Lusthus Med Gaveltak (64 Bilder): Alternativ Av Polykarbonat Med Platt, Gaveltak Och Gaveltak, Modeller Med Höfttak

Innehållsförteckning:

Video: Lusthus Med Gaveltak (64 Bilder): Alternativ Av Polykarbonat Med Platt, Gaveltak Och Gaveltak, Modeller Med Höfttak

Video: Lusthus Med Gaveltak (64 Bilder): Alternativ Av Polykarbonat Med Platt, Gaveltak Och Gaveltak, Modeller Med Höfttak
Video: Serge Udalin - Xtra Virgin 2024, April
Lusthus Med Gaveltak (64 Bilder): Alternativ Av Polykarbonat Med Platt, Gaveltak Och Gaveltak, Modeller Med Höfttak
Lusthus Med Gaveltak (64 Bilder): Alternativ Av Polykarbonat Med Platt, Gaveltak Och Gaveltak, Modeller Med Höfttak
Anonim

Från majhelger till senhöst föredrar många att spendera helger och semestrar utomhus. Men om du behöver gömma dig för den stekande julisolen, eller vice versa, det kalla septemberregnet, kan ett lusthus komma till undsättning. Ett integrerat element i en sådan struktur är taket, som kan vara tillverkat av olika material och i olika former.

Bild
Bild

Särdrag

När du väljer ett tak för byggandet av ett lusthus på platsen är det nödvändigt att ta hänsyn till några av funktionerna i både materialet från vilket det kommer att tillverkas och väderförhållandena i regionen, liksom platsen för byggnaden i sommarstugan.

När du använder lätta material för taket behöver du inte stärka väggarna och fundamentet för att de ska klara en sådan vikt. I ett fuktigt klimat och närheten av en flod och en sjö är det nödvändigt att antingen välja ett material med högre fuktbeständighet eller att behandla vanligt material med vattenavvisande medel. Med en hög nederbörd på vintern bör en brantare sluttning göras för jämn snösmältning. För blåsiga områden är det bäst att välja ett plattare tak. Om en brännare eller öppen spis ligger under en baldakin bör du undvika att använda brandfarliga material: trä, halm, vass.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av takkonstruktioner

Taket för lusthuset kan väljas beroende på vilken sida av strukturen regnet och snön som faller på det kommer att flyta på.

Mono-pitched - det enklaste taket, som är tillverkat för lusthus med fyra hörn, ofta utan inblandning av proffs. Strukturen vilar på motsatta väggar i olika höjder och lutas därför åt ena sidan. Lutningsvinkeln och sidan till vilken taket kommer att lutas väljs med hänsyn till vindriktningen som oftast blåser i detta område. Så taket kommer att kunna skydda även mot snedregn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gavel . Denna typ av tak är den mest populära för rektangulära lusthus och bostadshus, det är lätt att bygga det själv. Vid gaveltak måste du välja vad som är viktigare: normal snösmältning eller vid utsikt över den omgivande naturen, eftersom detta beror på sluttningarna och längden på backarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platt tak det är mycket lättare att bygga än någon enhöjd. Dessutom är materialförbrukningen för ett sådant tak betydligt lägre än för någon annan typ. Det är motståndskraftigt mot vindstötar från även den starkaste vinden och kan enkelt anslutas till taket på en annan byggnad. Men om en stor mängd snö faller på vintern, kommer den att samlas på ett sådant tak och kan helt enkelt bryta igenom det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höft . Detta är ett höjdtak, som består av två trianglar i ändarna och två sluttningar i form av trapets. Ett sådant tak är gjort för både fyrkantiga arbors och komplexa polygonala. Ett sådant tak är mycket dyrare än ett gaveltak, men det skyddar mer effektivt från regn och snö, behåller värmen inuti länge och kräver inte ständiga reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Det mest populära materialet för takläggning anses vara metall. Plåtar av detta material är gjorda av galvaniserat stål med en skyddande beläggning ovanpå. Det är ett lätt och slitstarkt material som är enkelt och snabbt att installera. Metallplattan är resistent mot sol och regn, samt mot extrema temperaturer. Ett lusthus med ett sådant tak ser särskilt bra ut om taket på själva huset också har en finish från detta material. Nackdelarna med metallplattor är dålig ljudisolering, hög materialförbrukning och risk för korrosion. Takets lutning med en sådan beläggning bör inte vara mindre än 15 grader för att säkerställa normal snösmältning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Däck (profilerad plåt) liknar metall, men är ett mer ekonomiskt material . Kallvalsade stålplåtar skyddas med flera lager topplack. Det är ett lätt material i olika färger med en relief i form av trapets och vågor, som imiterar kakel. Med enkel installation och motståndskraft mot korrosion har wellpappet fortfarande ett par betydande nackdelar. För det första garanteras ett starkt ljud från regndroppar som träffar ett sådant tak, som ett metallplattor. För det andra är materialet tillräckligt tunt, så det värms upp mycket snabbt i soligt väder. För att kunna trivas i lusthuset under den varma årstiden måste du välja en plats för det i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett mjukt tak av bituminösa plattor ser bra ut - plattor av teknoglasfiber impregnerade med bitumen, på vilka färgat granulat rullas. Underifrån är sådana plattor täckta med självhäftande betong och monterade på en förinstallerad låda. Ark av sådant material skärs enkelt i bitar, så tak från en mängd olika mönster kan fås från det. Materialet är tyst och hållbart, men det har ett ganska högt pris och är också känsligt för deformation under starka vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gazebo på platsen är ofta täckt med skifferark. Med ett sådant tak i lusthuset kan du placera en grillpanna eller en härd, den är hållbar och har ett lågt pris. Skiffer är dock ömtåligt, ganska tungt och kräver installation av svarven. Det är inte lämpligt för arrangemang av kulformade och komplexa tak. Idag är den så kallade mjuka skiffern eller ondulin mer populär.

Materialet tillverkas genom att blanda cellulosafibrer med mineraler , varefter den är impregnerad med bitumen, vilket gör det möjligt att göra ondulin lätt och fuktsäkert. Fördelen med mjuk skiffer är frånvaron av buller under regn, korrosionsbeständighet och lågt pris. Med ett sådant flexibelt material kan du ordna ett tak av valfri form och storlek på en förmonterad låda med ett steg på 0,6 m. Men en öppen eld kan inte användas i ett lusthus täckt med ondulin, eftersom materialet är brandfarligt. Dessutom kan sådan skiffer blekna i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett mycket populärt material för att avsluta taket på lusthuset är polykarbonat. Från genomskinliga plastpolykarbonatark med en metallprofil kan du montera inte bara taket, utan också lusthusets väggar. Materialet är hållbart, motståndskraftigt mot vindbyar och nederbörd, lätt och flexibelt. Polykarbonat används också för konstruktion av växthus, så det kommer att vara ganska varmt under ett sådant tak på en varm dag. En brazier eller grill kan inte placeras under en sådan beläggning, den är instabil för mekanisk skada och kräver en speciell beläggning för att skydda den från exponering för direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturliga plattor av keramik eller cement-sandblandning är ganska hållbara, men dyra material ., som också har en ganska stor vikt. Samtidigt har brickan den längsta livslängden, är resistent mot olika väder- och temperaturförhållanden, och dess fläckreparation kräver inte demontering av hela taket. Sådana plattor har högt ljud och värmeisolering, de är miljövänliga och har ett mycket attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Okonventionella material

Taket på lusthuset kan också byggas av mer ovanliga material.

Textil används oftast för att bygga tillfälliga festtält och lusthus. Sådant material måste impregneras med fuktavvisande medel så att det inte släpper igenom plötsligt regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä singel - det här är små tunna plankor monterade på lådan med en överlappning, som en kakel. Detta material är nu ganska populärt i etnisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vass, halm eller vass är monterade på en trälåda och låter dig göra ett vanligt lusthus till en riktig bungalow. Men även efter bearbetning med brandskyddsmedel är sådant material fortfarande brandfarligt, så det rekommenderas inte att elda nära ett sådant tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Levande tak " bildad av klätterväxter som flätar ett metallhonungstak. En sådan beläggning skyddar bra på en varm dag, men passerar lätt nederbörd. Metallramens honungskakor ser bara fulla ut på sommaren när loungen är täckt av livlig frodig grönska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och storlekar

Det är lämpligt att välja lusthusets storlek beroende på platsens storlek och dess allmänna design. Det ska vara utformat för att matcha resten av byggnaden.

Vanligtvis finns det tre alternativ för lusthus

  • Öppet lusthus - det här är enkla markiser och lätta rotundor, som oftast uppförs med egna händer. Strukturen består av flera pelare med ett litet tak på dem. Den lilla storleken på en sådan baldakin gör att den kan placeras även i de minsta områdena, under fruktträd eller nära växthus och trädgårdsbäddar. Ett sådant lusthus, sammanflätat med murgröna eller vilda druvor, ser bra ut.
  • Halvöppet lusthus - det här är samma baldakin, men med stötfångare runt omkretsen. De kan vara både öppna och gardiner med speciella gardiner, eller till och med inglasade. Sådana lusthus är väl lämpade för en medelstor plats, eftersom de är större än en baldakin eller rotunda i storlek och kräver ett ganska stort planat område för konstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stängt lusthus - det här är ett litet hus av trä eller tegel, som har fulla fönster och en dörr. Ett sådant lusthus kan värmas upp och måste belysas. Sådana hus installeras i stora områden med en ram av trä eller metall. Inuti kan placeras både en liten ugn och ett fullvärdigt sommarkök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland alla olika moderna lusthus kan flera grundläggande former särskiljas:

  • rektangulär;
  • polygonal;
  • runda;
  • kombinerad.

Det finns dock också mer ovanliga former. Till exempel ser ett halvcirkelformat tak bra ut och kan enkelt monteras på ett rektangulärt lusthus. Ett sådant tak har välvda sluttningar, från vilka snö lätt smälter, och vatten inte stagnerar på ett sådant tak. För detta alternativ är alla flexibla material eller material som består av små fragment lämpliga: bältros, polykarbonat, stålplåt, spån eller bältros. Ett halvcirkelformat tak kan antingen vara enstaka eller mer komplexa strukturer med flera rundade sluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bra att bygga ett sexkantigt tak över ett fyrkantigt eller avrundat lusthus . Ett sådant tak monteras oftast på marken och installeras sedan i färdig form på lusthusets översta ring. Du kan täcka taket med wellpapp eller kakel. Trälister ser bra ut, men de kan fördröja snö och vatten från taket, så det är bättre att använda material som är fuktbeständiga, frätande.

Ett taktak är en av varianterna av ett taktak. Till skillnad från ett konventionellt tak med sluttningar i form av trianglar och trapezoider, görs bara ett visst antal trianglar som konvergerar vid åsen. Om du böjer kanterna på ett sådant tak utåt kommer det att skyddas bättre mot vind och nederbörd, och om det kommer inåt kommer det att se ut som ett tak av orientalisk typ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det svåraste är det runda eller ovala taket, som kan vara antingen sfäriskt eller mer koniskt. Ett sådant tak monteras med en cirkulär mantel installerad på spärren.

Vackra exempel på design

Halvöppet lusthus med ett höjdtak av profilerat ark, inuti vilket det finns ett litet sommarkök.

Bild
Bild

Rektangulärt lusthus av kombinerad typ med hultak, stiliserad för japansk arkitektur.

Bild
Bild

En baldakin av karbonat i form av en halv rulle, som är lätt att sätta upp med egna händer. Designens enkelhet och kompaktitet gör det möjligt att placera en sådan baldakin även i ett litet område.

Bild
Bild

Ett original lusthus eller skjul kan utrustas med levande växter, tyg eller torra vass. Sådana tak är kortlivade, men de ser helt fantastiska ut, så de används ofta för bröllop eller andra fester.

Rekommenderad: