maträtt behöver du inte shoppa. Du kan laga rökt godsaker hemma i ett gör-det-själv-rökhus. Det tar inte lång tid att förverkliga dina kulinariska drömmar. Det är bara nödvändigt att i detalj studera tekniken för egenproduktion av en struktur för rökning eller köpa en färdig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Innan byggandet av ett rökhus påbörjas, det är nödvändigt att bekanta sig med några av dess funktioner.

  • Rökning bör utföras vid en temperatur på 30-40 grader.
  • Rätt tillagad mat kan förvaras även utan kylskåp i upp till ett år. Samtidigt förblir smaken densamma och kvaliteten försämras inte.
  • Förkylningsprocessen kan ta upp till åtta dagar. Dessutom är det uppdelat i flera steg - det här är förberedelse, rökning själv, som varar upp till fem dagar, sedan i ytterligare tre dagar är produkten i själva rökhuset.
  • Den har ett ganska enkelt schema som kan implementeras utan att lägga ner mycket ansträngning och material på det.
  • För att smaken av rätter ska bli trevlig måste du dessutom göra rökningsprocessen och temperaturen enhetlig. Annars blir kött, fisk eller ister förstört.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och syfte

Att laga rökt kött hemma låter dig få utsökta rätter, vars kvalitet du kan vara säker på. Detsamma kan inte sägas om kvaliteten på köpta rätter. Processen består av varm och kall rökning av mat med rök. Produkterna är mycket olika - det här är olika typer av kött och färskt bacon och fisk och till och med utsökt ost. Rökhus är också av två typer: varm- eller kallrökt. De kan säkert användas för matlagning på landet, hemma, även på en fisketur. Men för allt detta är det nödvändigt att välja utrustning för hushållsrökning.

Bild
Bild

Mini rökeri

En av de vanligaste modellerna är minirökhuset. Denna design är mångsidig, lätt och ganska bekväm och lätt att använda. Oftast används en liknande enhet på vandringar och i sommarstugor. Den har konstant uppvärmning, därför är kvaliteten på alla material som används för att skapa den hög. Den använder rostfritt stål, vars tjocklek når tre millimeter. Dessutom är den resistent mot korrosion och höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minirökhuset värms upp med en elektrisk eller gasspis . I vissa fall kan uppvärmning till och med göras över en brand. Lagringstiden för produkter som tillverkats med denna enhet är dock mycket kort. Hemma kan de lagras i ett par dagar, men under fältförhållanden, där det inte finns kylskåp eller källare, ska produkterna konsumeras omedelbart.

Det finns också elektriska modeller som utåt liknar en konventionell mikrovågsugn. De kan dock bara användas hemma, inte utomhus. Dessutom är denna design känd för sina små volymer, så många produkter passar inte där.

Bild
Bild

För lägenhet

Designen på sådana rökhus gör att du kan laga utsökt mat även i köket i en liten lägenhet. I det här fallet behöver du inte gå någonstans. Det finns dock flera krav för sådana rökhus.

Det är nödvändigt att det finns en skorsten i den. För detta ändamål finns en speciell koppling i locket där slangen sätts på. Sedan visas det i fönstret så att överflödig rök går till gatan och inte fyller rummet. Om detta inte görs går det genom ventilationsrören till grannarnas lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan måste-ha-funktion är en vattentätning, som är en fördjupning mellan locket och behållarens vägg, som är fylld med vatten. Detta förhindrar rök från att komma hit.

Om det inte finns någon vattentätning behövs ett förseglat lock. Det håller också röken ute.

Automatisk

Källan till dessa rökare är en elektriker. De används oftast i restauranger och livsmedelsindustrier. Deras lastning kan vara från 40 till 200 kilo produkter. Automatiseringen av sådana modeller är lätt att använda, därför kräver det inte stora färdigheter från den person som ägnar sig åt matlagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt som behövs är att sätta små flisar eller träflis, sätta en pall. Detta görs så att överflödigt fett och fukt flyter ner där. Sedan kan du lägga allt som ska röka på gallern. Sedan väljs programmet och enheten är ansluten till nätverket. Denna process kan mycket väl ta från en halvtimme till en timmes tillagning.

Med en tät luktfälla

För matlagning utomhus är en hushållsapparat med vattentätning bäst lämpad. Dess design skiljer sig praktiskt taget inte från ett vanligt rökhus. Den enda skillnaden är luktfällan, vars syfte är att förhindra rök och obehaglig lukt från att komma ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med rökgenerator

Användningen av denna enhet gör att röken kan komma in i kammaren där produkten röks utan avbrott. Det förlänger den så kallade kallrökningen med ett par dagar. Rökgeneratorn har en mycket enkel enhet. Detta är en modell som förbinder en kammare där rök produceras med hjälp av sågspån med en rökkammare. Anslutningen görs med hjälp av rör. Eftersom strukturen är mycket enkel att tillverka kan du designa den själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med termostat

Termometern hjälper till att kontrollera önskad temperaturnivå, inte bara i själva rökrummet. Det finns också möjlighet att mäta temperaturen på maten som röks. Själva termometern, installerad inuti rökeriet, är en sond, i mitten av vilken det finns ett rör. Dess längd är femton centimeter. I slutet finns en display eller indikator. Temperaturen för tillagning av en viss produkt väljs annorlunda, detta måste beaktas vid tillagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrostatisk

Denna typ av rökhus är mer lämpad för användning i sommarstugor. De används också väldigt ofta för produktionsverkstäder. De finns i olika storlekar och material. Uppsättningen av funktioner som finns i rökhussystemet skiljer sig också åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Enheten för ett hemkökhus av hög kvalitet är ganska enkelt. Principen för dess drift är att alla ingredienser bearbetas med doftande rök, som inte överstiger en temperatur på trettiotvå grader. Het luft som passerar genom hela röret kyls och kondenserar samtidigt, det vill säga skadliga komponenter lämnar i sedimentet. Efter detta steg går redan renad rök in i kammaren och kondensatet går ner i marken utan att skada de rökta produkterna.

Bild
Bild

Denna justeringsförmåga är ett stort plus . Det händer på grund av att det finns skiffer nära ugnen. Genom att skjuta isär kan onödig rök släppas ut genom den befintliga öppningen. Det måste justeras innan alla produkter laddas i rökkammaren. Efter att ha kontrollerat att röken är doftande och inte orsakar någon skada för miljön kan du sätta tillbaka slutaren.

Om du behöver behålla röken inuti kan detta göras med en våt säckväv kastad över den, som placeras på järnstavar. Burlap måste fuktas varannan timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lastkammaren kan placeras direkt i marken genom att något av det övre lagret lyfts med hjälp av död ved. Ovanpå det måste du lägga färska grenar av en nöt. Eftersom rökning är kall måste man komma ihåg att produkterna inte värmebehandlas utan tillagas tack vare lätt rök.

Bild
Bild

Här spelar också den korrekta processen att förbereda produkter, som är uppdelad i flera steg, en betydande roll.

Först måste du förbereda en saltlösning genom att hälla den i en behållare med vatten i ett förhållande av 40 gram per liter rent vatten . Efter det måste du blanda allt noggrant. Sedan kan du lägga rökta produkter i saltlake. Om det är en liten fisk måste den förvaras i lösning i tre dagar, men om det är en mycket stor fisk eller ungt fläsk kommer processen att pågå i fyra dagar. För hårdare kött som nötkött förlängs tiden med ytterligare en dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att blötlägga köttet, som varar från 6 till 24 timmar. Allt beror också på produkten. Beredskapen kontrolleras genom att trycka fingret på den. Om köttet är smidigt och mjukt är det klart.

Därefter kan du fortsätta att torka produkter . För att göra detta måste du helt tömma vattnet från det. Om det inte finns tid kan du putsa ytan med en handduk. Sedan måste du placera produkten i en låda eller en bur och linda den med gasväv så att flugor inte flyger iväg, eftersom de deponerade larverna inte förstörs av sådan rökning. Denna process tar ett par dagar. Därefter placeras ämnena i rökeriet. Efter det kan du börja röka.

Bild
Bild

Dimensioner

Detta tillagningsalternativ, som kallrökning, innebär en prisvärd och enkel förberedelse av produkter både i landet och på en fisketur, och till och med i en lägenhet. Men för att allt ska bli gott och gott är det nödvändigt att välja rätt utrustning.

För fiske eller jakt kan du ta ett minirökhus . Det är mycket populärt eftersom det är litet och lätt att bära. Rökhusets dimensioner kan vara 300 x 300 eller 200 millimeter, medan tjockleken på stålet från vilket det är tillverkat är cirka 1,5 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också ta hemlagade tegel- eller trärökhus. I det här fallet kommer deras storlekar att vara större. Sådana strukturer kan bara placeras på din webbplats. Det är omöjligt att överföra dem.

Betyg för köpta modeller

Valet av inköpta modeller är mycket varierande. Det finns många alternativ för färdiga mönster.

Finska

Bland de köpta modellerna upptar en av de första platserna det finska rökeriet. Enheten har material av god kvalitet. Dess bas består av rostfritt stål, som oftast används i livsmedelsindustrin.

Bild
Bild

Det oxiderar inte och rostar inte . Rökhuset har ett hydrauliskt lås, tack vare vilket det är helt förseglat, så rök kommer inte in i köket. Dess botten är två millimeter tjock, vilket gör att den tål olika temperaturer. Denna modell har många positiva recensioner, eftersom den färdiga produkten överträffar alla förväntningar.

Smoke Dymych

Detta rökhus är tillverkat av kallvalsat stålplåt. Den innehåller en trettiotvå liters behållare, en rökgenerator och en kompressor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågspån placeras i rökgeneratorn. Röken de avger kommer in i rökbehållaren genom en slang. Den regleras av en elektrisk kompressor. Rökningstiden är från 5 till 10 timmar. En sådan enhet har många fördelar: designen är kompakt, så den kan lagras var som helst, både i staden och på landet. Rökhuset säljs helt klart att använda. Designen har bara positiva recensioner från köpare.

Fördelarna med hemlagad design

Att bygga ett rökhus med egna händer har många fördelar. Den måste installeras bort från härden och anslutningen måste göras med ett långt skorstensrör. Röken som kommer ut från rökhuset är mycket användbar i kampen mot trädgårdsskadegörare. De tål inte en stor mängd rök i luften och dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemmagjorda rökhus kan också tillverkas av skrot, vilket inte kräver kontantkostnader . Du kan till och med använda en vanlig fat för detta. Bättre om det är nytt eller tillverkat av en enkel bit tennrör. Om ägaren vill göra rökeriet mer solidt, är ett material som tegel eller trä lämpligt för detta. Denna design gör att du kan röka långsamt och effektivt. Dessutom kommer det att tjäna ägaren i mer än ett år.

Bild
Bild

Vilket är bättre?

Om det finns en önskan att köpa, och inte bygga ett rökhus, uppstår genast frågan vilken som är bäst. Du bör inte rusa in i köpet, det är bättre att förstå alla alternativ. När du väljer ett rökhus bör du inte heller glömma dess vikt. Till exempel, om lådan har väggar 6 millimeter tjocka och mäter 500 x 500 x millimeter, kanske det här alternativet inte passar dig.

Valet beror också på hur rökeriet ska användas . Om du är på semester på fiske måste du välja alternativet där metallen kommer att vara lika med 8 millimeter. Ett sådant rökhus är mycket lätt och bekvämt och kommer att tjäna tills dess väggar är brända.

Bild
Bild
Bild
Bild

För hemmabruk kan du ta ett tungt rökhus av rostfritt stål, där kroppen kommer att ha en tjocklek på upp till två millimeter. Det kommer att hålla i många år, särskilt om kroppen förstärks med ytterligare revben. För att laga rökt kött hemma är det absolut nödvändigt att köpa ett rökhus som innehåller en hydraulisk tätning för att lösa problemet med att ta bort rök. Det kan enkelt transporteras hemifrån till hus på landet, samtidigt som röret stängs med improviserade medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Rökhus är gjorda av olika material. De kan vara gjorda av trä, tegel och till och med av ett gammalt fat. Det är värt att överväga mer detaljerat konstruktionerna för deras tillverkning.

Tegel

Utåt ser ett tegelrökhus ut som ett litet hus, som bland annat kan bli en utmärkt dekoration för en personlig tomt. Men innan du köper material måste du göra ritningar och, baserat på dem, köpa material. Detta kommer att kräva:

  • tegel eller block av skumbetong;
  • förbränningskammare eller silikatsten;
  • gjutjärnsdörr för hennes eldstuga;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • tvåglasfönster för naturligt ljus, medan fönstren måste vara gjorda från norra sidan;
  • sand och cement för murbruk;
  • träbalk för fackverkssystemet;
  • wellpapp eller metalltak;
  • skorsten;
  • dörr.

Trä

Det finns ett annat material som används för rökkammaren - det här är naturligt trä, som inte bara är en miljövänlig produkt, utan också ett material som inte avger skadliga ämnen. För att skapa ett hemrökhus är träslag som ek eller körsbär lämpliga. Det viktigaste är att de har en struktur som inte kommer att vara rädd för några negativa påverkan av naturen.

För att göra det måste du köpa följande material:

  • barer;
  • brädor upp till tio centimeter breda, vars tjocklek kommer att vara en centimeter;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • brädor för taklutningar;
  • permeabelt takmaterial;
  • eldstadssten;
  • lösning;
  • impregnering;
  • skorstensrör;
  • en plåt att sätta framför eldstaden.
Bild
Bild

Komponenter

Utformningen av bärbara rökare är mycket enkel.

Det kräver följande komponenter:

  • rökgenerator eller ugn;
  • en kompressor som används för att injicera rök i kammaren;
  • rökningskammare;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • en lufttät och tät låda, på vars botten sågspån eller små flisar placeras;
  • en termostat så att du kan justera temperaturen, eftersom den är olika för varje produkt;
  • fläkt.

Tillverkningsprocess

Innan du börjar göra ett rökhus hemma måste du göra ritningar av den framtida strukturen. Först därefter kan du med hjälp av det utvecklade schemat själv bygga ett rökhus för kallrökning. Först måste du bestämma dimensionerna på strukturen och sedan välja en plats för den.

Efter att ha valt ett tegelrökhus är det nödvändigt att göra ett projekt av denna design . Detta sparar tid och hjälper dig att välja rätt plats för installationen. Platsen bör ha en längd på fyra meter, och det är bättre om platsen är med en sluttning så att skorstenen passerar i rätt vinkel. Efter att ha gjort de nödvändiga beräkningarna kan du gräva en gräv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du lägga grunden. På den plats där rökhuset kommer att ligga är det nödvändigt att ta bort jorden. I detta fall bör gropen vara upp till 60 centimeter djup. Sedan installeras en formning i den, som ska vara 25 centimeter högre än kanterna. Förstärkning görs och en vanlig hink placeras i mitten av gropen, så att efter hällning av betongen erhålls en fördjupning.

Röd tegel används för väggarna . Rökhusets storlek beror helt på ägarens önskemål. I mitten kan du göra ett litet fönster med utgång till norra sidan så att direkt solljus inte skadar produkterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Taket på ett rökhus i tegel är lätt och enkelt att ordna . För att göra det måste du bygga ett taksystem. Antingen läggs OSB-skivor eller fuktresistent plywood på dem. Och först då läggs plattorna på en plan bas.

För konstruktion av eldstaden kan du använda eldfast tegel eller en färdig metallugn. Du behöver ett brandsäkert rör för att ta bort röken från eldstaden till rökkammaren. Dess diameter bör vara mycket stor så att röken långsamt flödar och, medan den svalnar, lämnar sotpartiklar på dess väggar. Över hålet där röken kommer ut placeras galler och hänger livsmedel som ska röka.

Bild
Bild

För att bygga ett rökeri i trä måste du först gräva en dike två bajonetter djupt. Den ska rymma röret, förbränningskammaren och själva rökhuset. Röken, som kommer in i gropen, dröjer sig kvar där och renas och stiger sedan in i rökeriet.

Dörren till eldstaden måste vara gjord av gjutjärn och stängas ordentligt. Basen är gjord av tegel, och väggarna lyfts något över marken. Sedan placeras en träkonstruktion på den. Skyttegraven, där skorstenen ligger, är täckt med jord och sedan tampad väl. Detta är nödvändigt för att kyla röret och röka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basen för kameran är gjord av träklossar . Då spikas även brädor på den, som ska passa mycket tätt mot varandra. Detta för att säkerställa att rök inte släpper ut genom sprickorna. Sedan görs ett hål i taket som röret leds ut i.

Varje rökhus, även ett snabbt gjort, bör bestå av en rökgenerator, en rökkanal och en behållare som används för rökta produkter. Om du vill ha rökt kött på en vandring eller på en campingplats kan du göra ett rökhus med kvistar och plastfolie.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna design är inte alls komplicerad, men den måste göras korrekt. Ramen är byggd av stolpar, en film kastas ovanpå och produkter för rökning kan läggas på spett. Kol från en utbränd eld kommer att fungera som en utmärkt värmekälla. För rök är färska grenar med lövverk lämpliga. Du kan bygga en härd genom att gräva ett hål i marken eller genom att ta en vanlig hink för detta. Fördelen med ett sådant rökhus är konstruktionshastigheten och frånvaron av inköpt material. Nackdelen är att det är nödvändigt att ständigt övervaka fokus.

Denna version av rökhuset är perfekt för dem som reser till landet ett tag och inte vill bygga ett fullvärdigt rökhus i sitt område.

Bild
Bild

Du kan också uppmärksamma en sådan struktur som ett rökhus från ett fat . Trä eller annat material är perfekt för sin bas. Använd inte bara plast. Botten av fatet avlägsnas för fri passage av rök. I dess nedre del måste du göra ett fack där ved kommer att lagras. Här behöver du gångjärn som dörren ska sättas på. Så facket kan stängas.

Flera hål görs i botten på en sådan fat, som kommer att fungera som en fläkt, liksom en plats för att ta bort aska från ugnen. På höjden av en tredjedel av fatet måste en järnplåt svetsas, som kommer att fungera som botten för rökningskammaren. För att det ska hålla längre bör plåttjockleken vara cirka 4 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

På motsatta sidan av eldstaden görs ett hål för skorstenen. Den viks över och svetsas till förbränningskammaren. Dess höjd ska vara liten, annars blir dragkraften tillräckligt stor. Då kommer temperaturen att stiga, vilket innebär att det kommer en riklig frisättning av juice och fett. För att skapa ett luftgap svetsas benen till pipan. Det kommer också att förbättra vedens bränning.

Tips för användning

När ett rökhus är tillgängligt kan du starta tillagningsprocessen. Det finns dock några tips att tänka på. För att rökt kött ska ha hög smak måste du anstränga dig mycket.

Du kan reglera rök inte bara med en fuktig säckväv, utan också med färska grenar av träd eller buskar. För detta är vinbär eller körsbär lämpliga, som har en otrolig doft. Använd inte trädslag som tall eller lila eller björk. De innehåller ju eteriska oljor, söt juice och tjära, som kan mätta mat och därmed göra dem oanvändbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvistskiktet placerat ovanpå rökaren ska vara cirka 30 centimeter. Detta räcker i tre dagar. Genom tillståndet på de övre bladen kan du bestämma produktens beredskap.

När du börjar förbereda ved för rökning måste du veta att träd som päron eller körsbär är bäst lämpade för detta. De måste dock barkas av före användning. Om rökning sker i skogen kan asp eller lind användas som ved. För att ge rökt kött en syrlig smak kan du ta valnöt eller ek. För att röka fisk som luktar silt måste du använda pil eller rakita.

Bild
Bild

Barrträd bör inte användas, annars kan de förstöra alla produkter. Om träden är infekterade med svampar ska de inte heller tas.

Glöm inte heller matberedningen . Innan du börjar röka måste du marinera köttet väl. Varje metod som är känd vid matlagning är lämplig för detta. Marinering måste göras en dag före rökningsprocessen. Dessutom kan köttet helt enkelt gnidas med salt och kryddor. Den färdiga produkten förvaras bättre i kylskåpet.

Det tar mycket mindre tid att laga fisk. Det behöver bara vara väl rensat och rengjort. Blötlägg sedan i saltat vatten för att eliminera den obehagliga fisklukten. Blötlägg det sedan i en salt lösning och om en timme är det klart att röka. Nästan alla fiskar är lämpliga för rökning, både små och stora. I regel beror valet på storleken på själva rökhuset och närvaron av de nödvändiga funktionerna i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kycklingkött är något mjukare än fläsk, så det räcker med fyra timmar för att marinera det. Salt och socker används till marinaden. Många lägger till vin och kryddor. Detta ger fågeln smak. Men du kan klara dig med den klassiska uppsättningen kycklingkryddor.

För betning av ister används en lösning av salt, vitlök och olika kryddor. Marinering varar i två veckor. Detta är en av de mest tidskrävande processerna. Glöm dock inte att regelbundet vända bitarna så att de blir lika doftande och aptitretande på alla sidor. Skölj dem ordentligt innan du röker.

Bild
Bild

Det är också värt att veta vid vilka temperaturer och hur länge denna eller den produkten förbereds. När du använder varmrökning ackumuleras produkter på olika sätt. För kött och ister varierar temperaturen från 100 till 150 grader, och röktiden är två eller tre timmars tillagning. Fisken tillagas i cirka en timme vid 70 grader, som sedan stiger till 100 grader. Kycklingen röks i 110 grader i cirka två timmar.

Om kallrökning används når rökningstemperaturen 30 grader Celsius . Det är på grund av detta som tillagningsprocessen tar mycket tid. Men resultatet kommer att glädja vem som helst. Sådana produkter visar sig inte bara vara mycket välsmakande utan lagras också länge. Till exempel röks kycklingben i upp till fyra dagar, och sedan hålls de hängande i ytterligare tre veckor i ett torrt rum. Men de lagras i flera månader.

Bild
Bild

För att röka skinka räcker det med 2-3 dagar, men isterna röks i 7-10 dagar tills det blir gyllenbrunt.

Att bygga en kallrökare kommer inte att vara svårt och tidskrävande. Man behöver bara göra rätt beräkning och välja en plats för rökeriet. Och då kan du glädja dig själv och din familj med utsökt rökt kött, samtidigt som du inte är rädd för att bli förgiftad av en köpt produkt av låg kvalitet.

Rekommenderad: