Sågspån För Rökning: Vilket är Bättre För Ister, Kall Och Varm Rökning? Vilka Ska Du Röka Kyckling På? Hur Man Gör Och Suger Med Egna Händer? Hur Mycket Ska Man Hälla I Rökeriet?

Innehållsförteckning:

Video: Sågspån För Rökning: Vilket är Bättre För Ister, Kall Och Varm Rökning? Vilka Ska Du Röka Kyckling På? Hur Man Gör Och Suger Med Egna Händer? Hur Mycket Ska Man Hälla I Rökeriet?

Video: Sågspån För Rökning: Vilket är Bättre För Ister, Kall Och Varm Rökning? Vilka Ska Du Röka Kyckling På? Hur Man Gör Och Suger Med Egna Händer? Hur Mycket Ska Man Hälla I Rökeriet?
Video: Torkning av kött inför rökning 2024, April
Sågspån För Rökning: Vilket är Bättre För Ister, Kall Och Varm Rökning? Vilka Ska Du Röka Kyckling På? Hur Man Gör Och Suger Med Egna Händer? Hur Mycket Ska Man Hälla I Rökeriet?
Sågspån För Rökning: Vilket är Bättre För Ister, Kall Och Varm Rökning? Vilka Ska Du Röka Kyckling På? Hur Man Gör Och Suger Med Egna Händer? Hur Mycket Ska Man Hälla I Rökeriet?
Anonim

Sågspån är ett bra bränsle för rökaren. Trämaterial kan ulma och värma produkten till höga temperaturer (cirka 400-800 ° C). Det är den här egenskapen som är så uppskattad när man röker olika produkter. Det är lätt att förbereda sågspån med egna händer från det tillgängliga träet. Det är viktigt att välja ras för den produkt som ska rökt, så att rätten visar sig vara så god, aromatisk och attraktiv som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Rökt sågspån används oftare än andra bränslen. De är lätt tillgängliga och du kan göra dem själv. Fastigheterna är fullt lämpliga för alla krav. Ett enkelt material för en rökgenerator kan tillverkas av frukt eller icke-fruktträ . Det finns mer populära raser och de som sällan används hemma.

Det är viktigt att veta att det är bättre att vägra nålar, även om det användes överallt tidigare. Dessa stenar har en hög hartshalt. Detta förstör avsevärt inte bara doften utan också smaken på den färdiga produkten.

Men om det inte finns något annat alternativ måste du slå in maten i ostduk för skydd. Men kvaliteten på sådan rökning kommer fortfarande att vara extremt låg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukt

Fruktträd är relevanta för rökbehandling av alla produkter . Sågspån är mättad med en stor mängd eteriska oljor. Detta gör att du kan använda mindre material till rökeriet. Dessutom sker själva processen ganska snabbt och praktiskt taget utan sot. Fruktträdets rök är söt och mycket doftande . Detta förbättrar avsevärt smaken av rökta produkter.

Sågspån kan användas som ett separat bränsle eller som en komponent vid blandning av olika arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga de mest populära alternativen och deras funktioner

Äppelträd . Ganska ofta används det för att röka fisk. Som ett resultat är smaken sötaktig och lukten mild. Träet ger en gyllene finish till produkten. Det passar bra med körsbärs- och eksåg.

Bild
Bild

Körsbär . Det används ofta som en komponent i en blandning av olika typer och trädslag. Om du bara röker på körsbärsspån kan produkten få en ganska specifik smak. Kombineras bra med bok, ek, albränslen.

Bild
Bild

Persika . Bränslet ger den färdiga produkten den perfekta rödaktiga färgen. Den fruktiga doften gör rätten så intressant som möjligt. Det är värt att notera att persika spån lägger till en mandel eftersmak. Används oftast för fisk av olika slag.

Bild
Bild

Päron . Efter rökning får produkterna en attraktiv guldgul färg. Doften är alltid rik, fruktig. Päron sågspån är mycket förtjust i finsmakare. I det här fallet är det värt att experimentera, eftersom kombinationer med produkter ofta erhålls för en amatör.

Bild
Bild

Aprikos . I de södra regionerna är denna träslag särskilt populär för rökning. Efter ångning förvandlas produkten till en behaglig orange-brun färg. Aprikossågspån påverkar kraftigt gommen och lägger till toner av mandel i eftersmaken.

Nästan alla fruktträd ger produkten en speciell gul nyans. Om du vill ha mer gyllene kan du lägga till lite lövverk i sågspånen. Bronsfärgen uppnås genom att blanda al med körsbär.

Du kan säkert experimentera med fruktraser. De kombineras med nästan alla produkter och har en positiv effekt på smaken.

Bild
Bild

Ofruktbar

Användningen av björk för rökning är ganska intressant. Trä låter dig förstärka skålens alla naturliga smakegenskaper och förstärker doften . Vissa experter rekommenderar dock inte att använda den på grund av tjärahalten. Det kan ge en liten bitterhet. Och tjära lägger sig på produktens yta.

Kastanj och poppel används sällan. Detta beror inte på dåliga egenskaper, utan på förberedelsens komplexitet. Trä av sådana arter har vissa torkningskrav. Men när du använder materialet med den nödvändiga fukten blir resultatet av rökning tilltalande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera raser för rökning är vanliga

Al . Vi kan lugnt säga att sådant bränsle används oftast. Materialet färgar lätt ljusprodukter i en rik gul färg. Aldersågspån ger en lätt märkbar lukt. Alder är bättre lämpad för kallrökning, men är generellt mångsidig.

Bild
Bild

Bok . En klassisk lösning som används av mer än en generation rökare. Boksåg kombineras ofta med al. I detta fall lägger rasen till en liten surhet och stränghet till produktens naturliga smak.

Bild
Bild

Ek . Det kan förvandla smaken av alla produkter, särskilt fisk. Låter dig uppnå den perfekta balansen mellan piquancy och ömhet. Används ofta i kombination med körsbär och äpple. Samtidigt färgar eken själva produkten i en rik mörkgul nyans.

Bild
Bild

Lönn . Sågspån från denna ras ger rätten en sötaktig smak. Doften förblir mer naturlig. Som ett resultat av rökning bildas en gyllene skorpa på ytan.

Bild
Bild

Lövträ producerar luktfri rök . Denna fastighet har sina fördelar. Tillsatser tillsätts vanligtvis till blandningen, till exempel eukalyptusgrenar eller druvor. Och också närmare slutet på rökningen kan du lägga till olika kryddor i sågspånen. Oftast kombineras karga raser med mynta, lagerblad, rosmarin och salvia. Al och sågspån ger maten en rik gul färg med en orange nyans. Men för en mer gyllene nyans av produkten är lönn och lind lämpliga.

Genom att blanda olika träslag kan speciella färger och aromer uppnås. Tänk bara på att rök också påverkar smaken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av sågspån är bättre att välja?

Erfarna rökare och älskare av raffinerad smak ägnar stor uppmärksamhet åt matens kompatibilitet med sågspånsträ. Bränsle för kall och varm rökning måste vara av hög kvalitet. Det bör noteras att i det första fallet bearbetas produkten under lång tid vid en temperatur på cirka + 25 ° C. Varmrökning tar cirka 3-4 timmar vid 120 ° C.

Det finns flera kombinationer av produkter och sågspån

Fläsk . Ekbränsle kommer att maximera lukten och något syrlig eftersmak. Till kött kan du använda björk, lönn och al. Sådan sågspån kommer att ge sötma till smaken. Dogwood och blackthorn kommer att ge lätt astringency. När du röker fläsk kan du kombinera olika träslag.

Bild
Bild

Salo . Allt beror på vilken typ av resultat du vill få. Fettet är initialt vitt, vilket betyder att det blir lätt att fläcka. Björk och al är en klassisk lösning. Sådan sågspån kommer att ge en mörkgul nyans, och smaken blir något söt. Alla fruktarter kommer bara att göra fettet något gulaktigt. För gyllene färg används trä av en röd nyans. Bok kan inte användas till bacon, annars kommer det att smaka bittert. Detta beror på den dåliga kombinationen av enkla sockerarter och harts i rasen. Mot slutet av rökningen kan färska enbärsgrenar användas. Detta kommer att göra smaken mer behaglig och rik.

Bild
Bild

Kyckling . Här är valet individuellt. Kyckling behöver lövträ. Rökning kommer att bli mest framgångsrik på björk, lönn, al och boksåg.

Bild
Bild

Kokt rökt korv . Produkten får en rik smak och lätt stringens om du använder ek, akacia eller hornbalk när du röker.

Bild
Bild

Makrill . Vanligtvis bearbetas dessa fiskar med bränsle som kan ge en behaglig gyllene eller gul nyans. Det exakta valet beror på personliga preferenser. Så, för att ge en gul färg, bör du använda al, björk, lönn och bok. Makrill blir gyllene när den ångas från mahogny.

Bild
Bild

Plommon . Frukt och torkad frukt röks ganska ofta. För att uppnå önskat resultat är alla träslag lämpliga.

Bild
Bild

Det bör förstås att du inte kan röka på någon sågspån. Många vet att björkbark och barrträd inte kan användas på grund av det höga hartsinnehållet. Det finns dock andra nyanser, och om du försummar dem kommer produkten att bli bortskämd. Erfarna rökare försäkrar att sådant bränsle inte kan användas av flera skäl.

  • Hög luftfuktighet hos sågspån . Sådant bränsle brinner mycket dåligt och slocknar ofta. Detta kommer att göra rökprocessen av dålig kvalitet och kommer att medföra mycket problem. Rök kommer att genereras ojämnt med mycket ånga.
  • Sågspånen är för torr . Chipsen brinner ut på kort tid. Som ett resultat blir det för lite rök, och produkten hinner helt enkelt inte laga mat. Detta kommer att höja temperaturen i rökeriet högre än nödvändigt. Vid tillagning av kött eller fisk kommer fett att släppas, eventuellt brinna. Och torrt sågspån konsumeras mycket snabbare än de med rätt fuktnivå.
  • Om råtta, skador från insekter finns på bränslet, anses det vara bortskämt . Sådan sågspån producerar rök med en obehaglig lukt. Som ett resultat kommer skålens smak och doft att bli bortskämd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man sig korrekt?

Det är ganska enkelt att förbereda sågspån med egna händer. För att göra detta måste du använda stockar eller grenar. Träet sågas i lika stora bitar, sedan ska materialet hyvlas och hackas . Färdigheter krävs inte, men det är fortfarande värt att iaktta säkerhetsåtgärder. Torra grenar kan skördas i skogen eller i din egen trädgård. Man behöver bara övervaka träets hälsa. Att använda ett levande träd hemma är lite knepigare. Hög luftfuktighet gör hanteringen något svår. Sågspån kan endast användas för behandling av kall rök eftersom den brinner vid en lägre temperatur.

För skärning kan du använda en hand eller elektrisk cirkelsåg . Det senare gör att arbetet kan utföras snabbare, vilket innebär att det blir möjligt att förbereda mer bränsle. Det är dock mycket mer effektivt att använda en speciell kvarn. Utrustningen gör att du kan bearbeta trä så snabbt och enkelt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter skärning måste den färdiga sågspånen blötläggas i rent vatten . Efter några timmar kan materialet tas ut och torkas. Kvalitetssåg har en luftfuktighet på 50-70%. Materialet kan anskaffas för framtida bruk. Det är bekvämt att förvara sågspån i påsar eller behållare med ventilationshål. Om det finns mycket bränsle kan det lagras även utomhus. Sant, inte på marken, utan på asfalt eller annan yta. Det händer att sågspån torkar ut till följd av långtidsförvaring. I detta fall är det tillräckligt att helt enkelt spraya dem med vatten före användning.

Att förbereda sågspån själv är inte alls svårt. Skörda inte för mycket om rökaren sällan används. Bättre att göra bränsle bokstavligen 1-2 månader i förväg, inte mer.

Och även paket med sågspån måste signeras för att inte förvirra rasen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket ska man hälla i rökeriet?

Det är helt enkelt omöjligt att besvara denna fråga entydigt. Mycket beror på typen av rökapparat . Både tillagningstiden och produkten som bearbetas bör beaktas. Vid varmrökning behöver du cirka 2 nävar för en timmes bearbetning av 1 kg produkt. Färsk sågspån bör tillsättas var halvtimme för att bibehålla önskad temperatur.

Snabbrökning är populärt hemma. Du kan ladda bränsle en gång eller rapportera det under bearbetning . I det första fallet, för 2 timmars rökning av 2 kg produkt, behöver du cirka 6-8 nävar sågspån. Om vi använder den extra laddningsmetoden är beräkningen densamma som för varmrökning.

Kall ångning tar lång tid . Så för att bearbeta upp till 20 kg produkt under dagen behöver du ungefär en hink sågspån. I vissa fall är förbrukningen lägre, men ändå är det värt att tänka på exakt detta belopp. Observera att kallrökning är mindre populärt hemma.

Rekommenderad: