Pergola Lusthus (44 Bilder): Trä För Sommarstugor Och Metall Lusthus Två I Ett, Deras Höjd Och Stilalternativ, Kantiga Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Pergola Lusthus (44 Bilder): Trä För Sommarstugor Och Metall Lusthus Två I Ett, Deras Höjd Och Stilalternativ, Kantiga Och Andra Typer

Video: Pergola Lusthus (44 Bilder): Trä För Sommarstugor Och Metall Lusthus Två I Ett, Deras Höjd Och Stilalternativ, Kantiga Och Andra Typer
Video: Gazebo 10ft Octagon Assembly Sequence from Outdoor Living Today 2016 2024, Maj
Pergola Lusthus (44 Bilder): Trä För Sommarstugor Och Metall Lusthus Två I Ett, Deras Höjd Och Stilalternativ, Kantiga Och Andra Typer
Pergola Lusthus (44 Bilder): Trä För Sommarstugor Och Metall Lusthus Två I Ett, Deras Höjd Och Stilalternativ, Kantiga Och Andra Typer
Anonim

Ägarna till sommarstugor och lanthus började allt oftare dekorera sina tomter med lusthus som inte bara utför en dekorativ, utan också en praktisk funktion. Under den varma årstiden kommer en sådan struktur att bli en verklig höjdpunkt på en privat tomt och en favorit semesterplats för alla familjemedlemmar och deras gäster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Ett pergola lusthus i enkel mening är en struktur eller skjul som ligger nära huvudbyggnaden . Tidigare var pergolans huvudsakliga syfte att stödja och stärka vinstockarna. Det underlättade också kraftigt skörden av bär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designens enkelhet och anspråkslöshet bidrog till att den snart överfördes från kategorin byggnader av enbart praktisk karaktär till element som kompletterar landskapsdesignen på platsen. Pergolan utför flera uppgifter samtidigt, så den kan inte bara kallas en båge för klättring av växter. Lusthusets multifunktionalitet uttrycks i följande.

Dekorativ funktion . Pergolan är en prydnad för alla landskap. Dess form och den klättrande vegetationen på den skapar en separat vertikal zon på platsen, där du i varmt väder kan gömma dig från den brinnande solens strålar och njuta av skuggan.

Bild
Bild

Praktiska uppgifter . Lusthuset har inte ändrat sitt huvudsakliga syfte: tills nu använder många sommarboende det som ett stöd för vinstocken, från vilket det är lättare att skörda.

Bild
Bild

Hjälpfunktion . Med hjälp av ett pergola lusthus kan du dölja andra oattraktiva hushållsstrukturer (garage, skjul).

Bild
Bild

Förutom ovanstående fördelar, lätt pergolakonstruktion … Därför är det fullt möjligt att bygga det själv, beroende på råd och rekommendationer från specialister. För detta används en minimal mängd byggmaterial, eftersom huvuddelen av byggnaden är upptagen av vegetation: vindruvor eller andra klätterväxter.

Men om lusthuset är planerat att användas när som helst på året, är det under byggandet nödvändigt att ta hand om skyddet mot vind och nederbörd.

Bild
Bild

Funktioner i konstruktionen av en pergola

Slät bas . Det kan uppnås genom att betonglägga platsen, spillror, beläggningsplattor eller gräsmatta.

Bild
Bild

Material . Pergolor kan vara metall, plast, sten, trä. Det enklaste, bekvämaste och därför ofta använda materialet för att bygga ett lusthus är trä. En sådan struktur är ofta dekorerad med invecklade ristningar och ytterligare dekorativa element, till exempel figurer i form av sagodjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lusthusets storlek . Det beror på hur harmoniskt byggnaden kommer att passa in i platsens övergripande situation. En låg och smal struktur ser oattraktiv ut, den optimala strukturhöjden bör vara 2-3 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetation . Pergolan ser väldigt estetiskt tilltalande och attraktiv ut när klättrande växter raser runt den: vindruvor, murgröna, blåregn, clematis. Under deras aktiva tillväxt blir pergolan till en riktig ö, där du om du vill kan gå i pension eller sitta med din familj vid grillen i en tid när det är fuktigt och obekvämt ute.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ljus baldakin eller en serie bågar, med hjälp av vilken ett pergola lusthus skapas, har ett antal fördelar:

  • en väldesignad struktur blir inte bara ett estetiskt tillskott till platsen, utan också en plats för god vila;
  • området under lusthuset kan vara helt skuggat eller dess belysning kan minskas;
  • strukturen behöver inte en stor mängd byggmaterial;
  • miljövänlighet - oftast är sådana lusthus byggda av naturmaterial, så att spendera tid i dem förbättrar inte bara humöret utan också en persons allmänna tillstånd;
  • naturligt eller konstgjort material kan användas som beklädnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Lusthus-pergolan är inte bara en arkitektonisk struktur som består av en öppnad grön korridor som utför praktiska och estetiska funktioner. Det är ett separat, helt oberoende element i webbdesignen. Pergolan kan göras som en väggstruktur eller en fristående struktur.

Det finns följande typiska konstruktionstyper

Skärm i trä, plast eller metall . Den kompakterade överdelen av en sådan struktur får det att se ut som ett klassiskt tält lusthus. Gitterformade väggar ger emellertid inte en fast, men en delvis skugga.

Om strukturen ligger intill husets vägg, så liknar den visuellt en vanlig veranda, inuti vilken du enkelt kan placera bänkar för vila eller till och med en liten lekplats.

Bild
Bild

Tunnel . Med dess hjälp utrustar de en trädgårdsstig som leder till huset. Bänkar placeras ofta längs denna struktur. En sådan byggnad ser särskilt attraktiv ut under den varma årstiden, när allt är sammanflätat med klätterväxter.

Bild
Bild

Staket . Denna version av pergolan kan användas i fallet när platsens område är litet, men det finns en önskan att skapa ett fullvärdigt stängt utrymme. Dessutom kan du med hjälp av denna design gömma fula platser: en gatutoalett, en ladugård, ett garage, en cesspool. Det vill säga två i ett.

Bild
Bild

Visir . Sådana strukturer är typiska för de södra regionerna, där dagsljuset är längre. Konstgjord mörkning av utrymmet gör det möjligt att skapa ett vindblåst, skyddat från solens strålar, ett mysigt område där du kan sitta tyst även under den hetaste delen av dagen.

Bild
Bild

Typer av lusthus-pergolor, beroende på graden av öppenhet

Öppen . De kännetecknas av fullständig frånvaro av sidoväggar, så ramen förblir ventilerad. Den övergripande bilden kompletteras med ett litet antal klätterväxter.

Bild
Bild

Halvöppet . De skapar delvis skuggning, vilket uppnås av själva strukturen och vegetationen.

Bild
Bild

Stängd . Det massiva taket och de solida väggarna i strukturen gör det till en helt oberoende byggnad som kan skydda inte bara från solen, utan också från dåligt väder. Dessutom kan en grillplats utrustas där.

Bild
Bild

Beroende på lusthusets form är pergolorna följande

Väggmonterade strukturer . De liknar en sommarterrass med ett brett tak och ett gallertak.

Bild
Bild

Välvda strukturer . De är lämpliga i fallet när det är nödvändigt att odla passagen längs vägen till huset.

Bild
Bild

Fyrkantiga eller kantiga pergolor med slätt eller lutande lock . I utseende liknar de klassiska lusthus medan de upptar ett litet område.

Bild
Bild

Tandade, flernivå, halvcirkelformade strukturer . Sådana lusthus kommer att kunna dekorera en webbplats med en utsökt och elegant design.

Bild
Bild

Style riktningar

Pergolor kan vara av klassisk typ eller kombinera icke-standardiserade bilder och motiv.

Mest populära stilar

Rustikt (land) . Det kännetecknas av geometriskt korrekta konstruktionsformer, minimalism av dekoration.

Som regel är sådana strukturer multifunktionella och består av naturmaterial.

Bild
Bild

Högteknologisk . Formens och designens originalitet påminner om högteknologi. I sådana lusthus används lämplig inredning: rymdsilhuetter, fantasyelement.

Bild
Bild

Modern . Den sofistikerade designen har rena linjer som blandas med kontrasterande detaljer.

Bild
Bild

Öster . Byggnader i denna stil kännetecknas av ett pyramidaltak och konkava väggar. De vanligaste färgerna är brun eller mörkröd.

Bild
Bild

Chalet . En byggnad för ett sommarresidens, där en grillpanna eller en utomhusugn måste finnas, nära vilken du kan ordna en fantastisk grill. Denna bekväma struktur ger inte bara värme, utan också möjlighet att laga mat på kol.

Bild
Bild

Fachwerk . Praktiskt lusthus i lantlig stil. För dess konstruktion används material av högsta kvalitet.

Bild
Bild

Vackra exempel

Lusthus-pergolan är drömmen för många sommarboende och ägare av hus på landet. Om du vill kan du bygga det själv eller använda professionella tjänster. Bland det stora antalet värdiga exempel på konstruktion kan följande särskiljas.

Träpergolatält är inte bara en plats där du kan gömma dig från de brinnande solens strålar, utan också ett underbart utrymme för en god vila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pergolan med öppen spis skapar en mycket mysig, familjär atmosfär . Om du lägger till sommarens lockiga gröna, blir effekten helt enkelt fantastisk. Därför kallas en sådan struktur ofta "två i ett".

Bild
Bild
Bild
Bild

En romantisk stämning kan skapas med en metallbåge med ett polykarbonattak . Atmosfären kommer att kompletteras med mjuka men tjocka gardiner, vilket skapar en avskild, intim atmosfär.

Bild
Bild

Pergolakapell av halvöppen typ ger dig möjlighet att känna dig skyddad och samtidigt njuta av det vackra i det omgivande landskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett pergolastängsel är en bra idé att omsluta platsen och göra den mer mysig och inbjudande . En sommarterrass med sittgrupp kommer att bli en av de mest älskade och attraktiva platserna.

Rekommenderad: