Platt- Och Epoxibord (49 Bilder): Beskrivning Av Bänkskivor I Trä Och Deras Tillverkning, Kaffebord Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Platt- Och Epoxibord (49 Bilder): Beskrivning Av Bänkskivor I Trä Och Deras Tillverkning, Kaffebord Och Andra Alternativ

Video: Platt- Och Epoxibord (49 Bilder): Beskrivning Av Bänkskivor I Trä Och Deras Tillverkning, Kaffebord Och Andra Alternativ
Video: How to Fix Bad Epoxy 2024, April
Platt- Och Epoxibord (49 Bilder): Beskrivning Av Bänkskivor I Trä Och Deras Tillverkning, Kaffebord Och Andra Alternativ
Platt- Och Epoxibord (49 Bilder): Beskrivning Av Bänkskivor I Trä Och Deras Tillverkning, Kaffebord Och Andra Alternativ
Anonim

Epoxihartsmöbler blir mer populära för varje år. Användare lockas av henne av ett mycket ovanligt utseende. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på plattor och epoxitabeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Epoxihartsmöbler i kombination med andra material som platta är vansinnigt populärt idag. De vanligaste borden är gjorda av liknande råvaror . De ser väldigt imponerande och ovanliga ut. Om du vill dekorera interiören med något unikt, kommer sådana möbler att vara en vinnande lösning.

Epoxi- och plattbord har, precis som alla möbelkonstruktioner, sina egna styrkor och svagheter. Låt oss bekanta oss med både den första och den andra. Låt oss börja med proffsen.

  • Ett bord som är korrekt konstruerat av platta och epoxi är en mycket hållbar och slitstark struktur. Det kommer att hålla i många år utan att förlora sin visuella attraktion.
  • Sådana möbler har en riktigt vacker design som är svår att ta av dig.
  • De betraktade möblerna är motståndskraftiga mot mekaniska skador. Det kommer inte att vara möjligt att bryta, klyva, repa och på något sätt skada bordet av platta och epoxi. Om du vill sätta starka och hållbara möbler i ditt hem, är ett bord av liknande material en bra lösning.
  • De ansedda möbelstrukturerna är fuktbeständiga. Detta är en mycket bra kvalitet, eftersom epoxibord ofta installeras i köket, där luftfuktigheten är hög.
  • Bord av hög kvalitet och epoxiharts är mycket hållbara. Tillsammans med hållbarhet och hållbarhet gör denna kvalitet att denna typ av möbler "inte dödar".
  • Varje bit tillverkad av epoxiharts är exklusiv, finns i en enda kopia. Detta är goda nyheter för människor som vill lysa upp interiören med sällsynta och originaldetaljer.
  • Med olika färgämnen vid tillverkningen av bordet kan du uppnå en mycket ovanlig och attraktiv färg.
  • Olika element kan användas för att dekorera bordsmodellerna som övervägs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platt- och epoxihartsbord är av mycket hög kvalitet och pålitliga och lockar därför många användare.

Sådana möbler är dock inte utan nackdelar

  • Designerbord tillverkade av materialet i fråga är mycket dyra. Om en stor budget för köp av en sådan artikel inte är planerad, är det ingen mening att välja möbler av epoxiharts.
  • Tekniken för tillverkning av epoxiharts och plattmöbler är mycket komplex och känslig. Det finns inget utrymme för fel här. Även den minsta defekt som gjorts vid tillverkningen av ett bord eller något annat föremål kan leda till defekter som inte kan korrigeras.
  • När epoxi kommer i kontakt med eld frigör det skadliga ämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Ett bord av platta och epoxi kan vara annorlunda

Stora rektangulära matbord ser vackra och imponerande ut . Mycket material kommer att spenderas på en sådan struktur, men området där hela familjen samlas kommer verkligen att vara elegant inrett med en sådan möbel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lika attraktivt är ett platta och epoxi runt bord . Det kan antingen vara en matsal eller ett soffbord. Oftast är sådana mönster gjorda i kombination med trä, vilket resulterar i verkliga konstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa kan vara tabeller med ovanlig abstrakt form . Idag är sådana möbler mycket populära eftersom det ser väldigt icke-trivialt ut. Det är sant att den inte är lämplig för alla inredningsstilar, som inte får glömmas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bordets design från de aktuella materialen kan vara helt annorlunda. Det kan vara antingen en klassisk eller en futuristisk design med icke-standardiserade former.

Tillverkningsteknik

Ett vackert och pålitligt bord av platta och epoxi kan göras med egna händer. Du måste vara beredd på att det inte är så enkelt att göra det som det kan tyckas vid första anblicken. Kom ihåg att inte göra misstag när du arbetar med epoxi.

Låt oss i detalj överväga och steg för steg tekniken för tillverkning av ett bord från epoxiharts och platta

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och förberedelse

Det första du ska göra för att göra ett bord är att välja och förbereda en platta korrekt. Många hantverkare köper detta material på de närmaste sågverken . Till exempel är ett snitt av alm eller ek ganska lämpligt för arbete. Det rekommenderas att välja material som har en mer uttalad trästruktur. Materialet ska vara tjockt, tätt, torrt, med intressanta kanter.

Det är lämpligt att välja material i perfekt skick, utan defekter eller skador . Det finns dock hantverkare som gillar den lätt ruttnade fläcken i mitten av plattan. Det ser attraktivt och naturligt ut på sitt eget sätt, så du ska inte vara rädd för det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från det köpta materialet måste du klippa önskad längd och plocka upp en mer strukturell del.

Det är bättre att utföra sådana manipulationer med en speciell maskin. De kommer att kunna göra snygga snitt. Eventuella oegentligheter som finns på plattan måste slipas väl . Det rekommenderas inte att göra detta med ett plan.

Det blir nödvändigt att ta bort de extra delarna av plattan. Detta är barken, de yttre delarna av snittet. Efter det kan du såga trä- och förberedda delen på längden för att få 2 halvor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bordsstabilisering

Bänkskivan kan framgångsrikt stabiliseras med metall. Så här görs det.

  • Förbered 2-3 sektioner av ett 20x20 mm profilrör. Rörlängdsparametern ska vara 10 cm mindre än parameterbreddsparametern.
  • Slipa rören med en kvarn. Slipskivan måste vara P50.
  • Behandla rören med aceton. Så det kommer att vara möjligt att avfetta dem och därmed uppnå bättre vidhäftning med limlösningen.
  • Spåren måste skäras i träet i enlighet med rörets dimensioner. För att utföra dessa arbeten räcker det med en handhållen fräs.
  • Om röret i spåret inte sitter tätt och stadigt nog, kan du linda elektrisk tejp på rörändarna. Detta förhindrar att limmet klämmer ut metallkomponenterna från spåren.
  • Lägg till PUR -lim i spåret, sätt sedan in röret så att det ligger i linje med bordsskivans ovansida eller något försänkt. Låt limmet torka enligt anvisningarna på förpackningen.
  • När kompositionen är torr, ta bort limresterna med en kvarn, rengör bänkskivans ovansida.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering av formuläret

För att montera formuläret för efterfyllning kommer det att se ut så här

  • Lägg först ett plastark på arbetsytan.
  • Rikta in plywood sidoväggarna i enlighet med bordsskivans mått. Skruva fast dem på arbetsytan.
  • Ta tätningstejpen. Det kommer att vara nödvändigt att limma platsen där du kommer att hälla epoxihartset, liksom alla sömmar - väggarnas kontaktytor med plastbasen. Detta måste göras så att hartset med dess flytande konsistens inte börjar rinna ut.
  • Flytta nu den färdiga bänkskivan till den monterade formen, fixa den väl. Tryck ner med klämmor och vikter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hartshantering

Epoxi måste hällas i lager upp till 20 mm tjocka. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att motstå intervaller på 7-12 timmar. Av denna anledning är det lämpligt att förbereda detta material i portioner. Det bör komma ihåg att skikttjockleksindikatorn, liksom tiden som kommer att läggas på torkning, är olika för olika produkter från olika tillverkare, så det är viktigt att studera instruktionerna för alla komponenter.

  • Blanda harts och härdare i en plastbehållare i de proportioner som anges på originalförpackningen. Beräkna den erforderliga mängden blandning för ett lager. Detta kan göras med en online -kalkylator.
  • Rör om lösningen mycket försiktigt och långsamt med en plast- eller träpinne. Rör om i 5 minuter. Det är viktigt att göra detta utan för mycket brådska, agera långsamt, annars bildas luftbubblor i epoxin, och de behövs inte där.
  • Lägg till en färgkomponent till lösningen, liksom metalliska pigment i olika nyanser om du vill simulera lavaeffekten. Det räcker med att lägga till några droppar färgämnen. Blanda kompositionen, utvärdera färgen och lägg till fler färger om den planerade nyansen ännu inte har fungerat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hällning och torkning

I detta skede kommer arbetets framsteg att vara följande

  • Häll hartset i lavabädden. Fördela kompositionen. Se till att den täcker hela önskad yta.
  • Det är tillåtet att försiktigt hålla en pinne över epoxin för att bilda någon form av ritning.
  • Om det finns luftbubblor, ta bort dem med en gasbrännare. Det bör flyttas med accelererade rörelser bokstavligen 10 cm från materialets yta. Överhett inte hartset, annars kommer det att koka och kommer inte att kunna härda.
  • Fyll eventuella sprickor eller knutar med epoxi med en trä- eller plastspatel. Efter några timmar måste denna procedur upprepas igen.
  • Låt hartset torka tills det blir klibbigt. Det kommer att ta 7-12 timmar.
  • Häll sedan i det andra och tredje lagret av harts. Skikten ska vara 10 mm. Du måste gå vidare på samma sätt som när du lägger startskiktet. Den slutliga fyllningen bör göras med en liten marginal, eftersom en viss procentandel av epoxin kommer att hinna absorberas i plattan.
  • Låt epoxin härda tills slutet när den sista hällningen hälls. Detta tar olika tid, men oftast 48 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling

Tänk på vilket efterarbete som krävs för att slutföra tillverkningen av bordet:

  • när hartset är helt polymeriserat är det nödvändigt att demontera väggarna och gjutformen;
  • med en kvarn med en P50 -skiva är det nödvändigt att ta bort alla hartsfläckar och rengöra ytorna på båda sidor;
  • med en speciell dyksåg är det nödvändigt att skära av änddelarna för att göra jämna kanter;
  • slipa träets yta (slipmedel P60, 100, 150, 200 är lämplig), gör en fasning runt omkretsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det översta lagret ska hällas enligt följande schema

  • Ett klart harts framställs. Volymen ska vara tillräcklig för att hälla bänkskivan i ett lager på 6-10 mm.
  • Lösningen hälls på basskiktet och sprids väl.
  • Luftbubblor avlägsnas med en brännare.
  • Låt hartset härda. Efter 48 timmar, slipa den färdiga ytan med korn upp till P1200.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Ett välgjort bord av platta och epoxiharts kan bli ett riktigt konstverk. Sådana möbler ignoreras sällan, eftersom det ser fantastiskt ut. Låt oss titta på några vackra exempel på sådana möbler.

Ett mycket intressant utseende kommer att ha ett litet soffbord med en rektangulär bordsskiva, där trädet är uppdelat i 2 halvor, och mellan det "sprider sig" en blå-turkos epoximullvad. Sådana möbler kommer att se särskilt attraktiva ut om de är gjorda av trä i ljusa nyanser

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ovanlig lösning är ett bord av en platta med lätt brinnande effekt och epoxiharts med ett mörkt pigment. En liknande struktur kan placeras på svarta metallstöd. Det kommer att visa sig vara en underbar modell av ett bord för en loftstil

Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör ett lyxigt bord av platta och harts är det inte alls nödvändigt att använda färg och pigment. Ett litet bord med en rund bordsskiva, där en träplatta är utspädd med transparenta epoxiinlägg, kommer att se intressant och snygg ut. Originalmöbler kan kompletteras med tvärgående fyrkantiga ben av svartmålad metall. Ett liknande bord är också lämpligt för ett loft i loftstil

Rekommenderad: