Chips För Rökning Av Fisk: På Vilken är Det Bättre Att Röka Makrill Och Annan Fisk På Ett Kallt Och Varmt Sätt, Hur Man Förbereder Chips Och Väljer

Innehållsförteckning:

Video: Chips För Rökning Av Fisk: På Vilken är Det Bättre Att Röka Makrill Och Annan Fisk På Ett Kallt Och Varmt Sätt, Hur Man Förbereder Chips Och Väljer

Video: Chips För Rökning Av Fisk: På Vilken är Det Bättre Att Röka Makrill Och Annan Fisk På Ett Kallt Och Varmt Sätt, Hur Man Förbereder Chips Och Väljer
Video: HUR MAN BYXAR/FILÉAR ABBORRE 2024, Maj
Chips För Rökning Av Fisk: På Vilken är Det Bättre Att Röka Makrill Och Annan Fisk På Ett Kallt Och Varmt Sätt, Hur Man Förbereder Chips Och Väljer
Chips För Rökning Av Fisk: På Vilken är Det Bättre Att Röka Makrill Och Annan Fisk På Ett Kallt Och Varmt Sätt, Hur Man Förbereder Chips Och Väljer
Anonim

Resultatet av att röka fisk beror direkt på rökens kvalitet. Innan du börjar bör du ta reda på vilken effekt chipsen har på produkten. Synlig rök påverkar bara fiskens utseende. Den viktigaste processen för smakomvandling är osynlig för ögat. Flis kan köpas eller beredas oberoende av trä av en viss art.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Invånare i södra delen av landet använder ofta aprikos eller kastanj för att röka fisk. I mittfältet är ek, al, poppel, ask och pilträ mer populärt . Erfarna rökare lägger nålar till huvudchipsen. Endast träet i detta fall är inslaget i gasväv. Annars kommer tjära att sätta sig på fisken, vilket ger produkten en bitter smak. Du kan röka vilken fisk som helst - även makrill, till och med rosa lax. Det är lätt att förbereda flis med egna händer, det är mycket bekvämt för hemlagning av rökta produkter. Det är lika enkelt att köpa material, det finns alltid i lager och har en låg kostnad. Fiskens smak och färg är direkt relaterad till träslag som används för att skapa rök.

Äppelträdet gör köttet sött och askan tillför rikedom . Hassel har en betydande effekt på fiskens doft, vilket gör den mer stickande. Rökning på ekflis ger en speciell gulguldton. Enbär, rosmarin, eukalyptus kan läggas till huvudchipsen för att förbättra smaken. Det är värt att använda hårt trä. För varm och kall rökning används bränslen med varierande fukthalt. Råvirke smälter längre, men vid en lägre temperatur. Samtidigt kan för våt inte användas. Annars kommer det att finnas tjock vit rök, som inte kommer att kunna föra fisken till önskat tillstånd.

Och det bör också komma ihåg att rått ved har en större effekt på produktens färg och ger en syrlig doft . Torra ger en mer delikat smak och en gyllene nyans till skorpan. Lövträ anses vara den mest mångsidiga. Men det är bättre att vägra björk - det kommer att ge fisken en smak av tjära. Denna sort kan dock användas som tillsats till huvudchipsen. Björk används utan bark, den innehåller harts. Fruktskogar passar bäst för rökning av fisk. Chips från äpple, päron, plommon är särskilt populära. Detta bränsle kommer att göra fisken aromatisk och ge den en söt smak.

Om du vill ha variation kan du lägga till levande grenar av vinbär, björnbär, eukalyptus och druvor till huvudchipsen . Och du kan också lägga till några hornbalkgrenar. Aspen som huvudchips kommer att ge fisken en subtil smak. Bok kommer att göra skorpan gyllene, ändra lukten, men inte alls påverka smaken. När du kombinerar flera träslag bör du föredra frukt. Detta bränsle bör vara minst 50-60%.

Sjukt virke med röta, mögel och mögel får inte användas. När den bränns kommer den att göra fisken bitter och kan släppa ut gifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Hackad chips används för att röka fisk. I det här fallet är röken mer doftande, vilket innebär att produkten blir bättre. Du kan förbereda flis från vilket trä som helst. Det är lättare att använda grenar, men stora element fungerar också. Du kan slipa den på flera sätt.

  • Forma långa splitter . Skär stocken med en yxa. Du måste arbeta längs fibrerna. Själva chipsen delas över. Resultatet är träbitar. De ska göras ungefär lika stora.
  • Det enklaste sättet att samla flis är efter timring eller sågning av ved . Om det behövs kan du trimma storleken med en yxa. Samma träflis kommer att brinna mycket bättre.
  • Det är ganska lätt att arbeta med grenar . De kan strimlas med en trädgårdsskärare. Detta är det enklaste alternativet för hemrökning.

Bränslet ska vara ungefär lika stort, men inte särskilt litet. Annars blir fisken något bitter och skalfärgen försämras. Ojämnheten i röken med olika flisstorlekar garanteras. Så produkten blir å ena sidan fuktig och å andra sidan överexponerad. Kuber som mäter 20x30 mm med en tjocklek på 10 mm är bäst lämpade för bearbetning av fisk. Denna storlek är optimal, den låter dig behålla önskad temperatur under en viss tid. I detta fall kommer alla tunga fraktioner att förbli i rökeriet och kommer inte i kontakt med fisken. Endast ofarliga ämnen som inte kan skada kroppen kommer in i röken.

Det tar bara 30-40 minuter ledig tid att förbereda chipsen. För frekvent rökning kan du göra mycket bränsle för framtida bruk. Om matlagning på detta sätt sällan utförs, så behövs det inga stora volymer.

För förvaring kan du använda påsar av polyeten eller papper. Det måste finnas öppningar för fri luftcirkulation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man använda när man röker?

Innan du lagar mat måste du torka fisken. Alla inälvor avlägsnas försiktigt och slaktkroppen tvättas och torkas . Fisken kan gnidas med salt och olika kryddor och örter. Magen är ibland helt fylld med kryddor. I ett ord kan metoden för att förbereda själva fisken vara vilken som helst. Den bearbetade produkten ska skickas till rökeriet. Handläggningstiden beror direkt på metoden. Så med en snabb rökning tar det cirka 30-50 minuter, med en varm-1-4 timmar. Den kalla metoden används sällan hemma. Fisken måste förvaras i rökeriet i ca 2-15 dagar.

Det är viktigt att placera bränslet jämnt över rökarens botten . Vanligtvis räcker det med 2-3 nävar. Om det behövs kan du tillsätta bränsle under rökningen. Om chipsen är torra, fuktas de med rent vatten. Annars blir utbrändheten för snabb. Om det görs korrekt kommer bränslet långsamt att ulma och hålla en viss temperatur i rökeriet. Fler marker kommer att behövas med den kalla processen. Du kan inte lägga till mycket bränsle på en gång, de lägger bara i det när det brinner ut.

Det är värt att lyssna på råd från erfarna rökare

  • Fisk med en lätt stäpparom kan bli en höjdpunkt på bordet och hjälpa till att överraska gästerna. För att göra detta måste du lägga till en liten mängd hö till chipsen. Timjan läggs ovanpå.
  • Beskära eller ädla lagerblad ger rätten en speciell arom och trevlig eftersmak.
  • Peppar- och kärleksgrenar har en gynnsam effekt på smaken.

Temperaturen i rökaren blir för hög om torrt flis används . Värmen kommer att utlösa frisättning av fett. Som ett resultat blir fisken för torr och bitter. Och även bränslet kan kombineras. Kombinationer gör det möjligt att påverka både utseende och smak, produktens doft samtidigt. Ibland måste du själv justera luftfuktigheten. Nykokt flis kan blötläggas i rent vatten för att blötläggas väl. Därefter torkas bränslet till önskat tillstånd. Den heta metoden innebär användning av flis med en fukthalt på 50%och den kalla metoden - 15%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan ersättas?

Flis anses vara det bästa bränslet för ett rökhus. Det är lätt att skaffa och använda det hemma, även utan erfarenhet. Brännegenskaper garanterar en speciell doft och smak av fisk. Det är dock inte alltid möjligt att använda det här alternativet, så det finns alternativ. Sågspån och spån kan användas. Normalt samlas detta material efter bearbetning av sågat virke . Sågspån används mindre vanligt hemma. De behöver ett rökhus med extra uppvärmning. Om detta alternativ inte är lämpligt används tunna grenar.

Det är förbjudet att använda material från träbearbetningsindustrin. Sådant trä behandlas med skadliga kemikalier. Vid förbränning kommer alla gifter in i fisken och gör den hälsofarlig.

Rekommenderad: