Häll (60 Bilder): Vilken Yta är Bättre Att Välja? Typer Av Inbyggda Paneler. Hur Högt Ska Glashällen Hängas I Hörnet Av Köket?

Innehållsförteckning:

Video: Häll (60 Bilder): Vilken Yta är Bättre Att Välja? Typer Av Inbyggda Paneler. Hur Högt Ska Glashällen Hängas I Hörnet Av Köket?

Video: Häll (60 Bilder): Vilken Yta är Bättre Att Välja? Typer Av Inbyggda Paneler. Hur Högt Ska Glashällen Hängas I Hörnet Av Köket?
Video: Siemens glassdraftAir planerings- och installationsvideo 2024, Maj
Häll (60 Bilder): Vilken Yta är Bättre Att Välja? Typer Av Inbyggda Paneler. Hur Högt Ska Glashällen Hängas I Hörnet Av Köket?
Häll (60 Bilder): Vilken Yta är Bättre Att Välja? Typer Av Inbyggda Paneler. Hur Högt Ska Glashällen Hängas I Hörnet Av Köket?
Anonim

Köksapparater är nu mycket olika, och dessutom dyker det hela tiden upp nya enheter. Det är mycket viktigt för den moderna konsumenten att kunna förstå vad varje enhet är värd och hur man väljer den. Samtidigt beaktas en mängd olika egenskaper och parametrar för teknik, som kommer att diskuteras.

Bild
Bild

Vad det är?

Det är osannolikt att åtminstone någon behöver förklaras vad det är för inbyggda hushållsapparater. Det integreras djupt i köksmöbler. Detta öppnar upp en mängd nya tekniska och designmöjligheter. Hällen är den senaste utvecklingen för att ersätta traditionella gas- och elspisar. En sådan produkt är märkbart mer kompakt än enskilda tallrikar, och naturligtvis mycket lättare än dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men detta påverkar inte utrustningens funktionalitet . Ingenjörer har länge lärt sig att lösa alla tekniska problem av detta slag. Och tillförlitligheten hos den inbyggda ytan är inte sämre än separata köksmekanismer. Hällarna kan köras på gas, el eller båda. Beroende på designernas avsikt kan produktens utseende vara både traditionellt och ultramodern, så det är inte svårt att välja den perfekta lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Det är logiskt att komplettera samtalet om valet av spishäll med en indikation på dess specifika egenskaper. De är praktiskt taget inte beroende av hushållsapparats specifika typ och tekniska prestanda. När de lagar något på en gasform eller elspis i fullformat tänker de inte på vikten av rätterna och produkterna. När det gäller hällen är situationen annorlunda - belastningens storlek är avgörande viktig. På gasytor av härdat glas 0,3 m brett är den högsta tillåtna belastningen på 2 brännare 12 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även den största brännaren får inte användas över 6 kg. Denna massa inkluderar rätter och hällt vatten och andra produkter. Om arbetsytan har en bredd på 0,6 m, stiger den största belastningen till totalt 20 kg. För en enda brännare är det 5 kg. Om en spis med en bredd av 0,7-0,9 m används, blir den maximala belastningen 25 kg. Mer hållbara metallstrukturer. Med samma värden tål de 15-30 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla hällar är endast avsedda för hushållsbruk. Du kan inte använda den för högspecialiserade ändamål eller för professionella kulinariska aktiviteter. Om tillverkaren får kännedom om detta upphör garantin automatiskt.

Förutom den allmänna tillåtna belastningen är det användbart att känna till hällarnas utformning . Olika typer av kokplattor kan användas i induktionsmodeller. Spiralversionen är mycket nära den som används i en traditionell elektrisk spis. Spiralströmmen, som möter elektrisk motstånd, omvandlas till värme. Den kommer från spiralen in i själva kokplattan, och kokplattan värmer redan disken. Korrugerade band används ibland. De arbetar på samma princip, bara utseendet är annorlunda.

Bild
Bild
Bild
Bild

När de vill värma upp disken så snabbt som möjligt använder de halogenlampor. De avger infraröd (termisk) strålning. Det visas när ström passerar genom halogenångor. Tyvärr tillåter inte det snabba avbrottet i värmeelement dem att betraktas som ett idealiskt val. Vanligtvis fungerar halogenröret bara under en kort uppvärmning, och sedan startas det traditionella värmeelementet; detta tillåter åtminstone delvis att lösa problemet.

Bild
Bild

Men oavsett vilka brännare som används i en viss spis, tar ett speciellt relä över deras kontroll. Den är ansluten till kontakterna, övervakar deras temperatur. Därför är de viktigaste problemen vid panelens funktion antingen associerade med reläet eller med själva kontakterna. Men det är också värt att komma ihåg att kränkningar kan bero på ledningar. En multimeter hjälper dig att kontrollera dem noggrant. Det är inte möjligt att reparera en häll som har garanti.

Vid fel kommer garantin att annulleras helt. Om garantin redan har löpt ut är det nödvändigt att studera enhetsdiagrammet för enheten och helst ta bilder av dess delar. Det är säkrare än att bara lita på personligt minne, hur bra det än är.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla fall rekommenderar experter inte att reparera elektronik . Det är möjligt att fastställa att problemet är hos henne genom bristen på reaktion på att trycka på knapparna. När strömmen är på men panelen inte svarar handlar det definitivt om kontrollerna. Men det rekommenderas att inte skynda på att byta ut dem, men först åtminstone rengöra ytan . Kanske är det bara smuts som stör signalens normala passage. Det är också värt att komma ihåg att kontrollproblem kan bero på otillräcklig elektrisk spänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu se vad en gasspis är och hur den fungerar. Ventilhandtaget och elementet som ansvarar för elektrisk tändning förs ut till kroppen. Nedan visas själva tändningsanordningen (keramiskt ljus). Det finns också gasbrännare som skiljer sig åt i effekt och arbetsdiameter. Gasförsörjningen till brännarna utförs med ett speciellt rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att disken ska vara jämnt fördelad läggs ofta en gjutjärnsgaller till hällen. Den används inte bara i de mest avancerade modellerna "eld under glas". För att förbereda gas-luftblandningen används speciella munstycken. Extern anslutning till gaskällan görs med hjälp av ett stålrör eller en flexibel bälgslang. Det andra alternativet anses vara det mest praktiska i alla avseenden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig nyans är hällarnas livslängd. Konventionella spisar fungerar tyst i decennier, och det är helt naturligt att köparen vill skaffa en hållbar enhet. Om du väljer en induktionshäll blir dess livslängd ganska lång. Men du måste strikt följa de etablerade behandlingsreglerna. Kraven gäller inte bara för arbete med hushållsapparater, utan även för deras installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt tillverkarnas och tillsynsmyndigheternas förståelse är”livslängd” inte detsamma som vad konsumenter representerar. Detta är inte den längsta tiden som en viss teknisk enhet kan arbeta. Detta är den period under vilken delar och förbrukningsmaterial för en viss modell vanligtvis produceras. Ett sådant intervall är fast i GOST eller i TU. Och nu styrs förstås allt fler företag av förmånligare tekniska standarder för sig själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

En elektrisk spis eller spis har en livslängd på 7 till 10 år. Induktionsanordning - exakt 10 år gammal. Livslängden för gasmodeller är exakt densamma. Denna punkt måste förtydligas vid val och köp, liksom den tillåtna spänningsnivån i nätverket.

Fördelar och nackdelar

Men att ta reda på den övergripande livslängden för hällarna och funktionerna i deras design är inte allt. Det är lika viktigt att ta reda på om det är värt att köpa sådan utrustning alls. Och en fullfjädrad jämförelse med enheter med liknande syfte hjälper här. Så valet mellan en gaspanel och en gasspis kan inte vara universellt i alla fall. Klassiska plattor är mycket mer mångsidiga än paneler. Det finns ett mycket större utbud av modeller.

I det här fallet är installationen av en platta i fullformat ännu enklare. Det är bara nödvändigt att byta en enhet till en annan och ringa en gastjänstmedarbetare för att ansluta. Kaminen är billigare (jämfört med en spis av samma klass).

Bild
Bild

Det är nödvändigt att uppmärksamma närvaron av ugnen. Det ger konsumenten kraft . Styrkan hos den klassiska brädan är också högre än panelens. Hällen har dock sina fördelar. Så det tar märkbart mindre plats. Dessutom är panelen mycket lättare att passa in i en specifik inredning. För jämförelse: kaminen, oavsett alla designansträngningar, kommer att dela headsetets utrymme. Hällen skapar inte ett sådant problem. Och den kan också installeras så tätt som möjligt, utan luckor som täpper till. Men för matlagning i stora mängder och för kulinariska experiment är kaminen fortfarande bättre lämpad.

Bild
Bild

Låt oss nu jämföra elektriska paneler och spisar. Det inbyggda alternativet kallas ofta för ett enkelt modeuttalande. Men så är inte fallet: i verkligheten är inbyggnad det säkraste sättet att spara utrymme och optimera arbetet i köket. Samtidigt är tanken på en sådan teknik inte tillräckligt tydlig för de flesta.

Moderna kokplattor med elektrisk värmeproduktion jämförs positivt med gas:

  • effektivitetsfaktor;
  • allmän säkerhetsnivå;
  • en mängd olika funktioner;
  • restvärme.
Bild
Bild

Elektrisk uppvärmning av mat gör att du medvetet kan bli av med sot och buller. Det är ganska enkelt att använda sådana paneler. Avvisandet av galler och andra egenskaper hos gasutrustning gör att du kan göra köket mer estetiskt tilltalande. Glaskeramiska ytor kan endast tillföra värme till utvalda värmezoner. När det gäller att jämföra paneler och plattor som drivs av elektricitet vinner den förra i kompaktitet, men sämre i övergripande prestanda.

Bild
Bild

Men vi måste också komma ihåg om de svaga punkterna hos elektriska spisar:

  • betydande strömförbrukning;
  • sannolikheten för sidovärmning av arbetsytan;
  • lång drifttid (de två sista nackdelarna är dock inte typiska för induktionsdesigner).
Bild
Bild

Vyer

Naturligtvis kan skillnaderna mellan hällar inte begränsas till energitypen och sättet att använda den. Modeller med huva förtjänar uppmärksamhet. Ja, att bygga in det är ett mindre produktivt sätt än att använda en separat grenkanal. Men ventilationens totala effektivitet ökar. Samtidigt kan den ökade kostnaden för sådana modeller och komplikationen av deras installation inte ignoreras.

Bild
Bild

När allt kommer omkring måste du ansluta en annan luftkanal till panelen. Och detta ensam komplicerar arbetet avsevärt och kräver ytterligare tekniska felberäkningar. Några av hällarna är gjorda med en ram. Och här finns det ingen konsensus, oavsett om det är nödvändigt eller inte. Närvaron av en ram gör att du kan undvika att bryta av kanterna, men all slags smuts kan täppa till där.

När det gäller en induktionshäll kan en entydig slutsats göras: en ram krävs . Vätskor kokar bort och rinner iväg mycket snabbt, dessutom tyst. Att tvätta en yta med en ram är inte svårare än utan en. För att inte tala om att ramen låter dig undvika att skada själva panelen om du flyttar den slarvigt. Men ändå rekommenderas att du ibland tittar närmare och provar olika alternativ, läser recensioner innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Bild
Bild

Hällar med grillar av olika slag används i stor utsträckning. De är gjorda av glaskeramik eller kompletterade med gjutjärnsgaller. En keramisk produkt av glas fungerar med mindre värme än en halogenyta. Som ett resultat kan maten stekas utan rädsla för förkolning. En gjutjärnsgrill är ett bad fyllt med stenar (som värms upp av ett värmeelement underifrån).

Bild
Bild

I brickan ackumuleras saften och överflödigt fett som bildas under stekning. Då måste dessa vätskor avlägsnas genom ett speciellt hål. Värmeelementet måste torkas. Fans av det japanska köket kommer att glädjas åt tepangrillen. I den utförs rostning på en uppvärmd metallplåt. Ibland används vegetabilisk olja eller vatten istället för stenar. Så här erhålls en imitation av en fritöser och en dubbelpanna. Men vi måste förstå att detta inte är annat än en imitation. Det finns också fristående inbäddade enheter med lämplig funktionalitet.

Bild
Bild

Tillsammans med stora hällar används ibland mindre bordsskivor. De ska inte förväxlas med de redan hopplöst föråldrade miniatyrugnarna. I stället för 1 eller 2 "pannkakor" av gjutjärn i moderna modeller används glaskeramiska ytor. Separata uppvärmningszoner i dem arbetar med halogen- eller induktionselement. En separat grupp består av kokplattor som imiterar en kinesisk stekpanna. Det finns ingen anledning att bygga in sådana enheter, eftersom det inte är nödvändigt att betala stora pengar eller ansluta panelen till ett trefasuttag.

Bild
Bild

Men utvecklarna strävar inte bara efter att förbättra sina produkter rent tekniskt. De försöker följa de senaste designtrenderna så mycket som möjligt. Det är därför mönstrade paneler är ganska vanliga. Den optimala grunden för dem visar sig vara glaskeramik, eftersom det är mycket lättare att rita på det än på andra material. Erfarna artister är naturligtvis involverade i arbetet.

Bild
Bild

Det polska företaget Hansa var först med att använda handritade tomter. Hon föredrog att sätta på sina paneler en karta över zodiakens konstellationer. Detta tryck, trots sin långa historia, behåller fortfarande sin popularitet. Men du kan välja många andra tomter, särskilt eftersom deras antal är ganska stort. Följande motiv används ofta:

  • graciösa prydnader från tunna linjer;
  • urverk på en svart bakgrund;
  • imitation av naturligt trä;
  • pseudolättnad.
Bild
Bild

Efter form

Skillnaden mellan hällar är ibland relaterad till deras geometriska form. Många människor, konstigt nog, underskattar vinkelmodeller. I vissa typer av kök med ett visst layoutschema är en sådan produkt nästan idealisk. Men det är viktigt att förstå att ytor av ett speciellt slag (ursprungligen avsett för installation i hörn) och installation i hörnen på bordsskivan på en universell enhet är helt andra saker.

I det första fallet är panelkonfigurationen optimal för både montering och efterföljande användning i hörnet. Att styra enheten kommer inte att orsaka det minsta problemet. I det andra fallet lägger de bara ett typiskt matlagningssystem med 2 eller 4 brännare i hörnet av köksbordet. Men vinkelanordningar kan också ha olika design. Det klassiska tillvägagångssättet är en panel vars kropp har ett starkt uttalat hörn, vars ovansida är avskuret.

Bild
Bild

Den så kallade "droppen", eller "pölen", liknar en oval i form. Dess fördel är att "droppen" kan placeras inte bara i hörnet, utan också längs hela längden. Sådana anordningar kan ha både en induktion och en enkel elektrisk värmare. Ibland används ett segment av en cirkelyta. Denna kropp har en båge på utsidan. Förutom en oval används ibland en rund panel. Hon ser original ut, även om det inte finns något annat intressant i närheten. En liten cirkel rymmer enkelt 3 brännare. Den halvcirkelformade konfigurationen är nära ett fall, men har en platt sida. Du kan också hitta en fyrkantig spis med handtag i hörnen.

Bild
Bild

Efter material

Oavsett form är det ämne som ytan på hushållsapparater är gjorda mycket viktigt. Den klassiska emaljerade ytan är i princip gjord av svart metall. Nästan alltid är emaljen vit, färgalternativ är mindre vanliga. Denna lösning låter dig spara pengar. Men det är svårt att rengöra bränt fett från emaljytor: du måste aktivt använda slipmedel och gnugga dem länge.

Bild
Bild

Dessa nackdelar gör produkter i rostfritt stål ganska populära. Det är täckt med ett matt lager eller polerat. Korrosionssäkra ytor kombineras perfekt med en mängd olika inre lösningar. Det är inte svårt att tvätta bort fett och andra föroreningar från det. Stålet måste dock bara tvättas med specialiserade tvättmedel.

Gjutjärnspanelen används sällan. Det är starkt, men skört och ganska tungt - och dessa nackdelar uppväger alla andra fördelar. Den mest moderna lösningen anses förtjänt av en glasyta (eller snarare glaskeramik eller värmebeständigt glas). Även en betydande betalning för den är fullt ut motiverad av dess utmärkta praktiska egenskaper. En anmärkningsvärd egenskap hos glasprodukter är ett brett utbud av färger. Det finns dock också problem med glasskivor. Det här skulle kunna vara:

  • skador från kontakt med socker;
  • sannolikheten för förstörelse vid stötar med vassa föremål;
  • risken för klyvning när kallt vatten kommer på en uppvärmd yta;
  • spillde alla kokta vätskor på golvet på en gång.
Bild
Bild

Efter typ av ledning

Det finns bara två typer av styrsystem. Gasspisar styrs uteslutande av mekaniska system. Men när en elektrisk eller induktionsmodell väljs kan styrning också utföras med hjälp av sensorelement. Det slutgiltiga beslutet i detta fall beror på designernas tillvägagångssätt. Och man bör komma ihåg att traditionella mekaniska handtag är mer praktiska och praktiska än sensorer, och de är helt enkelt mer bekanta.

Bild
Bild

Det är inga problem att behärska denna typ av kontroll. Touchkontroller används främst i den dyraste utrustningen. Hög tillverkningsförmåga och exceptionellt trevligt utseende kommer att älska alla innovationer. Således är det möjligt att minska det totala upptagna utrymmet något. Det räcker att vänja sig vid sensornas särart, och problemen kommer att ta slut.

Hur väljer man?

En vanlig rekommendation är att styras av närvaron eller frånvaron av gas i huset när du väljer en spis, är medvetet felaktig. Faktum är att den elektriska konstruktionen alltid är bättre och stabilare än gasen. Frånvaron av naturgas eliminerar explosion och förgiftning. Den elektriska apparaten fungerar utan att skapa den karakteristiska kvävande atmosfären. Du kan laga mat i timmar i sträck, men luften kommer att förbli frisk.

Bild
Bild

Elektriska strukturer är släta på utsidan, utan utskjutande delar. Naturligtvis kan samma sak sägas om några av gaspanelerna. Men om de är släta, så är detta en elitklassprodukt, "med en brännare under glaset." Och den elektrifierade panelen är alltid jämn, även om den tillhör budgetkategorin. Men man måste komma ihåg att rätter med strikt definierade egenskaper kommer att behövas för det, och uppvärmningen tar längre tid.

Bild
Bild

För att påskynda det kan du också använda en induktionshäll. Den är nästan alltid gjord av glaskeramik. Bara disken värms upp, och själva brännarna lyser nästan inte. Det är helt säkert att röra vid dem. En annan fördel med induktionsteknik är dess höga effektivitet. Elektromagnetisk induktion gör det möjligt att minska värmeförlusten mellan värmeelementet och väggarna i det uppvärmda kärlet till noll.

Bild
Bild

Bränning av mat och dess vidhäftning både till själva disken och hällen är helt utesluten. Du kommer inte längre att behöva skrubba och skrubba, tvätta noggrant buljongen, kokt mjölk noggrant. Induktionspanelens effekt är alltid stabil, den ändras inte, även om parametrarna för strömmen i nätverket ändras. Elförbrukningen är minimal. Dessutom är det dessa paneler som leder när det gäller antalet funktioner och hjälpsensorer och switchar.

Bild
Bild

När det gäller de exceptionellt höga kostnaderna för induktionssystem finns det bara i populära myter. Deras kostnad var mycket hög för cirka 10 år sedan, men sedan dess har situationen förändrats avsevärt. Du bör inte sträva efter att spara till varje pris. De billigaste modellerna har ibland ett kylfläns av dålig kvalitet. Detta leder till intermittent överhettning och kortsiktiga avstängningar. Vissa människor är också irriterade över bullret från induktiva spolar. Ju kraftfullare enheten desto starkare blir detta ljud.

Bild
Bild

Om det inte finns någon klar uppfattning om vilken typ av rätter och i vilken mängd som ska användas, är det bättre att ta modeller vars yta är en monolitisk brännare. Då blir det möjligt att sätta behållare på valfri plats. En alternativ lösning är att kombinera fyra typiska brännare till två stora, men inte alla tillverkare har sådana modeller. Fans av exotiska rätter bör välja kokplattor med brännare som har en urtagning för en wokpanna. Och en nyans till: produkter från välkända företag bör alltid ges företräde.

Bild
Bild

Driftsregler

En viktig fråga är på vilken höjd glashällen ska installeras. Det beror på om huven kan ta bort den förorenade luften i luften eller inte. Den övre gränsen för installationen bestäms så att du kan arbeta bekvämt. Och den nedre linjen bestäms så att allt på lämpligt avstånd fortfarande absorberas. Ju kraftfullare hällen själv, desto högre kan huven placeras ovanför den.

Bild
Bild

Innan du sätter på panelen och börjar använda den måste du ta bort det kvarvarande limet efter montering . Du måste tvätta problemområden med speciella tvättmedel som inte innehåller slipande inneslutningar. Utseendet på en obehaglig lukt av bränt gummi under de första arbetstimmarna är ganska naturligt. Det kommer snart att gå av sig själv, du behöver inte göra någonting för detta. För att tillaga rätten ordentligt måste du ställa in de exakta inställningarna för temperatur och tillagningstid.

Bild
Bild

Induktionshällar är endast kompatibla med ferromagnetiska köksredskap. Glas, keramik och andra behållare kan endast användas tillsammans med speciella adaptrar. Gas och klassiska elektriska apparater är kompatibla med behållare av värmebeständigt material. Men du måste se så att botten är jämn och tjock, så att den pressas tätt mot brännaren.

Vårdtips

Hällarna kan endast rengöras med svampar. De får inte användas för rengöring av andra saker. Det rekommenderas att använda speciella rengöringsmedel som lämnar den tunnaste silikonfilmen. Det gör att du kan tvätta ytan mindre ofta, eftersom ny smuts kommer att samlas mindre. Det är strängt förbjudet att använda pulverformiga blandningar samt diskmedel.

Bild
Bild

Om enheten inte fungerar måste du först försöka låsa upp den och sedan utföra stora reparationer. Blockeringen tillhandahålls för skydd mot barn. Denna funktion finns i produkter från alla ledande tillverkare. Varje företag har sitt eget tillvägagångssätt för att lösa detta problem. Det beskrivs i detalj i dokumentationen; vanligtvis behöver du trycka på och hålla ned knappen eller vrida vridknapparna till nolläget.

Bild
Bild

Alla köksredskap är inte lämpliga för glaskeramikhäll. Dess diameter måste exakt matcha kokplattans dimensioner . Om denna regel bryts kan hällen överhettas. Detta kommer att leda till en minskning av livslängden. Det är kategoriskt omöjligt att använda behållare, vars botten är täckt med repor, sliten, något sprucken eller bara ojämn. Den högsta värmeledningsförmågan är typisk för kokkärl med mörk och matt botten.

Det är bäst att placera kärl med en flerlagers, så kallad värmefördelande botten på en glaskeramisk bas. Antalet lager - 3 eller 5. Bland gjutjärnsgrytor är endast de lättaste alternativen lämpliga. Användningen av värmebeständigt glas är tveksamt: det är tillåtet, men det värms upp väldigt långsamt.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att strikt följa tillverkarens rekommendationer för avståndet till uppvärmning och lätt antändliga föremål. Om avståndet tvingas förkortas måste du använda obrännbara golvlister i aluminium. Om hällen stängs av i förtid eller onormalt, följ strikt överensstämmelse med felsökningsanvisningarna. Vid frekventa strömavbrott krävs stabilisatorer.

Rekommenderad: