Hur Högt Ska TV: N Hängas? Optimalt Avstånd Från Golvet. Installationshöjd På Väggen I Vardagsrummet Och Andra Rum

Innehållsförteckning:

Video: Hur Högt Ska TV: N Hängas? Optimalt Avstånd Från Golvet. Installationshöjd På Väggen I Vardagsrummet Och Andra Rum

Video: Hur Högt Ska TV: N Hängas? Optimalt Avstånd Från Golvet. Installationshöjd På Väggen I Vardagsrummet Och Andra Rum
Video: Oculus Quest 2 Unboxing, Setup First Time Quest User 2024, April
Hur Högt Ska TV: N Hängas? Optimalt Avstånd Från Golvet. Installationshöjd På Väggen I Vardagsrummet Och Andra Rum
Hur Högt Ska TV: N Hängas? Optimalt Avstånd Från Golvet. Installationshöjd På Väggen I Vardagsrummet Och Andra Rum
Anonim

TV är fortfarande den mest populära hushållsapparaten idag - vi kan spendera vår fritid med våra familjer och titta på tv -program och följa världsnyheter. Precis som vilken enhet som helst behöver en TV ett högkvalitativt val av monteringsplats. Låt oss ta reda på på vilken höjd det är korrekt att hänga TV -mottagaren i rum, och vilket avstånd från visningsplatsen till TV -skärmen anses vara optimalt.

Bild
Bild

Vad bestämmer monteringshöjden?

Monteringshöjden på en TV beror på ett antal faktorer, som alla måste beaktas. Underlåtenhet att följa någon av dem kan påverka din hälsa eller säkerheten vid användning av enheten.

  • Rumsområde . Ju mindre rummet där TV: n kommer att placeras, desto färre platser kan hushållen titta på. Om detta är ett litet rum, där sängen är den viktigaste viloplatsen, installeras TV: n på väggen mittemot sängen i en höjd som tar hänsyn till sängens höjd och medelhöjden för de boende i lägenhet.
  • Tittarnas tillväxt . För att bestämma den optimala höjden för att hänga TV: n, lägg vanligtvis till höjden på alla familjemedlemmar som tittar på TV och får ett genomsnitt. I det här fallet måste du överväga från vilken position du vanligtvis föredrar att titta på TV - sittande, vilande, stående eller liggande.
  • Säkerhet … TV: ns höjd bör baseras på om du har små barn eller djur hemma. Både de och andra under aktiva spel kan röra TV -skärmen och både skada utrustningen och skada sig själva. Samtidigt tittar många barn gärna på TV från golvet, och höjden ska vara lämplig här. Glöm inte nyfikenheten hos spädbarn som älskar att hålla händerna någonstans - och därför bör höjden vara tillräcklig så att barnet inte har tillgång till tv: ns kablar och ledningar.
  • Skärm … Hängningen på TV: n beror också på skärmens diagonal, dess typ och upplösning. Vissa TV -modeller visar en förvrängd eller mörkare bild på fel höjd.
  • Viloplats … Förutom tillväxtindikatorerna för alla hushåll är det också värt att överväga höjden på de viktigaste viloplatserna i rummet. Människor föredrar vanligtvis att titta på TV från en soffa, stol eller säng.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestämmer man det optimala avståndet?

Det finns flera standardscheman och regler för att bestämma det optimala avståndet från TV: n till publiken, oavsett det valda rummet.

Ju större diagonalen på själva TV: n är, desto större är det rekommenderade visningsavståndet. Det är därför det inte rekommenderas att köpa stora plasmamodeller för små rum.

Bild
Bild

Förutom, ju närmare en person sitter på den stora skärmen, desto svårare är det för hans ögon att följa allt som händer på den . Denna känsla kan jämföras med att besöka en biograf, där du måste titta på en enorm skärm från de främre raderna.

Det finns två formler för avståndet från TV till utsiktsplatsen . Den första avser specifikt att titta på LCD -TV -modeller, och den andra avser att titta på plasmalternativ. Så när du tittar på LCD -TV -apparater med en diagonal på 65 tum (eller 165 cm) är standard eller optimalt avstånd till viloplatsen 3, 3-5 m, och för samma plasmamodell är denna indikator ännu större - från 5 till 6, 6 m …

Bild
Bild

När det gäller den bekväma höjden som du behöver montera TV: n, finns det också några knep här. För att hitta en standard och optimal TV -placeringspunkt på väggen, helt enkelt sitta i soffan eller där du planerar att titta på TV från , och blunda några ögonblick. Öppna sedan - en punkt på väggen som ligger precis framför dina ögon och indikerar den optimala höjden för att hänga enheten (eller mitt på skärmen).

Bild
Bild

När du väljer höjdindikatorer, också du bör styras av höjden på viloplatserna, varav det kan finnas flera i rummet … I det här fallet rekommenderas att agera enligt följande schema: beräkna den genomsnittliga tillväxttakten för alla hushållsmedlemmar, dividera den sedan med 2 och lägg till den med höjden på den huvudsakliga viloplatsen. TV -skärmens mitt bör vara ungefär denna nivå från golvet.

Några föredrar att beräkna enhetens monteringshöjd i förhållande till själva TV -diagonalen … Följande schema fungerar här: ju större diagonalen är, desto lägre är själva enheten. Så med en diagonal på 32 tum är den rekommenderade monteringshöjden 120 cm (från golvet till mitten av skärmen), och med en diagonal på 55 tum ska TV: n hänga på ett avstånd av 95-100 cm från golv.

Bild
Bild

Placera TV: n i olika rum

De flesta människor när de köper en TV tänker inte på det faktum att olika villkor för installation av denna enhet måste följas för olika rum. Och här är det viktigt att komma ihåg att varje rum i lägenheten är utformat för individens individuella behov. Många av följande riktlinjer för TV -installation är allmänna, men vissa är specifika för specifika rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vardagsrummet

De största problemen när du väljer höjden på TV -placeringen börjar när enheten är installerad i vardagsrummet eller hallen. Idag kan vardagsrummet utföra två funktioner samtidigt:

  • väljs som en plats för att samla gäster;
  • är en plats för vila för hela familjen.

I alla fall TV kommer att ses av flera personer från olika platser i rummet.

Bild
Bild

Valet av höjd kompliceras av gästernas individuella tillväxt och platserna i rummet där de är belägna.

I vardagsrummet tittar folk oftast på TV från tre praktiska punkter: från en fåtölj, från en soffa eller från ett skrivbord. För att hitta det bästa stället för att montera din TV, sitta vid var och en av dessa punkter och Bestäm var du känner dig mest bekväm.

Bild
Bild

Huvudregeln för att installera en TV inomhus är att skärmen alltid är i ögonen.

Om betraktarens huvud kastas något bakåt eller lutas nedåt medan du tittar på TV, bör positionen ändras, eftersom denna position sätter extra stress på ryggraden och livmoderhalsen. I detta fall ska huvudet inte vridas.

Bild
Bild

När du väljer en plats att installera en TV i vardagsrummet, du måste ta hänsyn till avståndet från viloplatsen till enheten … Denna indikator beror direkt på diagonalen på själva TV -skärmen. Så med en diagonal på 100 cm rekommenderas ett avstånd på minst 2-3 meter från viloplatsen till enheten. Denna indikator gäller specifikt för nya LCD-modeller; för konventionella TV-apparater bör avståndet vara 25-30% längre.

Bild
Bild

Och mycket beror på TV: ns installationshöjd. Det beror på höjden på betraktarna och höjden på viloplatserna själva (soffor, stolar, sängar). För att välja den optimala höjdindikatorn, som redan nämnts, du måste lägga till tillväxten för alla hushåll och välja det genomsnittliga alternativet . Dessutom måste du komma ihåg att varje person har en individuell viloplats - det är en sak att ligga på sängen och en annan sak att titta på TV medan du sitter upprätt i en stol. Baserat på de beskrivna indikatorerna, det rekommenderas att välja det optimala höjdalternativet - vanligtvis är det från 0,75 till 1,35 m.

Ofta älskar barn att leka på golvet och titta på deras favoritprogram eller serier där. I detta fall rekommenderas en minsta monteringshöjd för TV: n.

Bild
Bild

I sovrummet

Det mest logiska alternativet för att montera en TV i sovrummet är installation på väggen mittemot huvudsängen . Att installera enheten framför sängen kommer att göra visningen mest bekväm och trevlig, och kommer inte att begränsa dig när du väljer en plats på sängen - denna position kommer att vara optimal i alla fall.

Bild
Bild

Samma princip gäller för sovrummet - TV: n måste vara i ögonhöjd. I det här fallet menar vi att titta på program i sittande ställning.

För att titta på TV i liggläge är det bättre att köpa modeller med justerbart fäste , där du fritt kan ändra vinkeln på enhetens skärm - den här funktionen bör tillhandahållas specifikt i LCD -TV -apparater. Vanligtvis lutar skärmen inte mer än 30 grader. Om denna lutning inte är närvarande blir sändningsbilden mindre ljus och mörkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör vara särskilt försiktig med TV -apparater med en TFT -matris . Denna teknik snedvrider bilden obehagligt när skärmen placeras i en icke-standard lutningsvinkel.

Böjningsvinkeln för TV -skärmen när den placeras i något rum bör inte vara mer än 30 grader.

Bild
Bild

Det bör också nämnas att Läkare rekommenderar i allmänhet inte att installera tv -apparater i sovrum . Sovrummet är platsen där våra ögon (som hela kroppen) ska vila och inte belastas.

På köket

Vid installation av en TV i köket finns det tre universella alternativ: ovanför kylskåpet, på sängbordet eller på väggen. Men trots dessa universella positioner, det är alltid värt att ta hänsyn till storleken på ditt kök och antalet personer som vanligtvis är i det . Så i små kök, där 2-3 personer redan är trånga, är TV: n vanligtvis installerad för bakgrunden och utför ingen visuell funktion, i det här fallet spelar enhetens plats ingen särskild roll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har ett stort kök med många sittgrupper som rymmer upp till 6-7 personer samtidigt, Då måste du tänka på några finesser när du väljer det bästa stället för din TV.

  • Installation nära hushållsapparater, spisar, handfat och mikrovågsugnar är inte tillåtet . Detta kan skada enheten eller förorena TV -skärmen.
  • Köket är inte bara avsett att äta mat, utan också för att förbereda det , och sedan bör TV: ns höjd väljas utifrån din höjd. TV -skärmen ska vara i ögonen i alla fall. Samma princip för höjdval fungerar i en situation där du gillar att titta på TV medan du äter medan du sitter.
  • Under dagen, medan du tittar på TV, som är placerad nära fönster, kommer du att stöta på irriterande bländning .som kommer att lysa upp bilden. Antingen installerar du inte enheten nära fönster, eller köper ogenomträngliga textilgardiner (upprullning är lämpliga) som skapar en bra nyans.
  • TV: n kan bara placeras på stabila ytor; vanliga köksbord fungerar inte här . Som en optimal lösning kan du använda nischer eller hyllor speciellt utformade för skärmstorleken.
Bild
Bild
Bild
Bild

I barnkammaren

När du väljer en plats att installera en TV i en plantskola finns det lika många funktioner som när du placerar en enhet i vardagsrummet. Alla problem börjar med att barn tillbringar mycket tid med att leka och ständigt byta plats i rummet. Barn tittar ofta på tv i sidled medan de gör sina egna affärer. Föräldrarnas huvuduppgift i detta fall är att hitta den optimala monteringspunkten för enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sändningsbilden ska vara lika tydlig och rik både när den ses från sängen och från golvet.

Bestäm placeringshöjden hjälper ditt barns längd medan du sitter … Kombinera barnets höjd när det ses på sängen och när det ses på golvet, hitta sedan medelhöjden.

Det är mycket viktigt att ta hand om säkerheten för både själva enheten och ditt barn. Det finns flera punkter att tänka på här.

  • Tekniken måste placeras i tillräcklig höjd så att barnet inte rör henne vid aktiva spel. Detta kan inte bara förstöra TV: n, utan också skada barnet själv.
  • Placera TV: n på en sådan höjd för att förhindra att ditt barn når uttaget eller kablarna på egen hand .
  • TV: ns betraktningsvinkel kommer att påverka barnets syn i hög grad . Bilden från vilken vinkel som helst ska vara tydlig, inte överexponerad eller mörk. Det justerbara fästet är också praktiskt för detta.
  • När det gäller en plantskola beror avståndet från TV: n till visningspositionen också på enhetens skärm .… Så experter rekommenderar att barn placeras på ett avstånd av minst 2,5 m från TV -skärmen.
  • Glöm inte att en tv i fel höjd kan påverka utvecklingen av livmoderhalsen .
Bild
Bild
Bild
Bild

Barn växer upp väldigt snabbt, och därför kan de då och då kontrollera om det är bekvämt för barnet att titta på TV i den aktuella positionen.

Det är mycket lättare att justera TV: ns monteringshöjd eller lutningsvinkel än att hantera konsekvenserna i form av dålig hälsa för ditt barn.

Bild
Bild

Installationstips

Experterna har utarbetat en kort lista med tips som hjälper dig att snabbt hantera placeringen och hängningen av TV: n

Vi isolerar trådarna . Innan du hänger TV: n på en permanent plats måste du ta hand om ett ögonblick som estetisk design. Läckande ledningar och anslutningskablar kan inte bara förstöra enhetens övergripande utseende utan också potentiellt skada dina barn eller husdjur. Vanligtvis tillgriper ägarna tre metoder för isolering av kablar: placering i en vägg, i en kabelkanal eller utrustning i en speciell TV -zon. Den mest populära är kabelkanalen, som döljer absolut alla kablar och ser utifrån som en smal avsats i skiljeväggen.

Bild
Bild

Här bör du också ta hand om uttaget där du kommer att ansluta TV: n - det är bäst att placera TV -mottagaren så att den inte ligger mer än 40 cm från fästet eller enhetens fästpunkt.

Att välja ett fäste och en vägg . Moderna TV -modeller väger relativt lite (vanligtvis inte mer än 40 kg), men behöver fortfarande ett starkt fäste i form av en speciell TV -fäste. Och det är också värt att ta hand om styrkan i väggen som du kommer att installera enheten på. Så väggar av massiva material som sten eller tegel tål även de tyngsta modellerna utan problem, men väggar av gipsskivor eller spånskivor kommer att behöva en extra horisontell balk eller rack. Se till att det inte finns några ledningar eller rör i väggen där du vill placera fästet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en fäste . Nyligen är det de universella eller justerbara fästena som har blivit mer och mer populära. Och av goda skäl - trots de höga kostnaderna, tillåter dessa enheter dig att när som helst ändra TV: ns vinkel, vrida enheten i rätt riktning och placera den i absolut alla rum.

Rekommenderad: